Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Poker tutorial for beginners (advanced class de gelecek bir kaç güne)

Antimodes52

Öne çıkan mesajlar

İki bölümden oluşan bir tutorial yapmaya karar verdim bunu. Başından belirteyim ki bu ilk bölüm poker oynamayı bilmeyenler için yapılmıştır basic tutorialdır. Sadece teknik terimlerin üstünden geçecek ve oyun kurallarını açıklayacağım. Oyun hakkındaki detaylı taktikler ve daha ileri düzeydi poker oynamayı ise ikinci bölümde vereceğim.
Öncelikle: poker yüzlerce versiyonu olan bir oyundur. Ben size kapalı avrupa versiyonunu öğreteceğim. Size verdiğim kurallar o günkü oyunculara göre değişebilir.
Öncelikle hazırlanalım.
İhtiyacımız olan şeyler 1 deste kağıt, chips (türkçesini unuttum para zımbırtıları işte) ve tabii ki 2-4 poker oyuncusu.
Öncelikle destemizi tanıyalım.
Kafa karışıklığı olmasın hemen açıklayayım: Bazı kart oyunlarının aksine pokerde as bütün diğer kartlardan üstündür.
Şimdi buna göre kağıtlarımızı küçükten büyüğe sıralayalım.
2,3,4,5,6,7,8,9,10, valet (vale) (V), dame (kız) (Q), roi (papaz) (R) ve ace (as) (A)
Şimdi, avrupa tarzı poker oynadığımız için kartlarımızı ayırıyoruz bir kere. Bu ayırma işlemi kaç kişi olduğunuza bakar, 2 kişiyseniz 8 ve üstü, 3 veya 4 kişiyseniz 7 ve üstünü alıyoruz. Bu durumda 4 kişi poker oynayan bir grubun elindeki deste 7,8,9,10,valet,dame,roi ve ace'dan oluşmalıdır. Artan kartları bir kenara kaldırıyoruz ihtiyacımız olmayacak onlara.
Oyunun amacı, belli kart kombinasyonları oluşturarak diğer oyuncuların elinden daha iyi bir ele sahip olmak ve paranızı kullanarak yapabileceğiniz en çok kârı yapmaktır. Oyunu bölümler halinde anlatmanın daha kolay olacağı kararına vardım.
1-) Kartları dağıtmak.
Poker prensip oyunudur. Bunu asla unutmayın. Pokerde para döner. Hiç bir kural atlanmamalıdır. En ufak detay önemlidir. Kağıtları dağıtışınız bile önemlidir. Kağıtları kafanıza göre dağıtamazsınız. Kafanıza göre karıştıramazsınız. Her şey ritüellerle bir araya gelmiş ve mükemmeliyet içindedir.
Öncelikle kağıtlarımızı karıştırıyoruz. Çok fazla değil. 3-4 saniye boyunca iyidir. Ondan sonra kartları masaya koyuyoruz ve sağınızdaki kişi kartları kesiyor. Pokerde kesmemek gibi bir şey yoktur, üstten tek kart alıp alta koymak da yoktur, bütün kartları alıp altta bir tane bırakmak da yoktur. Oyuna saygı duyun her zaman. Daha sonra kağıtları karıştırmış olan kişi kartları alıp saat yönünde teker teker dağıtır. İkişer ikişer dağıtmak yanlıştır, beşer beşer dağıtmak bir katliamdır. Herkesin beşer kağıdı olana kadar dağıttıktan sonra kalan kartları kenara koyarız.
