Norak Mesaj tarihi: Mart 17, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Mart 17, 2009 dünya dışı canlı olcaksa mutlaka asari gibi olmalı, gerisi yalan Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Ardeth Mesaj tarihi: Mart 17, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Mart 17, 2009 dünya dışı canlı olacaksa değişik bi fizik, matematik falan bilsinler de eğlendirsinler bizi Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
DRaGoN_SLaYeR Mesaj tarihi: Mart 18, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Mart 18, 2009 dünya dışı canlı olacaksa geldikleri yerde gusel mal yetişiyo olsun da beraber bi uçalım edit: gece gece dikkatli bi şekilde bütün konuyu okudum, tamamını anladım diyemem ama anlamaya çalıştım.. ve ardından siz troller yüzünden ben de troll lük yaptım ! sizi kınıyorum ! Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
GEd Mesaj tarihi: Mart 18, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Mart 18, 2009 http://forum.paticik.com/read.php?13,3810734,page=46#msg-3924553 Şu postumun aksine transistör ve bunun gibi yarı iletkenlerin gelişmesi uzaylıların aracılığı ile olmamıştır. quantum teorileri sayesinde elektron hareketleri incelenebilmiş,enerji bandları teoremi geliştirilmiştir. Bir işe yarıyor yani aslında bu bilim dalı, mesela transistör deneysel olarak değil tamamen teorik olarak bulunmuştur(belkide uzaylılar yolladı teori paperlerini kim bilir tabi) ,icat edilmiştir bu bulgular eşliğinde. Bir yerden sonra ama kafa (s)diker quantum içeren vakalar,yok o elektron oraya,yok o enerji bandı senin o band benim falan takılırlar. Hiç bulaşmamak en doğrusudur. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
PederRamirez Mesaj tarihi: Mart 18, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Mart 18, 2009 GEd said: Bir işe yarıyor yani aslında bu bilim dalı,.... . şu cümle kavgada söylenmez. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
SPectre88 Mesaj tarihi: Mart 20, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Mart 20, 2009 daha 2 saat önce çıktım kuantum kimyası diye gereksiz bir dersten. bizde adı kuantum kimyası ama bu işin kandırmacası kullandığımız kitap kimyacılar için kuantum mekaniği. heisenberg belirsizliği falan çok saçma geliyor bana. sonsuz küçüklük diye bir tabir kullanıyoruz. 3 boyutlu kutuda taneciğin hareketini falan inceliyoruz. ne işe yaracağını bende bilmiyorum. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Venator Mesaj tarihi: Mart 20, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Mart 20, 2009 O kadar çok işe yarıyor ki aslında, o kutucukları periyodik bir araya getirince cystal-periodic-potential ( türkçe karşılığından tam emni değilim ama sanırım kristal periyodik potansiyeli gibi acayip denejere bir terim kullanılabilir ) ifade edilebilir hale gelir, ki buradan density of states (bunu harbiden bilmiyorum) fonksiyonunu çıkarırsın. Ki o fonksiyon da maddenin bir sürü özelliği ile ilgili bilgi verir; en azından yarı-iletkenler için öyleydi. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Venator Mesaj tarihi: Mart 20, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Mart 20, 2009 GEd said: Bir işe yarıyor yani aslında bu bilim dalı, mesela transistör deneysel olarak değil tamamen teorik olarak bulunmuştur Eheh bi defa, ilk gerçek transistörü yani BJT'nin atası da Bell laboratuarlarında biraz alın teri ile bulunmustur :) Her ne kadar günümüzce sıkça kullanılan MOSFET 1926'daki bir patent basvurusunda olsa da, bildigim kadarıyla ne quantum'dan gelen bir kavram nedeniyle aletin çalışacağını iddia etmiştir ne de quantum fiziginden cıkan bir sonuc ile boyle bir yargıya varılmıstır. Zaten kendisi garip bir patentimsidir, bulan arkadaşa hiçbi işe yaramamıştır zira patentteki şekilde çalışmamıştır ilk MOSFET ( ama teorisi 100% doğrudur, sadece yapmak için gerekli metodlar yoktu zamanında ) Zira Heisenberg'in teoremi de 1926 yılında yayınlanmıştır; ki bikaç ayda böyle bir buluşun yayılıp da patent haline gelmesi imkansıza yakın bişeydir. Her neyse, zaten MOSFET'in nasıl çalıştığını anlamanız için quantum bilgisine ihtiyacınız yok. Gerçi, quantum bazı konularda çok yardımcı olur (bandgap yapısı, elektron scattering'i modelleyebilme imkanı, yüksek frekans modelleri vb.). Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
