Apache Mesaj tarihi: Temmuz 24, 2007 Paylaş Mesaj tarihi: Temmuz 24, 2007 bu böyle yavaş yavaş zaten.atatürk ilkelerini sorgula,laikliği yeniden tanımla,türban ideolojik değil,dindar cumhurbaşkanı olsun(sonra agla dindar sectirmediler),türk sirketi alırda arap sirketi niye alamaz densin böyle böyle uyutulsun herkes. insanın ülkesine sahip cıkması,degerleriyle övünmesi ayıplanır olmuş ne biçim bir ortam.gecen sene m.e.b. kararıyla niye istiklal marşı,gençliğe hitabe ve Atatürk resmi küçültüldü? en ön sırada ki çocuk bile okuyamıyor.belki aranızda bazıları hep masum düşünüyor ama tehlikeli yaklaşımlar bunlar ayrıca planlı. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Soulless Mesaj tarihi: Temmuz 24, 2007 Paylaş Mesaj tarihi: Temmuz 24, 2007 Turk halki genelde reaksiyon gosteren bir halk.Isler olup bitmeden tepkisini ortaya koyup engellemek icin fazla vurdumduymaz malesef. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Ardeth Mesaj tarihi: Temmuz 24, 2007 Paylaş Mesaj tarihi: Temmuz 24, 2007 Zira eğer sen de zamanında okuyup anladıysan ve özümsediysen, bu anlama sırasında da o ilkeleri sorgulayarak yaptığını düşünüyorum. Birşey sorgulamadan anlaşılır ama bir şeyi sorgulamadan özümsemek onu özümsemeye zorlanmaktır. Bu durumda "hangi Atatürk İlkesi sorgulanmalı söyler misin?" garip bir soru olmuyor mu? Atatürk ilkelerini ilk defa okuyan herkes, o ilkelerin hepsini sorgulayarak okumalı. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Othranx Mesaj tarihi: Temmuz 24, 2007 Paylaş Mesaj tarihi: Temmuz 24, 2007 iyi de ne alakası var? Atatürk ilkelerinin dogma olduğunu mu iddia ediorsun apache? Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
sg-1 Mesaj tarihi: Temmuz 24, 2007 Paylaş Mesaj tarihi: Temmuz 24, 2007 said: ATATÜRK İLKELERİ Atatürk ilkeleri, altı ana başlık altında toplanabilir: Cumhuriyetçilik: Atatürk devrimleri siyasi nitelik taşır. Çok uluslu bir İmparatorluktan ulus devlete geçiş gerçekleştirilmiş ve böylece modern Türkiye'nin ulusal kimliği oluşturulmuştur. Bu kimliğin oluşmasında, kul nitelikli insanların yurttaş-birey niteliği kazanması önemli bir noktadır. Atatürk bunun yolunu, kısaca halkın kendi kendisini idaresi, yani demokrasi demek olan Cumhuriyet’te görmüştür. Halkçılık: Gerek içeriği gerekse hedefleri açısından bakıldığında, Cumhuriyet Devrimi ayrıca bir sosyal devrim niteliği de taşır. Başta İsviçre Medeni Kanunu olmak üzere, Batı kanunlarının Türkiye'de uygulamaya konulmasıyla birlikte kadınların statüsünde köklü değişiklikler olmuş, 1934 yılında kabul edilen bir kanun ile kadınlar seçme ve seçilme hakkını almışlardır. Atatürk çeşitli ortamlarda, Türkiye'nin gerçek yöneticilerinin köylüler olduğunu söylemiştir. Aslında bu durum Türkiye için bir gerçek olmaktan çok bir hedef niteliğindedir. Halkçılık ilkesi sınıf ayrıcalıklarına ve sınıf farklılıklarına karşı olmak ve hiçbir bireyin, ailenin, sınıfın veya organizasyonun diğerlerinin daha üzerinde olmasını kabul etmemek demektir. Halkçılık, Türk vatandaşlığı olarak ifade edilen bir fikre dayanır. Gurur ile birleşen vatandaşlık fikri, halkın daha fazla çalışması için gerekli psikolojik teşviki sağlar, birlik fikrinin ve ulusal bir kimliğin kazanılmasına yardımcı olur. Laiklik: Laiklik yalnızca devlet ve dinin birbirinden ayrılması anlamına gelmez ayrıca eğitim, kültür ve yasama alanlarının da dinden bağımsız olması anlamını taşır. Laiklik, devletin dini düşünce ve dini kuruluşların etkisinden bağımsız olması, ve genel olarak düşünce özgürlüğü anlamına gelmektedir. Devrimlerin birçoğu laikliği gerçekleştirmek amacıyla yapılmış ve diğerleri ise laikliğe ulaşılmış olması sayesinde gerçekleştirilebilmiştir. Laiklik ilkesi akılcı