2-) Kombinasyonlarımız ve değer sıralamaları.
Kartlarımızı elimize alıyoruz. 5 tane kart, belli bir kombinasyonla elinizde duruyor. Nedir bunların anlamları? Küçükten büyüğe doğru anlamlarıyla sıralıyorum:
a-)Rien (beş benzemez): Elinizdeki 5 kart da birbirinden farklı ve hiç bir benzerlik yok demektir.
b-)Pair (per) (ikili): Pair fransızca ve ingilizcede çift demek. Elinizdeki 5 karttan ikisi aynıysa.
Örnek: 9, vale, as ve iki 7.
c-)Deux Pair (döper): Deux fransızca iki, pair de çift demek. İki tane ikili olması durumudur bu da.
Ör: 9, iki kız, iki vale
d-)Kent: İşaretlerin farklı olup sayısal olarak 5 kartın sıralanmış olması durumu.
Ör: 7,8,9,10,vale yada 9,10,vale,kız,papaz gibi...
e-)Three of a kind (üçlü): 5 karttan üçünün aynı olması.
Ör: üç tane 8, 9, kız.
f-)Flush (renk): Kartlar sayısal olarak sıralı değil ancak türleri aynı.
Ör: 7,9,kız,papaz,as ancak hepsi maça gibi...
g-)Full House (ful): Aynı anda bir üçlü bir de ikili olma durumu.
Ör: iki tane 9, üç tane vale.
h-)Carré (kare): 4 tane aynısından olması.
Ör: 4 tane vale, bir tane 9 gibi.
ı-)Straight Flush (sıralı renk): Hem sıralı hem türü aynı kartlar.
Ör: 7,8,9,10,vale hepsi de kupa
i-)Royal Flush: Straight Flush'ın en büyük değeri yani 10,vale,kız,papaz,as ve hepsi aynı tür.
Şimdi elimizdeki beş karta bakıp bunlardan hangisi olduğunu anlıyoruz.
3-) Oyun açmak (ilk para dönüşü)
Öncelikle kartları dağıtan kişi yere belli bir para koyar. Buna yer parası denir. Mesela bizim adamımız 5 milyon koymuş olsun. Bu demektir ki oyunu açacak kişi en az 5 milyon lira koymak zorunda. Bundan az paraya oyun açılamaz.
Oyunu açmak demek bu eli oynanabilir kılmak demektir. Bunu nasıl yapacağız peki? Şöyle, oyunu açmak için elinizde en az Roi pair olmalı, yani en az iki tane papazınız olmalı. İki papazdan güçlü her şeyle el açılabilir, üçlü de olur, royal flush da olur hepsi olur. Yeter ki iki papazdan güçlü olsun. Ancak mesela iki dame'la oyun açamazsınız. Bunun dışında elinizde oyunu açabilecek kart gücü olup, açmama gibi bir fırsatınız da var, bunların stratejik önemine advanced derste değineceğim şimdilik sadece teknik konuları anlatıyorum.
Başında söylediğim gibi, poker prensip oyunudur, asla kuralların dışına çıkmayın. Hep sabırlı olun. Asla sıranız gelmeden konuşmayın. Kağıtlar dağıtıldıktan sonra kağıtı dağıtanın solundaki kişi konuşmalıdır. O pas derse bir solundaki konuşur, 4 kişi de pas derse ortadaki para ortada bırakılır, kartlar toplanır, karıştırılır ve tekrar dağıtılır. Tekrar dağıtılırken dağıtan kişi ortaya daha fazla koyar. Bö
Sosyal ağlarda paylaş

