Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

alamut kalesi, hassan sabah ve fedailer


codename_curse

Öne çıkan mesajlar

11.yy
alamut kalesi, öyle bir yere yapılmışki, moğol istilalarına kadar kimse ele geçiremiyor.
ve buranın sahibi Hassan Sabbah, yada diğer adıyla Seyduna
haşhaşin adındaki mükemmel fedaileri ve katilleri

önce topluyor etfaktaki adamları, daha hiç kız görmemiş tipleri, ve eğitiyor ama o eğitim öyle böyle değil, dümdüz duvara tırmanadan, dayanılılık testlerine kadar her türlü test.

kendisini peygamber ilan ediyor ve fedailerine haşhaş verip arka bahçesindeki harem e götürüyor ve hoşgeldiniz cennete diyor. ARtık fedailer cennete geliyor ve cennetten çıktıktan sonra geri dönmek istiyorlar, bir an önce ölmek istiyorlar, bu yüzden korkmuyorlar ölümden.

git öldür Selçuklu hükümdarını diyor Hassan Sabah. fedailerde imam gibi, esnaf gibi dikkat çekmeyen kılıkla gidip kesiyor hükümdarı, zaten insanlar ne olup bittiğini anlayamadan ya fedai kendini öldürüyor yada etrafındakiler

tarihteki ilk terrörist örgüttür, hatta kanımca terör örgütleri hala öyle işler, yinede ayrı bir saygım vardır hassan sabahın görüşlerine.

küçükken dinlerin çatışması arasında kalmış ve agnostik bir düşünceyle hareket etmiştir, her şey serbesttir der. 1000 yıl sonra yeniden doğacağınıda belirtmiştir.

sabbah bütün dünyayı titreşmiştir ama oğulları iyi yönetememiştir kaleyi. moğol istilasıyla yakılıp kül olmuştur
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Assassin, aslen "Haşhaşin" kelimesinden türeyen ve yabancı dillere geçen bir sözcük zaten. Kelimenin kaba anlamı "haşhaşçı", yani afyon kullanan demek. Hikaye de arkadaşın belirttiği gibi amcaların afyonlu kafayla "Cennete gideceğiiz teheeeyt" diyerek olaya girmesi.

Efsanenin bir diğer yüzüyse koyu dindar olan Haşhaşinlerin aslen uyuşturucu kullanmadığı. Hasan amcamın bunları çok sıkı bir dini disiplinle robotlaşmış katiller haline getirdiği de iddialar arasında.

Şu veya bu şekilde 8. yy'dan 14.'yya kadar Abbasilere terör estirmişler ve yaptıkları suikastlerle siyasal yaşama damgalarını vurmuşlar. Dünyanın ilk terör örgütü olarak kabul edildikleri de doğrudur. Bir başka şey daha, haşhaşinlerin sağ kurtulanı yok gibi, görevlerini yaptıktan sonra ya kendilerini öldürüyorlarmış ya da çevrelerindekiler onlara saldırdığı zaman kaçmıyorlarmış. Bu da onların iyice korkutucu olmasını sağlıyormuş.

Haçlılar, Haçlı Seferleri sırasında yörenin kültürünü ve siyasal yapısını öğrenirken Haşhaşinleri de tanımışlar, ama ancak yarım yamalak bilgi edinebilmişler. Geri dönerken Haşhaşin kelimesini de götürmüşler, kelime nasıldır bilmem "Assassin" haline dönmüş.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

tarihteki ilk teröristler hasan sabbah ve müritleri değildir.terör kelimesi fransızca ve latince terrorue (buna benzer bi şekilde yazılıyo,tam hatırlamadım) gelir...kelime kökeni esasen romalılar döneminde ispanya tarafındakir terrourelerden gelir.bu amcalar isyan edip ezilince,çareyi romalı vali ve memurlara yönelik suikastlarda bulmuşlardır.daha sonra kelime kökeni değişerek günümüzün terör kelimesine dönüşmüştür..

hasan sabbah enteresan bir konudur tabii...
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

yannız herkes hashas dıyor ama bu olayın sole bı ayrıntısı war. hashas ve o kadınlarla olmuor sadece ıs. adamın kafsını kazıyolar.koyun derısını yuzup adamın kafasına gecırıolar. sıcakta bekletıolar o derı adamın kafasına yapısıo. sonra saclar ıcerı doru cıkmaya baslıo, ınsan hem kafayı usutuo hemde bole mallasıo her denılenı yapıo kendı annesını oldurtuo ocne sınamak ıcın hatta bunun bıde hıkayesı wardı annesını olduruoduda bısıler oluodu nese tam hatırlamıorm da bole yanı
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

tashmoo senın dediğin olay bambaşka bir mevzu,

cafein'ınde demiş "aslında hiç haşhaş kullanmadıklarını ve aşırı dindarlık ve disiplin sonucu mukemmel katiller haline geldikleride anlatılrı diye"

