Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Macaristan'da Sovyet işgali


Qui

Öne çıkan mesajlar

2002'den sonra Budapeşte'ye gidipte TerrorHàza yani House of Terror'u gezmeyenin anlını karışlarım. Macaristan'de beni en çok sarsan şey bu oldu. Sanırım burası Macaristan'daki en pahallı müze, ama aldıkları paranın 10 katını bile veririm orayı görmek için. Aklınızda bulunsun.. Gidecek olanlar için Sarı Metro'nun Varösmarty Utca durağına yakın. Müze yeni açıldığı için turist programlarına henüz girmemiş olabilir. Rehberinizi sıkıştırın..

Binayı ne kadar ilginçki önce Almanlar sonra Ruslar katliamlarının merkezi olarak kullanıyorlar. Bu müze bir sene sürmeyen Nazi işgalini, ardındanda 40 yılı aşkın sosyalist işgalinin 10-15 senelik kesimini içeriyor. Elimde sayfalarca ingilizce döküman var. Kısa kısa alıntılar yaparak özetlemeye çalışıcam. Konuyla daha detaylı ilgilenmek isteyenlere scanlenmiş dökümanları yollayabilirim.

Hungarian Nazis
Nazi işgali sırasında sovyet işgali çoktan başlamış zaten. Bu sırada Macaristan'da Arrowcross party adında faşist bir parti mevcut. 1944 Noel'inde Hitler bu partiye tam destek sağlayarak Macaristan'ı Hitlerin yanında savaşa sürüklüyor. Arrowcross Party'nin liderliği alması ile Budapeste'de yaşayan 200.000 yahudinin korku dolu günleri başlıyor. 60.000'den fazla yahudi Avusturya'ya toplama kamplarına sürülüyor. 70.000 tanesi Budapeştedeki gettolara götürülüyor. 1000lercesi öldürülüyor, Tuna'ya atılıyor, soyuluyor.. Nazilerin bu vahşeti ülkeden çekilmelerinin son anına kadar sürüyor. 1945 Noelinde Sovyetler Budapeşte sınırna dayanıyor ve zorlu bir çarpışmadan sonra şehri ele geçiriyorlar. Bu savaşta şehrin köprüleri yıkılıyor (5-6 tane olsa gerek o zaman), devlet binaları zarar görüyor ve 30.000'den fazla apartman yerle bir oluyor. 1945 Mart'ında son yenilgisini alan Alman ordusu ülkeyi terk ediyor. Almanlarla beraber 1 milyon kişi Ruslardan kaçarak ülkeyi terk ediyor ve bunların 100.000'i hiçbirzaman geri dönmüyor. Arrowcross party 10.000'lerce ölümden sorumlu tutuluyor..

Chief Administration of Corrective Labor Camps
Ruslar ülkeye girer girmez öncelikle devlet başkanlarını, eski devlet başkanlarını, öğretmenleri, rahipleri ülkeden sürmekle işe başlıyorlar. 600.000 kişi önce Macaristandaki toplama kamplarına sonra Rusyadakilere götürülüyor. Bunların 300.000 tanesi hiçbir zaman geri dönemiyor. Bu kamplarda 10larca milyon insanın hayatını kaybettiği söyleniyor: İşkenceler, idamlar, ağır çalışma koşulları, hastalık, açlık, giysileri olmadan sıfırın altındaki sıcaklık.. 100.000'lerce Macar vatandaşı, Sosyalist sisteme ters düştükleri için buralarda "Forced Corrective Work" denilen cezaya çarptırılmış. İdam cezaları araştırmadan, kanıt olmadan, sadece bir suçlamayla veriliyormuş.

1950'lerde bu kampların kapatılması ile Macaristan'a dönmek isteyen Macarlar ise, Hala Komünist olan Macar hükümeti tarafından sınırda tutuklanmış ve hiçbirzaman ailelerine kavuşamamışlar. En son macar savaş suçlusu ne zaman dönmüş evine? sadece 2 yıl önce..

