Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Star Wars evreninde realizm, Expanded universe tartismalari

unity100

Öne çıkan mesajlar

ilk basladigi topici dagitmamak amaciyla bu topicde devam etmek dogru olacak sanirim.

xasfin

http://www.paticik.com/forum/view.php?id=42832&page=5

topicindeki konuyla ilgili son mesajina cevaben :

vader her zaman icin imparatorlugun basindaki 2. adam. vader guc savasi yapiyor, palpatin vizyonlari goruyor, gelecegi goruyor. vaderin adminstratif gorevlerle ugrasacak zamani yok. luku ve obi vani ariyorlar. butun galaksiyi onlari bulmak icin seferber ettiler. zaten imparator olan kisinin dark jedi olmasi da rastlanti olamaz. imparatorlugun baslangicini orgutleyen, karisikliklari cikaran, trade federationu naboo ya saldirtanlar, klon ordusunu yaptiranlar hep dark jedi idi. darth sidious posess etse de palpatini, neticede dark jedi o da.

senin de `bence` dedigin gibi, gucun etkisinin bitmesi tartisilabilir bir konu. evrenin dinamiklerini etkileyen bir kavramin 4000 degil bir milyar yilda ortadan kalkmasi cok komik olur. burada gorunmeyeni gorebilen, gelecegi kestirebilen, hatta film gibi vizyonunu gorebilen, fizik kurallarina meydan okuyan bir gucten bahsediyoruz. boyle seyler ortadan kalkmaz, cunku bunlar evren dokusundaki prensiplerdir.

evet aurora o ucaga verilen adlardan biri. sunu dusun, saatte 6000 km hizinda gidebilen bir ucagin dunyanin bir ucundan obur ucuna gitmesi kac saat alir ? 40 000 / 6000. 7 saat. ki bu bu ucagin uctugu tahmin edilen dusuk bir hiz. multirole fighter vesaire aslinda gunumuzde olmus kavramlardir. gunumuz savasini elektronik cihazlar ve roketler belirler. uydudan lazerle ates edilip milisaniyeler icerisinde bir kesinlikle hedef vurulabilen bir dunyada manevranin manasi olmaz. zaten lazer kavrami yokken, lazer mekanizmasi boeing 707 lerin burnuna eklenmemisken dahi roketlerin karsisinda manevra fasarya idi. 70 lerde tasarlanan roketler dahi ucaklarin en az 100 metre yaninda patlamaya tasarlanmis, istedigi kadar manevra yapsin. onu birak, exocetler vurulup hedefe gidemeyecegini anlayinca denizden sekerek gitmeye, sekerek dahi de olsa ulasamayacagini anlarsa savas basligini gemiye dogru firlatip isabet ettirmeye calisiyor. yuklerim boyle akilli bilmemkacinci nesil fuzeleri auroraya, 10 k km hizinda ucarken birakiveririm, kimin neyi vurdugunun haberi olmaz. aynen libya goklerinde f14 lerle sukhoiler karsilastiginda oldugu gibi.

cruise fuzesi, yer sekillerini takip ederek hedefini bulan alcaktan ucan fuze demektir. lockheed skunkworks mevzusunu google dan arastirirsan cesit cesit sey uretildigini gorursun. bazi cruise fuzeleri bizatihi ucaga benzer. bazilari da tomahawklar gibi turbofan jetlerle dusuk hizda ucan kucuk seylerdir. b 52 lerin kullandigi karadan havaya roketlerden bahsetmiyoruz.

iyi de o silahlar filmlerde gecmiyor ? o silahlari ekleyiveren lucas degil ? oyun produksiyonunu yapanlar. o zaman senle ben de bir olalim lucasi kafalayip bi lisans alip uygun gordugumuz bir sey ekleyelim ? bunun sonu var mi ?

star trek evreni tam anlamiyla `MAYMUNA` donmus bir evrendir. ilk 60 lardaki star trek episodlariyla bu gunku acaip sekillerde zilyonlarca yaratigin gezdigi pembe dizi namzedi seyleri karsilastirmak asil yanlis olur. 60 lardaki filmler belli bir felsefi derinligi olan mesajlar, bir gercekcilik kaygisi tasirken, simdikiler hooollley star trek evreni XXMCIXIVnci jenerasyon muhabbetinde. suyunun suyunun suyunun suyu. yaraticisi oldu dizinin hala yeni seyler cikiyor ortaya.

mon calamarilerin sivil gemilerden bozma oldugunu soyleyemezdik. belki de cok yerinde olurdu. ama mon calamari kruvazoru isimli bir seyi mon calamari isimli irkin yapmadigini dusnmek, hele bunun da komutasinda bir mon calamari varken cok yanlis olurdu. eger dogru olsaydi arkeoloji bilmini komple cope atmamiz lazim, cunku onlar da bu tur varsayimlarla calisiyor.

hocalari ogretirken zaten onu asiliyor filmde, gucun derin bir kavram oldugunu, hede hododan fazla oldugunu. onu bunu bir yana birak, hic bir zaman icin fizik kurallarini cigner bir sekilde esyalari degmeden on metre oteden alip firlatilabilmesine olanak veren sey hafife alinacak basit bir hokkabazlik degildir, sirrini cozen esyayi degil, yildiz gemisini de yerinden oynatir. cunku esyayi yerinde tutan prensibi ogrenmis demektir.

