Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Donanım mı? Yazılım mı?

Davion

Öne çıkan mesajlar

Bugün sokakta yapılan bir anket vardı. IT kariyerinizi hangisi üstüne yapılandırmak istersiniz diye. Gerçektende soruyu görünce şöyle bi düşündüm.

Türkiye'de artık internet cafeye girip chat yapan hatta GTA oynayan ve üstüne ben bilgisayarcıyım diyen kesim acayip bir şekilde çoğaldı. Template editleyip site yapan PHP-Nuke kurduğunda ben webmasterım diyen insanlar gerçekten çoğaldı. Ve gerçekten insan bazen bilgisayarcıyım demeye utanır hale geldi. Çünkü klavyede ismini yazan windows kuran bilgisayarcıyım diyo. Gerçektende oturup düşünüldüğünde bu işin böyle yürümeyeceği bir gerçek. Ya sil baştan kariyer yapmak gerekio yada herkes nasıl olsa bi şekilde bi yerden öğrendiği için bu işi gerçekten yapan bilgili ve diplomalı kişilerinde önüne geçiyor.

Neyse uzun lafın kısası sizce Türkiye'de IT kariyerinizi ne yönde geliştirmek isterdiniz. Donanım üstüne mi? Yazılım üstüne mi? Ve seçtiğiniz sektörü seçmenizdeki nedenler nelerdir?[signature][hline]BFG (Big Fucking Gun)
Ücretsiz .com domaini için tıkla
Sosyal ağlarda paylaş

Yazılım, donanım iş değil çünkü
yazılımı bilen adam donanımı da pek ala bilmektedir otomasyon devrinden önceki gibi sahip olduğu işin her yönüne yeterince hakim olunmalı nasıl ki şöför arabanın motorundan anlaması gerektiği gibi. baya geniş bir programlama temeli oluşturmuş durumdayım bitsin lise girişecem[signature][hline]darkening
Sosyal ağlarda paylaş

Bence alakası yok ben yazılım biliyorum donanımda bilirim diyemezsin. Yani ben İ.K. müdürü olsam bana biri gelse hem yazılım biliyorum hem donanım dese aynen kapı dışarı ederim. Böyle bi mantık yok. Yani PHP bilen adam network konusunda ne bilebilir. He gider bi internet cafe kurar anca. 15 makinalık ama gidip bi İş bankasının kulelerinin bilgisayar ağını ne kurabilir nede o ağı yönetebilir. Bence sana tavsiyem herşeyden anlarım denmez.[signature][hline]BFG (Big Fucking Gun)
Ücretsiz .com domaini için tıkla
Sosyal ağlarda paylaş

said:
Arthur_HellsFire, 22 Kasım 2005 17:16 tarihinde demiş ki:
Yazılım, donanım iş değil çünkü
yazılımı bilen adam donanımı da pek ala bilmektedir otomasyon devrinden önceki gibi sahip olduğu işin her yönüne yeterince hakim olunmalı nasıl ki şöför arabanın motorundan anlaması gerektiği gibi. baya geniş bir programlama temeli oluşturmuş durumdayım bitsin lise girişecem

Donanım nasıl iş değil ya? Hatta yazılım bilen insanın donanımı da pek ala bildiğini neye dayanarak söylüyorsun? Anakartın bozulduğunda git bir yazılım mühendisine de kırsın kafanda o kartı. Bir şoförün ehliyeti varsa o şoför 6. hissiyle değil, ehliyet kurslarında motor eğitimi de aldığı için motordan anlar. Bilip bilmeden konuşmasın kimse çok rica ederim[signature][hline]Every Living Creature Dies Alone
-Ben kendim-
Sosyal ağlarda paylaş

Sizin düşündügünüz anlamda donanım bilgisi olan adam tam anlamıyla IT sektöründe çalısıyor bile sayılmaz bana göre. Donanım üzerine kariyer geliştirmek ne yaf?? Bilgisayar parçalarından anlamak apayrı bi olaydır.

Ancak baska bir olay vardır; her türlü sistemin içine girip cıkmış olmak. Sistemden kasıt, makinesinden, işletim sistemine, db'sinden application sereverına. Ama bu da donanımla birebir alakalı deildir.

Donanım üzerine IT kariyeri yapılmaz kısaca..Yoksa bilgisayar parçası satanlar IT duayeni olurdu..
Sosyal ağlarda paylaş

donanım derken elektronik falan da mı giriyo ki, garip işlemciler devre programlama, networkler felan?
bu arada yazılım benim işim hayatım meslekim aşkım..[signature][hline]Try Reality!
the invisibile and the non-existent look very much alike!

[Bu mesaj Rahan tarafından 22 Kasım 2005 18:26 tarihinde değiştirilmiştir]
Sosyal ağlarda paylaş

said:
aquila, 22 Kasım 2005 18:18 tarihinde demiş ki:
4 sene universite okumuyo mu bu adam? hem yazilim hem donanim dersi almis olamaz mi? veya kendisini gelistirmis olamaz mi?

donanım dersi ne yaf? donanımdan sizin tam olarak kastınız ne?? burda genel anlamda kullanımı çeşitli bilgisayar parçaları. bunlar üzerine hiçbir yerde ders verilmez.

verilen dersler anca bilgisayarın calısma mantıgı üzerinedir ki, buna da donanım denmez. bi de bu tarafa ilgi duyanlar genelde bilgisayardan çok elektrik/elektronik bölümleri seçiyorlar zaten..
Sosyal ağlarda paylaş

donanım.. parça söküp takmak, gelişrrmek, incelemek çok eğlenceli.. oyuncakla oynar gibi yazılım ise çok iki boyutlu gleiyor ehe :)

hoş ben motorlarla ilgilenmeyide severim.. ne bileyim[signature][hline]Akıl defterim (blog)
HeadShot Studios
S.D.N.

