Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Yapay Zeka

nileppezdel

Öne çıkan mesajlar

iyide... a.i derken soz ettiginiz sey yapay zeka. zekanin dusuk olmasi onun a.i olmadigi anlamina gelmiyo. alice de belli bi zekaya sahip ve her ne kadar BOT olsa da onun ki de AI diye nitelendiriliyo. AI=ogrenebilen zeka degil hic bi zaman. devinimsel zeka sadece bu isin hedeflenen noktasi.

adamin yaptigi da budur. dereceleri var tabi ai'nin, adamin yaptiginin ne kadar oldugunu program kodlarina bakmadan anlayamayiz zaten...[signature][hline]Tulahr

[Bu mesaj riglous tarafından 08 Ekim 2005 02:55 tarihinde değiştirilmiştir]
Sosyal ağlarda paylaş

öhöm öhöm başlıyorum
ali murat erkorkmaz. arkadaşlarım zaten ozetlemiş adamın binbir turlu ozelliği var. IQ su inanın abartı seviyelerde , bi o kadarda kültürlü bi adam lakin kimisi bu adama megolomanyak , kimisi super kimisi de kofti diyo.
yapay zekayı bulmuş diyemeyiz ama şu an heralde en çok yaklaşan adamdır. Kendi yaptığı program kendiliğinden dil öğrenmeye başlamış , siz buna dumur oluyorsunuz adamda aynen dumur olmuş. Programın çalışma prensibi şu , sürekli internete bağlı ve değişik bi arama motoru kullanıyo , siz araba diyosunuz mesela araba dediğiniz anda program internetten araba hakkında bir suru şey buluyor. Bİr kaç saniyede herhangi bişeyyle alakalı senden daha bilgili olabiliyor. 62 tane insan duygusu yuklenmiş yazılıma. Kucuk de bir anı ; adam bi gün çalışırken yazılım "bana kredi kartı numaranı verir misin?" ayağında bişiler soyluyo , adam cevap veriyo neden diye ve karşılık olarak "kendime daha iyi bi grafik kartı alıcam" oluyo. Açıkcası ben konferansta gosterdıgı demoya bile hayran kaldım (internet olmadıgı ıcın sınırlıydı hunerlerı ) Bazen adamın sözunu dınlememesını fılan saymıyorum. Adam "close your mouth" diyo ,compishkodan (yazılımın adı) aldığı cevap "you close your mouth" oluyo. herıf hafıf tav oluyo ama biz yarılıyoruz tabıkı.
uyku meselesine gelince adamın bi kaç tane makalesine ulaştım bu konu hakkında , herıf ciddi ciddi 10 dakika uyuyor (aslında uyumuyor hızlı bır bııcmde tum vucudunu dınlendırıyor) farklı bir yontemı var , ben dun gece hafif hafif çalışmaya başladım bilem :D[signature][hline]FB Sailing Team
Sosyal ağlarda paylaş

bir ek daha
adamın konferansından sonra butun salon gibi bende gidip bi uçurumdan atlamak istedim , çunku adamın yaptıklarını gordukten sonra inanın bana hayatınız çoooook boş gelıyo. Bence gidin dünya gozuyle bi gorun...[signature][hline]FB Sailing Team
Sosyal ağlarda paylaş

Aynen ben de. Araştırıp özel görüşme ayarlıycam adamla. Yavşakça ben kaçırdım konferansı, ilgimi çekti çok merak ediyorum diycem. Soora da gidip bi kontrol edicem, cidden öyle mi diye. Ayrıca öğrenebilen bilgisayarlar gerçekten çok tehlikeli. Bi de duygusalmış. Ya biri kızdırırsa. Nooldu? İnsanlığı yok etme planları yapmaya başlasa? Kendini başka bilgisayarlara kopyalamadan önce fişini çekebilirsen yırtarsınj :)[signature][hline]"Bir şeyler ters gitti..."
In Rock We Trust
K.A.L Forever!
Renksiz Pati, Tarafsız Pati
Her Şey Paticik İçin...
Sosyal ağlarda paylaş