sith oldugunu soylememize gerek yok vader ve palponun, adamlar guc kullaniyor. gucu kullanmalari onemli olan sey.

adini soyleyemezdik, ama var olan seylere adlar verebilirdik. yapilan da budur. filmde gorulen bir seye ad verilmesinde bir yanlis yok. x winglerin tie fighterlerin laserleri oldugunu, proton torpili kullandiklarini, x winglerin kalkanli tie figherlerin kalkansiz olduklarini zaten biliyoruz. bobba fetin filanca zirh kullandigini bilir, ona da bir ad verirdik.

asilerin verdigi hasarlar minimuma iner, ama devam ederdi. surekli minimum hasar hem politik hem stratejik acidan kotudur. ayrica her saldiriya bir isd gondermek degil, her sistemde bir isd tutmak amac.

bahsettigin asilerin kaynak durumu bana expanded universeden geliyor gibi geldi. mon calamarilerin gezinti tekn
Sosyal ağlarda paylaş

Vader 4. Episode'un sonuna kadar kaçıncı adam bilemiyorum ama 2. olmadığı kesin, çünkü Death Star I'de yapılan bir toplantıda Vader kendisine "Ehehe lan veydır, bu asiler de şırıngayla kan aliolar senden.. Ne iş?" diyen bi amirali force grip kullanarak boğazlarken Tarkin'in "Vader, enough!" komutu üzerine "As you command, my lord." diyerek adamı bırakıyor.

Buradan en azından Tarkin'in Vader'ın üstü olduğunu anlayabiliyoruz.

İmparator'un dark jedi, hatta Sith Master olduğunu biliyoruz, ama bence bu hala GCW nin geçtiği çağda esas gücün "Force" olan güç değil, silah ve asker olduğunu yalanlamaz.

Güç'ün etkinliğini yitirdiği yolundaki sözlerim de yanlış anlaşılmasın, burada Güç'ün yokolmasından zayıflamasından veya potansiyelinin azalmasından söz etmiyorum.
İnsanların -ırk olarak deil tabi, genel olarak o çağda yaşayanlar annamında- Güç'e verdiği önemin azaldığını, Güç'ün değer yitirdiğini kastetmek istemiştim.
Yani Sith War'dan önceki zamanlarda yönetenler hakikaten de orduya donanmaya değil, ellerindeki "Güç" e dayanarak yönetirlermiş, hatta 4. bölümde Vader'ın Death Star'ı aşağılamak için ettiği "The ability to destroy a single planet is nothing compared to the Force." lafı eskiden büyük Sith ustalarının bir araya gelerek yıldız sistemlerini yokedebildiklerine gönderme yapıyor, böylesi bir kudret şüphesiz ki galaksideki mutlak etken olacaktır.

Ancak GCW dönemine baktığımızda, Güç'ün potansiyeli hala orada olmakla beraber eski görkeminden eser kalmadığını görüyoruz. Artık galakside söz sahibi olmanın yolu bir Sith veya Jedi ustası olmaktan değil, filo amirali olmaktan, ya da genel anlamda en yüksek askeri güce sahip olmaktan geçiyor.

Çünkü o eski force-user lar neredeyse yokolmuş, Sith tarikatı 2 kişiye indirgenmiş, Jedi ise yokoluşun eşiğinden dönerek tüm galaksiye dağılmış, gizlenen bir kaç ustadan ibaret kalmış.

Böylesi bir durumda doğal olarak artık "Güç" ün egemen unsur olmasından söz edilemiyor, Güç onu kullanmayı bilen nadir kişilerin elinde etkili bir araç olmaktan öte bir vasfa sahip değil GCW döneminde ..

İmparatorluk galaksiyi "Güç" le değil, ordusuyla kontrol ediyor .. Tıpkı asilerin İmparatorluk'u "Güç" kullanarak değil, Death Star II'nin reaktörlerine bir çift concussion missile atarak altetmesi gibi .. Eğer Luke İmparator'a uyup karanlık tarafa geçseydi bile, Death Star ile beraber havaya uçacaktı sadece ..

Modern savaşa girmeyelim diyorum ama olmuyor..
Aurora'nın gerçekten de 5 mach hızla gidebildiğini düşünsek bile bu hızla seyretmesi yakıt depolarının rekor bir hızla boşalmasına sebep olacağından 7 saat boyunca aralıksız uçması imkansız, neredeyse sırf yakıt deposundan oluşan Concorde'lar bile ~1.5 mach le 2 saat uçunca bütün yakıtı tüketiyorlar.
Yani Aurora çok uzun menzilli değil, çok hızlı bir uçak olabilir sadece .. Bu konunun doğduğu gibi hyperspace in sınırsız menziline, yani dünyevi gözle bakarsak dünyanın öbür ucuna gidip gelebilme yetisine sahip olamaz.

