Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Eğitimin özelleştirilmesi konusundaki görüşlerinizi bir eğitimci olarak merak ediyorum..

Öne çıkan mesajlar

Mesaj tarihi:
Son zamanlarda medyayı meşgul eden bir konu Eğitimin Özelleştirilmesi..Sizce bu gelişme olumlu bir gelişme mi olumsuz bir gelişme mi?[signature][hline]"Sil baştan başlamak gerek bazen,hayatı sıfırlamak"
Mesaj tarihi:
Ogrencilere daha fazla imkan saglanmasi milli egitim tarafindan olacak bi sey degil. Adamlarin artik okullari yonetmekten siyrilip egitimin nasi olmasi gerektigine yonelmesi lazim. kisacasi isin muhasebesi degil egitimin icerigiyle ilgilenmeleri gerekiyo.

devlete ait 3 5 okul gayet guzel olur, iyi olan cocuklara destek verilmis olur. obur taraftan okullarin ozel olmasi en azindan ogrencilerin bi sekilde yetismesi anlamina geliyo. sonucta bir kelime bile ogrenmeden lise mezunu olan insanlar var ki bu durum ortadan kalkmis olacak (isalla).

ayrica her okul ogrencilerinin belli bi yuzdesinin burslu olacagini dusunursek, tabii ki okullar bursu calisan ogrenciye ya da ihtiyaci olan ogrenciye vereceginden "egitimde esitlik" saglanmis olur, bu konuda pek bi kaygim yok benim. fakat soyle bi sorun var ki o yasta cocuklarin kendi aralarinda ekonomik savasa tutusmalari psikolojilerini kotu etkiler. bi cocugun lacoste kazakla gelmek istemesi ve bir digerinin bunu alamayacak olmasi aileyi guc duruma dusurur. bu nedenle ogretmenlerin de cogunun kafasindaki okul modelinin degismesi gerekiyo. cocuklara ders kitaplarinda olan basma kalip bilgilerin yani sira insanligi da ogretmeleri lazim ki bu toplumun pozitif yonde ilerlemesi demek.

asil soru, ogretmenler bu isi basarabilecek mi?[signature][hline]Tulahr
Mesaj tarihi:
Bilemiyorum..Ama bana olumlu değil de olumsuz yönde olaylar yaşayacakmışız gibi geliyor.Örneğin eğitim devletin tam anlamıyla hakim olması gereken konulardan biri.Eğer bunu da özelleştirirse devlet sektörünün elinde pek fazla bir şey kalmayacak.
Sonuçta şu anda bile özel okulların OKS ya dA öss sınavında daha başarılı oldukları bir gerçek.Çünkü eğitim daha kaliteli(ee tabi buraya atanan öğretmenler de işinin ehli insanlar).Devlet okulunda görev yapıp da gerçekten istediği için devlet sektörünü tercih etmiş bir öğretmene nadiren rastlıyorum.Onlar da idealist oldukları için bu tür düşünceleri taşıyorlar.Diğerleri KPSS den iyi puan alamadıkları için ya da "devlete daya arkanı" görüşüne katıldıkları için çalışıyorlar.

Bunları da gözönüne alırsak eğitimdeki eşitsizlik özelleştirmeden sonra da daha büyük boyutlara ulaşacak diye düşünüyorum.Niye derseniz?

Özellleştirme oldu ve özel okullara durumu çok iyi değil belki ama iyi olan aileler de çocuklarını göndermeye başladılar.Bu durumda tüm öğretmen adayları ve öğretmenler özel okullarda öğretmenlik yapmak için can atacaklar.Çünkü maaşı iyi olacak.Öğrenciler de maddi durumu iyi ve çok iyi olan bir kitle oluşturacaklar ki bu durum öğretmenlerin başarılı ve yüksek lisans yapmış kişilerden seçilme olasılığını yükseltiyor.Her branşta çok iyi öğretmenlerden söz ediyorum.Varlıklı öğrenciler ve işinin ehli öğretmenler.Sonuç:ÜSTÜN BAŞARI ama sadece Özel okullarda okuyanlar için..

