Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

İstiklal Marşı GÜRÜLTÜLÜYMÜŞ!!!!

Davion

Öne çıkan mesajlar

said:
philoxenus, 22 Ekim 2005 02:30 tarihinde demiş ki:
edebi bir eserde, eserin yazan kişinin görüşlerinden izler taşıması ne zamandan beri anormal birşey oldu ki? bu bir,

ikincisi, bugün kültür emperyalizmi politikalarıyla türk gençliğinin sürekli ingilizce kelimeler kullanması omfg lol demesi seni rahatsız etmiyorda taa o zaman daha alfabe bile yerli yerine oturmamışken yazılan bir eserdeki arapça mı garibine gidiyor?

Tamam ben de istiklal marşı edebi bir eserdir, milli marş niteliğinde değildir diyorum. Sebep olarak da kişisel fikir izlerini gösteriyorum. Aynı şeyi diyoruz yani.[signature][hline]Gods&Slaves
Msn Space
Sosyal ağlarda paylaş

1 . olarak istiklal marşı m.a ersoyun düşünceleri değil tüm türk halkının düşünceleridir.
sonuçta burda bi baskı sonucu bu marş kabul edilmemiş tam tersi bi yarışma sonucu kabul görmüştür.bunu da Türk halkı seçmiştir.Ben şu ana kadar bunun zıttını iddaa eden birini görmedim.
2. si ise arapça falan demişsin ki senin bugün kullandığın Türkçe gerçek türkçe değil ve o zamanda kullanılan türkçede bunlarda vardı.
Bize türk alfabesini türkçeyi ana dilimiz ve milli dilimiz olarak kabul etmemizi sağlayan atatürkün konuşmalarında da bugün senin benim gibi konuşmadığını görürsünüz.onun da konuşmalarında senin arapça dediğin şeyler var.
yani burda yanlış şeyleri yanlş bi şekilde tez olarak sunmayalım.saçmalamayalım.
ha herkesin fikrine saygım vardır ama sonucta burda anlatılması gereken fikirden çok gerçekler.
Sosyal ağlarda paylaş

bi kere milli marş niteklileri nelerdir?milli marş bir milletin tarihi ve kendinden bahseden,milli duyguları harekete geçiren şiirlerdir dersek bunlar fazlasıyla var istiklal marşında.antimodes sana göre bir milli marşın niteklileri nelerdir?iddaa ediyorum ki eğer senin bakış açından milli marş niteliklerini düşünürsen ardından istiklal marşını incelersen gayet mükemmel bir milli marşımız olduğunu göreceksin.[signature][hline]Işık öldü karanlıkta,
Ay söndü bulutların ardında
Ve ölümcül gece çöktü
Orta-Dünya'nın Topraklarına...
Sosyal ağlarda paylaş

said:
Antimodes52, 22 Ekim 2005 02:31 tarihinde demiş ki:
Desinler hoşt.
Desinler tabii avrupaya, enayi miyiz biz?
İsteyen istiklal marşını da bangır bangır yazsın sağa sola.
Ancak istiklal marşı, milli marş niteliği taşımamaktadır.
Her şeyi siyah beyaz görmeyin. İstiklal marşını kişisel olarak sevmesem de yazana edene söyleyene karışmam. Yine de istiklal marşı milli marş olamaz. Kurtuluş savaşı dönemini sert ve güçlü bir dille anlatan bir şiirden öte değildir.

milli marşlar bir millet bir araya geldiğinde, bir devlet kurulduğunda bir ülke meydana geldiğinde yazılır. geçmişe ve geleceğe doğru mesajlar verip, içinde bulunduğu zamanın da aynası olmayı başarabilmiş ve türklerin mücadelesini, iradesini gayt güzel bir şekilde ortaya koymuş bir eserdir.

kısacası, daha iyisi yazılana kadar en iyisi istiklal marşı. (ki zaten değiştirilemeceği için başka bişeyler de yazılsa sadece post modern bir deneme olarak kalmaya mahkumdurlar gibi görünüyor..)[signature][hline]Papirus*
Sosyal ağlarda paylaş

said:
Antimodes52, 22 Ekim 2005 02:34 tarihinde demiş ki:
@go2hell: Anayasanın kaçıncı maddesinde "atatürk, bayrak ve milli marş hakkında fikir özgürlüğü yoktur." diye belirtiyor?

sen türkiyede herşey anayasaya gore falanmı işlior zannediorsun. Bayragı tanımlıor. Bayragıda deiştirmeye calisirsin. DÜşünce özgürlüğü. Beğenmiosun falan olemi?

Buda olabilirdi.

