sg-1 Mesaj tarihi: Eylül 1, 2007 Mesaj tarihi: Eylül 1, 2007 Kebapçıda namaz metroda namaz ÖYLE sıradan bir lokanta değil. Hürriyet'in ekinde bir ara en iyi on kebapçı arasında yer almış, Ankara'daki kebapçılardan biri. İki katlı. Lokanta sahibi ikinci katı içki servisinin verildiği bir yer haline getirmek istiyor. Ne mümkün. O mümkün olmadığı gibi, başka garip şeyler mümkün hale geliyor. Kebapçı revaçta, çok kalabalık, yemekleri lezzetli olduğu için, buraya sık sık bazı bakanların da yer aldığı AKP'li guruplar geliyor. O bakanların da yer aldığı guruplar, her sefer, "lokantada mescit nerede" diye soruyor. Yemeğe geliyorlar, namaz kılmak için mescit soruyorlar. Lokanta sahibi bakıyor ki, olmuyor, içkili hale getirmek istediği ikinci kat, bırakın içkiyi, lokanta olmaktan çıkıyor ve mescide dönüşüyor. Gelen AKP'li guruplar, sofradan kalkıyor, önce erkekler, arkadan kadınlar, lokantanın mescidinde gurup ve sıra halinde namaz kılıyor. Yemek yerken namaza gitmek, daha önce böyle bir adet var mı, sırf gösteri. Bu farklı bir tarz-ı hayat, farklı bir yaşam biçimi. TUNALI'DA MESCİT Ankara'nın en büyük camii Kocatepe Camii. O camiye açılan en büyük cadde, Tunalı Hilmi Caddesi. Cami bir kaç yüz metre ilerde, yine de, Tunalı Hilmi'nin kavşağına mescit yapılıyor. Dün cuma. Cuma nedeniyle, Tunalı'daki mescitte namaz kılınıyor. Her cuma olduğu gibi, namaz kaldırımlara taşıyor, insanlar yürüyecek yol bulamıyor. Oysa, cami işte hemen şurada. Bu farklı bir tarz-ı hayat, farklı bir yaşam biçimi. METRODA MESCİT Kızılay Metrosu. Aynı zamanda alış veriş merkezi. Metroda mescit var. Dün cuma. Kızılay metrosundaki mescitte cuma namazı kılanlar, metroya taşıyor, insanlar metroya binmek için, birbirinin üstüne çıkıyor. Daha da tatsızı, namaz kılanlar, yoldan geçen ve namaz kılmayanlara yan gözle bakıyor. Bu farklı bir tarzı-hayat, farklı bir yaşam biçimi. Lokanta, metro, hastane, pastane, postane, hava alanı fark etmiyor, her yer mescitle doluyor. DEMOKRASİ DİYE DİYE En sık söylenen söz, en başta türban dahil, "herkes istediği gibi giyinir, istediği gibi yaşar, neden insanlar birbirine karışıyor" gibi, sözüm ona, özgürlük ve serbestiyet. Sözüm, ona demokrasi. Demokrasi, arkasına sığınılan kutsal kavram. Elbette demokrasi. Ama, bunların demokrasiyle, özgürlükle ilgisi yok. Demokrasi diye diye, tarz-ı hayat değişiyor. Siyasal rejim değişiyor. Değişim yavaş yavaş ve iki türlü. 1- Dayatma, belli dinsel simgeleri topluma fiilen kabul ettirme yolayla. Örneğin, türban Çankaya'ya fiili olarak çıkmış bulunuyor. Bu tarz-ı hayatın değişimi işareti. 2- Alıştırma yoluyla. Başkentin göbeğinde, kebapçıdan metroya uzanan mescit zinciri, kaldırımlara taşan namazlar, toplumda önce garipseniyor, ardından alıştırma dönemi geliyor. Gerçekte günlük yaşam biçimi değişiyor. Dini motiflerin ağır bastığı sisteme kayıyor. Biri geçen yıl, diğeri on yıl önce, ben iki kez İran'a gidiyorum. Cuma namazları dahil, İran İslam Cumhuriyeti'nde ne sokaklara taşan namazlar var, ne iki durakta bir, mescit. Ama, dayatma sonuna kadar. Burası laik Türkiye Cumhuriyeti. Başkentte sokaklara taşan manzaralar, ne bazı salakların dilinden düşürmediği demokrasi ile izah edilebilir, ne isteyen istediğini yapsın, aldatmacası ile. Yalçın DOĞAN, Hürriyet, 01.09.07 [ Mesaj 01 Eylül 2007, Cumartesi - 19:12 tarihinde, sg-1 tarafından güncellenmiştir ]
Prawler Mesaj tarihi: Eylül 1, 2007 Mesaj tarihi: Eylül 1, 2007 Öff ne yani kılmayacaklar mı? İrandakiler sokakta namaz kılmıyorsa bizimkilerin suçu ne?