Multirole fighter dan söz etme sebebim de TIE Defender'a değinmekti.
TIE Fighter'ları kısa menzilli bir air superiority uçağı sayarsak, TIE Defender'lar dünyanın öbür ucuna gidip gelebilen multirole fighter gibi bir şey olur demek istemiştim.
Ve eğer böyle uçaklar (ultra menzilli multirole) gerçekten olsa, bunları kullanmamanın aptallık olacağını belirterek İmparatorluk donanmasının hatasını göstermeye çalışmıştım ama konu kontrolden çıktı biraz .. :)

Füzeler konusunaysa hiç girmemeli, yoksa basit flare ve chaff lerden başlayıp ECM ile donanmış SCUD (saddamın attıklarından deil, Subsonic Cruise Unarmed Decoy) lardan falan çıkarız, sonra Coldwind bizi döver, hiç gerek yok ..

Cruise füzelerinin niteliklerini biliyorum, ancak uzun menzilli cruise füzesi diye bir şey yok..? (Dediğim gibi, burada "uzun menzil" den kastım ortalama ICBM menzili .. Bu ölçeğe göre tüm cruise ler orta menzile giriyor..)

İşte bu ekleme olayının sonu olmaması çift taraflı bir bıçak zaten .. Bir yandan konsepti sürekli geliştirip zenginleştirebiliyor, ancak öte yandan da tadını bozup saçmasapan bir bulamaç haline getirebiliyor.
Ben bu olgunun kötü taraflarını bırakıp iyilerini üstlenme taraftarıyım, ve bence GCW dönemine yaptıkları katkı olaya büyük bir derinlik ve bütünlük hissi kazandırdığından işin "iyi" tarafı .. Günümüzde bile çeşit çeşit silah varken bizden teknolojik olarak çok daha ileri bir "setting" in filmde gördüğümüz gibi bir avuç silahla sınırlı olması yanlış olurdu zaten, böyle eklemeler olayı toparlıyor.

Star Trek'den pek hazzetmem, zaten "olaylar filmde görülenlerle sınırlı kalsaydı ST SW den daha iyi olurdu" diye karşıt bir örnek vermek istemiştim.

Filmlerde o gemilerin adının Mon Calamari Star Cruiser olduğu geçiyor mu peki ? Hatta o ırkın adının Mon Calamari olduğu? 4. bölümde Han Solo'yu götürmeye çalışan ödül avcısının bir Bothan olduğu..? Bunların hepsi filmlerden sonra, "G. Lucas harici" kaynaklardan eklenmiş şeyler ..

Filmde zaten gözüken şeylere "gayrı resmi" olarak isim konulmas
Sosyal ağlarda paylaş

said:
Xasf, 06 September 2003 00:33 tarihinde demiş ki:
.......... Füzeler konusunaysa hiç girmemeli, yoksa basit flare ve chaff lerden başlayıp ECM ile donanmış SCUD (saddamın attıklarından deil, Subsonic Cruise Unarmed Decoy) lardan falan çıkarız, sonra Coldwind bizi döver, hiç gerek yok .....

yok kimseyi dövmem ben kuru iftira, yeter ki konuyu uzun mesaj atarak(tabi alakasız yerlerde alakasız konu olarak) fazlasıyla dağıtmayın :)[hline].::Azmodai::. (4:28 PM) :
ama oyle degilmi abi? allah icin soyle :) sevimli degilmiydim?

[Bu mesaj -coLdwind- tarafından 06 September 2003 01:00 tarihinde değiştirilmiştir]
Sosyal ağlarda paylaş

said:
-coLdwind-, 06 September 2003 01:00 tarihinde demiş ki:

yok kimseyi dövmem ben kuru iftira

Eheh bilemem walla, ben önlemimi alayım da "Expanded Universe konusunda AIM-120 AMRAAM füzelerinin sapma vektörlerini tartışmayınnnnn!!" gibi bir sorun olmasın gelecekte :D[hline]
Captain Khar'al Lynnot
Commander of Dark Legion Armed Forces
Eclipse
Sosyal ağlarda paylaş

o kadar ileri giderseniz tabi laf ederim de dövmem ben kimseyi..

*!ciddi alınmıştır*

bu arada tarkin ile vader karşılaştırılması ilginç bir durum lafa karışmayayım dedim ama..

death star da komuta tarkin da olduğu için vader geri plana düşmüştür. yoksa force-user lar her zaman için (hele anakin gibi "chosen one" ın soyundansa, örnek luke-leia) ilk sıradadır. Eğer bir kişi değişiklik yapacaksa, bu o yani force-user (ne kadar force u varsa) kişidir. Çünkü Force onu öngörmüştür, diğer insanlar bir teşkil etmezken (imparator bunu görebiliyor gücü kullanıp) bu tip kişiler bariz bir sorun olabilir, çünkü geleceği "bulutlu"dur.

*spoiler başladı*
Zaten episode III te de göreceksiniz luke doğarken imparator onun kendisinin sonu olacağını görecek ve o kadar büyük acı yaşayacakki leia yı farkedemeyecek (hz. musa stil heh).
*spoiler bitti* :p

Nese laf fazla uzadı, imparator için her zaman force-user lar önemlidir. Tarkin ile vader ayrı kategorilerde değerlendirilmesi gerekir. Episode IV e kadar bazen vader bazen moff ön planda olmuştur. Tarkin sadece stratejik olaylarda vader'dan iyidir. bir asker gibi eğitilmiştir ve bir gezegenin yokedilmesi gerekiyorsa nasıl yapılacağını en iyi o bilir. vaderda böyle bir yetenek pek fazla yoktur.