Atatürk'ede laf solenmez yazmıor. ama söleyenlere cevabı güzelce verilior. Hilafet cagrisi yapmak yasaktır diyede yazmıor ama yapilior cevabıda verilio.

Tekrar ediorum ;
Bayrak , ATATURK , ve marş hakkında düşünce özgürlüğü falan yapma. Saygı duy ve yukarıdaki örneği oku yeter.

///
Ey büyük ATATÜRK,
açtığın yolda gösterdiğin hedefe durmadan yürüyeceğime and içerim....
varlığım TÜRK varlığına armağan olsun...
NE MUTLU TÜRKÜM DİYENE......
Sana küfreden , senin arkandan binbir türlü oyun çeviren vatan hainlerine ; hani büyük hatırana , devrimlerine ve ruhuna saldıramayıp , resimlerine saldıranlara en büyük ceza nedir biliyor musun Atam?
Senin kurduğun vatanda , senin kurtadığın milletle ; herşeyi sana borçlu olduklarını bildikleri halde yaşamaya çalışmak... Herhalde hiçbir ceza bu kadar acı olmamıştır.
///
[signature][hline]Nightwish Power | McLaren |
Kimi Raikkonen

will be a jeolog

[Bu mesaj go2hell tarafından 22 Ekim 2005 02:38 tarihinde değiştirilmiştir]
Sosyal ağlarda paylaş

Bana göre değil, dünyadaki bütün milli marşları alın inceleyin şu ortak noktalara ulaşacaksınız:
*Tarihte belli bir dönemi anlatmakla yetinmez, zamansızdır.
*Tarihte belli bir olayı anlatmakla yetinmez, geneldir.
*Kısadır (10 kıta değil yani) ve amacı çok basit bir şekilde milli duyguları canlandırmaktır.
*Milli marş, o millet için o millete yazılmıştır, başka milletlerden hangi milli marşta bahsedilir?
*İdeoloji ve fanatisizm barındırmaz, fikirden çok milletin kardeşlik duygusunu empoze eder.
Bu niteliklere karşı gelen var mı bir kere?[signature][hline]Gods&Slaves
Msn Space
Sosyal ağlarda paylaş

ayrıca incelersen antimodes, istiklal marşı sadece mclsin ve ata'nın iradesiyle değil, tamamen halkın iradesiyle kabul edilmiştir. cepheye top taşıyıp asker yarası saran bir türk kadının ve ölümü düşünmeden bile cepheye koşmuş askerin kabul ettiği bir milli marşı değil bugün hernagi biri, feriştahı gelse değiştiremez. çünkü kanla yazılan hiçbirşey tarihten silinip gitmemiştir.[signature][hline]Papirus*
Sosyal ağlarda paylaş

Banane diğer milletin ne hissettiğinden. Herkezin marşı kendinedir. Bizimde o zaman bir marşımız olması gerekiordu. ve güclü bir şair tarafından yazılan bir eser güzelde bir marş oldu. Sen 12 yil boyunca cuma gunleri okurken falan lanet ettin heralde. Yada simdi ben burda bi zıtlık cıkarıyımda gündem oliyim falan diyemi kasıorsun.[signature][hline]Nightwish Power | McLaren |
Kimi Raikkonen

will be a jeolog
Sosyal ağlarda paylaş

philoxenus: Marşın kabul edilmesinin en büyük sebeplerinden biri kurtuluş savaşı zamanında cesaret kaynağı bir ezgiye ihtiyaç duyulması, dolayısıyla savaş şartları dahilinde fanatisizmle dolu bir şiir olmasında garip bir şey yoktu. Barış zamanında bunun devam etmesi garip.
Onu geçtim, marşın kabul edildiği yarışmaya bakarsak hemen hiç bir eğitimli şair katılmamıştı, bu da bilinen gerçeklerden biridir.[signature][hline]Gods&Slaves
Msn Space
Sosyal ağlarda paylaş

İlla bir rutinin içine girmek zorundamısın koyunmusun kardeşim. Ben bu marşla buyudum bu marşla olurum(milliyetçilik yapmaktan nefret ederim) Bu mars belli duygular ile kutsal dusuncelerle yazılmıss oldugu için isterse bin asır geçsin sen onu gelecek nesillere asıladıktan sonra hiçbir problem yasanmaz.Galiba Can you see the future demeyi Tek dişi kalmıs canavar demekten yeğ tutarsan dicek bi lafım yok.[signature][hline]Kaderimi kovalıyorum karanlığın içinden
Hayatımı arıyorum kaderimin içinden
Artık öldüm ayrılıyorum dünya kaderinden
Şimdi çıkaracağım geleceğimi

