Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

merak ediyorum


quasi-

Öne çıkan mesajlar

hani şöyle bir oyun var bazen tvde rast geliyorum, buz pateni pisti gibi pist, adamın biri bu pistin üzerinde full konsantrasyon böyle bisiklet lastiği gibi bir şeyi fırlatıyor, sonra kaptırıyor iki eleman bu lastiğin geçtiği yolu paspaslıyorlar, yarışmacı da arkasından okuyup üflüyor... nedir bu oyun amacı nedir adı nedir merak eder dururum...[signature][hline]ice age coming
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş


Seyrederek anlaşılamayan spor: Curling
Günümüz olimpik curling takımları dört kişiden oluşuyor. Bunlar bir oyuncu ve üç süpürücü olarak ayrılıyor. Oyun sırasında üçüncü süpürücünün görevi genelde hedefi işaretlemek ve atıcıyla beraber diğer iki süpürücüye komut vermek olsa da, zaman zaman süpürme işlemine de katılıyor.

Gelelim taşlara. Sap takılmış cilalı mermer gibi durduklarına bakmayın, o taşlardan her biri yirmi kilo çekiyor. Bir tanesini hafif sanıp yerinden hızla kaldırmaya çalışın, bravo omzunuzu çıkarmayı başardınız.

Süpürgelerse bildiğimiz süpürgelerden biraz farklı, hem yeri süpürmeye hem de atıcının taşla beraber ilerlerken dengeyi tutturmasına yarıyor. Ayrıca hedef mahallini işaretlemekte de kullanılıyor.

Oyuncuların buz üstünde kaymasını sağlayan ayakkabılarsa başka bir soru işareti tabii. Ayakkabılardan biri kaymayı sağlamak için buz üstünde sürtünmeyi azaltan bir maddeden, diğeriyse bir önceki kadar kaymayan başka bir maddeden yapılıyor. Amaç süpürücülerin dengeyi sağlayabilmesi ve atıcının kendine rahatça yön verebilmesi.Curling nasıl oynanıyor?

Sportmenlik ve oyun ruhunun esas olduğu curling, tam anlamıyla bir taktik sporu. Dörder kişilik iki takım halinde oynanıyor. Takımlar, uzunluğu 46 metre olan pistte sarı ve kırmızı taşları merkez daireye bırakmaya çalışır. Her takımda bir kaptan ve üç oyuncu yer alır. Takımlar üç süpürücü ve bir atıcı olarak dizilir. Bir oyuncu bir oyun içerisinde iki kez taş kullanma hakkına sahiptir. Bir müsabaka, on ayrı oyundan oluşur. Bir oyun içerisindeki son iki atışı takım kaptanı yapar. Kaptan son iki atışı yaparken o oyun için alınabilecek toplam puanı çıkarmaya çalışır. Sekiz taşın sonunda en çok puanı toplayan takım o oyunun galibi olur. Bazı oyunlarda iki takım da defans oynarsa merkezde taş kalmadığı için berabere de bitebilir. İlk oyuncu atışa başlamadan önce takımın o oyunda defans mı yoksa atak mı oynayacağına karar verilir. Defans oynanacaksa ilk oyuncular merkez olarak adlandırılan kırmızı dairenin yaklaşık üç metre yukarısına defans taşı yerleştirir. Hedef diğer takımın oyun kurgusunu bozarak oyuna başlamaktır. Eğer takım atak oynamaya karar vermişse, o zaman hedef, puan getirebilecek merkez bölgeye taş bırakmaktır. On oyun yaklaşık olarak iki saat on beş dakikada tamamlanır. En yüksek puana ulaşan takım maçı kazanır. Maç berabere biterse tie break başlar. Beraberlik bozulana kadar da müsabaka devam eder.

Karmaşık gibi görünse de curlingin basit bir puanlama sistemi vardır. Oyun bitiminde rakip takımın en yakın taşından daha yakın olan her taş puan değeri kazanır. Hedef bölge olan kırmızı daireye ise house yani ev denir. Sporcular özel curling ayakkabıları kullanır. Buz üzerinde kaymayan bu ayakkabılardan birinin tabanı çıkabiliyor ve atış sırası gelen sporcunun rahat pozisyonda kayabilmesine imkan sağlıyor. Oyunda yumuşak dokunmuş eşofman ya da pantolon giyiliyor. Üzerine de tşört. Netice itibarı ile dünyada 44 ülkede oynanan curling, 1998 Nagano Kış Olimpiyatları ile birlikte olimpik spor dalları rasındaki yerini aldı. Dünyada 338 curling kulübü var. 108 takım profesyonel liglerde mücadele ediyor. Profesyonel olarak bu sporu yapan sporcu sayısı yaklaşık olarak 1700. Kanadada sadece amatör olarak ilgilenen oyuncu sayısının bir buçuk milyon olduğu tahmin ediliyor. Ayrıca bir sezonda düzenlenen turnuva sayısı 165. Tüm bu rakamlar paralelinde 500 yıllık geçmişine karşın bizim ülkemizde bilinmeyen bir spor dalı. Bu yazıdan sonra curlingi merak eden sporseverlere, en azından İsveçin Gavle kentinde devam eden (17-25 Nisan) Dünya Curling Şampiyonasını izlemelerini tavsiye edebiliriz. Tabii ki Eurosporttan... Bizler curling taşına elimizi ne zaman süreriz bilmem; ama sizler vakit varken Dünya Şampiyonasında Kays of Scotlandın efsane olmuş taşlarını en azından görün.
[signature][hline]Penthesilea, 20 Kasım 2005 23:19 tarihinde demiş ki:
Basörtüsü kafayi, türban beyni örter.

[Bu mesaj bizsiziarariz tarafından 05 Aralık 2005 20:27 tarihinde değiştirilmiştir]
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

×
×
  • Yeni Oluştur...