Ehe, olabilir. Ama yalan da değil. Öğrenebilen bir bilgisayar kendisinin insanlardan kat kat daha üstü olduğunu anlarsa ne olur sence? Bir zamanlar aya yolculuk da bilimkurguydu. Ya da görüntülü telefonlar. Holografik monitörler...[signature][hline]"Bir şeyler ters gitti..."
In Rock We Trust
K.A.L Forever!
Her Şey Paticik İçin...
Sosyal ağlarda paylaş

Ya dedıgın durum olabılıecek bır durum fakt ben boyle bır teknolojının henuz aktıf oldugunu dusunmuorum.

Sonucta haklısın suanda rahatlıkla uyguladıgımız cogu sy bırer bılımkurguydu.Ama genede bu adam nasıl saklamıs kendını bu basından bu kadar.Yaptıklarının yarısı dogruysa normal bu adamın basına cıkmaması.Ne anlar bızım basın.
ama sen gör bu adamın yaptıklarının hepsı sallamaysa ertesu gun butun tartısma programları ve ana haberlerde
Sosyal ağlarda paylaş

Ben bu alimurat'ın sitesine giremiyorum. MSN'de konuşuyodum arkadaşımla, şiddetle karşı çıktım olamaz böyle bişey dedim. Sonra linki verdi giremedim. Ama başkaları girmiş. Bu bilgisayar benim mesajlarımı okuyup, bana kıl olup girmeme izin vermiyo olmasın.:D
Tam açılırken direk internet kapanıyo.[signature][hline]"Bir şeyler ters gitti..."
In Rock We Trust
K.A.L Forever!
Her Şey Paticik İçin...
Sosyal ağlarda paylaş

said:
Qui, 07 Ekim 2005 23:38 tarihinde demiş ki:
ALICE gibi programlar var ve karşılıklı gayet güzel sohbet edebiliyorsunuz :)

Alice ve o tip bot'lar çıkartımlar yapamıyorlar. Mesela yağmur yağıyor dediğinizde %99'u "Ben ne demek istediğini anlayamıyorum" yada "Programcım daha bu kelimeyei yükleyemedi" diyorlar. Bir başka değişle sizi anlamaktan çok sizin cümlenizde geçenlere geçenlere göre rasgele cevaplar veriyorlar.

Fakat bu dialog 1995'de BOB'la bir insan arasında geçiyor. Görüldüğü gibi çıkarım var

Man: How are you BOB ?
BOB: I am fine how about you ?

Man: I am fine. How old are you ?
BOB: I am 40 years old. That's good

Man: Bob, It is raining.
BOB: Is it really raining ?

Man: Do you have any umbrella ?
BOB: If you give me one I will.

Man: What will you do with umbrella ?
BOB: I don't know, what you do you want me to do with umbrella ?

Man: You can sell it
BOB: Oh. I can sell it ?

Man: Yes. Do you sell it for 5$
BOB: May be. Do you sell it for 5$ ?[signature][hline]Home Page
Yitirdiği yola kavuşan,ve o zamana dek boşuna dolaştığını anlayan biri gibi yürüyorduk ıssız vadide.

[Bu mesaj Maleboge tarafından 08 Ekim 2005 23:14 tarihinde değiştirilmiştir]
Sosyal ağlarda paylaş

konuyu baştan beri okudum nieppezder e kulak verin aynılarını yazmak istemiyorum ben bir bilgisayar mühendisi değilim ama yapay zeka hakkında bilgim vardır. Bikere o tip insanlardan belki çok değil ama var oldu biliyorum tek bir konferansta tav olmayın ve yapay zekanın ne olduğunu bilmeden baya bi atılıp tutulmuş adamın yaptığı önceden belirttiği algoritmaları istediğinde geri almaktır aslında yapay zeka denilende bunun gelişmişidir nekadar çalışılsada yapılabilecek tek şey daha fazla algoritma tanıtmaktır belki bir bilgisayar yapılır ve yıllarca her soruya cevap verir ama bir gün bir çocuk gelir bir soru sorara ve bilgisayar apışır çünkü o soru ona yüklenmemiştir. Yani yapabileceğiniz tek şey nekadar fazla soru girerseniz okadar fazla cevap alabilirsiniz sonuç olarak nekadar çalışılırsa çalışılsın hiçbirzaman bir yapay zeka yapılamayacak.