The Fifties
2. dünya savaşı bittikten, ülke harabeye döndükten, nüfusun %10 öldükten sonra Macaristan düzen kurma çabalarına başlar. İki partinin rekabeti vardır: Avrupadaki demokratik düzeni kurmak isteyen Smallholders Party ve Sosyalist Rusya'nın düzenini devam ettirmek isteyen Macar Komünist Partisi. 1945'teki seçimlerde Smallholders party %57, Komünist Parti %17 oy almasın rağmen hala Rusya'nın baskısında olan ülkedeki seçimler iptal edildi. Komünist Parti'nin emrindeki sosyalist politik polisin de cinayetlere ve baskıya başlamasıyla ülkedeki barış tekrar bozuldu. 1947'ten itibaren Komünist Parti açık bir dikta rejimi olarak yönetime devam etti. Cinayetler ve işkenceler günün sıradan olayları arasında sayılmaya başlandı. 25 Şubat'ta Smallholders party'nin genel sekreteri ve başkanı az önce bahsettiğim kamplara götürüldüler. 1947'te yapılan seçimleride hile ile kazanarak 40 yıl egemenliklerini sürdürdüler.

Özel mülklere el konuldu, Sanayi, eğitim, finans ve ticaret sistemi, hatta kültür komünizme uyduruldu. 1949'da çıkarılan bir yasayla verilecek oyların özgür iradeye göre değil partinin karar verdiği kişiye verilmesi sağlandı. Bu sayede komünist parti %96 oyla başa geçti ve sonraki özgür oylama ancak 1990'da yapılabildi.

Daha devam edicek anacım biraz resim koyucam..[hline]Semi-Dr. Quinthalus @ primum non nocere
ICQ UIN: 1957744 MSN Messenger: [email protected]

(bkz: Quinthalus) (bkz: Qui)
Bazı hayvanlar eşittir ama bazıları daha eşittir /Animal Farm
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Müzenin girişi, inanılmaz dokunan bir müzik karşılıyor. Girdiğinizde neşenizi bitirmeye yeticek kadar dokunaklı..




Müzenin ortasındaki ikinci dünya savaşından kalma tank ve duvarlarda kurbanların resimleri..
[hline]Semi-Dr. Quinthalus @ primum non nocere
ICQ UIN: 1957744 MSN Messenger: [email protected]

(bkz: Quinthalus) (bkz: Qui)
Bazı hayvanlar eşittir ama bazıları daha eşittir /Animal Farm

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Communist Everyday Life
Demir perdenin inmesiyle sosyalist yaşam tarzıda ülkeye girmiş oldu. Sınırlar kapatıldı, ülke dışına çıkış yasaklandı. Çıkarkan yakalandığınızda, şansınız varsa uzun dönem hapis cezası alıyordunuz. Genelde yakalananlar sorgusuz süalsiz öldürülüyordu. Komünist partinin tek parti haline gelmesiyle birlikte farklı fikirler yasaklandı. Eğer sistemden farklı düşünüyorsanız yok olmaya mahkumdunuz. Partinin Marksist, Leninist ve Stalinist düşünceleri günlük hayata, kültüre ve ekonomiye empoze edilmişti. Bütün parti kademelerinde askeri disiplin hakimdi. Hatta günlük hayat militarize edilmişti. Ülke Sovyet Rusyanın Amerikaya karşı hazırladığı 3. Dünya Savaşına savaşa hazır yaşıyordu! Özel sektör suyunu çektikti ve merkezden yönetilen ekonomi kısa sürede iflas etti. Biraz ekmek ve yemek almak için girilen kuyruklar günlük hayatın normallerindendi. Ailesinde tutuklanan birisi olan, dindar olanlar yada sisteme karşı adı çıkmış olan ailelerin çocukları bile damgalanıyordu ve çalışma hakları ellerinden alınıyor, üniversiteye kabul edilmiyorlardı.

Hergün çalışmaya başlamadan önce sosyalist "Özgür Halk" gazetesini okumak zorunluydu. Hatta katılım zorunlu organizasyonlar düzenlenerek halka ideoloji aşılanmaya çalışılıyordu.

