Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Uydu Haberleşme Sistemleri


Christoph_Vassel

Öne çıkan mesajlar

Hazır sınavlarımız atlatılmışken , bi rahat nefes almışken birde bunu yazayım dedim , bu sefer uğraştım kendi ellerimle 5-6 kaynaktan karma yaparak yazdım , heryeri copy paste ftw değil yani :P

Uydu Haberleşmesi Nasıl Başladı?

1957 yılında uzaya ilk uydunun (Sputnik) gönderilmesi ile uzay çağı başlamıştır. 1958 yılında Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Eisenhower'in uydu üzerinden Amerika'ya yılbaşı mesajı yollaması, 1960 yılında ilk yansıtıcı uydunun kullanılması, 1962 yılında ilk röle uyduların kullanılması ve ilk yere göre durağan (geostationary) uydunun kullanılmaya başlanması uydu haberleşme sistemlerinin gelişim hızını göstermede örnek teşkil etmektedirler.

Uydu Sistemleri Nelerden Oluşur?

Uydu sistemleri doğal olarak bir uydu (:)), uydunun yörüngesini , konumunu , ve çalışmasını kontrol eden bir yeryüzü istasyonundan , uydu üstündeki transponder tarafından gerçekleştiren ve iletişim trafiğini sağlayan yer terminallerinden oluşmaktadır..

transponder:alınan frekansı , gönderilen frekansa çevirici alet

iletişim trafiği : uplink , downlink

Uydunun kendiside 2 temel bölümden oluşmaktadir:
1-Payload (yük )
2-Link (yol)
benzer yapı için ==> Synchronous Transport Module

Yük, iletişim sinyali için transponder işlevini yerine getiren antenler, alıcılar ve vericilerden oluşur. Linkte ise, durum denetimi, sıcaklık denetimi, komut ve telemetri sistemleri bulunur. Temel olarak link, yük çalışması için destek (uydu bakım ve onarımı) görevlerini yerine getirir.
Uyduya uzaya atıldıktan sonra, ekvatorun üzerinde, yeryüzüne göre değişmeyen belli bir yükseklikte (36,000 km), yörüngesel bir konum ya da bölme tahsis edilir. Bu bölmeler, yanları 0.1º ile 0.2º arasında olan ve birbirlerinden 3º ya da 4º mesafede konumlandırılırlar. Uzay tarafından uygulanan kuvvetler nedeniyle uydunun senkron (yeryüzüne göre durağan) yörüngesinden çıkmasını engellemek amacıyla yerdeki kontrol merkezi yörünge kontrol sinyalleri ile uyduyu kendisine tahsis edilen bölgede tutar. Bunu gerçekleştirmek için de uyduda bulunan ve püskürtme maddesi olarak genelde hidrazin (N2H4) kullanan idare roketleri kullanılır. Tipik olarak her sene 10~15 kg arası püskürtme maddesi kullanılır.
Uydu, kendisi için gerekli olan elektrik enerjisini üzerinde bulundurduğu güneş panellerinden sağlar. Uydunun güneşi göremediği durumlarda ise daha önceden çalışması sırasında doldurduğu pilleri kullanmaktadır. Uydu her gün yeryüzü tarafından birer kere, ilkbahar ve güz noktaları (dönenceleri) civarında tutulur, dolayısıyla güneşle olan doğrudan bağlantı kesilir. Tutulmalar 70 dakika kadar sürebilir ve bu sırada pil enerjisi kullanılır.

Uydu haberleşmesi mikrodalgalar ile gerçekleşir fakat dünya üzerinde değildir.Bazı durumlarda uydular yeryüzündeki mikrodalgalarla aynı frekansta çalışabilirler..

3 çeşit uydu mevcuttur:

GEO : ( Geosynchoronous Earth Orbitting )
-Bu uydular ekvatordan yaklaşık 35786,1 km uzaklıkta dolaşırlar.
-Yörüngeleri dünyanınki ile aynıdır , doğu - batı yönlerinde hareket edebilirler
-GEO uyduları haberleşme ve hava tahmin durumları için kullanılabilir.
Yüksek hızda veri transferi sağlarlar

LEO : ( Low Earth Orbitting )
-Adındanda anlaşılacağı gibi yeryüzüne en yakın dolaşan uydulardır.
-Yörüngesel hızları saatte 27.359 km civarıdır.
-LEO'ların polar yörüngeleri vardır , kuzey-güney istikametinde hareket ederler.
-Genelde uzaktan algılama , e-mail , çağrı , video konferans işlemleri için kullanılırlar


MEO: ( Middle Earth Orbitting )
-Orta kademede seyir halinde olan uydulardır ( yaklaşık 10.000 ilâ 15.000km civarı )
-Genel olarak haberleşmede ve coğrafik yer belirleme sistemlerinde kullanılır


-Uydular bulundukları bölgeden oldukça büyük bir alana hakim olabildikleri için bir noktadan birçok noktaya ulaşması gereken sistemlerde veya broadcast işlemlerinde oldukça kullanışlıdır.

-Uzayda binlerce uydu dolaşmaktadır , bunların yaklaşık 500 tanesi haberleşme amacıyla kullanımaktadır.(Özellikle GEO'lar)

-Mikrodalga sistemlerine benzer olarak Uydu Sistemlerinin'de performansı hava şartlarına bağlıdır.(Atmosfer şartları)

-Uydu sistemlerinde gecikle önemli bir etkendir , genelde bu değer 0.25 saniye civarındadır ( uydudan yeryüzündeki alıcıya kadar geçen süre )

-Ayrıca uydunun içinde input multiplexer ve frekans çevirici bulunur , görevi güçlü bir amplifier tarafından yükseltilen sinyalleri dünyadaki alıcıya göndermektir.

Umarım azda olsa yardımcı olmuştur :) İyi Günler[signature][hline]Kesinlikle yılın quote'u :

Junr_Sx, 03 Ocak 2006 16:15 tarihinde demiş ki:
aklını topla yanlıs adama çatıosun
ultimayla doğduk aslan sen kendını kandırıyosun [/s
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

×
  • Yeni Oluştur...