, Devlet okullarına gelelim buralara yine özel okullara girmeye hak kazanamamış öğretmenler atanacak,maaş az olduğu gibi öğretmen isteksiz olarak işe başlayacak öğrencilerin gerek psiko sosyal gerekse psikolojik düzeyi -maddi zorluklar ve yetiştikleri çevre nedeniyle- DÜŞÜK olacak ki bu da öğrenmeyi tamamen zorlaştıracak.Sonuç:BAŞARISIZ

Yani eğitimde çok büyük bir sınıflandırma ortaya çıkacak.Özel okullarda öğretmenlik yapanlar Devlet okullarını beğenmeyecek...Ya da Özel okullarda okuyacak çocuk sayısı fazla olduğu için azınlığı oluşturan durumu tamamen kötü olan devlet okulu öğrencileri kendilerini 2,sınıf insan gibi görecekler .Zaten kendi deneyimlerimden yola çıkarak şunu diyebilirim ki sınıfsal farklılılkar yaşayan çocukların öğrenmişlik düzeylerinin fazla olması beklenemez.

Bence bu sistemde durumu kötü olan aileler gözden çıkarılacak.Belki geçmişten günümüze kadar yapılan tüm kökten değişikliklerde bir kitle gözden çıkarıldı doğru ancak eğitim sektöründe böyle bir seçimin yapılması bizim düzeyimizdeki iç çatışma yaşayan bir ülke için çok erken diye düşünüyorum.Yorumlarınızı bekliyorum..[signature][hline]"Çamur mu sürmek istiyorsun başkalarının duygularına?Önce senin ellerin kirlenecek..
Suyla mı gidiyorsun bir başkasının yanan yüreğine ? Bu yürekte hep yerin olacak..."

[Bu mesaj DesertRose tarafından 04 Kasım 2005 13:39 tarihinde değiştirilmiştir]
Mesaj tarihi:
said:
DesertRose, 04 Kasım 2005 13:38 tarihinde demiş ki:
Bilemiyorum..Ama bana olumlu değil de olumsuz yönde olaylar yaşayacakmışız gibi geliyor.Örneğin eğitim devletin tam anlamıyla hakim olması gereken konulardan biri.Eğer bunu da özelleştirirse devlet sektörünün elinde pek fazla bir şey kalmayacak.
Sonuçta şu anda bile özel okulların OKS ya dA öss sınavında daha başarılı oldukları bir gerçek.Çünkü eğitim daha kaliteli(ee tabi buraya atanan öğretmenler de işinin ehli insanlar).Devlet okulunda görev yapıp da gerçekten istediği için devlet sektörünü tercih etmiş bir öğretmene nadiren rastlıyorum.Onlar da idealist oldukları için bu tür düşünceleri taşıyorlar.Diğerleri KPSS den iyi puan alamadıkları için ya da "devlete daya arkanı" görüşüne katıldıkları için çalışıyorlar.

Bunları da gözönüne alırsak eğitimdeki eşitsizlik özelleştirmeden sonra da daha büyük boyutlara ulaşacak diye düşünüyorum.Niye derseniz?

Özellleştirme oldu ve özel okullara durumu çok iyi değil belki ama iyi olan aileler de çocuklarını göndermeye başladılar.Bu durumda tüm öğretmen adayları ve öğretmenler özel okullarda öğretmenlik yapmak için can atacaklar.Çünkü maaşı iyi olacak.Öğrenciler de maddi durumu iyi ve çok iyi olan bir kitle oluşturacaklar ki bu durum öğretmenlerin başarılı ve yüksek lisans yapmış kişilerden seçilme olasılığını yükseltiyor.Her branşta çok iyi öğretmenlerden söz ediyorum.Varlıklı öğrenciler ve işinin ehli öğretmenler.Sonuç:ÜSTÜN BAŞARI ama sadece Özel okullarda okuyanlar için..

, Devlet okullarına gelelim buralara yine özel okullara girmeye hak kazanamamış öğretmenler atanacak,maaş az olduğu gibi öğretmen isteksiz olarak işe başlayacak öğrencilerin gerek psiko sosyal gerekse psikolojik düzeyi -maddi zorluklar ve yetiştikleri çevre nedeniyle- DÜŞÜK olacak ki bu da öğrenmeyi tamamen zorlaştıracak.Sonuç:BAŞARISIZ

Yani eğitimde çok büyük bir sınıflandırma ortaya çıkacak.Özel okullarda öğretmenlik yapanlar Devlet okullarını beğenmeyecek...Ya da Özel okullarda okuyacak çocuk sayısı fazla olduğu için azınlığı oluşturan durumu tamamen kötü olan devlet okulu öğrencileri kendilerini 2,sınıf insan gibi görecekler .Zaten kendi deneyimlerimden yola çıkarak şunu diyebilirim ki sınıfsal farklılılkar yaşayan çocukların öğrenmişlik düzeylerinin fazla olması beklenemez.