horacegoesskiing Mesaj tarihi: Eylül 1, 2007 Mesaj tarihi: Eylül 1, 2007 ne alternatif sunuyor acaba. aslında tahmin edebiliyorum. sanırım tunus modeli hoşuna giderdi. [ Mesaj 01 Eylül 2007, Cumartesi - 19:18 tarihinde, horacegoesskiing tarafından güncellenmiştir ]
sg-1 Mesaj tarihi: Eylül 1, 2007 Konuyu açan Mesaj tarihi: Eylül 1, 2007 Düğün gecesi... ÖZELLİKLE düğünlerde dünürler arasında böyle şeyler olur. Gelinliğin boyu ya da davetiyenin rengi ile başlayan tartışma, oturma yeri ile tırmanıp, resim çektirme kavgası ile biter: "İnsan sen de gel şöyle kenarda dur der... " "Sanki dursam resmin teli dökülecek... " "Aha ben de şuradan şuraya adımımı atarsam... " * Abdullah Gül'ün cumhurbaşkanı olması ile bir tür düğün evine dönen ortamdan son haberler tartışmaların yatıştığını gösteriyor: Genelkurmay Başkanımız Büyükanıt 30 Ağustos resepsiyonunda "Öyle her şeye özel anlam yüklemeyin" derken, Cumhurbaşkanı Gül de "Her şey normal" dedi. Zaten medya da bunu "Devletin tepesinde ılık rüzgárlar", "Normalleşme sağlandı", "Sıcak karşılaşma", "Buzlar eridi", "Asker m harfini koyarak cumhurbaşkanım dedi" başlıklarıyla sizlere duyurdu. * Tam böyle derken, sevgili Fatih Çekirge önemli bir ayrıntıyı bizlere duyurdu: Büyükanıt Paşa, resepsiyon sonunda Cumhurbaşkanı Gül'ü selamlamadan yolcu etti, Başbakan aracına birerken de arkasını döndü... Buyrun, düğün gecesi sorunsuz olmuyor. Bir de iyi haber: Başı açık eşiyle gelen TBMM Başkanı Toptan'ı esas duruşla selamladıktan sonra "Eşiyle gelmiş olan benim Meclis Başkanı'mı baş selamıyla uğurladım, gerekirse amuda bile kalkarım" dedi. Bu tür sportif hareketlerle yeni bir tartışma başlıyor olmasın: "Laiklikten yana olanlar havada perende atarken, Deniz Baykal ters taklayı gerçekleştirdi, daha sonra Başbakan Tayyip Erdoğan uzun eşek atladı... " * Böyle sürüp gidiyor... Oysa bir tek gerçek var: Bu, Amerikan The New York Times'ın önceki günkü Hürriyet'te yayımlanan yorum-haberidir: "Laik devlet yapısının 84 yıllık iktidarına son verildi... " Gerçek budur... Bu toplum; Müslüman ülkeler arasında tek çağdaş-Batıcı-modern laik cumhuriyeti taşıyamadı... Layık olduğu yönetime dönüyor, bu kadar... Bekir Coşkun Hürriyet, 01.09.07 [ Mesaj 01 Eylül 2007, Cumartesi - 19:20 tarihinde, sg-1 tarafından güncellenmiştir ]
Prawler Mesaj tarihi: Eylül 1, 2007 Mesaj tarihi: Eylül 1, 2007 Hah! Göbeğini kaşıyan adamı da koydun tam oldu.
sg-1 Mesaj tarihi: Eylül 1, 2007 Konuyu açan Mesaj tarihi: Eylül 1, 2007 Bana ne adamın göbeenden, 25 derece göbeeme.
sg-1 Mesaj tarihi: Eylül 1, 2007 Konuyu açan Mesaj tarihi: Eylül 1, 2007 said: ne alternatif sunuyor acaba. aslında tahmin edebiliyorum. sanırım tunus modeli hoşuna giderdi. Neye alternatif sunmasını bekliyorsun hocam?
horacegoesskiing Mesaj tarihi: Eylül 1, 2007 Mesaj tarihi: Eylül 1, 2007 bişi beklemiyorum aslında. öylesine söylediydim.
sg-1 Mesaj tarihi: Eylül 1, 2007 Konuyu açan Mesaj tarihi: Eylül 1, 2007 Hayır, adam alternatifi sunmuş zaten. Az ötede Kocatepe var, mis gibi. Ha sen dersen ki rejime alternatif sunsun, zaten bu ülkenin bir rejimi vardı, alternatifi getirenler baştakiler.
