Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

sanal bellek nasıl artırılır?

xlaidehlevar

Öne çıkan mesajlar

bilgisayarım sag tık,özellikler, gelişmiş,performans sekmesindeki ayarlar açılan menude gelişmiş altta sanal bellek var ordan arttırabilirsin..[signature][hline]Kimse duymadan ölmeliyim,Ağzımın kenarında Bir parça kan bulunmalı.Beni tanımayanlar "Mutlak birini seviyordu" demeliler.Tanıyanlarsa,Zavallı, demeli,Çok sefalet çekti.."Fakat hakiki sebepBunlardan hiçbirisi lmamalı.
Sosyal ağlarda paylaş

[spo=sanalbellek]
Grafik tabanlı işletim sistemleri (Windows, Linux altındaki grafik kullanıcı arabirimleri vb.) çalışabilmek için, bir çoğumuzun bilgisayarında takılı olan fiziksel RAM (DDR, SDRAM diye değişik tipleri var) belleklerden çok daha fazla bellek alanına ihitiyaç duyarlar. Bu bellek ihtiyacı üstüste bir çok program ve servis çalıştıkça, her çalışan program/servis daha büyük veri veya daha çok kullanıcı ile uğraşmaya başladıkça artar.

Bir bilgisayarda ihtiyaç duyulabilecek bellek miktarı, hangi uygulamaların nasıl çalıştırılacağına bağlı olduğu için bellek miktarını kesin olarak belirlemek mümkün değildir. RAM bellekler her zaman için bilgisayarın en pahalı bileşenlerinden biridir. Her ne kadar son yıllarda fiyatlar düşmüşse de, yeni işletim sistemleri ve programlar eskisinden çok daha fazla bellek talep etmektedir.

Windows işletim sisteminin daha 3.1 versiyonundan bu yana kullandığı bir teknik ile bu problem aşılabilmektedir. Windows disk üzerinde bir dosya oluşturur. Bu dosyayı RAM bellek gibi kullanır. Bu tekniğe/dosyaya Virtual Memory-Sanal Bellek denir.

Bir program çalıştırıldığında, programın çalışan tüm modülleri belleğe yüklense de, bu modüllerin sadece belli bir bölümü aynı anda CPU tarafından kullanılır. Windows bellekte yüklü olması gereken program parçalarından CPU'nun hemen kullanacaklarını çok daha hızlı olan gerçek RAM'de, yani bellek çipleri üzerinde tutarken, diğer modüller disk üzerindeki bu sanal bellekte tutulur. CPU diğer modüllere ihtiyaç duydukça, gerçek bellekteki modül diske yazılır, diskteki modül belleğe yüklenir. Bu değiştirme işleminden dolayı diskte oluşturulan bu dosyaya Swap File-Takas Dosyası da denir. Takas dosyası üzerindeki bellek alanları Page-Sayfa olarak adlandırıldığı için bu dosyanın veya işlemin bir diğer adı da Paging veya Paging File'dır.

Bilgisayar üzerinde takılı gerçek RAM miktarı ne kadar fazla ise, Windows Page-File'a o kadar az ihtiyaç duyar ve bu da sistemin çok daha hızlı çalışması demektir. Çünkü disk üzerindeki Page-File'a erişim, bellek çiplerine göre çok çok yavaştır.
[/spo][signature][hline]Kimse duymadan ölmeliyim,Ağzımın kenarında Bir parça kan bulunmalı.Beni tanımayanlar "Mutlak birini seviyordu" demeliler.Tanıyanlarsa,Zavallı, demeli,Çok sefalet çekti.."Fakat hakiki sebepBunlardan hiçbirisi lmamalı.
Sosyal ağlarda paylaş

Olay aslen sudur,
Bildiginiz gibi bilgisayar denen alet programlari RAM'de calistirir. Yeterli RAM'iniz yoksa (hicbir zaman olmaz) diskin bir bolumunu swap olarak kullanip programlari bu alanda calistirirsiniz. Ornek verelim: Bilgisayar'in program icin 100 birim yere ihtiyaci var ama sizin 70 birim RAM'iniz var.
1. swap alani ayirmazsaniz program hic calismaz.
2. swap alanini az ayirirsaniz yine calismaz.
3. swap alanini 30 dan yukarida ayirmalisiniz cunku PC bir programi ram'e alir, isler, son halini swap'e yazar. Bu islemleri sirayla diger programlar icin yapar.Bizim programimiza geri dondugunde son kaldigi yerden alir yine ram'e yukler v.s.

