Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Tarih Yalanları...

Öne çıkan mesajlar

Mesaj tarihi:
kurtulus savasinda her iki taraftan da firar edenlerin kaybolanlarin sayisi tam tespit edilemedigi icin kayip sayilari tam verilemiyor. simdi bu iki savasin kucuk capli muharebe olup olmamasi ne standartlara gore degerlendirildigine gore degisir. ornegin 1. dunya savasinda marnede bir kucuk capli muhabebede 30-40, buyuk caplida 200 bin kisi oluyorken, kurtulus savasi arenasinda her iki tarafin gucu de 200 er bin 300 er bin civarindadir. neticede bu oranlara gore orada yapilan muharebeler buyuk muharebelerdir, savasin gidisatini etkiledi.[hline]referanslar :
www.mizzah.com
www.tokaci.com(oscommerce customization)
turkiye.bookturkey.com
aaa bunu unutmusum pek severim: www.bookturkey.com
Mesaj tarihi:
said:
fedaykin, 05 October 2003 02:44 tarihinde demiş ki:
İşin ilginç yanı birinci inönü savaşı ile ilgili onca araştırma yapmama rağmen kesin ölü rakamlarına ulaşabilmiş değilim. Benim ulaştıklarımın hepsi sallama rakamlar ve birbirinden çok farklı.

ayni sey birinci ve ikinci dunya savasi icinde gecerli. arastirirsan bir cok farkli rakamla karsilasirsin. olu rakamlarinin farkli ve sallama olmasi bir savas veya muharebe hakkinda birsey gostermez.

said:
fedaykin, 05 October 2003 02:44 tarihinde demiş ki:
Şimdi bu savaşın gerçekde çok büyük çaplı bir savaş olmadığı, sadece öncülerin karşılaşması şeklinde ufak bir muharebe olduğu fakat Mustafa Kemal tarafından o an halkın çok ihtiyaç duyduğu moral desteği sağlamak maksadıyla zafermiş gibi gösterildiği iddiaları var

elbette buyuk capli bir savas degil; cunku MUHAREBE. orda isterse 1 yunanla 1 turk karsi karsiya gelsin, birbirini vursun onun adi birinci inonu muharebesidir. sonucta orada yunanlilar yenilmis, ilerleme yavaslatilmis. hangi akademik arastirmada `buyuk capli bi savas` yaziyor birinci inonu muharebesi hakkinda, ortaokul tarih kitabinda mi? ortaokul tarih kitabini ciddiye alip elestiri konusu yapacaksak isimiz var demektir, nitekim o kitaplarda bizim kazandigimiz butun savaslar `buyuk ve sanli bir savas` diye anlatilir.

oncu birlik iddiasi da yunanlilar tarafindan ortaya atilmis bir iddiadir. her acidan ustunluk onlarda iken taktiksel basarisizliklar sonucu geri cekilmek zorunda kaldiklari gercegini ortmek icin `biz carpismaya gelmedik, kesif taarruzu yaptik` demisler. artik yenilen ve bariz bir sekilde mevziyi kaybeden bir devletin isbu muharebeyi degerlendirmesini ne kadar ciddiye alirsaniz.
yunan ordusu turk ordusunun yaklasik olarak iki kati er, silah ve topa sahipken turk ordusunun bekleneni yapmayip savunmayi kolay kolay birakmamasi, turk ordusu genis bir alanda savunma yaparken yunan ordusunun sevkiyat sorunlari cekmesi ve hirpalanmasi sonucunda yunan ordusu eski mevkisine geri cekilmek zorunda kaldi. sonucta kesif taarruzu veya degil, geri cekildiler iste. olay bu, ister `buyuk ve sanli bir zafer` deyin, ister `sadece puskurttuk bala gote` deyin. ismini zaten tarih koymaz, tarih olani anlatir.