Defensive Mesaj tarihi: Eylül 1, 2007 Mesaj tarihi: Eylül 1, 2007 AKP iktidarı din üzerinden siyaset yapıyor dersin tartışılır.Namaz ön plana çıkartarak birşeyler yapılmaz.Evet arkadaşım her yerde kılarım ben namazımı. İtirazı olan ?
sg-1 Mesaj tarihi: Eylül 1, 2007 Konuyu açan Mesaj tarihi: Eylül 1, 2007 Namazın dokunulmazlığı mı var? Evet kardeşim, sokak ortasında namaz kılınmaz, erken git camiye, adam gibi içeride kıl. Ben salak mıyım, 1 saat önceden gidiyorum?! Her yerde kılarmış, peh?
theavicena Mesaj tarihi: Eylül 1, 2007 Mesaj tarihi: Eylül 1, 2007 bak ne güzel.. sen namaz için 1 saatini ayırabilmişsin. fakat arkadaşın vakti olmadığı zmanlardan bahsetmediği ne malum?
toggie Mesaj tarihi: Eylül 1, 2007 Mesaj tarihi: Eylül 1, 2007 namaz vakti yemek yemesin bi zahmet o zaman. al sana alternatif.
Defensive Mesaj tarihi: Eylül 1, 2007 Mesaj tarihi: Eylül 1, 2007 İnsanlar camiye her zaman vaktinde gidemeyebilir.Geç kalıp, cami dışında kaldığım oldu.Bu mudur seni rahatsız eden ? Niye bu kadar rahatsız ediyor seni ? Ne mesaj veriyorum ben geç kalıp dışarda kılınca ? İmla Ayrıca yoldan geçerken insanların dışarda namaz kılarken görmek benim için gayet dogal, mini etekli ya da düşük bel giyen bir hatunuda sokakta görmek gayet dogal.Ben sadece geçerim, yadırgamam senin gibi.Biraz rahat ol, esnek ol arkadaşım.Ama sana bakılırsa dar görüşlü olan benim.Heh [ Mesaj 01 Eylül 2007, Cumartesi - 19:44 tarihinde, Defensive tarafından güncellenmiştir ]
sg-1 Mesaj tarihi: Eylül 1, 2007 Konuyu açan Mesaj tarihi: Eylül 1, 2007 Kardeşim, ayıracak vaktini, yeri gelince atıp tutmayı çok iyi biliyoruz "namaz dinin direği" diye. Kıtı kıtına yetişip kılacaksa ne anlamı kaldı namazın. Sokak ortasında namaz kılınmaz kardeşim. Gösteriş için de namaz kılınmaz. Lan lokantada namaz kılıyormuş terbiyesizler, lokanta ya, çevrene saygı göstermiyosun, bari namaza saygı göster.
GEd Mesaj tarihi: Eylül 1, 2007 Mesaj tarihi: Eylül 1, 2007 valla abartiliyor. gecen hac zamanında izmir havalimaninda istanbul aktarmali almanyaya ucucaktım. Milli görüşcülerin haç kafilesi vardi salonda. Hostese board kartlarını verip uçağa bindiğimiz alanda beklerken hepsi birden bende dahil oturan yolculari kaldirdilar önce ,sonra oturma alanlarini bosaltip seccadelerini açarak namaz kılmaya başladılar.Bu anlattıklarım uçağın kalkmasından belki 10 dakika önce. Yerinden kalkmak istemeyen bir bayanda direkt olmasada ağır hakaretlere maruz kaldı.(Kalksada şu cadı ,şurda kılsak namazimi gibi) BAzı bayanlar oturdukları yerden kılıyorlardı , bir milli görüş görevlisi gelip , oturdugun yerden nasıl namaz kılarsın diye kadınlara anlatıyordu. Benim en çok şoke eden ise kadınların arasindaki dialoglardi, mesela 5 metre ötesindekine sesleniyor -Ayse kıldın mı?? -Fatma sen kıldın mı? Böyle ellerle işaretler ,sen kıldın mı ben kıldın mı.Bir an kendimi namaz magazininde gibi hissettim. Ayağa kalkıp -Ay kız bende kıldım! bile diyesim geldi. resmen şova yönelik hareketlerdi , ayrica şunuda belirtiyim oturdugum yerden kaldırıldım kıble o tarafa olduğu için , ordan kalkmasaydim ne kadar saygi duyucaklardı bana düşünemedim :p
toggie Mesaj tarihi: Eylül 1, 2007 Mesaj tarihi: Eylül 1, 2007 vaktinde camiye gidemeyecek kadar bir özrün varsa zaten namaz kılmamış olarak günaha girmessin. bunu bilmeyen bir müslümansan zaten hiç namaz kılma ya da istediğin kadar kaçır senin için bişey farketmez.