Türkler Orta-Asya'dayken günlük ihtiyaçları için savaşırlarmış;
"-Hanım, baltamı getir. Ekmek almaya gidiyorum"
Bir filminde Şahin K. buyurmuş ki;
Yalayın lan beni allahsızlar!
Sosyal ağlarda paylaş

b uarada donanım geçme tanı :)

donanım sadece parçayı tanımak değil onu geliştirmektir. ki bunun için eniş elektrik-elektronik bilgisi gereklidir tabii diğer unsurlar da var. donanım dendiğinde sadece bilgisayar değil robotlar ve yan ürünler de giriyor işin içine[signature][hline]Akıl defterim (blog)
HeadShot Studios
S.D.N.

Türkler Orta-Asya'dayken günlük ihtiyaçları için savaşırlarmış;
"-Hanım, baltamı getir. Ekmek almaya gidiyorum"
Bir filminde Şahin K. buyurmuş ki;
Yalayın lan beni allahsızlar!
Sosyal ağlarda paylaş

yes sistem uzmani yada.. cesitli it teknolojileri uzerine egitim veren kurslar -bilgeadam, NIIT gibi..- bu tarz egitimleri verior.ama ben ilgi alanim olan yazilimi secerdim.gerci microsoft cercevesinde oldugu icin bazi programlama dillerinden eksik kaliosun ama oldukcada fazla sey gosteriorlar zaten.mantigi kaptinmi zaten gerisi kolay.ama issiz kalmiosun gibi bisey[signature][hline]Through purity and through light
And the grace of the night
We sing and we dance
To our black heart romance

Darkness WebPage | msn : [email protected]
Sosyal ağlarda paylaş

Donanım biraz ilgi alanıma giriyor, elektronik eşyalarla oynamayı baya severim (:
Anlamadığım bi parçaysa zaten direk bozuyorum, ama yeni şeyleri kurcalamak hoş oluyor tabii.
Yazılımla bi ara ilgilenmeye çalışıyordum hatta baya bi ilgilendim, ama ne yazık ki "uo" ağır bastı o dönemler.[signature][hline]Seni Senden Başka, Kimse Affedemez...
Msn Spaces
Sosyal ağlarda paylaş

Ceday söylemiş evet işlemci mimarileri genişleme kartı mimarileri tasarlamak elektronik mühendisliğine yakın konular ama IT donanım derseniz ilk anda böyle ürün tanıtan elemanlar gibi bir izlenim oluşuyor sonra yazılımcı donanım bilmeyebilir ne demek onuda anlamış değilim duvarı programlamıyor herhal iyi bir yazılımcı temel olarak donanımın nasıl çalıştığı hakkında bilgi sahibi olmalı ki bu da donanım bilgisi olarak nitelendirilebilir illa işlemci tasarlayacak diye birşey yok[signature][hline]darkening
Sosyal ağlarda paylaş

server kurulumu ise donanimdan kastin tabii ki bi yazilim uzmani bunu bilebilir eger sen onu kapi disari ediyosan karar vermeden once iki kere dusun derim.

gidin universitelerin ne ders verdigine bakin, donanima yonelsenizde belli bi seviyede programlamayi ogrenmeniz gerekir tipki yazilima yoneldiginizde donanimin ustunde islerin nasil yurudugunu ogrendiginiz gibi.[signature][hline] sdf
Sosyal ağlarda paylaş

microsoft ve benzeri böyük firmalar korsanı sever, sevmelidir.
linuxla başka ne şekil yarışabilir ki? tekelini başka nası devam ettirebilir? evinde ms office kullanan iş yerinde open office e burun kıvırma mı?[signature][hline]Try Reality!
the invisibile and the non-existent look very much alike!
Sosyal ağlarda paylaş

Donanım ve yazılım ne kadar bir birinden uzak olsada bir birlerine muhtaçlardır. örneğin donanım bilen birisinden kastınız harddiski cd rom u söküp takan birisi ise türkiyede ki internet cafe ortamlarına takılanların çoğu donanımcıdır.
ama gerçek donanımcı, donanıma istediği şeyi yaptırandır. işte burda yazılım devreye girer , bunun için assembly bilmek gerekir ancak bu şekilde donanımı yönetebilir,iletişim kurabilirsiniz. Tabiki böyle bir donanımcı bir şirketin muhasebe programını yazamaz, yazanlar da yazılımcı olarak adlandırılır zaten.
Yazılım ve donanım dışında bir de sistemciler vardır. bunlar da bilgisayar ağlarını kuran/yöneten kişilerdir ileri seviyede yazılım bilgisine sahipdirler çünkü firewallara ve routerlara oturup neler yapması gerektiğini söylerler bu da zahmetli bir iştir. Bunların 3 ü nü prof. anlamda bilen bir adam tanımadım :) öyle biri varsa da taktir ederim :)[signature][hline]
Sosyal ağlarda paylaş

bi kere donanım ve yazılım cok farklı iki şey. birinden anlayan digerinden de anlayacak die birşey yok. hatta %99 anlamaz.

cünkü üniversitede aldıgınız core dersler cok farklı. biri tamamen elektrik/elektronik ile alakalı digeri ise bilgisayar. birtakım ortak dersler tabi ki mevcut ancak ciddi anlamda bilgi sahibi olmanız için yeterli degil.

kısaca bi bilgisayar mühendisine sorulacak en sacma soru donanım mı yazılım mı gibi bişi. yalnız bu da her bilgisayar mühendisi yazılımcı olacak die birşey yok. çeşitli algorithm ve abstract konularda felan çalışma da yapıo olabilir veya sistem, network, güvenlik üzerine birşeylerle de ugrasıo olabilir..
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...