said:
eldar, 05 October 2003 12:15 tarihinde demiş ki:
ben de fedaykinin postun dan cıkıs yaparak sunu sormak istiyorum; bir muharabenin buyuklugunu olu sayısı mı carpışan tarafların buyuklugu mu belirler, yoksa ikisi de değil de muharebenin yol açtığı sonuçlar mı?

arti bir diyorum ehe.
buyuk savas, kucuk muharebe, oncu birlik catismasi nedir ya. koy kasaba ayrimi mi yapiyorsun, 500 kisi olunca `ufak catisma` 1000 kisi olunce `iyi savas`, 5000 kisi olunce `sanli bir zafer` gibi bir terminoloji var da bizim haberimiz mi yok. sonucta olana bakalim ki belli olan, ortada olan o zaten, nedir?

yunanlilar inonu de yavaslamis, arkasindan toparlanip kutahya ve eskisehiri almis, sonrasinda gelisen catismalarda ataturkun hatti mudafaa degil sathi mudafaa vardir anlayisi karsisinda basarisiz olmuslar. yine ortaokulda lafi bol bol gecen bu soz aslinda geyik bir soz degil, geleneksel `savunma hatti` anlayisini degistiren, savunma hattinin yarilmasiyla bir mevziyi birakmanin o an ki sartlarda anlamsiz oldugunu gosteren bir stratejidir.
zaten genis alanda sevkiyat guclugu ceken yunan ordusu da, bir de ustune turk ordusunun geleneksel stratejiyi takip ederek savunma hatti kirilinca geri cekilmesini umdugu, yani geleneksel anlamda `savunma hatti kirildi, geri cekil toparlan yeniden mevzi al. yine kirildi yine kac mevzi al` seklinde geleneksel bir savas bekledigi icin, zor duruma dusuyor, sonucta hirpalanarak geri cekilmek zorunda kaliyor. gerisi zaten buyuk taarruz.

olanlar sonuclariyla, dunya kamuoyunda yarattigi etkilerle bu kadar ortada iken, cikip birinci inonu kucuk bi catismaydi, o sayilmaz, aslinda yenildik, oyle bi muharebe olmadi, olsa da oncu birliklerin catismasiydi, yuzbin adam bile olmemis nasil sanli savas bu hede hodo gibi laf gevelemenin bir manasi yok. su an sinirlari icinde yasadiginiz devletin 80 sene once icinde bulundugu savasi bilmiyorsaniz, allahaskina gelip abuk subuk seyler savunmayin burada. erman toroglu misali `birinci inonu saibeli savas, aslinda savas degil` diyecek kadar sig insan olmayin, gidin okuyun ogrenin. sonra tarih BILIMinin sinirlari icerisinde bir iddianiz, tartismak istediginiz birsey varsa tartisiriz.
Mesaj tarihi:
said:
dark-dr, 05 October 2003 13:14 tarihinde demiş ki:
yunan ordusu turk ordusunun yaklasik olarak iki kati er, silah ve topa sahipken turk ordusunun bekleneni yapmayip savunmayi kolay kolay birakmamasi, turk ordusu genis bir alanda savunma yaparken yunan ordusunun sevkiyat sorunlari cekmesi ve hirpalanmasi sonucunda yunan ordusu eski mevkisine geri cekilmek zorunda kaldi. sonucta kesif taarruzu veya degil, geri cekildiler iste. olay bu, ister `buyuk ve sanli bir zafer` deyin, ister `sadece puskurttuk bala gote` deyin. ismini zaten tarih koymaz, tarih olani anlatir.