ve dini siyasetin dışında tutan bir ilkedir. Osmanlı döneminde matbaanın geciktirilmesinde olduğu gibi dinin yenilikler karşısında nasıl tutucu bir silah haline geldiğini yaşamış olan Türkiye Cumhuriyeti kurucuları açısından dinin din dışı sivil yapı üzerinde yaratabileceği baskıları önlemenin bir aracıdır. Devrimcilik: Atatürk'ün ortaya koyduğu en önemli ilkelerden birisi de devrimciliktir. Bu ilkenin anlamı Türkiye'nin devrimler yaparak geleneksel kuruluşlarını modern kuruluşlarla değiştirmiş olmasıdır. Geleneksel kavramların bir kenara itilip modern kavramların benimsenmesi demektir. Devrimcilik ilkesi, yapılmış olan devrimlerin tanınıp kabul edilmelerinin çok ötesine geçmiştir. Milliyetçilik: Cumhuriyet devrimi ayrıca milliyetçi bir devrimdir. Bu milliyetçilik ırkçı bir yapıda değildir; yurtseverlikle sınırlıdır. Bu devrimin amacı, Türkiye Cumhuriyetinin bağımsızlığının korunması ve ayrıca Cumhuriyetin siyasal yönden gelişmesidir. Bu milliyetçilik, tüm diğer ulusların bağımsızlık haklarına saygılıdır; sosyal içeriklidir; yalnızca anti - emperyalist olmayıp, aynı zamanda gerek hanedan yönetimine, gerekse herhangi bir sınıfın Türk toplumunu yönetmesine de karşıdır ve nihayet bu milliyetçilik Türk devletinin vatanı ve halkı ile bölünmez bir bütün olduğu ilkesine inanmaktadır. Devletçilik: Mustafa Kemal Atatürk yapmış olduğu açıklamalarda ve politikalarında Türkiye'nin bir bütün olarak modernizasyonunun ekonomik ve teknolojik gelişmeye önemli ölçüde bağlı olduğunu ifade etmiştir. Bu bağlamda, devletçilik ilkesini de devletin, ülkenin genel ekonomik faaliyetlerinin düzenlenmesi ve özel sektörün girmek istemediği veya yetersiz kaldığı ya da ulusal çıkarların gerekli kıldığı alanlara girmesi anlamında yorumlamaktadır. Ancak, devletçilik ilkesinin uygulanmasında, devlet yalnızca ekonomik faaliyetlerin temel kaynağını teşkil etmemiş, aynı zamanda ülkenin büyük sanayi kuruluşlarının da sahibi olmuştur. Hadi buyrun sorgulayalım, benim vaktim var. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Apache Mesaj tarihi: Temmuz 24, 2007 Paylaş Mesaj tarihi: Temmuz 24, 2007 yani konusmalar öyle bir boyuta vardı ki,ögrenmek ve sorgulamak aynı seymis statüsüne geldi. ilkokul dan itibaren zaten ögretilen bir sey,üniversiteye gelseniz bile Atatürk ilke ve inkılapları dersi hala var.orada sormak istediği ne türlü bir sorgulama istiyorsunuz.cümle icerisinde mana cıkarabiliyor insan. rte iki sene önce laiklik yeniden yorumlanmalı,yargıya degil ulemaya danışılmalı gibi ifadelerle niyeti açıkça belliydi.sizin niyetiniz nedir? Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Bodrack Mesaj tarihi: Temmuz 24, 2007 Paylaş Mesaj tarihi: Temmuz 24, 2007 Atatürk ilkelerini bile ortaçağ karanlığına hapsettiniz ya helal olsun hepinize.Ki bu ilkeler bir ülkeyi ortaçağın dogmatizminden kurtarmak için yaratılmıştı:)İşte bu ironi:D Edit:apache niyetimi zaten sana anlattım önceki sayfada ya kaç kere anlatmam gerekiyor [ Mesaj 24 Temmuz 2007, Salı - 17:20 tarihinde, Bodrack tarafından güncellenmiştir ] Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Ardeth Mesaj tarihi: Temmuz 24, 2007 Paylaş Mesaj tarihi: Temmuz 24, 2007 Apache ne yapalım peki. Yani Atatürk ilkelerini ilk defa okuyan birini farz edelim. Direk kabül mü etsin orda yazanları? Ne anlatmaya çalışıyorsunuz anlamıyorum. Ben AKPye oy vermedim, hatta çağlayan mitinginin başından da sonuna kadar ordaydım. Bu gösterdiğiniz tavırlar beni benimle aynı düşüncede olan insanlardan soğutuyor ama. Şu an akpye oy veren bir çok insan nasıl sürü gibi güdülüyorsa sizin(sizi açıklayım hemen: atatürk ilkelerini okuyan her insan bunu ilkd efa yaptığında sorgulayarak yapmalı, aklını ve mantığını kullanmalı dediğimde beni atatürk düşmanı ilan eden insanlar) de başka ideolojideki insanlar tarafından o hale sokulduğunuzu düşünmeye başlıyorum gerçekten. Hayır anlamıyorum dinde ki dogmayı ve anlamadan kabul etmeyi eleştiriyorsunuz, sonra atatürk'ün ilkeleri olunca aynı konu sorgulayarak anlamaya çalışanları "dincilerin etkisi altında" yapıyorsunuz (siz yukardaki sizle aynı siz). Dinci kim bir oturup düşünmek lazım. