Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Orda Burda Namaz

sg-1

Öne çıkan mesajlar

Dini insan içinde yaşar.Sadece gösteri amaçlı yapıyorsan sadece sana külfeti vardır.Ben burda o adamları savunmuyorum.Ama siz o adamlara yüklenelim derken, din düşmanlığına gidiyorsunuz.Sakin olun.

O adamlar show amaçlı namaz kılıyor derseniz, haa eyvallah derim ama;

Heriflere bak üst katı mescid yaptırmışlar.Sokaklara taşıyolar.Zamanında gidiceksin camiye kardeşim.

Bu nedir ?

Edit : Şimdi yazını okudum sg-1.O çok istisna bir örnek.Tabiki oturur evinde kılarsın namazı.Camiye gideceksende vaktinde gidersin.Bunu onaylıyorum ama konuşma tarzın acaip agresif.

[ Mesaj 01 Eylül 2007, Cumartesi - 20:34 tarihinde, Defensive tarafından güncellenmiştir ]
Sosyal ağlarda paylaş

iyi diyosunuz da arkadaslar akp hukumeti yukselerek basımıza gelmeden once, yani 6 sene ve daha oncesinde boyle tartısmalar hiç geçmezdi bile. sokak ortasında, metro kapısında namaz kılanlar yoktu. o zaman biz müslüman değildik de şimdi mi müslüman olduk? bunun farkını da biraz görün lüfen.
Sosyal ağlarda paylaş

said:

Ben mini etek takıntılı bir insanım, gözüm hep yolda giden kızların eteklerine takılıyor.Bastırılmış duygularım var.O yüzden mini etek giyenler bence idam edilmeli.
O kadar alakasiz ki.

Bu senin ruh hastasi oldugunu gosterir sadece. Fakat, her din dogasinda birbiriyle celisir. Ornegin Muslumanligin dogrulugunu iddaa etmek, ayni zamanda Hristiyanligin artik gecersiz bir din oldugunu iddaa etmektir, ayni sekilde tum politeist dinlerin yalan oldugunu vs.

Bu sebeple iste, dinlerin disariya vurulumu cok acil bir sekilde yasaklanmali. Her bir dini sembol, bir baskasinin dini ozgurlugune mudahale cunku. Hele hele ezan yani, boyle laik ulke olmaz olsun dedirten bir olay. Turkce, Arapca farketmez, gunde 5 defa bu ulkede musluman olmayanlar dinlerinin yalan oldugunu dinlemek zorunda kaliyor. Konuyu saptirmadan camilere getiriyorum, camiler de ayni sekilde. Iceride istenilen yapilir, ama bu olay disariya tastigi anda saygisizliktir.

Mescitte falan ne isteniyorsa yapilsin, ama bu kapali kapilar ardinda ve reklam/yayin yapilmadan olmali. Onun haricinde, eger muslumanlar icin boyle bir imkan saglaniyorsa, diger tum dinler icin de saglanmali. Eger tek bir mekan varsa, adi mescitten ibadethaneye cevrilmeli, veya taleplerin oranina gore diger dinler icin de duzenlenmeli boyle seyler.
Sosyal ağlarda paylaş

said:
evet oruç filan tutucak millet. birileri de dükkanlarını kapatıcak.

Belediye kesesinden parti reklamları, bol bol (reklam getirecek) ruhani tv programları (efendi gibi dini konular tartışılanlardan bahsetmiyorum, hani şu "bize para verin sizin için fakirlere haracayalım" salya sümük sadaka programlarıya da "her kötülük karşılığını bulur" vs sır dünyaları), küçücük çocuklara türbanlar, oruç tutmayana hırlamalar vs.
Sosyal ağlarda paylaş

Dediğine göre kollektif bir hareket var toggie.Dediginiz çok istisnai bir durum.Ben çok ama çok az gördüm cami dışına taşmış cemaat.Türkiye'de namaz cami dışında mı kılıyor? Tabiki hayır ama siz bir örnegi Türkiye geneli gibi yansıtmayın.Bunun dışında adamlar sanki bir çeşit ritüel yapıyo gibi olayı acaip bir hale getirmişsiniz =) Yetmemiştir taşmıştır.Ha derseniz ki bu dogru mu ? Bencede ibadet yerınde yapılmalı ama yer yoksa adamın dışarda kılmasındada bir sakınca yoktur.

