Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Nükleer santraller ve kontrollü fisyon. Bir kaç soru.


Zopik

Öne çıkan mesajlar

Selamlar,
Ben bu olayı fizyon diye biliyordum ama bir çok yerde artık fisyon olarak yazılmaya başlanmış. O yüzden fisyon yazdım bende.

Bu konuda merak ettiğim bir kaç şey var ki öğrenebilirsem ufak bir düşüncemi geliştirmek için kullanabilirim diye düşünüyorm. (Böyle bir parçalanmanın ufağı mı olur lan :p )

Bildiğimiz üzere nükleer santrallerde ve atom bombalarında çekirdek bölünmesi ile ortaya çıkan enerji kullanılıor. Bunlar metrelerce kalınlıktaki duvarlar içinde kontrollü olarak yapılıyorlar. Bu kontrolüde ortamı soğutarak sağlıyorlar diye biliyorum yanlış değilse.

Merak ettiğim şey ise bu bölünme sonucunda ortaya ne tip bir enerji çıkmakta?

Bir ikincisi ortaya çıkan enerjiyi nasıl absorbe ettikleri ? Yani tamam büyük çapta enerji ortaya çıkıyor ama bu hoop diye kendiliğinden elektrik enerjisine dönüşüp yine kendiliğinden depolanmasa gerek.

Birde absorbe edip enerjiyi depolarken kullandıkları yapı hakkında bişeyler biliyorsanız onuda merak etmekteyim.

Diğer bütün ek bilgilerede açığım.

Arayacak, yazacak olan elleriniz dert görmesin, daha iyi arasın daha güzel yazsın efenim : )[signature][hline]Selçuk Erdem'den önce de zopik'tim ben...
Fikir Yurdu - Siyasi Ağırlıklı Fikir ve Düşünce Forumu | Beyaz Sayfa - Uyuşturucu Karşıtı Site
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Biliyorum ayrı olduğunu : ) Füzyon değil fizyon yazdım zaten. Füzyon çekirden birleşmesi, fizyon (ya da fisyon işte) ise çekirden bölünmesi oluyor efenim. Saygılar : )[signature][hline]Selçuk Erdem'den önce de zopik'tim ben...
Fikir Yurdu - Siyasi Ağırlıklı Fikir ve Düşünce Forumu | Beyaz Sayfa - Uyuşturucu Karşıtı Site
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Betonarme (en azından görünen kısmı öyle) Ama her önde gelen ülkenin stili var.. Rus stili, amerikan stili ve Fransa stili (isimleri farklı, ülkelere bağlı isimleri ben endeksledim şimdi) Kontrol altında tutulan kısımda kurşun ve grafit bloklar var. Bunların hazne içerisine girmesi ile reaksiyon yavaşlatılabiliniyor, veya tamamen durdurulabiliyor.

Şu resimleri koyalım Bunlar daha yardımcı olabilir..
[spo1=resimler vs.]

basitçe çalışma prensibi


Nükleer santralin iç yapısı


GEN IV nükleer santral projesi

[/spo]

Ama farklı çeşitlerde yapılabiliyor santraller..[signature][hline]MONO(b)LOG

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

ilk önce çekirdekteki ısıyı kontrol etmek için oraya kalın çubuklar koyarlar bu çubuklarla ısıyı kontrol etmek için yukarı ya da aşağıya hareket ettirirler daha sonra çekirdeğe su verilir çekirfdek ısısı sayesinde su buharlaşır arta kalan su tribünlere gider burdada elektrik enrjisine dönüşür[signature][hline]kurduğmuz hayallere rağmen değişmeyen dünyanın şerefine
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Hmm.. aklıma şöyle bişey gelmişti de ondan sormuştum bunu;

Şimdi bu bölünmenin kontrollü yapılmadığını düşünün. Yani tepkime büyük şiddetle devam ediyor. Fakat yapıda buna göre devasa büyüklükte ve ortaya çıkan enerjiyi absobe edebilmek için yapıya bağlı yine devasa kanallar var. Bu kanallar ufak işleme santrallerine açılıyor yine. Tepkime büyük ölçekli olduğundan normalden kısa ama çok daha şiddetli gerçekleşiyor. Ortaya çıkan enerji ise depolanıp uzun süreler boyunca kullanılıyor.

Böyle bişilerdi işte : )[signature][hline]Selçuk Erdem'den önce de zopik'tim ben...
Fikir Yurdu - Siyasi Ağırlıklı Fikir ve Düşünce Forumu | Image Resizer - Resimlerinizi 3 adımda kolayca büyütün/küçültün.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

bu arada nükleer santralde fisyon yapılıyo, nükleer bombada füzyon var; yani santralin içinde nükleer bombada olan şeyi yapmıyolar. :)
fisyon parçalanma, füzyon birleşme demek; füzyon çok daha fazla enerji çıkarmasına rağmen santrallerde kullanılmaz çünkü, füzyon gerçekleşmek için ısı ister bu ısıyı da santralde sağlamak, füzyonla gelecek enerjiden daha pahalıya geliyo :)
oysa bombada at bi bomba ısı olsun, o da füzyon yapsın, kontrole gerek yok.[signature][hline]Mekteb-i Sultani
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Yanlışınız var. Fizyon(fisyon) parçalanma, füzyon ise birleşme. Çekirdek parçalanması atom bombasına eşdeğer olarak görülüyor. Yapımında bu yol kullanılıyor çünkü. Füzyon ise çekirdek birleşmesi ki hidrojen bombası yapımında bu yol kullanılır. Atom bombasından 1000 kat daha güçlüdür.[signature][hline]Selçuk Erdem'den önce de zopik'tim ben...
Fikir Yurdu - Siyasi Ağırlıklı Fikir ve Düşünce Forumu | Image Resizer - Resimlerinizi 3 adımda kolayca büyütün/küçültün.

[Bu mesaj Zopik tarafından 28 Eylül 2005 20:20 tarihinde değiştirilmiştir]
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Benim atom bombası dediğim hidrojen bombasıymış o zaman. Bu arada hidrojen bombasındaki füzyonun başlangıç ısısı için atom bombasıyla birlikte atıldığını söliim ek olarak :)
İnsanlar nükleer tüm bombalara atom bombası demeye alıştığı için ben de yeni nesil nükleer bombalara (H bomb) atom bombası demişim işte bağışlayın :P
Bu arada ben haklıymışım füzyon-fisyonda :)[signature][hline]Mekteb-i Sultani
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Buldum ben
Küçük bir jeneratör alınır
Işık hızı-1cm/h ile giden bir trene konulur 10 dakka sora tren durdurulur. Jeneratör yüzyıllar boyu bakım yapılmadan enerji ürettiğinden benzini bitmiş ve çalışmaz haldedir, trene harcanan para üretilen enerjinin karşılığının 500.000 katıdır. Jeneratör ve tren çöpe atılır. Bu deneyden vazgeçilir.[signature][hline]Mekteb-i Sultani
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

×
×
  • Yeni Oluştur...