yunanlilar inonu de yavaslamis, arkasindan toparlanip kutahya ve eskisehiri almis, sonrasinda gelisen catismalarda ataturkun hatti mudafaa degil sathi mudafaa vardir anlayisi karsisinda basarisiz olmuslar. yine ortaokulda lafi bol bol gecen bu soz aslinda geyik bir soz degil, geleneksel `savunma hatti` anlayisini degistiren, savunma hattinin yarilmasiyla bir mevziyi birakmanin o an ki sartlarda anlamsiz oldugunu gosteren bir stratejidir.
zaten genis alanda sevkiyat guclugu ceken yunan ordusu da, bir de ustune turk ordusunun geleneksel stratejiyi takip ederek savunma hatti kirilinca geri cekilmesini umdugu, yani geleneksel anlamda `savunma hatti kirildi, geri cekil toparlan yeniden mevzi al. yine kirildi yine kac mevzi al` seklinde geleneksel bir savas bekledigi icin, zor duruma dusuyor, sonucta hirpalanarak geri cekilmek zorunda kaliyor. gerisi zaten buyuk taarruz.

aynen katiliyorum olan budur. inanilmaz bir sekilde askerdeyken tabura kutuphaneye konulmak uzere j.gnk.k tarafindan gonderilen, kurtulus savasinin detaylarinin beni dumura ugratacak kadar gerceklik ve tarafsizlikla milletin ne kadar cok ve neden firar ettiginin, bunlarin idamlarinin dahi anlatildigi, sovyetlerden alinan yardimlarin kasa kasa yazildigi bir ansiklopedide de aynen yukaridaki gibi yaziyordu.[hline]referanslar :
www.mizzah.com
turkiye.bookturkey.com
Mesaj tarihi:
şimdi gördüm mesajlarınızı kusura bakmayın. bişey demiyorum.
Demek birilerinin fikirlerini değiştirmeye çalışmışım :)
numb sen ne diyosun yaaa..
diyen ve tanımadığım birisine sanırım bunu demeye hakkım var.
Ayrıca olur olmadık userların aralarına girip ortada bi tartışma kavga yokken sanki elinde terlik olan bir ebeveyn edasında bi tarafı paylayan mod larıda kınıyorum.
Unity cim elinde kanıt yok demişsin :) olsa inancakmısın onu merak ediyorum yada nasıl bir kanıt istiyorsun o da ayrı bir merak konusu. burda tarihi yalanlardan bahsediliyor. yani tarihin bizzat yazdığı yalanlar var konu başlığından anlaşılacağı üzere. o zaman neden böyle bir başlık açıldı. kim söylediğinin tersini kanıtlayabilir.?? ortada tarih gibi bir kanıt varken. bende bir kaç yerden duyduğum ve okuduğum komple teorilerini anlattım ama yok arkadaşlar kanıt istedi. evet elimde yazılı bir belge yok noterden tasdikli. kitap ismi versem o kimmişki falan dersiniz. en iyisimi boşverin. sizin dediğiniz gibi olsun .. herkes mutlu olsun.. hayat bayram falan olsun..[hline]
"But he's the sort who can't know
anyone intimately, least of all a
woman. He doesn't know what a woman
is. He wants you for a possession,
something to look at like a painting or an ivory box.

DiMarziolu Strat Squier satılıktır.
Mesaj tarihi:
okumaktan duymaktan bahsetmissin. ben savasta mermiyi bi tarafina yemis yunanliyla sungulesmis kanli canli adamlardan butun dunya basinindan dem vuruyorum sen daha kanit istiyosun. neymis kanitin soyle getirirsem inanacakmisin demissin pazarlik mi yapiyosun. sur one kanitini mantikli ise degerlendirilir mantikli ise degerlendirilmez. hangi aylak kafalardan duydun onbinlerce kisinin oldugu savasin `komplo teorisi` oldugunu ? general trikopis keyfinden mi teslim oldu ? yoksa o da komplonun icinde miydi ? yunanlilar tumunu almak istedikleri anadoludan `turklerin komplo teorisine ayip olmasin` diye mi cekildiler ? ingilizler istanbul yakinlardinda turklere ates acmaktan `komplo teorisi yapiyolar ayip olur` diye mi cekindiler ? hangisi ?[hline]referanslar :
www.mizzah.com
turkiye.bookturkey.com
Mesaj tarihi:
:) oda güzel. kurtuluş savaşı diye bişey olmadı dedim bende zaten.. artık bişey demiyorum sizlere arkadaşlar.
Dinlemeyi bilen zihinlere selamlar olsun :)[hline]

