Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

yıldırım düşerken elektrik akımının izlediği yol

Wordellion

Öne çıkan mesajlar

hava homojen bir karışımdır. geçenlerde yıldırım düşüyordu ve elektrik akımının ziksaklar eğriler çizerek denize ulaştığı dikkatimi çekti. eğer hava homojense her yerde elektrik iletkenliğinin aynı olması gerekmez mi ? eğer bu doğru ise neden elektrik akımı zik zaklar eğriler çizer?[signature][hline]And darkness will cover the light
wrdlln

[Bu mesaj Wordellion tarafından 31 Ağustos 2005 16:33 tarihinde değiştirilmiştir]
Sosyal ağlarda paylaş

son 1 saattir araştırıyorum, ama neden zigzag şekilnde gittiği konusunda yeni bişi öğrenemedim (nedense başka kimse bunu merak etmemiş herhalde :S) Anlıycaın sadece bi tahminde bulunabilirim, başkalarıda fikirlerini yazarsa hoş olur.

Homojenize ne demek bilmiyorum ama eğer her yerde aynı yükü taşıyor hava demek istediysen doğru değil. Hava normalde yük taşımamalı ve elektrik iletmemeli. Kozmik ışınlar havadaki atomların elektronlarına çarpıp, havada yük taşıyan atomların oluşmasına ve dolayısıylada elektrik transferine olanak tanıyor.

Sen herhangi bir ışık (şimşek) görmeden önce negatif yüklü ionlar buluttan aşağıya doğru bir "köprü" kurmaya çalışıyolar, bu sıradada bulutun yarattığı elektro magnetik(yada direk elektrik yüküde olabilir) dalgalarla yerdede positif ionlar toplanıp, yukarı bir "köprü" kurmaya çalışıyolar. Bu iki "köprü" birleştiğinde muazzam negatif bir yük buluttan yeryüzüne iniyor (gördüğümüzün çoğu bu yani).

Köprü dediğim, buluttan aşşağı özgürce dolaşan elektronlardan bir çok uzantı oluşuyor ve yerden yukarı ise elektronlarını kaybetmiş positif ionlardan oluşan bir uzantı oluşuyor. Sonuçta bu ionların dağılımı düz bir yol izleyemiyor, havada ionlaşması zor olan moleküllerle karşılaşabiliyorlar. Sonuçta yokuş aşşağı tepede bir suyun izleyeceği yol karşısına çıkacağı engellere göre yön değiştiremek zorunda kalabilir, sanırım bitki ve taşlar yerine büyük ve sağlam molekülleri(yada direk şanslı ve bozulmamış moleküller diyelim) koyarsak, yokuşun yerinede kozmik ışınlarla bozulup ionlaşmış atomları koyarsak belki elektriğin izlediği yolu daha iyi anlayabiliriz.

Dediğim gibi bi saattir bakıyorum ne oluyo diye, neden zig zag çizdiğini kimse açıkça yazmamış. Dolayısıyla kendi bildiklerimle elimden geldiğince mantıklı bi tahminde bulundum ama elektrik en iyi olduğum konu değildir, hatam varsa düzeltin, kendi fikirlerinizi sunun bende merak ettim...[signature][hline]Sacré Bleu!

[Bu mesaj Patates tarafından 31 Ağustos 2005 19:00 tarihinde değiştirilmiştir]
Sosyal ağlarda paylaş

Ben gökten yere iniyor diye biliyodum, topraklamak sonuçta gerçekleşen olay, daha büyük çapta tabii ve buda elektrik yükünün toprağa gitmesidir. Bide evet en kısa değil, en çabuk ve en az enerji gerektiren yolu izliyor yıldırım. Buda yukarda yazdıklarımla birleşirse gerçeğe yeterince yakınız gibi geliyo..[signature][hline]Sacré Bleu!
Sosyal ağlarda paylaş

tam bu konuda bir şey daha soracağım ya bulut eksi yüklenirse bu durumda toprak artı olur o zaman gökten yere iner mi acaba

ayrıca hava homojense örneğin bir maddenin taneciklerinin farklı noktalarda alınan hacimlerde aynı yoğunlukta olması gerekmez mi?[signature][hline]And darkness will cover the light
wrdlln

Sosyal ağlarda paylaş

said:
Patates, 31 Ağustos 2005 19:10 tarihinde demiş ki:
homojen ne ya?

homojen bir maddenin her yerindeki özelliklerinin aynı olması demek türkçesi türdeş örnekler:şekerli su alkol su karışımı tüm gaz karışımlar saf maddelerin hepsi(bileşik veya element)

karışımlar fakat tek bir madde gibi gözüküyorlar[signature][hline]And darkness will cover the light
wrdlln