eline sağlık güzel olmuş da, ya gece gece benim kafam tam basmadı ya da basic bir tutorial e göre biraz karışık olmuş, baya bir boşluk kaldı kafamda

en iyisi daha düzgün bri saatte okumaK

eline sağlık[signature][hline]I know someday you'll have a beautiful life, I know you'll be a star
In somebody else's sky, but why, why, why can't it be, why can't it be mine

raistlinn i kalbimde yaşatıyorum
CusTodeM 3 Eylül 2005'te Rock'n Coke'da demiş ki:
Karı istiyorum yaa
Sosyal ağlarda paylaş

Tabii oyun biraz da kilometre işi. Sırf yazıyla olmuyor bire bir birinin size göstermesi lazım kanlı canlı yanınızda bulunup. Ancak bu tutorial'ı okuyarak oyunun ana konseptini kavrayıp, poker masasına oturduğunuzda 3-5 ana şeyin üstünden geçerek olayı anlayabilirsiniz.
Resimli tutorial ne işe yarayacak anlayamadım, zaten üşenmeden her el için örnek yazmışım, bu ellerin aynısının resmini çeksem aradaki fark ne olacak ki?[signature][hline]Gods&Slaves
Msn Space
Sosyal ağlarda paylaş

resim görmek beynin daha iyi kavramasını saglıyor

ama dedigin gibi, en iyi çözüm yine kanlı canlı içinde bulunmak

okurken de onu hissettim zaten sürekli...[signature][hline]I know someday you'll have a beautiful life, I know you'll be a star
In somebody else's sky, but why, why, why can't it be, why can't it be mine

raistlinn i kalbimde yaşatıyorum
CusTodeM 3 Eylül 2005'te Rock'n Coke'da demiş ki:
Karı istiyorum yaa
Sosyal ağlarda paylaş

Gel Gel

kağıtları dağıtan kişi ortaya dağıtma parası koyar , bu para dağıtanın insiyatifine kalmıştır. bazı oyuncular (ben gıbı) ellerıne ıyı bı el gelmeden oyuna gırmezler , yanı garantı parayı severız. halıyle bu da oyunu uzatır. işte gel gelin mantıgı benım gıbı oyuncuları engellemek ve oyuna teşvik etmektir. ornekle acıklıyorum mesela dağıtan kısı ortaya dağıtma parası olarak 5 mılyon koydu , eğer gel gel açmazsa senin oyuna gırmen gene 5 mılyondur (açarın varsa tabı) ama gel gel açarsa herkes eşit olarak dağıtanın soyledıgı mıktarda parayı ortaya koyar ki oyun kzışsın , cımrıler gaza gelsın. e 4 kısı oynuyosan bu para halıyle normal elde 5 mılyonken gel gelde 20 mılyona cıkar , kı bu da rıske gırmeye deger bı paradır.
gel gelde soyle bı kural daha vardır ; oyunu açmak için en aşşa ortadakı paranın yarısıyla gırmek gerekir. Ha şimdi diceksiniz sen nerden bılıyosun bu kdr şeyi diye. Şimdi ben boşuna bu saate kdr ayakta kalmadım :D gece boyunca içim dışım poker oldu.... Dahada okula gıdıcem ya :(
bu arada bı soru "renk full hausdan daha yuksek dıye bılıyorum ben yani renk>full haus>full (3lu) ben mı yanlıs bılıyoeum bvı aydınlatn bre[signature][hline]FB Sailing Team
Sosyal ağlarda paylaş

Ellerimize saglik.. Poker oynamak ve oynayabilmek gercekten zormus. Bu kadar kombinasyonu bilgiyi nasil kafanizda tutuyorsunuz ?[signature][hline]Emaleth, 28 Temmuz 2003 16:04 tarihinde demiş ki:
bilirsiniz, ben bu forumların "erkek hamamı" gibi görülmesine, burada benim deyişimle "kaave" muhabbeti yapılmasına karşıyım. hiç hoşlanmıyorum, hiç mi hiç yakıştıramıyorum. ha naapıyorum? biri "beyler" diye thread açınca gidip "cici bayanlar" yapıyorum. dünya ters dönmeye başlayıp, birdenbire burası güllük gülistanlık mı oluyor? hayır.
ama ne oluyor? biri kaave ağzı yaptığında, kullanıcılar tarafından ben daha müdahale etmeden uyarılıyor ve fark ettiniz mi bilmem, artık "beyler" diye thread açılmıyor.
Sosyal ağlarda paylaş

said:
mADmaXimus, 19 Eylül 2005 18:31 tarihinde demiş ki:
super olmuş bunun advanced bolumundede karşıdakinin elini tahmin etmekten bahsedersen super olur

basitçe açıklamaya çalışıyım (karşıdakılerın blof yapmadıgını varsayıyoruz)
bir kağıt isterse buyuk ıhtımalle döper vardır
iki kağıt isterse buyuk ıhtımalle 3lusu vardır
kagıt ıstemezse kenti veya floshu vardır. buyuk ıhtımalle kenttır
3 kağıt ısterse elınde sadece bı ıkılısı wardır.
4 kağıt ısterse salla elınde beş benzemez vardır.[signature][hline]FB Sailing Team
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...