O sırada death starın komutası tarkinda olduğu için vader geridedir. ayrıca imparator öyle istemiştir. ancak vader luke da force sezince ve de tarkin ölünce artık 2. adam episode VI nın sonuna kadar Vader olmuştur.

işte olay o :)[hline].::Azmodai::. (4:28 PM) :
Sosyal ağlarda paylaş

elimdeki en degerli en guvenilir adama bir kumanda verip adami bi yere bagliyacagima tum galakside bekci kopegi gibi gezdirip acaip isler yaptirip emrim altindakileri korku icerisinde tutarak bana itaat etmeye zorlarim. palponun vadere yaptirdigi budur. orada tarkinin bogazi vaderin iki parmagina bakiyor. yapacagi is bir telkinine bakiyor. gelecegi imparatora edecegi bir lafa bakiyor. vader, tarkin de imparator da bunu biliyor.

tekrarliyor, imparatorlugun basina gecen kisi ne bir asker, ne bir taktisyen ne bir silah tuccari. o bir dark jedi. bu sekilde imparator olmuyor, olmayan imparatorluk diye bir seyi kuruyor, ortaya cikariyor. sirf bu bile gucun galaksinin gidisati uzerinde ne kadar buyuk bir etkisi oldugunu gosterir.

zaten kendin soylemissin gucun ne kadar etkili olabilecegini. falanca ya da filanca insanlarin dikkate deger bulmamasi var olan bir prensibi gucsuz kilmaz. bileni guclu kilar. insanlar istedigi kadar yercekimi kanununu asagilasin, goz ardi etsin, `gorkeminden` eser kalmasin, yine de her biri o kanunun etkisine tabidir.

sen filo amiralligi kavramina cok takmissin. en parlak filo amiralinin hayati bir jedinin iki parmagiyla yapacagi bir harekete bagli iken filo degil filolar amirali olsan ne yazar.

palpatin guc ile vaderi, vader de imparatorluk ordusunu, imparatorluk ordusu da galaksiyi idare ediyor. dogru sira bu. piramidin tepesinde yine guc var. asiler ilk olum yildizini `guc kullanarak kendi ic gorusunu dinleyen bir jedi namzedinin` hissi bir sekilde nisanlayarak attigi 2 torpido ile patlatti. bunu da unutma. eger luk imparatora uyup karanlik tarafa gecseydi, aynen gecmedigi zaman olmedigi gibi, bu sefer yaninda vader ve palpo ile artik kim bilir nasil bir hareket cekerek oradan uzaklasacakti.

auroranin tahmini en dusuk hizi mach 5 olabilir. 7 bin kilometre gibi hizlar zaten 60 larda baslayan x15 projesi ile asildi. o zaman dahi bunu yapabilmis, 70 lerden beri sr71 leri 3 k km hizla operasyonel olarak kullanmisken sadece 5 k hiza kimse fit olmaz. aurora konvansiyonel jet motorlari kullanmiyor. hyperjet denilen nasanin uzun suredir denedigi yuksek basinc etkili ve ramjetlere benzer bir mantikla calisan, yani turbofan kanatlari olmayan bir sistem kullaniyor. nasa bu sekilde bir kucuk ucagi gecenlerde denedi. aslinda tabii ki bu deneme ayak. amac kamuyu auroranin varligina hazirlamak ya da aurora gorulmelerini - bizim deneme ucagimizdi - diye ortbas etmek. concorde gibi turbofan teknolojisiyle 60 larda tasarlanmis bir ucagi 90 larin teknolojisi ile karsilastirmak yanlis.

tie defender konsepti daha once de dedigim gibi implerin ihtiyaclarina gore lukstur. impler sistemleri kontrol altinda bulundurmak icin her sistemde bir isd bulundurmak zorunda iken, bunlardan bagimsiz hareket edecek ucaklar icad etmek cok manasiz. zaten bir ussun varsa orayi kullanirsin.

uzun menzilli cruise fuzeleri diye bir sey var. ilk once cruise fuzelerinin hepsi uzun menzilli idi. cesitli hafif ucaklardan, gemiler ve denizaltilardan atma muhabbeti tomahawklarla basladi, ve su an en yaygin kullanilan cruise tomahawktir. her haberde o gorunur. ama tomahawk tek cruise degildir. bi arat googleda dedigim gibi daha ne cins seyler var hava kuvvetlerinin elinde. icbm farkli bir kavramdir cruise farkli bir kavramdir, ikisi arasindaki farki belirleyen sey menzilleri degil, kullanilan tekniktir. cruise seyir fuzesi demektir. yani rota tutturarak seyreden. icbm ise balistik rokettir, yani belli bir yukseklige kendi gucuyle cikip o noktadan hedefine yer cekimiyle dusen.

