Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

''devletçilik'' ilkesi nerede?

Öne çıkan mesajlar

Mesaj tarihi:
arkadaşlar merakımdan soruyorum acaba hala devletçilik ilkesinin uygulandığını savunanlar var mı?benim bildiğim devletçilik devletin bazı büyük yatırımları kendisinin yapması ve ekonomik hayata müdahale ederek denetimi altına alması şeklindeki ekonomik sistem.sanıyorsam atatürk'ün temel ilkelerinin içinde de olacak.atatürk'ün ileri görüşlülüğü yokmuşda ilkeler ondan mı uygulamadan kalkmaya başladı yoksa göz göre göre atatürk'e, doğru yola ters mi gidiliyor?önce devletçilik gitti elden özelleştirmelerle şu sıralarda da laiklik gidiyor.sırada ne var?sırayı boş verin sonunda ne var?bunları hiç mi düşünen yok?özelleştirmeler üç kuruşa yapılıyor herkes de kuzu kuzu devam ediyor hayatına...bi tepki gösterin
Mesaj tarihi:
başa gelin çekilir şu durumda

bir de bi tepki verin ulan tadında olmuş son cumlen

[ Mesaj 09 Mart 2006, Perşembe - 22:44 tarihinde, elvyn tarafından güncellenmiştir ]
Mesaj tarihi:
merkez bankası kurulması için tekel durumunda kibrit, ateşleme (bunun gibi bişeydi) fabrikası satıldı, yabacı özel sektöre, bunu yapan Atatürk' tü

Türkiye' nin dış borcu olduğu, borcun borçla ödenmediği düşünülürse yapcak bişey yok
özel sektör işini devletin yaptığı kadar zaten yapabilir, kalanıda kendine kalır, vergisi de devlete

herşeyi de devletten beklemeyin artık, global dünya, çok uluslu şirketler, kapitazlim

niahahahhaha para para para

(upss pek bağlantılı olmadı yazdıklarım)
Mesaj tarihi:
borç borçla ödenir niye ödenmesin? borcu çevirmek denir ona. borcu çevirebiliyorsan problem olmaz. ama çeviremez hale gelirsen batarsın.

ayrıca özelleştirme hikayesinin devlete yararı dolaylı biraz, devletin tamamen çok sıkı bi denetim olayına geçmesi, küçülmesi, halk devlet arası bi güç dengesi falan diyolardı uu yani karışık oralar biraz. tam bilenin açıklaması gerek.

("yuh devletçi köhne kafa hede hödö" diyenler pek bilenler olmuyo ama. onlar kendini "entel kapital" sanan trip adamcıkları.)
Mesaj tarihi:
eheh ilk borçlanmaya bakalım o zman

http://www.tcmb.gov.tr/yeni/banka/tarihce1.html - en altı sayfanın

v- Merkez Bankası için Dış Borçlanma

Merkez Bankasının faaliyete geçebilmesi için öncelikle altın karşılığı olan bir miktar döviz temin etmek gerekiyordu. Ancak, Türkiye’nin ödemeler dengesi açıklarını kapatmak için büyük gayretler sarf ettiği bir dönemde böyle bir döviz rezervini bulmak çok zordu. Ayrıca, olumsuz ekonomik koşullar ve Osmanlı Devletine ait borçların geri ödemesinde yaşanan anlaşmazlık dış kredi temin etmeyi daha da güçleştiriyordu. Merkez Bankası’nın sermayesi için gerekli olan dış kaynağın önemli bir bölümü kibrit imtiyazı karşılığında American-Turkish Investment Corporation (ATIC) tarafından sağlandı. Buna göre, Hükümet 1 Temmuz 1930 tarihinden başlamak üzere 25 yıllık bir süreyle ATIC’e kibrit, çakmak ve benzeri yanıcı maddelerin üretimi, ithali, ihracı ve satışı için imtiyaz vermeyi kabul ediyordu. Buna karşılık ATIC Merkez Bankasının finansmanı için acilen uzun vadeli bir kredi sağlayacaktı. Yapılan anlaşmaya göre, ATIC yüzde 6,5 faizli, 25 yıl vadeli 10 milyon ABD altın doları kredi vermeyi kabul ediyordu."
Mesaj tarihi:
forgiver
sen bu ülkenin kurtulus savasindan ciktiktan sonra, dis borc olmadan kuruldugunu falan mi zannediyorsun?
öyle zannediyorsan, zannetme zaten.

bugünkü milyar dolar borclarimizdan, özellikle menderes döneminde olanlardan bahsediyordum ben.
Mesaj tarihi:
sen benim dış borçlanmaya karşı mı olduğunu düşünüyorsun?

yukarda demişker ya devletçilik ilkesi filan
zor durumda kalındığında Atatürk'ün de kendi ilkesini çiğnediğini diyorum.
Mesaj tarihi:
haydaa
yaratacak miydi adam parayi?

her seyden önce mantik diye birsey var, sen 1930 türkiyesi ile 2006 türkiyesini ayni kefeye mi koyuyorsun imkanlar bakimindan, ülkenin icinde bulundugu durum bakimindan? valla insaf cidden bisey diyemiyorum sen iyice sasirdin forgiver

[ Mesaj 09 Mart 2006, Perşembe - 23:18 tarihinde, Penthesilea tarafından güncellenmiştir ]
Mesaj tarihi:
ya şimdi ben ülkenin yeniden kurulması kalkınması için yapılan adımlara karşı çıktığım tarzı bişey mi söyledim

[ Mesaj 09 Mart 2006, Perşembe - 23:24 tarihinde, forgiver tarafından güncellenmiştir ]
Mesaj tarihi:
21. yüzyılın ilkesi "özel sektör"

ülkeler, özel sektörleri güçlü olduğu kadar güçlü.

mcdonaldsın verdiği vergi, TC'nin toplamelde ettigi vergiden fazladır.
microsoft vesaire düşünemiyorum bile ne kadar vergi verdiklerini.

bu yüzyılda devletçilik olmaz.

düzgün ve kitabına uygun yapılmak şartı ile özelleştirmeye evet!
  • Yeni Oluştur...