Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

plc

kkk_87

Öne çıkan mesajlar

arkadaşlar bu konuda eğtim almış bir kişiden plc ile ilgili detaylı bilgi almak istiyorum.şu an ege üniversitesinde okuyorum ve bu landa uzmanlaşmak istiyorum yani vereceğiniz detaylar benim için çok önemli.şimdiden ilginiz için teşekkürler...[signature][hline]
Sosyal ağlarda paylaş

PLC üzerine ne gibi detaylı bilgi istiyorsun alıyamadım. PLC'ler basit karar mekanizmaları. Gerçi basitlikleri tartışılır. Asansörden tut, trafik ışık kontrolü, imalat bant kontrolü, otopark kontrolü gibi birçok kullanım yer ve amaçları var. Sistemden alacağı bir ya da daha fazla veriyi işleyip programlandığı mantığa göre yorumlayıp sonuç veriyorlar.

Misal asansöre binen birisi düğmeye bastığında harakete geçmeden evel kapının kapalı olup olmadığını kontrol etmesi gibi. Bastığı kata çıkıncaya kadar kaç kat geçeceğini bilmesi de ayrı bir programlanmış görev. Ya da 2 asansörün olduğu durumda bir kattan asansör çağrısı aldığında iki asansör duruyor ise en yakın olanı getirme, haraketli olan varsa haraket yönüne göre tayin etme gibi kararları verdirten sistemler PLC'ler.

Ladder logic programlama dilini kullanıyorlar. PLC üzerinde uzamanlaşmak istiyorsan yutacağın bir dil. Tabi mantık temelin de iyi olacak. Dijital devre ve sistem tasarımı, elektronik üzerinde de kendini iyi eğitmelisin.

Cyth, PLC'nin açılımı programmable logic control. Yani programlanabilir mantık kontrolü. Böyle polis telsizi gibi bir kutu. Pekçok giriş ve çıkışı var. Yukarıda yazdıklarımı yapıyor genelde. Hatırladığım kadarı ile Bill amcanın ve dolayısı ile Microsoft'un ilk ürünü trafik kontrolü yapan ve intel'in 8080 chipini kullanan Altair'e yazılan Basic idi.[signature][hline]In God I Trust
For Rest I Just Test
Sosyal ağlarda paylaş

• Admin
Programmable Logical Circuits

programlanabilir lojik devreler. Pekçok yerde kullanılırlar. Mesela sen evde ışığı açtıgında televizyonunda otomatikman açılmasını istiyorsan mini bir plc işini görür.
basit olanları oldugu gibi komplex olanlarıda vardır. Fabrikalarda yüzlerce makinayı tek bir plc ile kontrol edebilirsin. Zevkli iştir , son sene teknik seçmeli ders olarak alıyorum şuan plc yi. Hocamızda bursada bir fabrikanın plc lerini programlıyor. Zor olmayan bir programlama mantıgı var. Fakat nerdeyse piyasadaki bütün plc ler farklı programlama sistemi kullanıyor. Bu nedenle bu işe girdiginde yapacagın plc ler hem ucuz hemde teknik destek olarak yeterli olur ise çok tutarlar senin üretimleri.[signature][hline]*
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...