Sosyal ağlarda paylaş

Senin için eğitimlisini arıycaklardı bide
of ya
laflara bak
arkadaşım şair dediğin adamın illaki bi eğitime ihtiyacı yok
Şair dediğin yüreğinden gelenleri yazar.yüreğinden gelenleri söyler.illaki süslü püslü yazılarla göz boyamaz.
Aşık veysel çok eğitimli bir insan olduğundan mı bu kadar ünlü oldu sözleri.
öte yandan sence barış dönemindeysek ve bunlara gerek yoksa YUH! artık diyorum..
dışarda olan bitenlerden
ya da dünyanın durumundan haberin yok galiba!
çok büyük bi barış dönemindeyiz.tabiii....
Sosyal ağlarda paylaş

"şairin eğitimlisi" fikrine karşıyım ilk olarak. şairin tecrübesizi olabilir ona bişey diyemem.

bir kere kesinlikle fanatisizimle falan alakası yok. o zaman x kişisi gelip "asyanın çorak bilmemnerelerinden bilmemnerelere kadar kese kese geldik, biçtik, yaktık, yurdumuzu kurduk, yine gelirlerse yine keseriz" tadında birşeyler yazmış olsaydı bu formatta yazılan hernagi eser epey fanatik olurdu. istiklal marşında böyle birşey görmüyorum ben?

ve tabiiki istiklal marşı bir şiirdir. yarışmanın sonucu her ne olursa olsun bunun marş olmasını halk istemiştir ve meclis de üzerine düşen görevi yerine getirerek bestelenmesini sağlamıştır.

ve yarışmaya tecrübeli şairlerin katılmaması tamamen onların inisiyatifidir. mustafa kemal'in başkanlığını bizzat üstlendiği herhangi şeyde şaibe/şike olabileceği aklımın ucundan bile geçmez, geçemez..[signature][hline]Papirus*
Sosyal ağlarda paylaş

Ya bırakın elemanı kendi çapında takılsın çağdaslık demek en sevdiğim marşı soylediğimde bende vatani duygular uyandıran sozcukleri değiştirmekse ben amelenin allahı olmaya razıyım.[signature][hline]Kaderimi kovalıyorum karanlığın içinden

Sosyal ağlarda paylaş

Soulcube, git biraz araştır konuyu önce, lisedeysen edebiyat hocana sor M. A. Ersoy nasıl oldu da o yarışmayı kazandı, sor bakalım yarışmaya katılan şiirlerden yarısından çoğu yazılabilmiş mi bile, yoksa okuma yazma bilmediği için şairler akıldan mı okunmuş? 1. ve 2. olan şairler dışında bir tane şiir yazmayı doğru düzgün bilen yarışmacı katılmış mı?
Halk şiiri dediğimiz ayrı bir şey var, evet, basit özelliklere sahip olan ancak o da ozan dediğimiz halk şairleri tarafından yazılır, eğitimsiz deneyimsiz insanlar tarafından değil.[signature][hline]Gods&Slaves
Msn Space
Sosyal ağlarda paylaş

@zephyros

budur işte. milli marşın amacı da budur, her okuduğunda her söylediğinde gururnu okşuyorsa sana üzerinde yaşadığın toprağın kokusunu anında burnuna getiriyorsa ve bununla birlikte üzerinde geçen çetin mücadelenin haklılığını mutlak bir şekilde hissetiriyorsa fazla da detaycı olmayıp teknik eleştiriler yapmamak lazım.

katılıyorum kesinlikle.[signature][hline]Papirus*
Sosyal ağlarda paylaş

said:
Antimodes52, 22 Ekim 2005 02:39 tarihinde demiş ki:
Bana göre değil, dünyadaki bütün milli marşları alın inceleyin şu ortak noktalara ulaşacaksınız:
*Tarihte belli bir dönemi anlatmakla yetinmez, zamansızdır.
*Tarihte belli bir olayı anlatmakla yetinmez, geneldir.
*Kısadır (10 kıta değil yani) ve amacı çok basit bir şekilde milli duyguları canlandırmaktır.
*Milli marş, o millet için o millete yazılmıştır, başka milletlerden hangi milli marşta bahsedilir?
*İdeoloji ve fanatisizm barındırmaz, fikirden çok milletin kardeşlik duygusunu empoze eder.
Bu niteliklere karşı gelen var mı bir kere?