kotu taraflarini, abartilmis seyleri birakmak ve olabilecek seyleri almak mantikli olabilir. zaten 100 yazara yetki verilmisse bunlarin 100 unun de ilhaminin algisinin lucasla ayni oldugunu soylemek cok komik olur. benim icin kabul edilemeyecek sey galakside herkese acik olan bir konuda tek olunmasi. imkansizdir. bizim ufacik dunyamizin tarihinde dahi herkesin ulasabildigi bir konuda tek olan yoktur. yanilsamadir. romada tarihinde en cok methedilen bir donemde en iyi taktisyen olarak gorulen kisiler dahi, roma oyle kaydettigi ve bize oyle kaldigi icin oyle gorunur. o donemde cinde ya da hindistanda kimin ne yaptigi kaydedilmemis olabilir. thrawn olayi cok sacma bir olaydir, hic bir sart altinda kabul edemem.

mon calamari yerine baska bir sey desek de, o gemi turunu yapan irktan oldugundan daha yatkinlik tasimasindan dolayi geminin amiralligine getirildigini soyleyebilecegimiz, mon calamari demesek de baska bir sey diyebilecegimiz ackbar var ortada.

kabul edilebilir eklentiler olabilir. bu her lisansi kapana kulak vericem demek degil. bunlarin hepsinin gorus birligine varmasi da beni etkilemez. holmesian societies diye bir sacmalik var ingiltere ve dunyada. bu adamlar, yaraticisiyla hicbir baglari olmadigi halde, olmayan bir adam olan serlok holmsun yasami, hareketleri, hede hodosu yaptigi seyler icin mevzular uyduruyor. bu adamlar kabul ediyor diye edebi eserin ozune aykiri, temel mantiga aykiri seylere amin diyemem, tadi kacar.
Sosyal ağlarda paylaş

said:
unity100, 06 September 2003 02:44 tarihinde demiş ki:
bak zaten cold cakmis gucun onemini. zaten bunu avatarindaki denyonun sekil semali ve sarkici dogusa benzeyen kil surati ile tuttugu isin kilicindan da gorebiliyoruz.[hline]referanslar :
www.mizzah.com
www.tokaci.com(oscommerce customization)
turkiye.bookturkey.com
aaa bunu unutmusum pek severim: www.bookturkey.com

anakin bu seneki ruh halimi yansıttığı için onu seçtim (a.k.a öss sucks) belki seneye padmé bile olabilir :p

Sonuçta star wars filmlerinde aslolan güçtür. Değişiklik "güç" ile birlikte gelir.

said:
unity100, 06 September 2003 02:45 tarihinde demiş ki:
ben epizod 2 deki anakin kadar kil herif hayatimda az gordum.[hline]referanslar :
www.mizzah.com
turkiye.bookturkey.com
[hline].::Azmodai::. (4:28 PM) :
Sosyal ağlarda paylaş

Ya burdakileri okumaya üşendim..tartışmayıda pek anlamadım okumadığım için:D ama bazı parçaları okudum onlara laf edeyim..

öncelikle çok komik birşey söylicem..aurora yazısını okurken buraya koskocaman bir princess yanaştı..manazarayı bozdu fln..bende insanlar dikizliyim diye aldım dürbünü bir baktım geminin adı aurora..yerdeyim şu an...böyle rastlantı olmaz..

gelelim tarkine..tarkin death starın başında..ama bu işin geri planı var..Kevin J. Andersson ın yazdığı Jedi Apprentice serisinin birinci kitabında death star hakkında herşey anlatılıyor..öncelikle olay şu..Qwi Xux(aa benim swgdeki adım:D) adlı bilimkadını death starı planlıyor..ancak kötülerle işbirliği yaptığının farkında değil.yani deathstar ın iyi işlere kullanılacağını zannidyor..süper bir saflık..her neyse sonra emperor bir filoyu saklamış..bir kara deliğin içinde saklanıyor 3 star destroyer lı bir filo..bu filoda Qwi Xux var..ve bu sefer başka bir proje üzerinde çalışıyor..adı Sun Crusher..bu arada filonun başındaki bir kadın!evet çok ilginç çünkü emperor kadınları güçsüz bulduğundan içbiririn kariyerlerinde ilerlemesine izin vermedi..bunu bilen tarkin kadını(aşık olduğu:D) filonun başına geçirdi..bu arada han solo yakalanıp o filoya getirilince(bütün savaşlar bitti thrawn fln bile öldü..emperor yeniden doğdu öldü..bu kadar uzun zaman sonra) qwi xux gerçeği anladı kaçtılar fln..yani burda ilginç olan death starı iyi birşeymiş gibi düşünen bir kadın yapmış..yani baya ilginç:D

bu arada konudan saptım ama olsun..[hline]HellHound Konu Saptırma Akademisi
Sosyal ağlarda paylaş

said:
-coLdwind-, 06 September 2003 10:53 tarihinde demiş ki:
anakin bu seneki ruh halimi yansıttığı için onu seçtim (a.k.a öss sucks) belki seneye padmé bile olabilir :p

ahehaeahuahruaheufhuwhfsuhfuheueu adsuahauhfuhf padmeeee ahahahahahaahah. hem de e si é li. kitledin beni sabah sabah. yeni nesilden cok umutluyum ben.[hline]referanslar :
www.mizzah.com
turkiye.bookturkey.com
Sosyal ağlarda paylaş