Macar ulusal arması değiştirildi. Milli marş yerine sosyalist marş konuldu. Milli tatiller iptal edildi. Yerlerine sosyalizm için özel günler tatil ilan edildi.

Room of Soviet Advisors
Sistemin gelişiyle birlikte sovyet danışmanlarıda geldi. Bunların izni olmadan hiçbir organizasyon yapılamıyor, parti kurulamıyor, gazete dergi çıkaramıyordu. Danışmanlar uzun bir süre sosyalist sistemin ticaret, ekonomi, sanayi alanındaki yönlendiricileri oldular. Rusyadan gelen öğretmenler, mühendisler, doktorlar vs. topluma sosyalist yaşam tarzını benimsetmeye, hayata farklı bir şekilde baklamalarını sağlamaya çalışıyorlardı. Son danışman ülkeyi 1989'da terk etti.

Resistance
Sovyet işgalcilerin getirdiği sistemde geleneklere ve göreneklere yer yoktu, sadece sovyet dünyada sovyetleşmiş hayat tarzı. Tanrı ve Din kavramları yasaklandı, onların yerine tapınmak için Stalin ve Rakosi kondu. Macar halkınından sosyalist vizyonla dünyaya bakması bekleniyordu.

Aile bireyleri birbirlerine düşürüldü. Babasının rejim karşıtı eylemlerini sosyalist hükümete bildirerek ölümünü isteyen onurlu(!) çocuk model olarak kullanılıyordu.

Bu sisteme karşı gelenler ise terror makinası State Security Departmen (AVO) tarafından cezalandırılıyordu (Müzenin bulunduğu bu bina AVO'ya aitti).

Bunlara rağmen halk rejime direnmeye devam etti. 1945-1956'ya kadar 50den fazla davada 15-16 yaşındaki çocuklardan vergisini veremeyen çiftçilere kadar 1500 kişi rejim karşıtı ilan edildi. Tüm ülkede direniş yayılmaya başladı. Sosyalistler okulları kapatıp, öğretmenleri tutukladıkça öğrencilerde direnişe katıldı. Sistem herkesi düşmanı yapmıştı.

Rejim karşıtı sayılmak için "yarım saatlik özgür insanlar" toplantılarına katılmamak, politik bir şaka yapmak, gerekli ilgiyi göstermemek!, damgalanmış ailelere yardım etmek, hatta sosyalist konuşmacıyı yeterince hararetli alkışlamamak bile yeterliydi.

Biraz daha resim :)[hline]Semi-Dr. Quinthalus @ primum non nocere
ICQ UIN: 1957744 MSN Messenger: [email protected]

(bkz: Quinthalus) (bkz: Qui)
Bazı hayvanlar eşittir ama bazıları daha eşittir /Animal Farm
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Arkadaşlar ancak bu kadarının özet çevirisine enerjim yetti. Elimdeki diğer başlıklar:

Resettelment and Deportation
Peasants
Anterroom of the Hungarian Political Police
Room of Gabor Peter, head of the Hungarian Political Police
Justice
Churches
Cardinal Mindszenty
Reconstructed Prison Cells
Internment
Hall of the 1956 Revolution


Isteyenlere sayfaları scan edip yollayabilirim. Umarım bu özet çekilen sıkıntılar hakkında bir fikir verebilmiştir.

Bu çekilen sıkıntılara rağmen Macaristan tarihini silmeye çalışmamış. Demir perde döneminde yapılan heykelleri Budapeşte'nin yarım saat dışında, bakımlı bir parkta toplamışlar ve gidip ziyaret edebiliyorsunuz.

[hline]Semi-Dr. Quinthalus @ primum non nocere
ICQ UIN: 1957744 MSN Messenger: [email protected]

(bkz: Quinthalus) (bkz: Qui)
Bazı hayvanlar eşittir ama bazıları daha eşittir /Animal Farm

Edit: Son resim parka ait değil, yine müzeden. Karıştırmayasınız. İsteyenlere park resimlerinide yollayabilirim

[Bu mesaj Qui tarafından 09 August 2003 06:35 tarihinde değiştirilmiştir]

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

×
×
  • Yeni Oluştur...