Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

SSGSS Yasa Tasarısına Hayır Oyu


mrtolga

Öne çıkan mesajlar

SOSYAL SİGORTALAR VE GENEL SAĞLIK SİGORTASI YASA TASARISI

Herbirimizin bugününü ve yarınını doğrudan ilgilendirmektedir.Hükümet bu yasa tasarısını IMF'nin ve Dünya Banlkası'nın isteğine uygun biçimde hazırlamıştır.Eğer bu yasa TBMM'DE kabul edilirse emeklilik ücretimiz düşecek ve öngörülen emeklilik yaşına gelinceye dek emeklilik maaşı alamayacağız.Çocuklarımız için emeklilik hayal olacaktır.Sağlık hizmetlerinde ise hastaneler sağlık işletmelerine,hastalar da müşteriye dönüşecektir.Kısaca bu yasa ile;
EMEKLİLİKTE:

*Emeklilik yaşı 68'e prim ödeme gün sayısı 9.000'e çıkacak.
*Emeklilik maaşları %23-33 oranında azaltılacaktır.

SAĞLIK HİZMETLERİNDE :

*Aylık geliri 127 YTL olan herkesten 64 YTL sağlık sigortası primi alınacak
*Memur aylıkları GSS prim kesintisi dolayısı ile%5 oranında düşecek
*Prim ödeyemeyenlere sağlık hizmeti verilmeyecek
*Muayene,tetkik,ve tedavinin her evresinde katkı payı adı altında ek ödeme istenecek
*Teminat paketi adı altında bazı hastalıklar sigorta kapsamı dışına çıkartılacak
*Parası olan parası kadar sağlık hizmeti alacak
*Sağlık hak olamaktan çıkartılacaktır.

TBMM'DE bulunan ve bulunamayan birçok siyasi parti bu yasa tassarısını eleştirmektedir.Ayrıca sendikalar,meslek ve sivil toplum örgütleri bu yasa tasarısına karşı çıkmaktadırlar.Son söz hakkı toplumda yani bizde olmalıdır.
Bu durumda "REFERANDUM 2006" ile yasa tasarısına ilşkin kendi kararımızı ilan etmeliyiz.Herkesi bugününe,geleceğine ve Referanduma oy vermeye çağırıyoruz.Referandum için 27 Mart- 1Nisan tarihleri arasında 6 gün süre ile Türkiye'nin birçok yerinde sandıklar bulunacak,yaş sınırı olmaksızın, TC vatandaşı olan herkes oy kullanabilecektir.

http://www.ttb.org.tr/referandum2006 adresinden de oy kullanabilirsiniz!!!!
KENDİ GELECEĞİMİZE VE ÇOCUKLARIMIZIN GELECEĞİNE SAHİP ÇIKALIM REFERANDUM 2006 YA HAYIR OYU KULLANARAK KATILALIM!!!!!!!!!
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Türk Tabibler Birliği yarıycağını düşünüp yapmış bende işallah yarar diyip oyumu kullandım :)
İlginç olan buna evet oyu kullanan 1000 kişi falan var nasıl evet denir böyle bi yasaya anlamış değilim :(

[ Mesaj 31 Mart 2006, Cuma - 14:52 tarihinde, mrtolga tarafından güncellenmiştir ]
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Valla iki ucu boklu deynek bu arkadaşlar.Aynı sorun dünyanın her yanında var.Özellikle yaşlı nüfusu hızla artan batı ülkelerinde.

Yeni çalışmaya başlayanların ve çalışmakta olanların ödemekte oldukları primler emekli olanların maaşını ödemeye yetmiyor.(Tabi burda bu primlerin başka amaçlarla kullanılmadığını varsayıyoruz.)

Durum böyle olunca emeklilik yaşını yükseltmek,primleri yükseltmek gibi bir yola başvuruluyor.

Misal bu yasayla 68e çıkacakmış.Türkiyede eğer 18 yaşında çalışmaya başlamazsan emekli olmak hayal gibi birşey.

Size tavsiyem babanızla filan konuşun.Biryerlerden ssknızı ödetmeye başlayın.Babamın kendi dili yandığı için beni 18 yaşımda bir fabrikada çalışıyor göstererek primlerimi ödemeye başladı.

