Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Linux her konu


Angelfire

Öne çıkan mesajlar

Evet arkadaşlar son zamanların yükselen değeri linux. Özellikle paticik donanım bölümünde artan linux merakı ve sorulan ( başlamak istiyorum yardım eden yok mu?, hangi distro, nasıl kurucam, nası dosya çekeceğim ? ) gibi soruların yanıtlarını vermek ve zamanından bizim itildiğimiz gibi yeni linux severleri linux dünyasına dürtelemek amaçlı bir yazı olacak bu yazımız.

linux nedir yenirmi gibi soruları ufak bir açıklamayla geçmeyi biraz daha elle tutulur bilgileri vermeyi amaçlıyorum.
linuxünüz ile müzik dinleyebilir, web sitelerini gezebilir ( ie ye göre daha hızlı ve güvenilir bir biçimde), mail atabilir, mail alabilir, anında mesajlaşma servisleri ile chat yapabilir, irc serverlarına bağlanabilir, video izleyebilir,cd yazabilirsiniz kısaca windows ta yapabileceğiniz herşeyi yapabileceğinizi anlatmaya çalışıyorum. Kesinlikle ve kesinlikle yapamayacağınız bir şey yok.
Eğer illa oyunda diyorsanız çeşitli sanal windows yaratma programları ile oyun bile oynayabilirsiniz ( ama bu konuda bana güvenmeyin pek ilgilenmiyorum ).

Yeni başlayacak arkadaşlara linux un nasıl bişi olduğunu pek fazla ısırmadığını ısırsa bile canınızı pek yakmayacağını anlayıp görmeleri için live cd denilen kurulum gerektirmeyen cd lerden çalıştırıp linux ortamına akmalarını öneriyorum.
bu akma işlemi içinse benim favorim ftp://ftp.uludag.org.tr/pub/pardus/calisan/1.1/pardus_calisan_cd-1.1.iso en azından ana dilinizde kde ortamında çok ta sancılı olmayan bir tanışma aşaması olacak. yapmanız gereken tek şey cd yi çekmek bir cd yazma programı ile ( nero vs) iso dosyasını cd ye yazmak ve bios tan startup boot u cd romunuza ayarlamak olacak

Eğer açıklamak gerekirse şöyle düşünün
bir çekirdek var linux çekirdeği ve bu çekirdeğin üzerine çalıştırılan shell (komutlarımı algılayan ve işleyen) bu shell üzerine x grafik sunucusu
ve bu grafix sunucusu üzerindede bizim tıkladığımız oynadığımız masa üstü yöneticileri kde ve gnome en popülerlerindendir.

Neyse zaten linux le tanışmış yada live cd hikayesine girmek istemeyen arkadaşlar için
Benim sevdiğim iki sürüm söyleyebilirim biri Debian ikincisi ise sharky nin sürekli bahsettiği slackware bu iki distro da gönüllüleri tarafından hazırlanan distrolar
ama tabiki kişiden kişiye değişir benim ikisi arasındaki favorim debiandır.
Slackware de dropline gnome masa üstü yöneticisi ve swaret gibi şok şukela olan sistemler vardır debianda ise benim bayıldığım dpkg debian package sistemi ve apt get sistemleri vardır.

Yinede şu an yeni başlamış ve live cd yi atlamış arkadaşlarımızdan bahsediyoruz bu durumda kurulumu süper kolay olan ve gerçekten güzel hazırlanmış olan Ubuntu distrosundan bahsedelim.

Ubuntu ismi afrika kökenlidir anlamı iste Ben,sen olduğun için benim gibi bir şey. Neyse bu isme ve karmaşık açıklamasına bakmadan neden şok şukela olduğunu açıklayalım. Öncelikle kurulumu çok kolay ve debian tabanlı apt get sisteminin dibine vurmuş bir sürüm. Ayrıca kendi synaptic i apt get sistemine dayanıyor ancak yeni kullanıcılar yada windowstan vaz geçemeyen arakdaşlarımız için biçilmiş kaftan. Zaten gerçekten güzel bir distro olmasa distrowatch sitesinde bu kadar hızlı kullanıma yayılan bir sürüm de olamazdı.

Ubuntunun özelliklerine devam edelim şu an için 2.6 kernel (çekirdek )
ve gnome 2.10 kullanmakta türkçeleştirmesi gerçekten çok iyi yapılmış
ve ubuntu için hazırlanan firefox apache gibi programların özel versiyonları var . İnternet üzerinde bir sürü tutorialine ulaşabileceğiniz gibi bütün sorunlarınızın yanıtına google da yapacağını ufak bir arama ile ulaşabiliyor olacaksınız.
ayrıca
http://www.ubuntuguides.org sitesinden karşılaşabileceğiniz bir çok problemin cevabı olan rehberleride mevcut.
en büyük artısını söylemeyide unuttum diğer distrolar gbi onca cd ile uğraşmanıza gerek kalmayacak şekilde 1 adet install cd si var ve oda 580 mb civarında bu cd çekmeniz yeterli kurulum için.
Yapmanız gereken işlemlere geçelim
http://se.releases.ubuntu.com/5.04/ubuntu-5.04-install-i386.iso
adresinden iso dosyasını download etmek ve bir cd yazıcı programı ile boş cd ye kaydetmek.
ardından tekrar bios tan boot startup ı cd romunuza ayarlamak ve bilgisayarınızı yeniden başlatmak.
kurulum sürecinde ise dikkat etmeniz gereken şeyler ( bilgisayarınızda ayrıca windowsunuz olduğunu dikkate alıyorum)
öncelikle hard diskinizi bölümleme kısmına geleceksiniz eğer linux için ayırdığınız bir alan varsa direkt otomatik bölümle deyip geçin eğer yok ise.
elle bölümleme yi seçin silmek istediğiniz bölümleri silin
sıra bölümleri yaratmaya geldi
yaklaşık 1 gb lik bir swap alanı yaratmanız gerekiyor.
5 gb lik bir alan yeterli olacağı gibi 10 gb kök dizininiz için şok şukela olacaktır ext 2 ile biçimlendirin
ayrıca benim önerim hem windowsunuzun hemde linux ünüzün kullanabileceği ortak bir fat dosya sistemi ile biçimlendirilmiş bir bölüm daha yaratmaktır büyüklüğü size kalmış. Bir diğer dikkat etmeniz gereken nokta ise (windows kullandığınızı varsayı
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