Mesaj tarihi:
bi kere ciddi bir muhabbet havasında değilsinki . söylediklerimle dalga geçmeye falan çalışıyosun oda ayrı bir komik.:)[hline]

Mesaj tarihi:
said:
Numb, 06 October 2003 04:30 tarihinde demiş ki:
numb sen ne diyosun yaaa..
diyen ve tanımadığım birisine sanırım bunu demeye hakkım var.

hayir yok. tartismasi da yok bunun. biri sana tartismada, super abzurt derecede desteksiz bir arguman sundugun zaman, cok hos olmasa da `ne diyosun ya?` diyebilir, bunun edepsizlikle alakasi yok. herkese cim, cem, kardes diye hitap ederken birinin sana `ne diyosun ya` demesiyle birden edep medep diyorsan senin samimiyetinden suphe edilir.

said:
Ayrıca olur olmadık userların aralarına girip ortada bi tartışma kavga yokken sanki elinde terlik olan bir ebeveyn edasında bi tarafı paylayan mod larıda kınıyorum.

senin `olur olmadik user`lardan biri oldugunu bilmiyordum, bilsem girmezdim, afedersin. `olur olmadik user` titleini ne zaman verelim?

said:
Unity cim elinde kanıt yok demişsin :) olsa inancakmısın onu merak ediyorum yada nasıl bir kanıt istiyorsun o da ayrı bir merak konusu.

elinde kanit yok demis, evet demis. var mi? varsa niye pazarlik ediyorsun? bilimsel bir dayanagi olan bir kanit istiyoruz iste, unitynin sordugu butun sorulara cevap getirecek kanitlar. nasil oluyor da butun dunyayi etkileyen savaslarin `olmadigi` iddia ediliyor, merak icindeyiz.

said:
burda tarihi yalanlardan bahsediliyor. yani tarihin bizzat yazdığı yalanlar var konu başlığından anlaşılacağı üzere. o zaman neden böyle bir başlık açıldı. kim söylediğinin tersini kanıtlayabilir.?? ortada tarih gibi bir kanıt varken.

tarihin bizzat yazdigi yalanlar gibi birsey sozkonusu degil cunku tarih tek elden yazilmaz. `tarih` diye tanrisal bir kavram var da bizzat yalan mi yaziyor?
bazi olaylar kesin dogruluk icermeyebilir tarih biliminde, ama bunun belli bir siniri vardir. bu mesela 1000 sene once olan bir savasin detaylaridir. 500 sene once yasayan bi kralin bi olayidir, bunlar kesin dogru olmayabilir.

bu ve bunun gibi orneklere tamam da; su an yasadigimiz devletin seksen sene once yasadigi, er ve subay sayisinin bire bir bilindigi, BUTUN DUNYA BASINININ takip ettigi savaslari `saibeli onlar, tarih yalan yazmis` diyerek yalanlayamazsin.

said:
bende bir kaç yerden duyduğum ve okuduğum komple teorilerini anlattım ama yok arkadaşlar kanıt istedi. evet elimde yazılı bir belge yok noterden tasdikli.

anlatma `birkac yerden` duydugun komple(komplo demek istiyordun belki de)teorilerini burada o zaman. bu ciddi bir konu, komplo teorilerini one surmek istiyorsan `illuminati` threadine gir orda bol bol komplo teorisi var.
bu konu birkac yerden duyulan `komple` teorileriyle degil tarih biliminin gecerli saydigi dokumanlar, kanitlarla tartisilir.

hayir bir de biz anormal birsey istemisiz gibi `ama yok arkadaslar kanit istedi` diye belirtmen de ilginc. hemen kabullenmemiz mi gerekiyordu birinci inonunun masal oldugunu?

said:
kitap ismi versem o kimmişki falan dersiniz.

kitap ismini bosver, sen okudun mu kitabi, ne yaziyor icinde? ne gibi bilimsel kanitlari var?