swap alani gereklidir. Abartmadikca, buyutmekte sakinca yoktur. Sakinca, swap alanim var heyyo heyyo diye bilgisayarin kaldiramayacagi kadar programi bir arada calistirmaktir ki sistem swap yapar yani diskten cok I/0 yapar hicbisey performansli calismaz.
Sosyal ağlarda paylaş

said:
solo_, 09 Aralık 2005 08:23 tarihinde demiş ki:
Olay aslen sudur,
Bildiginiz gibi bilgisayar denen alet programlari RAM'de calistirir. Yeterli RAM'iniz yoksa (hicbir zaman olmaz) diskin bir bolumunu swap olarak kullanip programlari bu alanda calistirirsiniz. Ornek verelim: Bilgisayar'in program icin 100 birim yere ihtiyaci var ama sizin 70 birim RAM'iniz var.
1. swap alani ayirmazsaniz program hic calismaz.
2. swap alanini az ayirirsaniz yine calismaz.
3. swap alanini 30 dan yukarida ayirmalisiniz cunku PC bir programi ram'e alir, isler, son halini swap'e yazar. Bu islemleri sirayla diger programlar icin yapar.Bizim programimiza geri dondugunde son kaldigi yerden alir yine ram'e yukler v.s.

swap alani gereklidir. Abartmadikca, buyutmekte sakinca yoktur. Sakinca, swap alanim var heyyo heyyo diye bilgisayarin kaldiramayacagi kadar programi bir arada calistirmaktir ki sistem swap yapar yani diskten cok I/0 yapar hicbisey performansli calismaz.
VM, fiziksel mem.'den yuksek olmali ki bi anlami olsun. tabii ki abartmamak lazim ama 70 birim'e 30 birim VM kullanilmaz, minimum 100 kullanilir.[signature][hline]Tulahr
Sosyal ağlarda paylaş

Bende 3GB RAM ve AMD 64 3000+ var, sanal bellek kullanmıyorum (bazı sebeplerden ötürü) ve sistemde hiçbir sorun yok neredeyse 1 senedir.

Bu benim şansım mı, yoksa aslen hafıza ve işlemci yetiyor mu acaba?

Henüz oyunlarda ve yazılımlarda herhangi bir sorunum olmadı. Gene de bilmek isterim bir sorun olacaksa açıkçası.[signature][hline]
Türkiye'nin en geniş anime ve görüntü kalitesi en iyi arşivi...
Binlerce CD ve yüzlerce DVD tutan arşivi...

3000 oyunluk PC oyun arşivi...
İsteyene itinayla kafa ayarı yapılır... Beyin sahibi olmanız tercih sebebi...
mail: [email protected]
Sosyal ağlarda paylaş

Ama 1GB iken de kullanmıyordum, o açıdan merak ettim =)[signature][hline]

Sosyal ağlarda paylaş

Ama TechNews takipo ediyorum, orada da SB kullanmayan adam sayısı en faazla 10, 15...
Sordum birkaç kere, "sorunum yok, neden kullanayım?" diyor herkes.

Bunun dışında hiçkimse çıkıp "kullanmıyorum çünkü sistemimdeki a bayrağı c deformasyonuyla hareket ettiğinden sanal bellek z pozitivetesini etkilemiyor" gibi -dese anlamayacağım- bir kesin açıklama yapmıyor...

Olay "Cem bey... Hastaları, hastaları... Uyutuyoruz..." haline dönüyor =)[signature][hline]

Sosyal ağlarda paylaş

iyide bunu kullanmamak gibi bi seceneginiz yok ki... yani default olarak bulunan bi seyi... iptal etseniz bile bi yerlerde zaten kullaniyodur windows. soyle dusunun, her bi halti RAM'e yuklemesi gerek aletin... yani oyuna girdiginiz zaman yuklenen resmin komutun altta calisan windows'un vs. haddi hesabi yok. 3gb RAM baya fazla, super hatta ama yine de yeterli olamaz ki :D. programlari calistirdiginizda butun program dosyalarini yuklemiyo belki ama son zamanlarda cikan oyunlar 4gb civarinda. sanal bellek kullanmadan belki o ram'le calistirirsin bunu ama herhangi baska bi application calismaz, ki windows bunun hastasidir, illaki arkada bi seyleri aktive etsin...

yani diiceem o ki, sanal bellek kullanmayan bilgisayar ben duymadim. sagarimdir belki ama baska turlu windows'un calismasi bile kasar bea..[signature][hline]Tulahr

[Bu mesaj riglous tarafından 09 Aralık 2005 16:30 tarihinde değiştirilmiştir]
Sosyal ağlarda paylaş

O zaman "ben kullanma diye ayarladım" diyeyim.
Konunun özü de bu sanırım esasında?
Ve hayır, bu ayarlama ileyken hiçbir sorunum olmadı. Tabi SATA II sistem, D.DDR gibi ekstralar da fayda sağlıyordur illa ki...[signature][hline]

Sosyal ağlarda paylaş

http://www.microsoft.com/technet/prodtechnol/windowsserver2003/tr/library/ServerHelp/6039dcda-aebb-4c95-91b7-f10ae41d17c1.mspx
bu linkten bir alıntı..

2gb ram den daha fazla raminiz varsa sanal bellek yapılmazmış
şimdi daha iyi anlıyorum sanal belleğin ne olduğunu
cevaplarınız için teşekkürler[signature][hline]yok edicinin kaderinde yok olmakda varmış
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...