Whiskey Mesaj tarihi: Aralık 13, 2005 Paylaş Mesaj tarihi: Aralık 13, 2005 Geçen makina elemanları sınavına çalışırken geçmiş yıllarda gördüğüm mukavemet (dayanım) dersinin notlarına bakmam gerekti ve bi olaydan bahsetmişti hocamız aklıma geldi ve paylaşmak istiyorum. Konuya uzak olan arkadaşlar için çok kısa bikaç teknik bilgi vermem gerekiyo öncelikle. ------------------------------- Konstrüksyonda kullanılan elemanın daima elastik durumda tutulması ve kalıcı şekil değiştirmenin oluşmasının önlenmesi için yüklerden dolayı elemanda ortaya çıkacak gerilmeyi orantı sınırının bir hayli altında tutmak gerekir.Orantı sınırının kesin şekilde tesbiti birçok malzemede zor olduğundan onun yerine akma gerilmesi (qakma) ve kopma dayanımı kriter alınır.Emniyet gerilmesi malzemenin güvenle kullanılabileceği gerilme değeridir ve qemn ile gösterilir.Sünek malzemede (örn inşaat çeliği) için emniyet gerilmesi: akma gerilmesi bir emniyet katsayısına bölünerek bulunur. Sünek malzemede Emniyet katsayısı 1.5/2.5 değerleri arasındadır. Gevrek malzemelerde : 2.5 /4.5 civarındadır. İnsan hayatının önemli olduğu uygulamalarda bu katsayı 8/10 civarında alınmaktadır.(örn asansör sistemleri ) ------------------------- Bu bahsettiğim emniyet katsayısı oyuncak sektöründe 1 e çok yakın tutuluyo :) dayanım olabildiğine düşük Değişken kesitli oyuncaklarda belli yüklerin bindiği merkezlerde aşırı yüklenmelerin olması ve kopmanın gerçekleşebilmesi için sistem hesaplarında açıklar bırakılıyo.Statik ve dinamik yüklemeler oyuncağı kısa zamanda kullanılmaz hale getiriyo. Bu olay mühendislik etiğine pek uymasada kalın enseli iş patronlarına pek laf geçiremeyiz sanırım :) --------------------------- Ben bu olayın cep telefonu ve mobil cihaz sektöründede olduğuna inanıyorum (çok fazla teknik bilgim yok elektronik konusunda)İstenilse daha uygun malzemeler ve güvenlik hesaplarıyla çok daha uzun yıllar kullanabileceğimiz elektronik cihazlar tasarlanabilir bu kadar yüksek bi teknolojide 6 7 yıl bile dayanmayan cep telefonları pek mantıklı gelmiyo bana bu konuda elektronikçi arkadaşlardanda paylaşım bekliyorum. -------------- Gerçi arz talep çarkının rahatça dönebilmesi için bu yapılmak zorunda ama konu nekadar etik pek karar veremedim ben.[signature][hline]Viski gibi asil,konyak gibi sıcak,şampanya gibi özel,şarap gibi tutkulu,kokteyl gibi muhteşem ol... Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
revlis Mesaj tarihi: Aralık 13, 2005 Paylaş Mesaj tarihi: Aralık 13, 2005 oyuncak sektörü için doğru olabilir fakaat cep telefonları için doğru olduğuna inanmıyorum. Zira cep telefonları genelde bozuldukları için değil daha yeni modele geçmek için elden çıkartılıyor. 2 yıldır kullandığım 7210 telefonumun orjinal malzemeleri ile 100 lerce kez metrelerce yükseklikten betona vs. çakıldı bazen sinirden duvara fırlattım fakat kapakta ufak tefek kırılmalar oldu. Yan saanayi kapaklar 2 düşmeye gelmiyor. Hala ayakta GH688 ler bile hala ayakta :D ... Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Öne çıkan mesajlar