Bence bu sistemde durumu kötü olan aileler gözden çıkarılacak.Belki geçmişten günümüze kadar yapılan tüm kökten değişikliklerde bir kitle gözden çıkarıldı doğru ancak eğitim sektöründe böyle bir seçimin yapılması bizim düzeyimizdeki iç çatışma yaşayan bir ülke için çok erken diye düşünüyorum.Yorumlarınızı bekliyorum..
[signature][hline]"Çamur mu sürmek istiyorsun başkalarının duygularına?Önce senin ellerin kirlenecek..
Suyla mı gidiyorsun bir başkasının yanan yüreğine ? Bu yürekte hep yerin olacak..."
Mesaj tarihi:
ilk olarak devletin bi sektor olmamasi gerekiyo zaten.
ayrica devletin elinde bi sey tutmamasi da gerekiyo.

dedigim gibi %10 burslu olmak zorunda gibi bi sart kosarlarsa okullara, gayet de fakir ogrenciler de ihya olur. sorun parasi olup da vermeyenlerde zaten. ozellesme de bunun icin gerekli. yani orta halli bi aile egitime para harcayip harcamamak icin cekiniyosa milletin deger kaygilarinda bi sorun vardir ki bu turkiyede buyuk bi sorun. insanlar yillik 50.000 kazaniyosa, bunun bi kismini egitim icin ayirmayi dusunmuyolar ve ters geliyo. ancak soz konusu olan sorumlu oldugu cocuk ve onun egitimi. eger insanlar bunu benimserlerse, gayet guzel bi sistem oturur ve senin de soyledigin gibi egitim seviyesi yukselir. aptal bi oss sinavindan cok daha iyi bi sistem getirilir. bi cok sorun cozulecekmis gibi duruyo. tabi baska sorunlar getirecek yaninda ama dedigim gibi, devletin egitim veren bi kurumdan cok egitimi yoneten bi kurum olmasi lazim. kim ne kadar bagis yapmis, kim ne vermis, kim bagisi yapmamis diye ugrasirlarsa, okul muhasebe mudurlugunden olusur ancak. ayrica yeni fikirler uretme yeri degil, su anki gibi cukurdan ibaret olur.

iyi ogretmenlerin is bulacagi kesin. ozellikle fazla okulun acilmasi daha fazla ogretmen ihtiyaci demek. ozellikle iyilerin aradan siyrilacagini dusunuyorum. ancak isini bilenler degil, cunku zaten bu duruma isini bilenler yuzunden gelindi. iyi ogretmenle kotu ogretmenin arasindaki fark demokratik sistemin hakim oldugu bi ozel okul cok rahat anlasiliyor. beni asil dusunduren kotuler... yani milletin sirtindan gecinenler... milletvekili esleri vs... yani bunlar devlet okullarinda kalirlar muhtemelen, ozel okullara girmezler. girseler bile hakettikleri gibi tepki alirlar. ogrencilerin ogretmenlere dusman oldugu bi sistemden cok ikisinin de esit oldugu bi sistem getirilebilmesi icin guzel bi firsat bence.[signature][hline]Tulahr
Mesaj tarihi:
ben özel üni de okumaya çalışna biriyim..öncelikle bunlar vakıf olayından uzaklasıp doğrudan ticarete başlamış durumda.isim vermek istiyorum..istan bul doğuş üni de 2 sene hazırlık sınıfında kamak suretiyle atıldım:D...ilk sene sonunda ingilizcemi geliştirmek için kanada ya gittim 7 ay kadar kaldım.2. dönem sınavda yine kaldım.nası oluyo anlamıyorm.bülbül gibi konusan vizelerde 65 in altına düşmeyen ben %60 ı geçerli olan final sınavından 36 alabiliyorum.bölümüm elektronik ve haberleşme müh..su an da ek kontenjan la haliç üni ye geçtim..türkçe okuyacam.ama ek kontenjan olduğu için bu güne kadarki dersleri kaçırdım....mağdurum vallahi....liseden 2001 çıkıslıyım ve bu sene 1. sınıfa başlayacağım.arkadaslarım mezun oluyo ben paramla rezil oldum...sölemek istemiyorm ama yaklasık 30 milyar harcadık ve suan elimde hiç bişi yok..sadece ingilizce öğrendim..inşallah haliç üni. hayırlı olur...devletin bu işe bi el atması lazım...bazı özel üni lerde türk dili ve edebiyatı için bide zorunlu hazırlık sınıfı var..nasıl iş anlayabilmiş değilim....(konuyu açtığınız için teşekkürler)
  • Yeni Oluştur...