said:
AssassiN, 06 September 2003 06:27 tarihinde demiş ki:
said:
unity100, 06 September 2003 02:45 tarihinde demiş ki:
ben epizod 2 deki anakin kadar kil herif hayatimda az gordum

ben gordum, dovdum :)[hline]

ahhhhh. o herifin filmdeki o kasilan kil suratina tam kasilip sekilden sekile girerken soyle bi raki sisesiyle bi cakican, ebediyen oyle kalicak.[hline]referanslar :
www.mizzah.com
turkiye.bookturkey.com
Sosyal ağlarda paylaş

ben sonradan yazarlarin yazdigi seyleri kaale almiyorum dedim. netekim anlattigin seyde herif resmen beyaz dizi yazmis. dahasi isdleri kara delikte saklattirmis. yuh artik daha neler.[hline]referanslar :
www.mizzah.com
turkiye.bookturkey.com
Sosyal ağlarda paylaş

2. Episode'daki Anakin hıyarı baş düşmanım ya, Force la elma falan uçurup Natalie Portman'ı götürdü ya, yolda görsem meşe odununu verecem kafasına ne laytseybır fayda edecek ne fors .. :D[hline]
Captain Khar'al Lynnot
Commander of Dark Legion Armed Forces
Eclipse
Sosyal ağlarda paylaş

Neyse biz esas konumuza dönersek ..

Coldwind:
Ben de biliyorum İmparator açısından force-user ların önemli olduğunu, ancak senin de dediğin gibi Tarkin Episode IV'ün sonunda ölene kadar İmparatorluk içerisindeki "konumu" açısından Vader'dan daha üstte, daha çok söz sahibi. Benim burda varmak istediğim nokta "İmparatorluk'ta force-user olan direkt üstündür" diye bir şey olmadığını göstermek ..

Spoiler'ın hakkındaysa yorum yapmıyorum, Episode III ile ilgili pek çok söylenti var ortada, hangisi doğru hangisi yanlış bilinmez ..

unity:

Evet, İmparatorluk'u kuran bir dark jedi ama bu Güç'ü üstün kılan bir şey değil ki, geçmişte force-user olmayan şahısların da kurduğu pek çok -ve muhtemelen İmparatorluk'tan daha uzun ömürlü- yönetim var, bu da sadece tarihteki başka bir devlet ..
Bence Güç GCW döneminde eski zamanlara oranla hiç bir şey.. Bir alet .. İyi bir silahtan veya sağlam bir gemiden daha öte değil.

Mesela bir filo amiralinin hayatı bir jedi in iki parmağına bakar demişsin. Tamam da jedi in hayatıda o amiralin iki dudağı arasındadır ona bakılırsa..
Jedi sonuçta manevi alemde yaşayan birisi değil ki, o da etten kemikten .. Kafasına orbital bombarding yedi mi ne Güç'ü kalır ne parçası ..
Bir de tüm Güç kullanıcılarını "etkisiz eleman" haline getiren Ysalamiri diye bir arkadaşımız var, Güç senin savunduğun kadar üstün bir etken olsa bu kadar kolay ve mutlak bir şekilde bertaraf edilemezdi herhalde ..
Öte yandan benim üstünlüğünü savunduğum "ordu" yu, yani örneğin bir filo dolusu ISD yi bertaraf etmek öyle Jedi'ın falan başarabileceği bir iş değil ..

Bir de "insanlar önem vermese kaç yazar" diye yerçekimi örneğini vermişsin ama yanlış olmuş.
Çünkü yerçekimi bir "gravity-user" a muhtaç değil kendini gösterebilmek, etkisini hissetirebilmek için.
Halbuki Güç, onu kullanacak bir "force-user" olmadan tam bir hiç, varlığı bile anlaşılmaz. Bu sebepten zaten GCW döneminde Güç'ün etkisi kaale alınmayacak kadar az, çünkü force-user lar hem sayı hem kudret olarak çok düşükler ..
Yani Güç, tam anlamıyla "insan faktörüne" mahkum bir etken, GCW döneminde de bu yüzden üstün değil.

Bu arada Luke karanlık tarafa geçseydi, Palpatine filoya "Tamam artık Asi filosunu paramparça edebilirsiniz" diyecekti, sonra Luke la beraber "Ahahaha ..! Nuahahah..!!" die sapıkça gülerek Asilerin ezilişini izlerken zaten Death Star II'nin içine sızmış olan Millenium Falcon bitirecekti hepsini ..
Çünkü Palpatine "Ben herşeyi öngördüm Güç sayesinde" diye kendini kandırdığı için DS II nin yokedilme ihtimali olduğuna inanmıyor.

Aurora projesi hakkında çok bilgili olduğumu söyleyemem, kulak dolgunluğundan öteye gitmedim ancak "komplo teorileri" tadında bir şey zaten, çok da üstünde durmanın manası yok sanırım..
Zaten dediğim gibi varmak istediğim nokta şu:
Eğer Aurora menzili tüm dünyayı kapsayan, son teknoloji harikası bir multirole fighter olursa, ABD nin F-16 üretmeye devam etmesi ve hava kuvvetlerini F-16 lar üzerine kurması çok mantıksız olur.