said:
Numb, 06 October 2003 05:05 tarihinde demiş ki:
bi kere ciddi bir muhabbet havasında değilsinki . söylediklerimle dalga geçmeye falan çalışıyosun oda ayrı bir komik.:)[hline]

ciddi bir muhabbet havasinda degil evet, tartisiyoruz cunku kahvede muhabbet cevirmiyoruz. soylediklerinle dalga gecmeye calisan biri yok. sadece soruyoruz boyle olaylar var, ne gibi bir `yanlislik` tarih bilimine bunlarin hepsinin yanlis gecmesine sebep olmus.

ne demek ki simdi bosverin, hayat bayram olsun falan? tarih bilimine uygun tartismayacaksaniz girmeyin bu bolume olsun bitsin. kimseyi bosuna yormayin.

[Bu mesaj dark-dr tarafından 06 October 2003 14:26 tarihinde değiştirilmiştir]
Mesaj tarihi:
"...Unity cim elinde kanıt yok demişsin olsa inancakmısın onu merak ediyorum yada nasıl bir kanıt istiyorsun o da ayrı bir merak konusu. burda tarihi yalanlardan bahsediliyor. yani tarihin bizzat yazdığı yalanlar var konu başlığından anlaşılacağı üzere. o zaman neden böyle bir başlık açıldı. kim söylediğinin tersini kanıtlayabilir.?? ortada tarih gibi bir kanıt varken....."

olaya bak. simdi kanit olsa inanicak misin diyosun, bi de nasi bi kanit istiyosun diye soruyosun, sonra tarihin bizzat yazdigi bir yalan oldugunu soyluyosun inonu savaslarinin anlatiminin, sonra da kim soyledigimin tersini kanitlayabilir ortada tarih gibi bir kanit varken diyosun. simdi nasi is hem yalan diyosun tarihe hem de `tarih gibi bir kanit varken` ?!?! eger tarih kanitsa senin dediginin tersini soyluyor. yok eger `yalan yaziyosa` o zaman senin soyledigine dair kanitin yok. nasi is ?[hline]referanslar :
www.mizzah.com
turkiye.bookturkey.com
Mesaj tarihi:
bak bak bak hatalarımı da düzeltiyo :) komple teorisi değil demek :)
bunu anlayan bir insan nasıl olurda :

cümlesinde ''olur olmadık '' derken userların değilde araya giren kendisinin nitelendirildiğini anlamaz acaba :)

arkadaşlar neden birden böyle kin duydunuz anlayamadım vala. sadece duyduğum bir kompLE teorisinden bahsettim . .sesimi mi kesmeye yoksa beni susturmaya mı çalışıcaksınız.? buna mı hakkınız var ? nedir yani?[hline]

Mesaj tarihi:
başka başlıklardaki tartışmalar,zıtlıklar buraya taşınmış olabilirmi diyorum yani ama yok yok yapmazsınız siz öyle şeyler.:)[hline]

Mesaj tarihi:
yahu ne kini, ne sesini kesmesi. tam tersine seni konusturmaya calisiyoruz. nedir duydugun teorinin dayanaklari? yoksa dayanagi niye boyle birsey iddia ettin? ve madem soyledigin teorinin dayanagi yok, biz de bunu soyluyoruz, niye hala biz diger threadlerdeki zitliklardan dolayi buraya biseyler tasiyomusuz vs. gibi seyler iddia ediyorsun?
Mesaj tarihi:
nçk nçk.. kimse sormadı bana öğrenmek amacıyla nerden buldun nerden öğrendin diye. direk muhabbete yok öyle bişey saçmalıyorsun modunda girildi. rica ederim. herkesin bir onuru var siber ortam olsa bile burası bu tip bir davranış hoş değil bence. elbet var bi kayanğı niye durup dururken atıyımki böyle bir şey ortaya? dinlemek sormak yerine inkar etmek ne kadar kolay ama değilmi..[hline]

• Yeni Oluştur...