Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

dünyanın çapını ilk defa kim, nerede buldu ?

Fly

Öne çıkan mesajlar

okul için gerekiyor, google'da yoktu.

derste hocamız anlatırken sinirlenip siz bulun diye ödev verdi, söylediği tek şey ise iskenderiye'de , 1600'lü yıllarda, güneş ışığının gelip aynen geri dödüğü (0 derecelik açıyla yansıyormuş) bir kuyu sayesinde çapın hesaplanmış olduğu.

perşembe akşamına kadar bilen biri varsa lütfen söylesin.

[ Mesaj 15 Şubat 2006, Çarşamba - 19:55 tarihinde, Fly tarafından güncellenmiştir]
Sosyal ağlarda paylaş

çapını hesaplayan başkaları varmış milattan önce, ama benim aradığım adam yukarıda yazdıklarıma ek olarak dünyayı tam küre olarak kabul etmiş, ismi de eratosthenes miş. bazı bilgiler buldum da tam anlatılmamış nasıl bulduğu. şekil, açı vs lazım.

[ Mesaj 15 Şubat 2006, Çarşamba - 21:52 tarihinde, Fly tarafından güncellenmiştir]
Sosyal ağlarda paylaş

buldum basitçe yazayım :

eratosthenes, 21 temmuz'da güneş ışıklarının tam dik olarak geldiği bir kuyuyu görür, yani ışık neredeyse yansımaz. ve bu olay da sadece 21 temmuz günü olmaktadır. eratosthenes, başka bir yıl yine aynı gün, iskenderiye'ye hiçbir zaman ışınların tam dik olarak gelmediğini bilerek bir çubuğun gölgesini ölçmüş yaklaşık 7,2 derecelik bir açıyla geldiğini hesaplamış.

iskenderiye ve syene arasındaki mesafe de yaklaşık olarak 800 km imiş. sonra bu arkadaş 7,2 derecelik açı varken 800 km lik bir fark oluyorsa (yaklaşık 20 gün sürüyormuş iki şehir arası, ordan hesaplamış) iki merkez arasında 360 derecelik açı olsa kaç km olurdu diye hesaplamış, yaklaşık olarak 39724.1 km olarak bulmuş dünyanın çapını.

önemli not : bu hesaplamaları dünya tamamen küre biçimindedir diyerek yapmış, dünya küre değil nasıl iki açı koyup hesaplar demeyin.

[ Mesaj 15 Şubat 2006, Çarşamba - 22:41 tarihinde, Fly tarafından güncellenmiştir]

Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...