10dk uyku olayına gelirsek bunu duymuştum ve gerçek olduğunu sanıyorum. Eğer bu adam bu olayı çözmüşse harbi o sayılı insanlar içindedir saygı duydum ama ben yapay zekayı yaptım demekle büyük bir ayıp etmiş zaten anca o konferansı liselilere verir aynı şeyi büyük bir panelde yapay zeka diye tanıtırsa millet ona bitarafıyla güler

SONUÇ: yapay zeka diye bir şey yok, olamaz.
Sosyal ağlarda paylaş

Gerab yapay zeka ile "bilgili" bilgisayarı birbirine karıştırıyorsun sanıyorum. Yapay zeka her soruya cevap verebilen bilgisayar yapmak değildir. Yani her soruya cevap verebilen bilgisayar yapmak çok basit bir iş. Hatta denklemini de vereyim:

Sığa sıkıntısı çekmeyen DB = Herşeyi bilen bilgisayar.

Ancak yapay zeka algoritma geliştirebilen algoritmadır. Temel anlamda asla loop'dan çıkamayacak bir döngü program gibidir. Bizde öyle değil miyiz? Düşünmediğimiz tek an öldüğümüz andır.

Recursive fonksiyonlarla donatılmıştır, faktöryel hesaplayan program gibi ve başka recursive algoritmalar oluşturmaya çalışır. Anlık veri toplar bunlardan. Amacına göre en ucuz ya da en maliyetli yolu seçer. Amacını da benzer bir algoritma belirlemiştir. Bu anlık verilerin ve tepkilerin arasında ilişki kurmaya çalışır ve yeni algoritma oluşturur. Anlıyacağınız tepkisiz bir ortamda bir halt beceremez. Bizlerde öyle değil miyiz?

Recursive algoritmalar ile oluşturulduğu için tehlikelidir de aslında, doğru kodlanmalıdır ki zorluğu da bu. Kodlama aslında yanlış oldu burada, tasarlanmalı demek daha doğru. AI anladığımız anlamda bir bilgisayar programı değildir sonuçta. Sistemdir. Bu sistem pekçok sistem gibi software'ı de hardware'ı de kullanır.

Gerçi software daha ucuz olduğu için ağırlıklı olarak software üzerine yükleniyorlar. Ancak asıl verilmi olanı melez olanıdır. Bu sistemde, ve aslında pekçok sistemde, hardware hız software esneklik demektir. E tabi firmware de var. (hızlı esneklik :)). Neyse var da var...

Tüm bu olay çerçevesinde yanlış algıladığın için yapay zeka yoktur yorumunu yaptığını sanıyorum. Farklı algılamışsın yapay zekayı.

Bu zata gelince ilk defa duyuyorum kendisini. AI ile İlgilenen kişilerin olması çok güzel. Ama birinin bu arkadaşa site tasarlamayı öğretmesi gerekiyor. Gözlerim yoruldu sitesini gezerken. ;)

