Delirium Mesaj tarihi: Ağustos 21, 2007 Paylaş Mesaj tarihi: Ağustos 21, 2007 kendimden quote yapıyorum said: yeni fizik akımları surekli bir oncekini yalanladıgı icin formuller uzerinden dusunmek yanlıs olur Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Ardeth Mesaj tarihi: Ağustos 21, 2007 Paylaş Mesaj tarihi: Ağustos 21, 2007 Bilgisiz bir yorum olmuş. Bu relativite bildiğimiz klasik newton mekaniği üzerine ışığın hızının relatif olarak değişmediğinin farkına varılmasıyla Einsteinin bulduğu relativite prensiplerinin eklenmesi ile oluşmuştur. Yani bu durumda tamamen bir yanlışlama değil sadece bilinen formüllerin daha genel bir hale getirilmiş olmasıdır. Bildiğiniz newton denklemleri sadece düşük hızlarda geçerli olup einsteinin genişlettiği versiyon hareket hızları c'ye yaklştığı durumları kapsamaktadır. Kanıdı ise çok basit geometrik bir argüman olup şu anda bu gama faktörü kullanılarak CERN gibi bir çok laboratuarda deney yapılmakta üstüne üstlük uzaydan dünyay düşen maddeler üzerinde gözlemlenmektedir. Felsefe güzeldir, bilim felsefesi de güzeldir ama bahsettiğimiz konu hakkında hiç bir fikriniz yokken o konunun bilim felsefesini yapmak komik olur. Zira bu konuyu bana anlatan hocamın "bilim felsefecileri" hakkında söylediklerine katılasım geliyor zaman zaman. Senin yaptığın bu felsefe domains of validty kavramından yola çıkıyor ama çoğu insan yeterli fizik bilgisine sahip olmadığı için domain of validty kavramını atlayıp fizik üzerinden bilim felsefesi yapmaya çalışınca komik oluyor. Fizik üzerinden felsefe yapabilmek için domain of validity mantığını iyi kavramak lazım kanımca (zira bunu hem gerekli fizik derslerini bir kısmını ve bazılarının girişini almış ve felsefe ile ilgilenen biri olarak söylüyorum). [ Mesaj 21 Ağustos 2007, Salı - 16:07 tarihinde, Ardeth tarafından güncellenmiştir ] Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Cuce Mesaj tarihi: Ağustos 21, 2007 Paylaş Mesaj tarihi: Ağustos 21, 2007 bende tam uzun bı mesaj yazmıştım böle bi sürü şey sölemiştim... sildim senan mesajını görünce. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Delirium Mesaj tarihi: Ağustos 21, 2007 Paylaş Mesaj tarihi: Ağustos 21, 2007 acıkcası sen soyleyene kadar bilim felsefesi denen seyden haberim bile yoktu, ama bunu eksiklik olarak hissetmek yerine herhangi bi fizik ogrencisi gibi kabullenimler yapmadan bakmak istedim fizige, ha tabii hor goreiblirsin tabii herhangi bir "hersey degisir" felsefesine karsı bile boylesine gard alıp etiketlemeye calıstıgına gore. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Ardeth Mesaj tarihi: Ağustos 22, 2007 Paylaş Mesaj tarihi: Ağustos 22, 2007 Bu benimki bişey değil sadece öğrenciyim senelerini bu şeyleri gerçekten anlamaya vermiş insanların karşısına çıkıp söylesen bence seni dinlemezler bile. Zira benim gardımı almam "herşey değişir" sözüne değil (herşey değişir hatta ben sofistleri çok severim). Yeni fizik akımları bi öncekileri sürekli yalanlar demişin ki bunu benim yaptığın açıklamanın üstüne yapmışsın. Ne yazdığımı tam okuduğunu düşünüyorum ne de bahsettiğimiz klasik mekanikten relativistik mekaniğe ordan quantum mekaniğine ordanda quantum relativistik mekaniğe geçiş dönemleri ve sebepleri ve mantığı (domain of validity) hakkında bir bilgin ya da fikrin olduğunu sanmıyorum. Buna rağmen gayet emin bir şekilde fizik akımları hakkında yorum yapmışsın. Ama hala fiziği bilerek fizik akımları hakkında yorum yapmayı kısıt, onları bilmeden o konular hakkında yorum yapmayı genişlik ve açık düşünce olarak görüyorsan diyebileceğim bir şey kalmıyor tabi bu durumda. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
bosphorus Mesaj tarihi: Ağustos 22, 2007 Paylaş Mesaj tarihi: Ağustos 22, 2007 bi dark portal arayalım.. belki ışınlanırız.. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Delirium Mesaj tarihi: Ağustos 22, 2007 Paylaş Mesaj tarihi: Ağustos 22, 2007 hersey degismiyor mu sonuc olarak, ve sen de buna inanmıyor musun? isler fizik algısına gelince hersey kısırlasıyor mu yoksa? ben bahsettigin seyler yok dedim mi herhangi bir sekilde? formuller kolayca anlayasın diye etiketler gercekleri, ama bazen yanlıs yonlendirirler. o yuzden deneysellik ve canlandırma ustundur diyorum. dersen ki agırıma gidiyo biz kaz kafalı bi bilim cevresiyiz dersin ben de derim ki peki siz biliminizi kısıtlı denklemlerle yapın, ben bunu tercih ediyorum cunku gozlem herseydir. hersey degismiyor mu sonuc olarak, ve sen de buna inanmıyor musun? neye inanıyorsan inan banane, ama ben genel gecer birseyi belirtiyorum. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Ardeth Mesaj tarihi: Ağustos 23, 2007 Paylaş Mesaj tarihi: Ağustos 23, 2007 Ben de sana zaten bahsettiğim şeylerin deneylerini her gün cernde yapıyorlar ve uzaydan dünyaya gelen partiküller üzerinde gözlemliyorlar ve formüllere uygun olduğu sonucuna varıyorlar diyorum. Hatta sana relativite yapılan deneyler sonucunda ışığın hızının relatif olarak değişmemesi durumundan yola çıkılarak bulundu diyorum. Daha sonra da çıkan bu denklemlerin doğa da gözlemlenebildiğini ve hatta artık 0.99c hızına ulaştırılan maddelerle insan eli tarafından düzenlenen deneylerle gözlemlendiğibi tekrar tekrar belirtiyorum ama kaz olmamdan dolayı iletişim eksikliği yaşıyor olabiliriz. Zira kendi adı verilen relativiteyi bulan kişi ile kaz arasındaki benzerlik oldukça muazzam. [spo] [/spo] [spo] [/spo] Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Delirium Mesaj tarihi: Ağustos 23, 2007 Paylaş Mesaj tarihi: Ağustos 23, 2007 ehm sorun relativite degil relativiteye matematiksel bakıs acısıydı. relativiteyle bir derdim yok. cunku formuller her zaman deneyler dogrultusunda olusturulmuyorlar. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Öne çıkan mesajlar