Defensive Mesaj tarihi: Eylül 1, 2007 Mesaj tarihi: Eylül 1, 2007 Kardeşim, ayıracak vaktini, yeri gelince atıp tutmayı çok iyi biliyoruz "namaz dinin direği" diye. Kıtı kıtına yetişip kılacaksa ne anlamı kaldı namazın. Sokak ortasında namaz kılınmaz kardeşim. Başka emrin ? Agır ol.
SeaGle Mesaj tarihi: Eylül 1, 2007 Mesaj tarihi: Eylül 1, 2007 Siz nerde yaşıyorsunuz ki ya? Hiç hastahanede mescit görmediniz mi? Sağlık ocaklarında? Dinlenme tesislerinin alayında var. Metro'da Özdilek'te falan var. Görmediniz mi hiç? Ben 17 yaşımdayım. Kendimi bildim bileli mescit görürüm heryerde. AKP ile gelen birşey değil bu... [ Mesaj 01 Eylül 2007, Cumartesi - 19:45 tarihinde, SeaGle tarafından güncellenmiştir ]
Joker Mesaj tarihi: Eylül 1, 2007 Mesaj tarihi: Eylül 1, 2007 vay size ne adamın kıldığı namazdan. dükkan adamın ister mescid yapar ister katedral kurar...yani bu yazıların amacı belli. türkiyeyi germek... ne gerek var böyle şeylere... işine baksın herkez ülkeyi nasıl ileri götürürüz onu tartışsın köşe yazarları..
karareis Mesaj tarihi: Eylül 1, 2007 Mesaj tarihi: Eylül 1, 2007 sahiden abartıyolar kimsenin dini bu akdar ayaklar altına almaya hakkı yok ibadetinde yeri var zamanı var
sg-1 Mesaj tarihi: Eylül 1, 2007 Konuyu açan Mesaj tarihi: Eylül 1, 2007 said: Kardeşim, ayıracak vaktini, yeri gelince atıp tutmayı çok iyi biliyoruz "namaz dinin direği" diye. Kıtı kıtına yetişip kılacaksa ne anlamı kaldı namazın. Sokak ortasında namaz kılınmaz kardeşim. Başka emrin ? Agır ol. Senin başka emrin dostum?! Ne o ağır ol falan! Edepli ol.
Arma Mesaj tarihi: Eylül 1, 2007 Mesaj tarihi: Eylül 1, 2007 http://forum.paticik.com/konu.php?id=187683 slm [ Mesaj 01 Eylül 2007, Cumartesi - 19:49 tarihinde, Arma tarafından güncellenmiştir ]
Penthesilea Mesaj tarihi: Eylül 1, 2007 Mesaj tarihi: Eylül 1, 2007 Cozum: ozel mulkun haricinde dinini belli etmek, disari vurmak ve ibadet etmek cok kati bir sekilde yasaklanacak.
sg-1 Mesaj tarihi: Eylül 1, 2007 Konuyu açan Mesaj tarihi: Eylül 1, 2007 said: Siz nerde yaşıyorsunuz ki ya? Hiç hastahanede mescit görmediniz mi? Sağlık ocaklarında? Dinlenme tesislerinin alayında var. Metro'da Özdilek'te falan var. Görmediniz mi hiç? Ben 17 yaşımdayım. Kendimi bildim bileli mescit görürüm heryerde. AKP ile gelen birşey değil bu... Olay mescit olması değil ki çocuğum, mescit elbette olacak. Olay bedevi ülkesi gibi sokak ortasında ulu orta namaz kılınmaya başlanması. Çok değil daha sen 7 yaşındayken sadece bayram namazlarında olurdu bu.
Öne çıkan mesajlar