[Bu mesaj Wordellion tarafından 31 Ağustos 2005 19:25 tarihinde değiştirilmiştir]
Sosyal ağlarda paylaş

Hmm açıklaman için saol. Havanın homojen olması yetmez yıldırımın şimşek şeklinde inmesi için. Çünkü elektriğin ilerlemesi için ionların "teması" (yakınlaşması) gerek. Bir cm^3 te homojen olaiblir hava ancak elektrik ilerlemek isterken sağa-sola kayabilir, bu kaymalar artabilir ve dolayısıyla yönü değişebilir, nitekim olanda bu. Hava homojen olsa bile içindeki ionların haraketli olduğundan elektrik akımı düz ilerleyemez. Üstelik hava homojen değil zaten, çünkü ionlaşma dış etkenlerle oluşuyor. Dış etkenlerin küçük bi alanı etkilemeside mümkün. Dahada önemlisi hava zaten yukarı çıktıkça seyreliyor aşağıda yoğunlaşıyor. Bu bile havanın homoşenik olmadığını gösteriyor.[signature][hline]Sacré Bleu!
Sosyal ağlarda paylaş

hava karışım olarak homojendi galba, ama belki yüklü moleküller homojen dağılmamıştır. (bildiğimden değil sade tahmin ediyorum)

şöyle iğrenç bi çizim yapaym; (-) ler yeryüzü (0) lar yüksüz hava molekülleri (+) lar da yüklü hava molekülleri olsun

++++++++
000000+00
000000000
000+00000
000000+00
-------------
gibi olsa akım yerden başlayaraktan tepeye çıkana kadar zikzak çizer gibi geliyo bana.[signature][hline]Adblock Image: http://forum.paticik.com/images/madalya/*

[Bu mesaj Rahan tarafından 31 Ağustos 2005 21:33 tarihinde değiştirilmiştir]
Sosyal ağlarda paylaş

http://en.wikipedia.org/wiki/Lightning

burayı okuyun istiyosanız. Negatif yüklü olan bulut ve pozitif yüklü olansa yer dolayısıyla negatif yük buluttan yere gidiyor. Bu tür, yıldırımların %95ini oluşturuyormuş. Bi bu kaynağa dayanmıyorum bide yanımda okul kitabım var ondada öyle diyo. Ayrıca zaten mantıklı olanda bu. Kara çok büyük bir kötle olduğu için bulutun fazla elektronlarını almak, toprağın yükünü değiştiremiyor (genel olarak). Ancak aksi doğru değil, küçük bir bulutun daha fazla elektron alması bulutun yükünü değiştireceği için bunun olması daha zor.[signature][hline]Sacré Bleu!
Sosyal ağlarda paylaş

homojenlikle elektrik yukunu nasil bagdastirmayin lutfen.

lisede kutuplasmayi gostermislerdir, aynisinin bulut ve bi tepede oldugunu dusunun. tabi bu yukler normalin ustune ciktigi zaman yildirim olusuyo. bulut ve tepe arasinda kalan bolumde elektrik yukleri farklilik gosterdigi icin tek bi cizgi degil, catalli yol izler yildirim. aslinda yildirim mumkun oldugunca duz gider de, notr bi bolgeden gecmektense kutuplasmis yerden elektrik iletmek daha kolay oldugu icin o yolu izler (sanki kendi secebilecekmis gibi bi cumle oldu ama anlayin iste ordan gecebildigi icin o yolu izliyo). bu sirada baska notr olmayan bolgeler varsa bunlarla da alisveris yaptigi icin yildirim "yildirim" gibi gozukur.[signature][hline]Tulahr
Sosyal ağlarda paylaş

@Patates:

Wikipedia'ya göre ikiside doğru oluyor. Sıklıkla yaşanan senin söylediğin durum, nadir görünen ise benim iddia ettiğimmiş. Nadir görünen diğerine oranla daha şiddetli oluyormuş. Yani ikiside doğru.

Bu soru iyi oldu, kültür yaptık sayesinde. Ayrıca homojenlik konusunda evet hava homojen ama yüklerin dağılımı homojen değil sizinde söylediğiniz gibi. Çevre faktörler ionlaşmanın farklı olmasını sağlıyor. Yıldırım da güzergahını bu ionlaşmaya göre çiziyor. Daha evelde de söylediğim minimum enerjiye yönelme kuralı yüzünden. Bu minimum enerjı olayının bir benzeri durumu yağmur damlasının pencerenize çarptıktan sonra aşağıya doğru yönelmesi sırasında izleyeceği yolu çizmesinde de görebiliriz.