Eğer dediğin gibi İmparatorluk her yıldız sisteminde bir ISD bulundurabilse zaten sorun kalmaz, o zaman hakkaten de TIE Fighter kullanmamak gereksiz bir harcama olur. Ancak İmparatorluk'un elinde böyle bir güç yok.
Tüm İmparatorluk tarihinde üretilen tüm destroyerlerin sayısı 25.000 den biraz fazla.
Bunların yarısı "Core Systems" olarak bilinen, Coruscant sistemi ve çevresindeki İmparatorluk'un kalbini oluşturan tesisleri vs. barındıran bir kaç sistemde konuşlandırılmış.
(Zaten DS II patladıktan sonra İmparatorluk'un nasıl yıkıldığını hep merak etmişimdir, en azından Coruscant'ın nasıl düştüğünü .. )
Geriye kalan yarısı ise İmparatorluk kontrolündeki binlerce ve binlerce sisteme dağıtılmak için yetersiz sayıdalar. Bu sebepten ki özellikle Outer Rim gibi bölgelerdeki pek çok sistemde bırak tam donanımlı bir ISD yi, askeri garnizon bile yok.
Durum bu olunca İmparatorluk'a sistemlerini oraya konuşlanarak değil, başka bir yerden çabucak gelip müdahele ederek koruyacak bir donanma şart, ve bu da TIE Fighter la olmuyor.

Biliyorum Cruise ve ICBM füzeleri arasındaki farkları ..
Bana en uzun menzilli cruise tipi füzenin menzilini söyleyebilir misin?
Başından beri benim iddiam şu:
Genel olarak, tiplerine dikkat edilmeksizin tüm füze ve roketlere bakarsak, "uzun menzilli" diye tanımlanan füzeler ICBM lerdir. Ve eğer ICBM ler "uzun" menzilli ise, cruise lar "orta" menzilli olur.
Bunun haricinde sırf "havadan karaya" füzeleri değerlendirirsek cruise uzun menzilli sayılır, orası ayrı.

EU nun iyi taraflarını alıp kötülerini bırakma konusunda uzlaşmaya varabilmemize sevindim.
Thrawn konusundaysa en azından anlatılan tüm SW hikayeleri içindeki en üstün askeri zeka olduğunu söyleyebiliriz, haklısın tüm galaksiyi kapsamak mantıksız oldu, filmlerde ve kitaplarda bahsi geçmeyen, hatta GCW de önemli bir rol almamış ama daha üstün stratejistler de olabilir tabi bir yerlerde ..

İmparatorluk kontrolünün genel olarak istenmeyen bir şey olduğu intibası t
Sosyal ağlarda paylaş

ya surekli soyluyoruz, kotu taraf cirkef hareket eder diye. yikmislar angaryayi tarkinin jerjerrodun uzerine, imple vader guc savasi yapiyor galakside. olayin ozu bu. hangi soylu kendisi pis isi yapmis. galaksinin idari islerini yapmak da angaryadir. onlar emrediyor digerleri yapiyor is bitti. imparatorlukta force user direkt olarak ustundur, cunku palponun tarafindadir imp ise zaten, palpoya yakindir. bunlar bir cete.

imparatorlugu kuran bir jedi, ve bu gucu ustun kilan sey. bu herifin tek basina koca GALAKTIK cumhuriyeti maymun ederek onu bunu etkileyerek maniple ederek imp olmasini saglayan sey guc. normal hicbir insan boyle koskoca galaktik senatoyu tersyuz edemez. orada ondan daha yasli daha tecrubeli binbir turlu sey gormus zilyon tane siyasetci vardir. adam bunu gucle beceriyor.

filo amiralinin hayati vaderin iki parmagi arasinda. sen harbi donanmaya carta curta kafayi takmissin. onlar cansiz gemilerden olusur, gemileri insanlar yonetir. insanlarin zihnini kontrol edebilen bir sahis, herseyi kontrol eder. eger o jedi imparatorlukta ise o filo amiralini ters getirir, palpo da kara jedi mi filo amirali mi diye sordugunda filo amirali degil filo amirallerini feda eder, - onun pozisyonunda kim olsa yapar - eger imparatorlukta degilse o jedi zaten asidir, kontrol eder bir imp pilotunun zihnini adamin gemisiyle isdye girer, ayni sekilde gider o filo amiralinin kafasini koltuguna verir, yine ayni sekilde cikar. 5 padawan olmayan jedi ver bana ben sana 5 isd vereyim.

guc insan faktorune filan mahkum bir etken degil. evrenin dokusunda var olan prensipler hicbir insana gore degismez. insanlar ister istesin, ister istemesin onlara gore hareket eder.

aurora bir gercek, silah sanayii sektoru yayinlarinin cok saygin isimlerinin yazilarinda var, adamlar balik tutarken luks yatlarinda 3 tane normal f 16 ve bir tane acaip dart gibi ucgen bicimli ucagi gormusler. bu adamlarin hayati bu is, hicbiri bir sr71 le baska bir seyi karistiracak insanlar degil. f16 temel savas ucagidir abdnin. angarya ucagidir. aynen sr71 yapildigi donemde f104 lerin oldugu gibi. fakat afganistan savasinin da gosterdigi gibi hava savasi artik eskisi gibi degil. c130 a 150 mm top yuklediler adamlar, boeing 707 ye lazer koydular onunla ates ettiler. artik f16, f15 fasarya.