En azından bu yeni yasadan etkilenmemiş olursunuz elinizi çabuk tutarsanız.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

ctrl+f işe yaradı

Katılım payı alınması
MADDE 68.- 63 üncü maddede sayılan sağlık hizmetlerinden katılım payı alınacak olanlar şunlardır:
a) Ayakta tedavide hekim ve diş hekimi muayenesi.
b) Ortez, protez, iyileştirme araç ve gereçleri.
c) Ayakta tedavide sağlanan ilaçlar.
Katılım payı, birinci fıkranın (a) bendindeki sağlık hizmetleri için 2 Yeni Türk Lirası olarak uygulanır. Katılım payı, (b) ve (c) bendindeki sağlık hizmetleri için gereksiz kullanımı azaltma, sağlık hizmetlerinin niteliği itibarıyla hayati öneme sahip olup olmaması, kişilerin prime esas kazançlarının, gelir ve aylıklarının tutarı ve benzeri ölçütler dikkate alınarak % 10 ilâ % 20 oranları arasında olmak üzere Kurumca belirlenir. Birinci fıkranın (a) bendindeki sağlık hizmetleri için belirlenen katılım payı tutarı, 4.1.1961 tarihli ve 213 sayılı Vergi Usul Kanunu uyarınca belirlenen yeniden değerleme oranı kadar her yıl artırılır. Birinci fıkranın (a) bendi gereği belirlenen katılım payını, birinci basamak sağlık hizmet sunucularında yapılan muayenelerde almamaya ya da daha düşük tutarlarda belirlemeye Kurum yetkilidir.
İkinci fıkrada belirtilen katılım payı tutarı ve oranları, genel sağlık sigortalısı ve bakmakla yükümlü olduğu kişilerin sevk zincirine uymadan, diğer basamaktaki sağlık hizmet sunucularına doğrudan müracaatları halinde % 50 oranında artırılarak uygulanır.
Genel sağlık sigortalısı ve bakmakla yükümlü olduğu kişilerin birinci fıkranın (b) bendi gereği ödeyecekleri katılım payının tutarı, sağlık hizmetinin alındığı tarihteki asgari ücretin % 75’ini geçemez.
63 üncü maddenin birinci fıkrasının (e) bendi gereğince sağlanan ve bir hastalığın tedavisinin başka tıbbi bir yöntemle mümkün olmaması nedeniyle yapılacak yardımcı üreme yöntemi tedavisi dışındaki, yardımcı üreme yöntemi tedavisinde katılım payı ilk denemede % 30, ikinci denemede % 25 oranında uygulanır. Ancak katılım payında dördüncü fıkra gereği uygulanan üst limit dikkate alınmaz.
60 ıncı maddenin birinci fıkrasının (c) bendinin (1), (2) ve (3) numaralı alt bentleri gereği genel sağlık sigortalısı sayılanlar ile bunların bakmakla yükümlü olduğu kişilerin ödemiş oldukları katılım payları, talepleri halinde, 29/5/1986 tarihli ve 3294 sayılı Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışmayı Teşvik Kanunu hükümlerine göre kendilerine geri ödenir.
Katılım paylarını, gelir veya aylık alan kişilerin gelir veya aylıklarından, çalışanların ücret veya maaşlarından mahsup edilmek suretiyle tahsile ve katılım paylarının ödenme usûlünü belirlemeye Kurum yetkilidir. Sözleşmeli sağlık hizmeti sunucularına, tahsil ettikleri katılım payı düşüldükten sonra kalan tutar ödenir.
50
Plan ve Bütçe Komisyonu-Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu Tasarısı
26.01.2006 tarihinde kurulan Alt Komisyon Metni
Katılım paylarının hesaplanmasında 72 nci maddeye göre tespit edilen sağlık hizmeti tutarları esas alınır. Kurumca belirlenen katılım paylarını tahsil etmeyen sağlık hizmet sunucularına 102 nci maddenin (j) bendi gereğince idari para cezası uygulanır.
Katılım paylarının ödenme usûlleri ile bu maddenin uygulanmasına ilişkin diğer usûl ve esaslar Kurum tarafından çıkarılacak yönetmelikle düzenlenir.
Katılım payı alınmayacak haller, sağlık hizmetleri ve kişiler
MADDE 69.- 68 inci maddede sayılan sağlık hizmetlerinden katılım payı alınmayacak haller, sağlık hizmetleri ve kişiler şunlardır:
a) İş kazası ile meslek hastalığı halleri ile askeri tatbikat ve manevralarda sağlanan sağlık hizmetleri.
b) 75 inci maddede yer alan afet ve savaş hali nedeniyle sağlanan sağlık hizmetleri .
c) Aile hekimi muayeneleri ve kişiye yönelik koruyucu sağlık hizmetleri.
d) Sağlık kurulu raporu ile belgelendirilmek şartıyla; Kurumca belirlenen kronik hastalıklar ve hayati önemi haiz 68 inci maddenin birinci fıkrasının (b) bendi kapsamındaki sağlık hizmetleri ile organ transplantasyonları.
e) Kontrol muayeneleri.
f) 60 ıncı maddenin birinci fıkrasının (c) bendinin (4), (5), (6), (7) ve (8) numaralı alt bentleri kapsamında sayılanlar, vazife malülleri ile 4 üncü maddenin üçüncü fıkrasının (d) bendinde sayılanlar.
Bu madde gereğince katılım payı alınmayacak sağlık hizmetlerini tek tek veya gruplandırarak tespite Kurum yetkilidir.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