Zurna şurda zort diyor.. O dışarda namaz kılan insanlar show amaçlımı kıldı yoksa geç kaldıklarını için sadece orda kıldılar ? İşte bunu hiçbirimiz net olarak bilemiyecegimiz için önyargıda bulunmayalım.Kimse bilemez.

AKP yi konusmuyorum ben dikkat ederseniz.
Sosyal ağlarda paylaş

Yazdıklarınızı okuyan ülkede başka dine yaşam hakkı yok sanır. Urfa - Mardin civarında İslamiyetin gelmesinden önce yapılan kiliseler var, düz dünya süryani var. Sümela manastırının çalışmasına bile 1930'larda son verilmiş. Öğrenciyken Kumkapı'da kaldığım evin bitişiği kiliseydi. Gayette güzel ibadet yapılıyordu.

İnanırsınız varsa yanlışlar eleştirir ve düzeltmeye çalışırsınız ama inanmadığınız ve inanan insandan rahatsız olmanızı yok namaz kılsınlar ama öyle değil böyle benzeri şeylere bağlamayın.

Öğrenciyken her pazar sabahı sabahın köründe kilisenin çanı çalıyor diye gidip "Efendim çalın çalın ama notasını değiştirin rahatsız oluyoruz" demeye hakkımız yok. Saygılı olmak lazım.

Şuna kısaca kardeşim ben inanmıyorum, inanan ve ibadetini yapan dinini yaşamaya çalışan insandan iğreniyorum. Bunlar hiç bir şekilde ortalıkta gözükmesin, gözüme gözükmesinler bende devekuşu misali gezmekten sıkıldım artık rahat rahat gezeyimd emeye hakkımız yok.

Herkes karşıdakine bu kadar hoşgörüsüz davranınca ülke yobaz dolup çıkıyor. Bu yobazlarda sadece inananlar dğil göründüğü kadarıyla.

Nasıl yolda elele gezen veya Rock'nCoke'a giden insanlara birileri sataşınca bizleri rahatsız ediyor ki etmeli. Dinini yaşamaya çalışan, ibadetini yapmaya çalışan adama islamiyeti kötülemek için belden aşağı vurmaya çalışmakta o derece rahatsız etmeli.
Sosyal ağlarda paylaş

@Defensive, agresifim, çünkü bu o kadar yanlış ki, kelimelerle ifade edilemez, ama deneyeyim.
1- Temizlik, sokak ortasında namaz en başta temizliğe aykırı, namazın geçersiz bile kılabilir.
2- "Herkesin dini kendine, dinim Allah'la aramda" düşüncelerine aykırı. Ben kendimi insanlara namaz kılan biri olarak göstermek zorunda değilim. Namaz kıldığımı göstermek için namaz kılmak da zaten en başta yasaklanmış bir durum.
3- Hadi ucu ucuna namaza yetiştin, dışarıda kılmak zorundasın, o vakte kadar ne yapıyordun, madem namazını dışarıda kılmayı göze alacak kadar önemsiyorsun, seni ondan bu kadar alıkoyabilecek iş nedir?
4- Yukarıdaki mesajlarda da söyledim, 10 yıl önce böyle bir durum ortada yoktu, vatandaşlar bir anda mı hatırladılar dinlerini, yoksa ciddi bir manipülasyon mu var?

Uzar gider bu
Sosyal ağlarda paylaş

Aslında uzun uzun tartışılabilir.Ama insanlarla tartışırken şu sözü bitsede çaksam lafı yaklaşımı yerine, acaba bu adam ne diyor ? dense çok şükela olur.Din, iman,inanç bunlar çok spesifik olgular.Her yere çekilir.Önemli olan birbirimizi kırmadan bunu tartışabilmek. Ben gidiyorum.İyi akşamlar.
Sosyal ağlarda paylaş

penth bosuna kasiyorsun
bu adamlarin din konusudnaki gorusleri demokrasi ile ayni
ben merkezli

demokrasi ozgurluk vs vs bize her hak taninsin!
bizden olmiyanalr azinlikta onalra hak taninmasin ne gerek var

seklinde
laiklik dersen
ne egrek avr bu ulkenin yuzde 99.7 si musluman!
herkes ayni dine mensupsa ne gerek var kisitlamalara derler

zaten problem bu zihniyette
Sosyal ağlarda paylaş

On yıldır her zaman olmasa da aynı camiye giderim, birebir gözlemimdir.
Yazıya bakarak konuşmuyorum, yazı sadece canımı çok sıkan bir durumun sadece benim canımı sıkmadığını ortaya çıkardı.
(Ayrıca takıla takıla son maddeye takılman da ilginç)

Defensive gitmiş, ben hiç durmam :P

İyi akşamlar.

