Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Fizik sorusu

Chemical

Öne çıkan mesajlar

Ya şimdi yıldıran 1 i yapıyorum bilmiyen kalmadı.
Şöyle bir sorun var, kurma kolu el ile çekiliyor ve manivela yok
El ile en fazla 30 kiloluk bir yay kurulur sanırım.

Şimdi 30kiloluk bir yayımız var, atıcağım cisim 10gram ağırlığında tebeşirler. Sistemin namlusu 10santim yani 10santimlik bir yol boyunca ip tebeşiri ittirebiliyor.

Kaç metre gider?
30metre gibi bir menzil için nasıl bir yay lazım? Atıyorum 50kilo ile kurulabilicek bir yay olacaksa ona göre manivela yapıcam.

Paticik fizik mühendisleri size güveniyorum.
Sosyal ağlarda paylaş

sürtünmeyi hesaba katmiyalim yinede sölemi sorunumuz var

yay bütün namlu boyunca ayni miktarda kuvvet salamiyacaktir son andaki kuvveti bilebviliyosan tahmini bisey söliyebiliriz.

hadi ortalama kuvvete 200n diyelim

bu seferde o mesafede kirisin ne kaadr hizli katettini bilmiyoruz yani cok durum var orda eksi (kiris yaya takilan sicim)

ha ama tecrubelerden söliyim bir tebesire yakin airliktaki bir oku 44 pondluk olimpik yaylar (yani herhangi bi makara yok direk insan gücü) cok ufak bi açiyla 70 metreye atiyo hemde bu atilan ok sikistirilmis samandan hedefe baya baya saplaniyo (sikistirilmis saman balsayinin sertligini ve direncini bilirsin sen)

ha burda iki fark var:

1. ok tebesirden cok daha aryodinamik

2. ok havada dönerek ilerliyor yani takla atmiyor döndügü için, buna karsin tebesir dönmedigi için takla aticaktir.

yani senin 30 kiloya bile ihtiyacin yok aslinda, 20 kiloluk bir yay isini fazlasiyla görücektir, ama senin asil cözmen gereken tebesirin aryodinamiklii hani önü cözmedin teker teker mermi yapicak halin yok, tebesirin dönmesini saglamak.

tebesir döenrse gayet temiz bi ucus elde edersin menzilinde güzel olur

[ Mesaj 23 March 2007, Friday - 00:36 tarihinde, Cuce tarafından güncellenmiştir ]
Sosyal ağlarda paylaş

tebeşiri döndürmeyi düşündüm tek tek üzerlerinde uğraşmadan pek bir yolu yok, namluya yiv set açsam gene zor, ancak ipin tebeşire temas ettiği noktadan bir hareket verilebilir.
Aliminyumdan ince 10cmlik falan bir çubuk yapılır, bu çubuğun arkasına burgu şekli verilir. İpin tebeşir arkasına gelen yerine bir halka takılır, aliminyum çubuk bu halkadan geçirilir ve çivi başı gibi tebeşire temas eden yüzyi genişletilir. Çubuğun burgulu arka tarafı gövdeye sabitlenmiş bir halkadan geçirilir halkanın ortasından ince çelik bir çubuk olabilir mesela.
Atış yapıldığında ipteki halka tebeşirin arkasında duran aliminyum kafayı ileri doğru iter, burgulu yapı sabit olan gövde halkasından çıkarken dönme hareketi yapar tebeşir de böyle dönebilir.

Başka bir yol bulamadım.
Ha en basiti aliminyumdan ok yapıyorsun, oka tüy tarzı şeyler takıyorsun arkasına bunları da açılı takıyorsun namludan çıkan ok dönmeye başlıyor.
Sosyal ağlarda paylaş

zaten normal oklar öledir

tabi alaminyum kismi disinda carbonflex den kaplama ince laminyom carbon alasimi oluyorlar.

dediin gibi, kiris aslinda namlu üzerinde sabit bi parcayi iter ona tebesir yerlestirilir, o parcada tebesiri döndürebilen bisi olur,

veya yayi gerekn mekanizma alttan deil direk okla ayni dorultuda gerek borgulu bi parca olur, o parca gererken bi yandan dönücei için tebesirin oturucak kisirin üstündeki yuvayi döndürür bölece umalimki yeterli bi dönüs saglar
Sosyal ağlarda paylaş

ya tebeşire 30 kilo dalga mı geçiyorsun? yuh.
bi kere o kadar kuvvetli yay tebeşiri o yolda itmeyebilir bile, sürtünmeden dolayı ip tebeşirin üstünden teğet geçebilir, 10-15 kilodan fazlasına gerek yok derim.bi de tebeşirin yuvarlak falan olması lazım ne saçma alet ki bu
Sosyal ağlarda paylaş

sürtünme, yiv, namlu boyutu hesabına gerek yok.
Chemical'ın istediği cevap serbest bi cismi yatayda 30 kiloluk kuvvetle itip ne kadar ileriye düşeceğini hesaplamanız yeterli.
yerden yüksekliği hesaplarda 1 metre tutun ve cıkan yolun 2/3'ünü gideceği mesafe kabul edin.
bu kadar basit.
Sosyal ağlarda paylaş

Fistan eger havada takla atarsa zaten standart bi balistik yol cizmez sacma sacam sonuclar cikar o kadar basti degil yani cevap, ha tabiki yakin bisiler cikar

parcalanilir diyince evet ya aslinda 30 kiloda parcalanilirdi! ama sölebi fark var, parcalanmasi için biseyin tebesire hizlanip carpmasi lazim, ama tebesiri iticek parca nerdeyse tebesire bitisik zaten hani 1 milim falan olucaksa aralarinsa o 1 milimde iticek parcanin tepesiri parcaliyacak hiza ulasabilicegini sanmiyorum

Edit: amam hata varmis IE "I" lari 1 "s." leri _ yapiyo. sacmaladi alisamadim

[ Mesaj 23 March 2007, Friday - 03:08 tarihinde, Cuce tarafından güncellenmiştir ]
Sosyal ağlarda paylaş

tebeşirin havada takla atıp atmaması balistik yol cizip cizmemesini belki etkiler ama benim hesabımda ne kadar uzaga gideceğini değiştirmez.zaten yolun 2/3 ünü alın dememde o yüzden. %33 lük bi hata payı verdim ben size.

[ Mesaj 23 March 2007, Friday - 03:07 tarihinde, Fistan tarafından güncellenmiştir ]
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...