GEd Mesaj tarihi: Mart 20, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Mart 20, 2009 Venator said: GEd said: Bir işe yarıyor yani aslında bu bilim dalı, mesela transistör deneysel olarak değil tamamen teorik olarak bulunmuştur Eheh bi defa, ilk gerçek transistörü yani BJT'nin atası da Bell laboratuarlarında biraz alın teri ile bulunmustur :) teorik olarak bulunması , adam teorısını ortaya koyuyor bu alet bu işlevi yapar diyor,sürekli olarak belirli parametreler ile oynayıp,herhangi bir arayış içerisinde olmuyor ,acaba şöyle yapınca ne tepki verir gibisinden. (1950 civarlarında bulunan silizyum pnp,npn transistor için geçerli bu dediğim) Alın teri derken? Ayrıca mosfetin ve bilimum transistörlerin ne işe yaradığını quantum bilgin olmadan bilebilirsin,anlayabilirsin ama bu işlemin/efektin nerden çıktığını anlamak için elektron yapısı hareketleri,püsürü, o quantum kısmında anlatılan şeyleri iyi bilmen gerekir, yani bunları bilmeden elektronikçi olabilirsin ama bu konularda araştırmacı olamazsın. Yarıiletkenler nefret ettiğim hiç ilgilenmediğim bir alan bu yüzden,bu teoriye hakim olamadığım için. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
SPectre88 Mesaj tarihi: Mart 21, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Mart 21, 2009 Venator said: O kadar çok işe yarıyor ki aslında, o kutucukları periyodik bir araya getirince cystal-periodic-potential ( türkçe karşılığından tam emni değilim ama sanırım kristal periyodik potansiyeli gibi acayip denejere bir terim kullanılabilir ) ifade edilebilir hale gelir, ki buradan density of states (bunu harbiden bilmiyorum) fonksiyonunu çıkarırsın. Ki o fonksiyon da maddenin bir sürü özelliği ile ilgili bilgi verir; en azından yarı-iletkenler için öyleydi. sabah buna benzer bişeler geveledi hoca. nmr diye bi cihaz var o cihaz bu işlemleri yaparak pikler halinde bi grafik veriyormuş. o grafikle elementin kimyasal fiziksel özelliklerini kıyaslayabiliyormuşuz. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Ardeth Mesaj tarihi: Mart 21, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Mart 21, 2009 http://en.wikipedia.org/wiki/Quantum_mechanics#Applications Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Venator Mesaj tarihi: Mart 21, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Mart 21, 2009 E dogru abi, ben de onu demeye çalışıyorum. Bi yere kadar götürür seni quantum bilmemek ama bi yere kadar. Patent başvuruna gelince, adam düşünmüş ama quantum sayesinde o fikir aklına gelmemiş yani. Zira 1926'da ilk Heisenberg'in prensibini yayınlaması şu andaki bildiğimiz haline gelmesi ise 1927'yi bulmuş. Bu yüzden "quantum fizigi dogunca transistör keşfedildi" diyemeyiz. Farklı bir şekilde ilk prensipleri bulunmuştur. Sonradan quantum çok işe yaramıştır o ayrı :) Alın teri derken "biraz" dedim, hehe adamlar 1930ların sonundan beri çalışıyorlarmış Bell'de BJT'yi çıkarmak için ama olay kontakt direncinde bitmiş. "Biraz" yani hehe. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
calimero Mesaj tarihi: Mart 21, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Mart 21, 2009 Ardeth said: calimero said: dipnot: farazi konularda zilyon tane sayfa var bakalım pozitif bilim ne kadar ilgi çekecek Ayrıca kime göre farazi neye göre farazi? Bir gün dünya dışı canlıların (akıllı ya da değil) varlığı kanıtlanırsa en önemli araştırma alanlarından biri olur bunu da dip not olarak ben düştüm. hele bi gelsinler sonra bilimini yaparız. tahayyül ettiğimiz şeyler üzerinden bilimsel veriler elimizdeymiş gibi konuşursak olmaz. yarın birisi çıkar elflerin dna sı şöyle, ahanda elflerin videosu der, olmaz yani. dipnota dipnot: ben de düşünüyorum dünya dışı varlıkların var olduğunu fakat elimde WOW sinyali gibi kafa karıştırıcı bir kanıtımsıdan başka bilimsel bir ver yok. geriye kalan faraziyedir benim gözümde. neyse konu fazla dağılmasın. saygılar efem. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Öne çıkan mesajlar