Yerçekimi ivmesi vasıtasıyla yıkabileceği engelleri seçerek güzergahını belirliyor. Yetmediği yerde de takılıp kalıyor, dışarıdan bir güç gelene kadar. Misal rüzgar, ya da parmaklarımız. :)[signature][hline]In God I Trust
For Rest I Just Test
Sosyal ağlarda paylaş

homojen hava da. elektrik yükü de homojen dağılacak değil ya ?
ki yerden bulutlara kadar her katmanda daha farklı yoğunluk gözlenir. aşağıya doğru dallanır genelde bu yüzden.aşağıda daha yoğundur.
yerden buluta doğru yıldırım hiç görmedim, ama mümkün olabilir gibime geliyor, enteresan görünürdü heralde.[signature][hline]abeo nihilum demonstrere
quod abolesco dum te defendoa.k.
Sosyal ağlarda paylaş

simdi suyun içinde tuz çözersek NaCl yani iyonlara ayrısır ve bu iyonların derisimi her yerde aynı olur ki biz buna homojen diyebilelim.

lise kitaplarının hepsi tüm gaz karışımlarının (kapalı ortamlarda) homojen olduğunu soyler buyuk sistemlerde bu durum cok gecerli değildir bu kadarını biliyorum.ama buluttan yere dogru yer duzlemine dik bir dikdortgen duzlem cizersek bu duzlemin tabanına paralel bir çok cizgi cizsek olusan cizgilerin arasındaki yerlerde kalan gazlar homojendir(küçük parçalara ayırdım yani ) o zmn iyonlarda homojen dağılmalıdır(?) (iyonlar homojen olmaz diyorsunuz ama neden?belirtin lütfen )bu durumda sutun gibi gitmez mi yine? anlamadım ben yine galiba:D[signature][hline]And darkness will cover the light
wrdlln

Sosyal ağlarda paylaş

hehe bize lise 2 de öğretilen yıldırımın havada öyle geçiş yapmasının tek nedeni sudur.Yani yağmursuz bir ortamda yıldırım düşmez mutlaka yağmur olmalıdır.Ve yıldırım yağmur suyunu kullanarak en kısa yolu yani en az enerji harcayacağı yolu izler.[signature][hline]Seviyorsan bekliyorum Tıkla Diablotg
diablotg, 13 Ocak 2005 22:48 tarihinde demiş ki:
ne insanlar gordum elbisesi cok , ne insanlar gordum icinde elbise yok
Sosyal ağlarda paylaş

said:
Wordellion, 01 Eylül 2005 16:12 tarihinde demiş ki:
simdi suyun içinde tuz çözersek NaCl yani iyonlara ayrısır ve bu iyonların derisimi her yerde aynı olur ki biz buna homojen diyebilelim.

lise kitaplarının hepsi tüm gaz karışımlarının (kapalı ortamlarda) homojen olduğunu soyler buyuk sistemlerde bu durum cok gecerli değildir bu kadarını biliyorum.ama buluttan yere dogru yer duzlemine dik bir dikdortgen duzlem cizersek bu duzlemin tabanına paralel bir çok cizgi cizsek olusan cizgilerin arasındaki yerlerde kalan gazlar homojendir(küçük parçalara ayırdım yani ) o zmn iyonlarda homojen dağılmalıdır(?) (iyonlar homojen olmaz diyorsunuz ama neden?belirtin lütfen )bu durumda sutun gibi gitmez mi yine? anlamadım ben yine galiba:D

İyonların "miktarı homojenik" olabilir. Ancak iyonların "dağılımı" homojenik olmak zorunda değil. Örneğin; her cm küpte 100 iyon var diyelim. İlk cm3 örnekte 100 iyonun çoğu yüzeyi kaplamış, ikinci örnekte ise 100 iyonun hepsi cm3ün ortasında top şeklinde küpün yüzeyinden tamamen ayrılmış bir şekilde. bu kadar abartı durumların gerçekleşmesi olası olmasada, bu durumda elektrik ilk cm3te ilerleyebilir ikinciye temas edemezdi. Bu kadar abartı olmasada benzer durumlar atmosfer için söz konusu olabilir (atmoseferdeki her metrekare birbirinden farklı iyon dağılıma sahip olabilir yani)

said:
diablotg, 01 Eylül 2005 17:37 tarihinde demiş ki:
hehe bize lise 2 de öğretilen yıldırımın havada öyle geçiş yapmasının tek nedeni sudur.Yani yağmursuz bir ortamda yıldırım düşmez mutlaka yağmur olmalıdır.Ve yıldırım yağmur suyunu kullanarak en kısa yolu yani en az enerji harcayacağı yolu izler.

