Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Kız ve erkeklerin en beğendiği isimler

unac

Öne çıkan mesajlar

Gençlerin yüzde 15’i, ‘söylenişi zor olduğu’ ya da ‘karşı cinsle özdeşleştiği’ gerekçeleriyle isimlerini beğenmiyor.

Erkeklere de konan Çağrı, Olcay, Deniz, İsmet gibi isimlerden rahatsız olan kızlar, kendi çocuklarına benzer bir isim koymayı kesinlikle düşünmüyor. İsmi kızlar tarafından da kullanılan erkekler de aynı durumdan rahatsız. Buna karşın Türkiye’de yaklaşık 14 bin Ayhan, 24 bin Dursun ve 23 bin İsmet adında kadın bulunuyor. Uludağ Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Öğretim Üyesi Yard. Doç. Dr. Hülya Taş ile Erciyes Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’nden Doç. Dr. Celaleddin Çelik’in isimler konusunda yaptıkları iki ayrı araştırmada ilginç sonuçlar ortaya çıktı. Hülya Taş’ın araştırmasına göre gençlerin yüzde 15’i ismini sevmiyor. Sevmeme nedenleri olarak, ‘daha değişik olmasını isterdim’, ‘karşı cins de kullanıyor’ ya da ‘söylenişi zor’ gibi gerekçeler sıralanıyor.

Öğrencilerin büyük bir kısmı çocuklarına verecekleri ismi bulmuş. Özellikle kız öğrenciler, çocuklarına koyacakları isimlerin çok yaygın olmamasını istiyor. Araştırmaya katılan kızlar arasında en yaygın isimler Elif, Emine, Fatma ve Esra iken kız çocuklarına vermek istedikleri isimlerin başında Ecem, Asya, Ceren, Cansu geliyor. Araştırmaya katılan erkek öğrenciler arasında en yaygın isimler Murat, Mustafa, Mehmet ve Fatih şeklinde sıralanırken, gençlerin çocuklarına vermeyi düşündükleri erkek isimlerinde ilk sıraları Mutlu, Onur, Özgür alıyor. Bu durumu ülkenin sosyal ve kültürel yapısındaki değişimle açıklayan uzmanlar, gençlerin yaşlarına bağlı olarak ‘farklı olma’ isteklerinin de etkisine dikkat çekiyor. Araştırma, ‘göbek adı’ geleneğinin sürdüğünü de ortaya koyuyor. Öğrencilerden yüzde 85’i göbek adı bulunduğunu ifade ediyor. Göbek adlarının büyük çoğunluğu ise ‘dini kaynaklı’.

Doç. Dr. Celaleddin Çelik’in araştırmasına göre, beğenilmeyen isimlerin başında Satılmış, Döndü, Şaban, Durmuş, Kezban, Dudu, Yeter, Döne geliyor. Bu arada Türkiye’de kadınlarda en çok kullanılan adın 4 milyon 200 bin ile Fatma, erkeklerde 2 milyon 300 binle Mehmet olduğu belirlendi. Kadın ve erkekler arasında ortak bazı isimler ise şöyle: Dursun, Ayhan, Cihan, Elvan, Ergül, Ferhan, Fikret, Günay, Güner, Güngör, Hidayet, Hikmet, İlkay, Kamuran.[signature][hline]yeni geldin ve hiçbişi bilmiyosan buraya alalım sizi
bana bişimi dicen koçum
[u]beni buralarda bulabilirsiniz

1-2-3-4
-5
ama en çok burda bulabilirsiniz
ve son söz
yakın olmak için uzak dur (ne alaka deme)
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...