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Apache Mesaj tarihi: Temmuz 24, 2007 Paylaş Mesaj tarihi: Temmuz 24, 2007 ortacagı bırak hangi ilke tekrardan yorumlanmalı onu belirt. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Ardeth Mesaj tarihi: Temmuz 24, 2007 Paylaş Mesaj tarihi: Temmuz 24, 2007 said: yani konusmalar öyle bir boyuta vardı ki,ögrenmek ve sorgulamak aynı seymis statüsüne geldi. Zira değil, çünkü bir çok din öğrenilebilir. Yaratıcının da varlığı öğrenilebilir. Ama yaratıcını varlığı sorgulanamaz. Ayrıca hiç anlamamışsınız gerçekten o ilkeleri buraya koyarak bunu gösteriyorsunuz. Son kez söyleyeceğim, her insan atatürk ilkelerini ilk defa okurken onların doğruluğunu sorgulayarak özümsemelidir. Sadece orda okuyup yazanları ezberleyerek değil. [ Mesaj 24 Temmuz 2007, Salı - 17:23 tarihinde, Ardeth tarafından güncellenmiştir ] Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Soulless Mesaj tarihi: Temmuz 24, 2007 Paylaş Mesaj tarihi: Temmuz 24, 2007 Ardeth bence burada gerginlige yol acan Ataturk ilkelerinin yada baska birseyin sorgulanmasi fikri degilde , O ilkeleri sorgulamaya cok hevesli bazilarinin Turkiye'nin laik yapisini sarsmak isteyenlerle ayni kisiler olmasi.Ve konumuz siyaset olunca dogal olarak o kisiler destekleniyormus gibi gozukuyor. Tepki cekmesinin nedeni de bu Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Bodrack Mesaj tarihi: Temmuz 24, 2007 Paylaş Mesaj tarihi: Temmuz 24, 2007 O ilkeleri ve daha nice ilkeleri sorgulamaya çok hevesliyim ama senin yazının aksine laiklik gitsin veya şeriat gelsin dediğim olmadı hiç Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Soulless Mesaj tarihi: Temmuz 24, 2007 Paylaş Mesaj tarihi: Temmuz 24, 2007 said: Zira değil, çünkü bir çok din öğrenilebilir. Yaratıcının da varlığı öğrenilebilir. Ama yaratıcını varlığı sorgulanamaz. Pekala sorgulanabilir bence.Pekcok kisi yapiyor bunu. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Othranx Mesaj tarihi: Temmuz 24, 2007 Paylaş Mesaj tarihi: Temmuz 24, 2007 said: ortacagı bırak hangi ilke tekrardan yorumlanmalı onu belirt. yorumsuz Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Soulless Mesaj tarihi: Temmuz 24, 2007 Paylaş Mesaj tarihi: Temmuz 24, 2007 Belki sen demedin Bodrack ama tayyib ve saz arkadaslarindan diyenler oldu. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Ardeth Mesaj tarihi: Temmuz 24, 2007 Paylaş Mesaj tarihi: Temmuz 24, 2007 İyi o zaman yazdıklarımı tekrar okusunlar çünkü ben atatürk ilkelerini alıp yeniden dizayn etmemiz lazım demedim. Atatürk ilkelerini ilk defa okuyan ve onu benimseyen her insanın bunu etrafındaki insanların fanatizmi yüzünden değil de atatürk ilkelerini anladığı ve sorgulayarak doğru olduğu kararına vardığı için yapmasını diliyorum yanlızca. Zira ben Atatürk ilkeleri ezberletilmiş bir insanı Atatürkçü olarak görmem çünkü benim kafamda Atatürkçülük din değildir (bakınız ezberleme ve din arasındaki bağlantı). Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Bodrack Mesaj tarihi: Temmuz 24, 2007 Paylaş Mesaj tarihi: Temmuz 24, 2007 Pek çok kişi yapıyor ve bence kesinlikle yapılmalı ancak ben ya tanrı yoksa dediğimde yurt odamda ki 5 kişi dönüp bana tip tip bakıyor.