1 ve 2- Kurtuluş Savaşı Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının benliklerini oluşturan en büyük etkendir.küçük bir olay gibi bahsetmemelisin kurtuluş savaşından.bu yüzden kurtuluş savaşı gayet bahsedilebilir bir konu milli marşda
3-uzun olması niye batıyor ki anlamıyorum.bence gayet yerinde olmuş uzunluğu hatta kısa bile bana göre daha çok şey var anlatılması gereken.
4-İdeoloji ve fanatisizm barındırsa bile o türk halkının İdeoloji ve fanatisizm i bu marş ı seçen türkler bi kere içindeki fikirlerde Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına aittir.[signature][hline]Işık öldü karanlıkta,
Ay söndü bulutların ardında
Ve ölümcül gece çöktü
Orta-Dünya'nın Topraklarına...
Sosyal ağlarda paylaş

Kendi söylediklerin kendi içinde çelişiyor bi kere.
konuyu daha fazla uzatmıycam zaten
değmez....
ve şunu da söyliyim zaten bi konuya sadece fikirleri söylemek ama fikir almak için girmediyseniz bu sizin için en büyük zaaftır.
burda arkadaş düşünscesini sürekliyor ve oraya buraya kıvıryor.
insan bu sonucta herşeye cevap verebilcek bi yaratık.
ne kadar doğruyu söylerseniz o size öbür tarafından başka bi yanlış açar.
yani anlatmak istediğim arkadaşa kendi düşüncenizi empoze edemessiniz nede o size.
burda konuya giren kişiler heralde amacı anladılar.
konuya kaç kişi cevap verdi bilmiyorum ama
tek bir kişi istiklal marşının hakkında olumsuz eleştiri yaptığını gördüm.
e geri kalan insanlar haksız sa varsın haksız olsun.
Herkes kendinde doğrudur.
sağcısı kendine solcusu kendine doğrudur.
dincisi kendine dinsizi kendine doğrudur.
uzatmayalım bence konuyu daha fazla.
yani sonucunda kimse bi yere varamıycak.
Sosyal ağlarda paylaş

said:
Dogbert, 22 Ekim 2005 02:52 tarihinde demiş ki:
1 ve 2- Kurtuluş Savaşı Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının benliklerini oluşturan en büyük etkendir.küçük bir olay gibi bahsetmemelisin kurtuluş savaşından.bu yüzden kurtuluş savaşı gayet bahsedilebilir bir konu milli marşda
3-uzun olması niye batıyor ki anlamıyorum.bence gayet yerinde olmuş uzunluğu hatta kısa bile bana göre daha çok şey var anlatılması gereken.
4-İdeoloji ve fanatisizm barındırsa bile o türk halkının İdeoloji ve fanatisizm i bu marş ı seçen türkler bi kere içindeki fikirlerde Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına aittir.

Evet ama milli marşı sadece kurtuluş savaşı hakkında yazmak türklüğü sadece kurtuluş savaşıyla tanımlamaktır. Üstüne üstlük işin içine avrupayı düşmanlarımızı katmak, türk kardeşliğini anca düşman varlığında varolan bir kardeşlik olarak göstermektir.
Uzunluğu değil batan, uzadıkça şiirin genel bir milliyetçi idealden kişisel fikirlere dönüşmesi. Sonuç olarak da istiklal marşının milli marş olamayacak kadar kişisel bir şiir olması.[signature][hline]Gods&Slaves
Msn Space
Sosyal ağlarda paylaş

said:
Antimodes52, 22 Ekim 2005 02:50 tarihinde demiş ki:
Soulcube, git biraz araştır konuyu önce, lisedeysen edebiyat hocana sor M. A. Ersoy nasıl oldu da o yarışmayı kazandı, sor bakalım yarışmaya katılan şiirlerden yarısından çoğu yazılabilmiş mi bile, yoksa okuma yazma bilmediği için şairler(şiirler olucak bu !!) akıldan mı okunmuş? 1. ve 2. olan şairler dışında bir tane şiir yazmayı doğru düzgün bilen yarışmacı katılmış mı?
Halk şiiri dediğimiz ayrı bir şey var, evet, basit özelliklere sahip olan ancak o da ozan dediğimiz halk şairleri tarafından yazılır, eğitimsiz deneyimsiz insanlar tarafından değil.

Ozanlar ya da aşık veysel dediğim gibi eğitimli insanlar mı ? değiller.peki bunlar nasıl yazıyorlar bunları. Halk şiiri veya her neyse.istiklal marşı sanat şiiri değil zaten.o da halk adına yapılmış ve halk için yapılması gerekn bi şiirdi.Bunun için illaki OKUMUŞ VEYA EĞİTİMLİ birinin olmasına gerek yok.
Sosyal ağlarda paylaş

tamam baba sen cok acık goruslu kulturlu entel bi elemansın eywallah yolun acık olsunda daha fazla buralarda tartısmasak kabak tadı verdi herkesin tuttugu misali dimi boyle gelmiş boyle gider felsefesine boyun eğmek lazım yoksa cuntaya falan mı kalkıscan da haberimiz yok?[signature][hline]Kaderimi kovalıyorum karanlığın içinden

Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...