[ Mesaj 01 Eylül 2007, Cumartesi - 20:52 tarihinde, sg-1 tarafından güncellenmiştir ]
Sosyal ağlarda paylaş

bir gurup adam olsa, bunların dini yüzünü yere sürtmek ve tamamen şov yapmak olsa - ki tanrıları şov yapmalarını emrediyor - gene böle sertmi cıkışacaktınız yoksa "aman abi takılsınlar kendi dinleri" mi dicektiniz merak ettim
hatta adıda şovşov inancı olsun

[ Mesaj 01 Eylül 2007, Cumartesi - 21:04 tarihinde, Daesu tarafından güncellenmiştir ]
Sosyal ağlarda paylaş

penth bosuna kasiyorsun
bu adamlarin din konusudnaki gorusleri demokrasi ile ayniben merkezli

İnsanları genelleyerek,

demokrasi ozgurluk vs vs bize her hak taninsin!
bizden olmiyanalr azinlikta onalra hak taninmasin ne gerek var

Onları anlamadan,

seklinde
laiklik dersenne egrek avr bu ulkenin yuzde 99.7 si musluman!herkes ayni dine mensupsa ne gerek var kisitlamalara derler

Tamamen dayanaksız konuşmalarla,

zaten problem bu zihniyette
ve karar vererek, tam bir modernize savunduğun Atatürk gencine yakışır davranmışsın.Komiksin arkadaşım.Demokrasi diyorsun insanları, bölüp parçalayıp, "onlar" diye bahsederek konuşuyorsun.Vatan klavye başından kurtulmuyor ?

Yukarda dediklerini bana göster.Bu başlık altında kim senin dedigin tarzda davranmış ? Çok yukardan bakıyorsun.Ama pardon yav.Bunlar çok ezoterik bilgiler.Sadece sen ve birkaç aydın bilir.Biz ise oturmuş bu vatan nasıl çöker diye kasıyoruz.

Bu arada gidiyorum feyki diyerek sg-1'i iyi yolladım.Eheh
Sosyal ağlarda paylaş

Halkın %99.7 si müslüman, sen ordan geçmişsin, insanlar yolda yürürken zorluk çekmiş, yol kapanmış, milletin dışarda yaşadığı bir hayat var, onlara yan ve kötü gözle bakmışsın, kimin umurunda ulan?

Bre Cahil Viktor!.
Demokrasi nedir?
Çoğunluğun dayatmasıdır.

Ilımlı İslam demokrasisi de bunu gerektiriyor.

Ben isterim ki şov inancı olmasın, ben isterim ki insanlar şekilcilik yapmasın, ben isterim ki din kişiye özgü birşey olsun. Cemaatle kılınan namazlar camiilerde mescitlerde taşmadan,güzelce temiz temiz kılınsın.

Lokanta'da namaz kılmaz bence çok büyük bir saygısızlık ve densizlik örneğidir.
Gidersin camiine, mescidine orda kırarsın.
Sırf namaz için de üst kat mescide çevirtilmemeli.

Yani burda biz kıçımızı da yırtsak herhangi bir konuda boşuna.
İnsanlar kutuplaşma istiyordu, istediklerini de aldılar. Durup dururken adam kendisine hiçbirşey denmemesine rağmen "benim Atatürk'çü olmadığımı nerden çıkarıyorsun diyor?"
Şu namaz olayının dışarı taşması olayını Atatürkçülüğe bağladınız ya helal olsun. Yakındır 2 kutup halinde ellerde satırlar 80 lere döneceğimiz günler.

GG!

[ Mesaj 01 Eylül 2007, Cumartesi - 21:40 tarihinde, Prawler tarafından güncellenmiştir ]
Sosyal ağlarda paylaş

Durup dururken adam kendisine hiçbirşey denmemesine rağmen "benim Atatürk'çü olmadığımı nerden çıkarıyorsun diyor?"

Yanlış.Şu ana kadar attıgım tüm mesajlara bakarsan, herkesin herşeyi içinde yaşaması gerektiği, bunun dışında hoşgörü gerektiğini yazdım.Ama adam öyle birşey diyor ki sanki ben düşmanım sadfsad.Bir anlamda "take it easy bro, we are team" demeye getirdim.
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...