Haşhaşinlerin direk afyon kullanıldığı söylenmez zaten, cennet sandıkları hurilerle dolu bahcelerde haşhaş tütsüleri olduğu anlatılır genelde, tabi o zamanlardan elimizde cokda gecerli yazılı kayıtlar yok o yuzden rivayet olarak kalıyo bu bilgiler hep.

ama kesin olan bi kaç şey var 800-1400 arası oldukca kanlı gecmiş, haşhaşinler sadece şeyhlerin emiri altında kalmamış hukumdarların buyruğuna da girmişler,ve assasin kelimesi burdan geliyor.

ilk terorrist olduklarını düşünmüyorum, keza antık yunanda, uzak doğuda suikaste kurban gitmek sık yaşanan olaylar, özellikle japonyada bastırılmış yıkılmış klanların bu tur carelere başvulması sık görülen bi durum, tarihleride 800lerden öncesine dayanıyo.

Tabi burda ilginc bi durum daha var, 600 yıl boyunca sadece kendi istedikleri insanları öldürmuyo bu "şeyhler" "peygamberler" muhtemelen bu zaman zarfının buyuk bı kısmında "assasin guild" diyebilceğimiz bi mantıkda calışıyo, kiralık katil loncası yanı.

third party olarak (uzgunum uygun türkce kelime bulamadım) parayla adam öldüren bi lonca varmı bilmiyorum o tarihlerden önce o konuda bi ilk olduğunu düşünüyorum haşhaşinlerin.


hoş, ilk olsa ne yazar adam öldürmek için adam öldürüyosun o ne için para için kötü şeyler bunlar.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Pardon, sürç-i lisan (dil sürçmesi) olmuş. Haşhişinler ilk teröristler değil, ilk organize terör örgütü demem gerekiyordu, en azından okuduklarımın ışığında öyleydi. Cüce'nin dediği gibi de tarih sahnesine damgalarını vuran, pis işler çeviren ve ortalığı epey karıştıran bir örgüt olduklarını da vurgulamadan geçmemek lazım.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Hassan Sabbah ile ilgili hemen hemen bütün baş yapıtları okudum ama işin sırrı haşhaşta değil.. ömür boyunca hata yapılmadan yapılan bi planın muazzam bir şekilde ortaya konulmasıdır. bilmiyorum sırra vakıf oldunuz mu ama Hassan Sabbah insanlık tarihinin en zeki ve tehlikeli adamlarından biri bence.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

  • 4 hafta sonra ...
Amin malouf'un kitabında Hasan Sabbah'ın örgütünündeki haşhaş çektirip suikaste giriştirme olaylarının tamamen kolpa olduğunu "kalıbımı basarım abi" şeklinde anlatılıyor... Ne derece doğrudur bilemem ama eğer öyle bişey yoksa hakkaten millete iyi aşılamış kendi dini görüşünü
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

  • 3 hafta sonra ...
  • 5 hafta sonra ...
  • 2 ay sonra ...
Salahaddin Eyyubi'ye de bir suiksat düzenlemiş bu kerkenezler ama Allah'tan başarılı olamamışlar. Sonrasında Salahaddin Alamut'u kuşatmış ama Haçlılarla da savaş içersinde olduğu için uzun sürmesi muhtemel bu kuşatmayı kısa sürede kaldırmıştır. Akka ve Kudüs gibi o yıllarda ele geçirilmesi imkansız olduğu düşünülen iki kaleyi kısa sürede ele geçiren Salahaddin ihtimal ki Moğollardan önce ipini çekerdi onların. Zaten Salahaddin'nin şakaya gelir yanı olmadığını gören Haşhaşiler tek taraflı olarak, bir daha Salahaddine saldırmayacaklarını açıklamışlardır. Sonrasında ilginçtir; 3. Haçlı Savaşının sonunda Salahaddin kendi tarafında Haşhaşileri de anlaşmaya eklemiş, Haçlılara karşı topraklarını güvenceye almıştır. Salahaddin ve Haşhaşiler arasındaki bu yakınlaşma günümüzde hala gizemini korur ve çeşitli spekülasyonlara neden olmaya devam eder.

Haşhaşiler hakkında bilgim sınırlı ama Salahaddin yönüyle bildiklerimi yazayım dedim.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

  • 11 ay sonra ...
×
×
  • Yeni Oluştur...