Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Unilerin Dijital Fotoğrafçılığa Bakış Açısı.

Öne çıkan mesajlar

Mesaj tarihi:
Herkeze selamlar.

Ben yaklasık 2.5 yıldır fotoğraf ile ugrasmaktayım. Gecen sene Fotoğraf okumak için sınavlara girdim. İstediğim yerler olmadıgı için bu sene tekrar hazırlanıyorum falan filan.

Konuya şöyle gireyim, Fotoğraf bölümünü kazanmak için okulların özel yetenek sınavlarına girmeniz gerekiyor. Her okulun özel yetenek sınavları farklı. Belli bir standart yok. Bazı yerler çizimle alıyor bazı yerler çizimsiz alıyor, Bazı yerler dosya istiyor bazı yerler istemiyor. Bazı yerler kadraj aldırıyor bazı yerler sözlü mulakat yapıyor falan filan. Belli bir standart yok. Her okulun bu sene nasıl bir yöntem uygulayacagı ise tamamen bir muammadır. Sınavlara 1 ay kala okulun dosya isteyip istemedigi falan acıklanır. Gecen sezon Yıldız Teknik 1 ay kala dosya istemedigini acıklamıstı. Sadece cizim ve teknik mulakat ile aldılar.

Ben fotoğraf teknik eğitimimi refleks makinayla alıp yaklasık 6 ay refleks makinayla çekim ile banyo yapıp, dslr kullanmaya basladım. Şuan bütün çekimlerimi dslr makinayla yapıyorum. Kullandıgım makina ise nikon d70s. Gecen sezon neredeyse bütün okulların sınavlarına girdim özel olsun devlet olsun. Doğal olarak bir dslr makinayla cekim yaptıgım için dosyamdaki bütün işler dijital bir üründü. Marmaranın sınavında mulakata girdigim zaman dosyamı verdim. İlk 5 dakka bir baktılar ve çok iyi falan dediler. Sonra teknik sorulara basladılar. Çektiginiz makina sorusuna yanıt verdigim anda bir gerginlik olustu hocalarda. Neden dslr kullanıyosunuz dedi bende tercihim bu dedim. Sonra neden nikon dediler. Ben marmaranın hocalarının canon'cu oldugunu biliyordum. Ben nikonun neden bana uygun oldugunu cok güzel bir dille acıkladım ve adamlar böyle bir cevap beklemedigi için birazcık afalladılar. Sonra sectikleri fotografların teknik detaylarını sorunsuz bir sekilde acıkladım ve odadan cıktım. Cok rahattım ilk 5 e girebilecegimi dusunuyodum hatta. Sonra sonuclar benım mulakattan gecemedimi gösterdi. Ögrenciler belli olduktan sonra secilen ogrencilerin dosyasına erişmeyi basardım ve işleri görünce sinirim cok bozuldu cunku işler gayet kötüydü.

Mimar sinan uni ise cok rahat davranırlar bu konuda. Zaten cekilen fotograflarda ogrencinin kabileyitini 10 saniyede cözerler. Aldıgı kadrajı onların anlaması okadar kısa sürer ki 1 dakkada 10 tane ögrenciyi değerlendirebilirler.

Benim Rahatsız oldugum konu fotograf sınavlarında neden bir standart yok. Neden her okulun hocaları kendi kişisel dusuncelerine göre ogrenci alıyorlar. Eyer ben dürüst olmayıp cekitigim makinanın refleks oldugunu soyleseydim onun dijital oldugunu anlıyabilecekmiydi? Neden bu ön yargı ? Zaten kendileri de dslr kullanıyorlar. Türkiyeye siyah beyaz filim zor bulunurken neden refleks ? Tabiki eğitimi refleks almak gerek ama bu ön yargı cok fazla. dslr makinalar refleks makinaların kullanımından daha bile zor.

Bu konuda patiler ne dusunur?[signature][hline] Istanbul Fotograf ve Sinema Amatorler Dernegi-Magnum Photos[/b]
Mesaj tarihi:
güzel sanatlara giriş sınavları zaten öyle de mülakat işi ayrıca sakat.. ayrıca dosya da çok küçük bi bölümünü etkiliyo bu işin. adamlar tipine bakıyolar, konuşmanı dinliyolar, otoriteyle aran nasıl onu izliyolar, konuşurken soruyu soran kişinin gözünün içine bakman ve sesinin tonu bile önemli... sonuçta bi okulda derece yapıp öbür okulda baraja takılmak bile mümkün. sınavlara hazırlandığım dönemde(şu an mimar sinan grafikteyim) konuştuğum hocalar açık açık "sen odadan çıktıktan sonra içeriye şöyle güzel, çıtır bi hatun girse o senden bi 15-20 puan yukardan başlar" demişti. öyle işte...[signature][hline]A World is supported by four things: the learning of the wise, the justice of the great, the prayers of the righteous and the valor of the brave. But all of these things are as nothing, without a ruler who knows ruling.
  • Yeni Oluştur...