emeklilik

Emeklilik yaşına ilişkin bazı geçiş hükümleri
GEÇİCİ MADDE 9- 4 üncü maddenin birinci fıkrasının (a) bendi kapsamında olup da 8.9.1999 tarihinden bu Kanunun yürürlük tarihine kadar ilk defa sigortalı sayılanlar; kadın ise 58, erkek ise 60 yaşını doldurmak ve 7000 gün malûllük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi ödemiş olmak şartıyla veya kadın ise 58, erkek ise 60 yaşını doldurmak ve 25 yıldan beri sigortalı bulunmak ve en az 4500 gün malûllük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi ödemiş olmak şartıyla yaşlılık aylığından yararlanırlar.
4 üncü maddenin birinci fıkrasının (b) bendi kapsamında olup da 8/9/1999 tarihinden bu Kanunun yürürlük tarihine kadar ilk defa sigortalı sayılanlar; kadın ise 60, erkek ise 62 yaşını doldurmak ve en az onbeş tam yıl malûllük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi ödemek şartıyla kısmi yaşlılık aylığından yararlanırlar.
17/10/1983 tarihli ve 2925 sayılı Kanun kapsamında sigortalı olup da 8/9/1999 tarihinden bu Kanunun yürürlük tarihine kadar ilk defa sigortalı sayılanlar; kadın ise 58, erkek ise 60 yaşını doldurmak ve onbeş yıldan beri sigortalı olup 3600 gün malûllük, yaşlılık ve ölüm sigortaları prim ödemek şartıyla yaşlılık aylığından yararlanırlar.
86
Plan ve Bütçe Komisyonu-Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu Tasarısı
26.01.2006 tarihinde kurulan Alt Komisyon Metni
Bu Kanunun yürürlük tarihinden önce bazı hükümleri yürürlükten kaldırılan 506 sayılı Sosyal Sigortalar Kanununa göre sigortalı sayılanlardan;
a) En az 20 yıldan beri Bakanlıkça tespit edilen maden işyerlerinin yer altı işyerlerinde sürekli çalışan ve bu işlerde en az 5000 gün malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi ödeyen sigortalılara yazılı talepleri halinde 28 inci maddenin ikinci fıkrasının (a) bendindeki yaş şartları aranmaksızın yaşlılık aylığı bağlanır.
b) En az 25 yıldan beri Bakanlıkça tespit edilen maden işyerlerinin yeraltı işyerlerinde yer altı münavebeli işlerinde çalışan ve bu işlerde en az 4000 gün malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi ödeyen sigortalılara da 28 inci maddenin ikinci fıkrasının (a) bendindeki yaş şartları aranmaksızın 8100 gün prim ödemiş sigortalılar gibi yaşlılık aylığı bağlanır.
c) 50 yaşını dolduran ve malullük, yaşlılık ve ölüm sigortalarına tabi çalışmalarının en az 1800 gününü Bakanlıkça tespit edilen maden işyerlerinin yer altı işlerinde geçirmiş olan sigortalılara da birinci fıkrada belirtilen diğer şartlarla yaşlılık aylığı bağlanır.
Bu Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten önce sigortalı olanların, bu Kanunun yürürlük tarihinden sonra dördüncü fıkrada belirtilen şekilde geçen prim ödeme gün sayılarına, her bir yıl için 90 gün fiili hizmet süresi zammı eklenir.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

×
×
  • Yeni Oluştur...