Çoğu kişi yapmıyor sorgulama fln zaten bence dinlerin en büyük sorunu bu, bazı kısımlarının sorgulanamaması [ Mesaj 24 Temmuz 2007, Salı - 17:27 tarihinde, Bodrack tarafından güncellenmiştir ] Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Ardeth Mesaj tarihi: Temmuz 24, 2007 Paylaş Mesaj tarihi: Temmuz 24, 2007 said: Pekala sorgulanabilir bence.Pekcok kisi yapiyor bunu. Ben de yapıyorum, ama kendini gerçek bir müslüman olarak gören kişiler bunu yapıyor mu? Yapma gereği duymuyor, çünkü bu bir inanç. Din'in farkı burda. Ben zira Müslüman olan bir insan tanrının varlığını sorgulamak istemiyorsa bunu garipsemem. Çünkü o dini inancın yapısı öyledir. Ama Atatürkçlüğün öyle olmamasını dilerim. [ Mesaj 24 Temmuz 2007, Salı - 17:28 tarihinde, Ardeth tarafından güncellenmiştir ] Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Bodrack Mesaj tarihi: Temmuz 24, 2007 Paylaş Mesaj tarihi: Temmuz 24, 2007 Bende o yüzden diyorum ya dinin asıl sorunu bu bence:) Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Soulless Mesaj tarihi: Temmuz 24, 2007 Paylaş Mesaj tarihi: Temmuz 24, 2007 Evet Ardeth , sorgulamakla ilgili dusuncelerine aynen katiliyorum Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Ardeth Mesaj tarihi: Temmuz 24, 2007 Paylaş Mesaj tarihi: Temmuz 24, 2007 Dinin sorunu o değil, Dinin yapısı o. Dinin bir sorunu varsa o yolu seçmeyenleri dışlama gereği duyan insanların tavırları ve Dini fikirlerin kolayca çarpıtılabilmesi. [ Mesaj 24 Temmuz 2007, Salı - 17:30 tarihinde, Ardeth tarafından güncellenmiştir ] Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Bodrack Mesaj tarihi: Temmuz 24, 2007 Paylaş Mesaj tarihi: Temmuz 24, 2007 Ardeth zaten bence dinin sorunu bu diyorum.Yoksa tabii ki insanlar sorgulamak istemeyebilir dini.Dahası bundan korkabilir yada yapmak istemeyebilir.Buna da birşey diyemem açıkçası kendi tercihidir.Ama insanların hepsi dini sorgulasaydı , tanrılarını sorgulasaydı bu kadar çok sömürülemezdi bence.Bu yüzden hala dinin sorununun bu olduğunu düşünüyorum Edit:tamam dinin bu yapısının dinin sorunu olduğunu düşünüyorum:)Sadece birkaç kelime farklı özü aynı:) [ Mesaj 24 Temmuz 2007, Salı - 17:34 tarihinde, Bodrack tarafından güncellenmiştir ] Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
sg-1 Mesaj tarihi: Temmuz 24, 2007 Paylaş Mesaj tarihi: Temmuz 24, 2007 @Ardeth, Atatürkçülük zaten bir din değildir, tekrar tekrar söylemenin nedenini anlayamıyorum. Atatürk'ün açtığı yolun bu ülkenin ve milletin feraha ermesi için yegane yol olduğunu görememek körlük değil, düpedüz inattır. Atatürk ilkeleri günümüz koşullarına göre uyarlanıp uygulanabilir, bu zaten olan birşey. Bugün Devletçilik mi kaldı mesela. "Ama kalkıp Atatürk ilkeleri sorgulansın, yorumlansın" dediğinizde bunu dört gözle, Atatürkçülük'ün altını oymak için elinde küreklerle bekleyen bir güruh olduğunu da unutmayalım. Atatürk ilkeleri sadece ve sadece daha da çağdaşlaştırılacak şekilde tekrardan yorumlanabilir. Özgürlük ve demokrasi kalkanları arkasında gericilik yaparak değil. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Bodrack Mesaj tarihi: Temmuz 24, 2007 Paylaş Mesaj tarihi: Temmuz 24, 2007 Atatürkçülük bazı insanlar tarafından din haline getirilebiliyor.Mesela arka sayfada ki son postunu gördükten sonra apachenin onlardan biri olduğunu düşünüyorum.Ayrıca bu topicte kim sorgularken veya yorumlarken Atatürk ilkelerinin altını kazmaya çalıştıda sen Atatürk karşıtları diye giriş yaptın? Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Othranx Mesaj tarihi: Temmuz 24, 2007 Paylaş Mesaj tarihi: Temmuz 24, 2007 tamam sg zaten bu topicte kimsenin altını kazmaya calıstığı yok Ataturkculuğun Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Öne çıkan mesajlar