Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Poker tutorial advanced class (bu sefer daha basit bir anlatımla...)

Antimodes52

Öne çıkan mesajlar

Evet bu yazıyı nasıl olsa oyunla haşır neşir olan insanlar okuyacağı için sorun çıkacağını zannetmiyorum, ben de yazarken arada sırada boşluk bırakıp, daha basit bir biçimde anlatmaya çalışacağım.

GİRİŞ (Ne öğreneceğiz?)

Öncelikle, beginner tutorial'da oyunun sadece ve sadece teknik kısımlarını anlatmıştım. Poker kilometre oyunu olduğu için 0'dan yazıyla öğretmek pek mümkün olmasa da, oyuna yeniyseniz o tutorial'a bir göz atmanızı öneririm, kural olarak yeni bir şey öğrenecek olmasanız bile pokerin nasıl bir prensip oyunu olduğu hakkında bir görüş elde edersiniz. Günümüzde ne yazık ki bir çok poker oyuncusu oyunu küçümsüyor, öylesine oynuyor resmen. Advanced tutorial'ımızda ise risk management (risk ayarı yapmak), bluffing (blöf yapmak), luring (oyuna çekmek), intimidating (korkutmak) gibi olaylara değineceğiz. Ancak öncelikle günümüz poker oyuncusunun genel bir kaç hatasına değinmek istiyorum:
*Poker internetten oynanacak bir oyun değildir. İnternette oynadığınıza poker bile denemez açıkçası. Poker gözlem oyunudur, poker prensip oyunudur, yüz kere sorsalar yüz kere aynı cevabı veririm. Dolayısıyla internetten poker öğrenmiş oyuncular, sakın gerçek poker masasına oturunca internettekiyle aynı oyunu beklemeyin. Poker insanlarla komünikasyona dayalı bir oyundur. İnsan sarraflığı gerektirir. Neyse bu konuya poker face dediğimiz şeyin tanımını yaparken değineceğim daha detaylı
*Sürekli blöf... Çok yaygın bir hata, blöf rastlantı değildir, blöf "haydi yavrus şansımız varsa tutsun" denemesi değildir. Blöf hesap edilmiş ve üstünde düşünülmüş bir harekettir. Buna da ilerde daha açıkça değineceğim.
*Her oyuna girme ihtiyacı. Çoğu poker arkadaşım her oyuna, her ele girme merakında. Bu yanlışa da değineceğim ileride.
*Prensipler ve kuralların dışına çıkmak. Etraf sırası gelmeden konuşan, kağıtları kestirmeden dağıtan garip gurup adamlarla doluştu. Onlardan biri olmayın!
*Fazla konuşmayın, masadaki varlığınız pek de belli olmasın.

Şimdi bu genel hataları bir çok kişi yapıyor. Bizim amacımız bunları ve daha bir çoğunu bu tutorial ile size bazı nosyonlar aşılayarak azaltmak ve mümkünse hiçe indirgemek.

Risk Management (risk hesabı)

Risk management nedir? Risk management, her hareketinizde ne kadar risk aldığınızı, ne kadar paranızı riske attığınızı içgüdüsel olarak hesaplamaktır. Yani kısacası, oynayışınızı rastgelelikten matematiğe dökmektir. Peki biz bunu nasıl yapacağız? Genelden özele daraltarak anlatmaya çalışacağım.

İlk ve en önemlisi, poker oynama zamanınızı (bu bir saat olur, iki saat olur her neyse artık ne kadar masada oturduysanız) 10'a bölün. Bu 10'a bölünmüş zaman diliminin 1.5 en fazla 2 parçası blöften oluşur. Gerisi matematiğe ve kartlara dayanır. Poker kahramanların oyunu değildir. Kahramanlar hızlı yaşayıp erken ölmeye razı insanlardır. Sizin amacınız uzun süre zarfından sonra da ayakta kalmak. Blöfe güvenmeyin. Blöf sadece ufak bir unsur kocaman bir oyunda.

İki - paranızı sistematik harcamayın. Karşılaşacağınız oyuncular sizi birer çakal gibi takip edecektir. Kaç tane oyuncuyla karşılaştım, adam elinde 3lü varsa devamlı 5 milyon, full varsa 10 milyon gibi kafasında bir tarife kurmuş, ona göre oynuyor. Bu yapabileceğiniz en büyük hata. Ortaya attığınız para her zaman değişsin, aldığınız risk her zaman değişsin. Her zaman unstable olun. İnsanlar sizi önceden tahmin edemesin.

Üç - elinizde iyi bir şeyler olmadan %90 oyuna girmeyin. "İyi bir şey" göreceli bir kavramdır. Mesela ben elime 7 ve 8lerden oluşmuş bir deux pair gelse oyuna girmeyebilirim ancak bir as pair gelse kesinlikle girerim. Başlangıçta elinizde olandan çok, kart alma turundan sonra elinizde olacağın daha önemli olduğunu unutmayın. 7 ve 8'lilerden oluşmuş bir deux pair'e isteyeceğiniz tek kartın o eli full yapma ihtimalinin yüzdesini hesaplayın, bir de elinizdeki as pair'in as 3lü olup o eli muhtemelen kazanmanızı sağlayacağını düşünün. Zaman zaman elinizdeki deux pair'i bozmaktan çekinmeyin. Bir de ne olur, elinizde beş benzemez varken battalgazi gibi oyuna dalmayın "bir şans" diye. Para kaybetme dediğimiz olay genelde gereksiz yere girilen 10 tane elden oluşuyor, risk aldığınız 1 tane elden değil.

Dört - her oyuncuyu ayrı ayrı tanıyın ve her birine birer pattern adayın. İlk 5-6 elinizde biraz para kaybetseniz de devamlı insanları yemleyin, ne mal olduklarını anlayın. Mesela genelde insanlar çok yüksek paralar yatırıyorlarsa bu sizi kaçırmak içindir, risk alma dahilinde bu kadar yüksekten uçan birinin elini görmeye karar verebilirsiniz (bu ekonomik durumunuza da bakar).

Beş - elinizi belli etmemek için elinizden gelen her şeyi yapın. Mesela ben bir risk alıyorum ve kağıtlar dağıtılırken daha elime bakmadan pas diyorum, başka biri oyunu açarsa ve elim uygunsa sonradan giriyorum. Böylece karşımdaki oyuncular elimde açar olup olmadığını bilemiyorlar kartların istenmesinden sonrasına kadar. Ha, arada sırada elime çok güzel kart gelip pas dedim diye boşa gittiği olmuyor mu? Tabii ki oluyor ancak dediğim gibi b
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...