25 bin diyorsun, nerden cikardin bu sayiyi da bilmem de, demek ki imparatorlugun 25 bin adet son derece gelismis, str acidan onemli sistemi kontrol edecek derecede gucu var.

http://www.fas.org/nuke/intro/cm/ 3000 km. cruise fuzeleri aerodinamik kaldirma prensibine gore, turbofanlarla uctuklari icin 3000 km de giden, istersen 10 bin km gidenini de yapabilirsin. fakat elde zaten 60 lardan kalma balistik stoklari varken buna ihtiyac yok. bu tartismaya girmemizin nedeni de zaten artik savasmak icin ucaga adama ihtiyac olmamasi idi. dolayisiyla sen 10 bin kilometreye kendi ucan bir arac sahibi isen, bunu ucurarak istersen bundan kucuk roketler attirip ucan ucaklari da vurursun, tanklari da vurursun.

kitapta filmde gecmeyen, belki de gcwde baska yerlerde yer almis bir cok stratejist olabilir. bundan 3 yil sonra yine ayni yazarlar grubunun anlasip bu sefer ordoku da ortaya surmeyeceklerini bilemeyiz. beyaz dizi gibi.

stormtrooperler adam olduruyor, aileleri katlediyor. lukun amcasi ve amcasinin karisini oldurdukleri gibi. adamlar gezegen patlatti bunun daha otesi var mi artik. istikrarli kararli saglam etkili bu mu.

expanded ve oyunlarda alindigi anlatiliyor. x wingler t-com corporationdan aliniyor. isyan hareketinde merkezi bir yonetim var, merkez yok. hareket halinde merkezi bir yonetim var. butce olusturup karar da verirsin, techizat da satin alirsin. belki kendi tesisinde uretemezsin onlar da uretmiyorlar zaten satin aliyorlar. yagma hareketi diyorsun hala, yagma kavrami mantikli degil. buyuk seyler amaclayan hicbir hareket hicbir stratejisini yagma uzerine kurmaz cunku ne zaman neyi alacagini bilemedigin icin gelecege yonelik plan yapamaz, 4 ay sonra gucunun ne olacagini bilemezsin. planlarini elinde gorunen kaynaklarina gore yapar, yagma olursa da eyvallah dersin. trilogy filmlerine acaba lancerler nasi girdi onu da bi arastirmak lazim. lucasin 86 ya kadar cevirdigi filmlerde var miydi, yoksa expanded ve oyunlarin etkisiyle sonradan animasyonla mi eklendi.

kacakcilar elbette asiler imparatorlugu yikip cumhuriyeti getirirlerse kacakciligin sona erecegini biliyorlar. ama imparatorluk hali hazirda varken bu uzak gelecek demek. bu yuzden dogal olarak asiler ustun duruma gelene dek asilere yardim edecekler. zaten o noktaya kadar asiler de en iyi musterileri olacak. han ve lando da boru degil, lando kendi basina bir ticaret merkezinin yoneticisiydi. han da jabbayla yumurta tokusturan bir adam. az mi.

ordok biraderin goturdu gorumcesini, baktilar, filmde lumbago cikmamis, teyzen dikis makinasina carpmis gecenlerde, ondanmis meger.[hline]referanslar :
www.mizzah.com
[url=http://www.tokaci.com]www.tokaci.com[/ur
Sosyal ağlarda paylaş

said:
Xasf, 06 September 2003 16:02 tarihinde demiş ki:
Ben de biliyorum İmparator açısından force-user ların önemli olduğunu, ancak senin de dediğin gibi Tarkin Episode IV'ün sonunda ölene kadar İmparatorluk içerisindeki "konumu" açısından Vader'dan daha üstte, daha çok söz sahibi. Benim burda varmak istediğim nokta "İmparatorluk'ta force-user olan direkt üstündür" diye bir şey olmadığını göstermek ..

İmparatorlukta force-user olan direkt üstündür. Bu bir avantaj her zaman için. Ancak "skill kasıp" birşeyler yapmayı amaçlayan non force-user lar (Tarkin gibi) hırsları sayesinde imparatorun gözünde "kayda değer, işe yarar" konumuna geliyor. Böylece non force-user olmasına rağmen hırsı ve belli bir konuda kendini üstün derecede geliştirmesi sayesinde force-user konumuna az-çok gelebiliyor.[hline].::Azmodai::. (4:28 PM) :
Sosyal ağlarda paylaş

said:
wanderer1985, 06 September 2003 20:41 tarihinde demiş ki:
ustadlar napiyonuz ya
doseniyonuz valla bravo hehe
:)[hline]W.A.N.D.E.R.E.R.: Wireless Artificial Neohuman Designed for Efficient Repair and Efficient Reasoning

alamadim sesin gelmiyo ? "oyunu daha almadim" mi dedin ? ehe[hline]referanslar :
www.mizzah.com
turkiye.bookturkey.com
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...