Ha unutmadan, birbirinizi yemeyin, Qui'den yetki aldım ısırırım valla. Değil mi Qui? :-P[signature][hline]In God I Trust
For Rest I Just Test
Sosyal ağlarda paylaş

arkadaşlar programın en buyuk ozellıgı sız ona bir şey yuklemıyorsunuz dogru duzgun. Siz mesela Goethe dediğinizde , o Goethe hakkında hemen internetten search yapıp buldukarını sızınle paylaşabılıyor. Yanı bişeyler yuklemeye gerek yok , siz zaten ona sınırsız bilgiye ulaşmayı gösterdiğiniz için sorularınızın cevapsız kalacağını düşünmüyorum. Bunun yanında sınırsız bilgiye insan duygularını nasıl simule edebileceğini yüklemiş , böylece yapay zekaya bayağı bi yaklaşmış. KEndisi de soyledı ben bunu en fazla eğitim alanında kullanmak istiyorum , ama elbette bunu kötü yönde kullanmak isteyecek piskopatlar olacaktır. Bilim boyle piskopatlardan korkarak ilerlemez.
Bilimkurgu hadisesine gelince adam ben bu yazılımı başka bir yazılımla engelleyebilirim dedi , gerçi kapasitesi sonsuz olan bir programı nasıl engelliyebilirsin bu da tartışılır. Şunu da ekliyim , bu programın büyüklüğü saadece 880kb. Amcam liquid data diye bişeylerden bahsetti ama tam bilgim olmadığı için bişey soylıyemecegım. 10 dakika uyuma hadisesiyle ilgili yazsını bi kaç gun ıcınde koyarım foruma.[signature][hline]FB Sailing Team
Sosyal ağlarda paylaş

@GE-TA:
Dediğimi anlamadın.
Ben uzman sistemlerden bahsetmiyorum. Genetik gelişim algoritmalarından bahsediyorum. Bakınız: GOOOOOGLE - > "Genetic Algorithms"
2...
said:

"Recursive fonksiyonlarla donatılmıştır,"

heheh sadece gülüyorum. Öz yinelemeli fonskiyonlar ile AI'nin bir ilgisi yok hatta çak bir stack artık recursive DEĞİL ;) ;)

Tıpkı ortaçağ feyzolafları gibi en basit kavramları bile laf karmaşasıyla anlaşılmaz hale getirmeye çalışıyorsun. Bütün yazında söylediğin hiçbirşey...
said:

"Tüm bu olay çerçevesinde yanlış algıladığın için yapay zeka yoktur yorumunu yaptığını sanıyorum. Farklı algılamışsın yapay zekayı."

Bence sen hiç yapay sinir ağlarıyla çalışmamışsın
LÜTFEN hayatında hiç neural network programlamayan yorum yapmasın...
said:

Qui'den yetki aldım ısırırım valla. Değil mi Qui?

1-2 tane daha eklerim kolleksiyona...

[Bu mesaj Maleboge tarafından 09 Ekim 2005 23:11 tarihinde değiştirilmiştir]
Sosyal ağlarda paylaş

said:
GE-TA, 09 Ekim 2005 02:32 tarihinde demiş ki:

Bu zata gelince ilk defa duyuyorum kendisini. AI ile İlgilenen kişilerin olması çok güzel. Ama birinin bu arkadaşa site tasarlamayı öğretmesi gerekiyor. Gözlerim yoruldu sitesini gezerken. ;)

sen site tasarla bırak o da neural networks kodlasın. iyi bir teklif degilmi?[signature][hline]yet another PvPGN site: warcraft3r.mine.nu
Da Blog
BoneSoul - LVL60 Undead Mage - Burning Legion
Sosyal ağlarda paylaş

arkadaslar, tartismalari kisisel yapmayin, dahasi baskalarindan gaza gelip insanlara laf atmayin, ayiptir.

ai konusunda biz de ilginctir recursive kullaniyoruz. hatta herkesin hor gordugu scheme'i kullanarak gelisim surecini modellemisti bi abim. hakli olabilirsin belki ileri duzeyde kullanilmiyodur, henuz nasa'dan ve amerikan deniz kuvvetlerinden haberim yok ama universite duzeyinde en azindan benim universitemde de bu boyle. mantik olarak baktiginda da recursive kullanilmasi cok dogal, verilen is tamamen buna yonelik cunku.[signature][hline]Tulahr
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...