gecenin bu saatinde yapılmayan noktalamalar
verilmeyen paragraflar ve yapılan typolar için hiç bir sorumluluk kabul etmemekteyim
:)
düzeltebilecek bi durumdada değilim valla[signature][hline]I am lost in the black chamber.There's no way to turn back. I'm possessed by the old creature who has planned all to take my soul. Too late for me, in my hands, in my head. He is in me, my soul is lost in his black chamber...
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Hm peki ilk soru benden o zaman : )

Yarın dizüstü bilgisayarım geliyor. ahanda bu Bu aletle beraber orjinal xp verilmiyor. Üzerinde mandrake kurulu olarak geliyor. Bunca senedir de meraklıyım ama teknik yetersizliklerden dolayı kurup çalışma şansım olmuyordu bir türlü. Hazır bu alet bu şekilde kurulu gelirken oturup linux ile başlayayım.

En son mandrake 9 kurmuştum sanırım. Diğer sürümlere nazaran daha kolay gelmişti. Şimdi sorayım hikaye kısmından sonra : )

Şöyle sıkı sıkıya bir Linux kullanıcısı olmak için (slackware kadar kasmasın mesela. sharky'de yok ortalarda soracak adam olsun : p ) mandrake yeterli mi dersiniz ? Yok değilse nasıl bir dağıtım tavsiye ediyorsunuz ? Stabilitesi ve uzun süre yaptığım hataları tolere edebilecek bir sistem istiyorum yazıcam ama vindoz mu lan diye kızarsınız diye korkmaktayım :-)[signature][hline]Selçuk Erdem'den önce de zopik'tim ben...
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

ehm az önce kargo geldi. içinden ne çıktı bilin bakalım : )

ehehe sevindirik oldum. çocuk gibiyim .. neyse : ))

şimdi bu alet 1280x800 e kadar destekliyor. ama şu anki çözünürlüğü 1024x768x71hz. widescreen olduğu için çok kötü görünüyor gözüme. aradım taradım nerden değşitireceğimi buldum ama sadece 3 mod listelenmiş. hz ise sadece 1 adet o da 71. bunu başka nereden değiştirebilirim ya da max. çözünürlüğe çıkarabilirim ?

mandrake linux 10.1 kurulu makinede ...[signature][hline]Selçuk Erdem'den önce de zopik'tim ben...
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

gençler tekrarlıyorum bakın :)
redhat tabanlı sistemlerden mandrakede uzak turun
özgür yazılım kullanmayı ilke edinmi distrolara bakın
ubuntu ile girin donanımsal açıdan sorun çekmeyeceksiniz debiandan farklı bir donanım yapılandırma sistemi var
sonra debian yada slackware ile tanışın[signature][hline]I am lost in the black chamber.There's no way to turn back. I'm possessed by the old creature who has planned all to take my soul. Too late for me, in my hands, in my head. He is in me, my soul is lost in his black chamber...
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

zopik konsola
mount -l komutunu ver
hangi hdd bölümlerinin nereye bağlantığını görebilrisin[signature][hline]I am lost in the black chamber.There's no way to turn back. I'm possessed by the old creature who has planned all to take my soul. Too late for me, in my hands, in my head. He is in me, my soul is lost in his black chamber...
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

fedora illet ettirdikten sonra eski mandrake'ci olarak bi mandriva 10.2 kurdum. hersey iyi guzel, hizli, stable fakat library'lerle cok problem yasiyorum. gkrellm'den tutun xmms'e her program elli tane library istiyor. mandrake release'leri bile.

ubuntu dusunuyorum. fakat beni korkutan ubuntu install cd'sinin sadece 580 mb olmasi. 3 cd'lik mandrake'de bile library az varsa kim bilir tek cd'lik ubuntu'da ne kadar problem yasarim.. hakkaten oyle ubuntu'da library problemi oluyor mu?
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

sonunda beni ağlatacaksınız :)
işte o 580 mb olayıdan korkma
ama kde mi gnome mu kullanmak istiyorsun
ubuntu gnome versiyonu kubuntu ise kde versyionu
librarylerde sorun çekmessen eğer çekersen bile synaptic ile hepsini kendisi kuracak zaten sana sorun çıkarmayacak
apt-get librarilerle birlekte indirip kendiliğinden kuruyor[signature][hline]I am lost in the black chamber.There's no way to turn back. I'm possessed by the old creature who has planned all to take my soul. Too late for me, in my hands, in my head. He is in me, my soul is lost in his black chamber...
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

hehe bişi demiyorum sharky ama debian çok hoş olmuş yeni
dpkg ve apt get sistemi ile[signature][hline]I am lost in the black chamber.There's no way to turn back. I'm possessed by the old creature who has planned all to take my soul. Too late for me, in my hands, in my head. He is in me, my soul is lost in his black chamber...
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

×
×
  • Yeni Oluştur...