Bence yanlış hatırlıyosun çünkü yağmursuz havadada yıldırımın düşmesi gayet doğaldır. Bulutlarda su buharının olması statik enerjinin birikmesi için yeterli. Su buharı atmosferde yükselirken dünyanın manyetik alanından dolayı ve atmosferden yük toplayıp bulutlarda birikiyor (sırf wikipediadan okudum ama gayet mantıklı). Ayrıca yağmur, yeryüzüne bir yıldırım şeklinde inmiyor. Her yağmur damlası arasında boşluklar olacaktır ve sonuçta yine havadaki iyon dağılımına dayanmamız gerekir. Üstelik, saf su iletken değildir. Suyun iletkenliğini sağlayan içindeki mineraller ve tek tük su molekülünün iyonlarıdır. Yağmur damlasının iletken değildir yani.[signature][hline]Sacré Bleu!
Sosyal ağlarda paylaş

NaCl'in bile kendi atomlarindaki elektron sayilari degisebilirken (ogretilenin aksine hepsinin sabit sayida elektronu yoktur, ortalamasi verilir sadece) belli bi alanda ki atomlarin yuk sayilarinin ayni olmasi, cansiz bir nesnenin canlanmasi kadar dogal ya da bir o kadar tesaduftur...[signature][hline]Tulahr

[Bu mesaj riglous tarafından 01 Eylül 2005 21:12 tarihinde değiştirilmiştir]
Sosyal ağlarda paylaş

Biraz alakasız olacak ama sımdı bu konu acılınca aklıma geldı buraya yazıyım dedım yenı konu acacagıma :)

Bır ınsana yıldırım yukarıdan degılde yerden carparmıs topraklanma ıle ılgıymıs sanırım bılen varmı merak ettım cok....[signature][hline]Eğer sen kendi kaderini cizebilecek kadar güçlü değilsen başkaları senin kaderini cizecektir ve sen buna karşı gelemeyeksin......
Sosyal ağlarda paylaş

said:
Patates, 01 Eylül 2005 19:43 tarihinde demiş ki:
Bence yanlış hatırlıyosun çünkü yağmursuz havadada yıldırımın düşmesi gayet doğaldır. Bulutlarda su buharının olması statik enerjinin birikmesi için yeterli. Su buharı atmosferde yükselirken dünyanın manyetik alanından dolayı ve atmosferden yük toplayıp bulutlarda birikiyor (sırf wikipediadan okudum ama gayet mantıklı). Ayrıca yağmur, yeryüzüne bir yıldırım şeklinde inmiyor. Her yağmur damlası arasında boşluklar olacaktır ve sonuçta yine havadaki iyon dağılımına dayanmamız gerekir. Üstelik, saf su iletken değildir. Suyun iletkenliğini sağlayan içindeki mineraller ve tek tük su molekülünün iyonlarıdır. Yağmur damlasının iletken değildir yani.

sen yağmursuz düşen bir yıldırım gördünmü.Yada duydunmu?
Havadan o elektriği yere yada yerden yukarı geçebileceğini mi savunuyosun.Herne olursa olsun yer ile bulutlar arasında iletkenliği olmayan bir hava var.Saf su iletken değildir öyle mi?
bak aklına her geleni yazarak yorum yapıorsun sayılmaz.Su iletkendir ve Yıldırım yağmur suyunun iletkenliğinden yararlanır.Yağmur suyu saf su değildir çok az bir tuz değeri vardır o suyun.Bu yüzden iyi bir iletkendir.Rica ediyorum yorumlarınızı insanları sen birşey bilmiorsun diyerek yapmayın her ne çeşit değişik fikir üretirsiniz üretin gerçek 1 tanedir.[signature][hline]Seviyorsan bekliyorum Tıkla Diablotg
diablotg, 13 Ocak 2005 22:48 tarihinde demiş ki:
ne insanlar gordum elbisesi cok , ne insanlar gordum icinde elbise yok
Sosyal ağlarda paylaş

1. Yağmur tabiki saf su değildir. Havada asılı olan toz zerrelerinden tutun, yine atmosferde olan bilimum gazlar içinde erimiş haldedir.

2. Havanın homojen olduğunu düşünmüyorum. Havadaki partiküller, çeşitli gazlar farklı noktalarda bence farklılık göstermesi gerekir. Ayrıca alçak/yüksek basınç noktaları ilede yoğunluk farkı mevcut. Bunu daha düşük ölçekli de düşünebilirsiniz.

3. Yer neden - yüklü olsun ben anlayamadım? Pozitif olması gerekirki yıldırım aşağı insin. Ayrıca topraklama için de biz yere bağlamıyormuyuz kablolarımızı? Dünyayı bildiğim kadarıyla sonsuz proton kaynağı olarak kabul ediyorduk?[signature][hline]ICQ#: 1957744 MSN Messenger: [email protected]ek$i:topluignebasi
WoW:Narcosis[Burning Legion] | Shab[Warsong] | Prion[Skullcrusher]
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...