Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Ernst & Young tarafından düzenlenen Yılın Girişimcisi


Xaero

Öne çıkan mesajlar

Kerim Taner (Alara Tarım Genel Müdürü)
Ernst & Young tarafından düzenlenen Yılın Girişimcisi Yarışması'nın bu yılki birincisi dünyanın en büyük incir ve ikinci büyük kiraz ihracatçısı Alara Tarım'ın Genel Müdürü Kerim Taner'di. Kerim Taner ile girişimcilik konusundaki başarıları üzerine bir röportaj gerçekleştirdik.

Kısaca kariyer öykünüz?
1989 yılında İstanbul Üniversitesi İsletme eğitimiyle beraber iş hayatına atıldım. Eğitimde öğrendiklerimi anında iş hayatında pratik olarak kullanmam kariyerimin basında bana zengin bir tecrübe kazandırdı. Alara'nin yanı sıra Belçika, İngiltere ve Arjantin'de bütünleşmiş projelerde kurucu ortak oldum. Alara'de birçok departmanlarda çalıştıktan sonra 8 yıldır Genel Müdür görevini yürütmekteyim. Eğitimime Haziran 2005 itibarıyla University of Chicago Üst Düzey Yönetici MBA Programında devam edeceğim.

Alara Tarım hakkında bilgi alabilir miyiz? Alara Tarım'ı rakiplerinden farklı kılan özellikler nelerdir?
Alara Tarım dünyanın en büyük incir ve ikinci büyük kiraz ihracatçısıdır. Almanya'dan getirdiği, en verimli, patentli fidanları kendi ve üretici bahçelerinde yetiştirerek dünya pazarlarına en kaliteli ve Eurepgap sertifikalı ürünleri tedarik ediyor. Türkiye'de yaptığı üretimi yıla yaymak için aynı iş modelini Patagonya Arjantin'de de uyguluyor. Sezon içinde 10000'den fazla üretici ve 3000 çalışan bu vizyonla dünyanın 5 kıtasında 22 ülkenin dev perakende zincirlerine ürün satıyor. Alara ürün portföyünü yeni çeşit ürünlerle zenginleştiriyor. Pazarda talep gören yeni çeşit elma, kayısı, erik ve nektarınlar Alara'nın 42 milyon dolar cirosunu 2010 yılına kadar 100 milyon dolara çıkaracak. Pazar odaklı ve fark yaratmak için iyileştirme, geliştirme, yenilikler yaratma, yapılmayanı gerçekleştirme felsefesiyle çalışan Alara Tarım'da kalite, etkinlik, verimlilik ve rekabetçi yaklaşımlarla desteklenir. Amacımız; Türkiye'yi AB'nin meyve bahçesi yapmaktır.

Ernst & Young tarafından düzenlenen Yılın Girişimcisi yarışmasında birinci seçildiniz. Yılın Girişimcisi olma sürecinizde bahseder misiniz?
Alara Tarım ile Türkiye ve dünyada birçok başarılı ve olağanüstü projelere imza attık. Gerçekleştirdiklerimizi kamuoyuyla paylaşmak ve yarınlarımızı anlatmak istedik. Bu nedenle yarışmaya katıldık. Bugüne kadar yaptıklarımız yarın yapacaklarımıza temel olacak. Bu ödül ve dönem Alara tarihinde bir dönüm noktası olacak. Bu başarıda büyük pay sahibi üreticiler, çalışanlar ve diğer sosyal paydaşlarımız yaptığımız işin ne kadar önemli olduğuna şahit olarak ödülün haklı gururunu yaşadı. Türk tarımında yapılabileceklerin örnek bir öyküsü olmaktan gurur duyuyoruz.

Yılın girişimcisi ödünü almanızı sağlayan çalışma tarzınızın ve kişisel özelliklerinizin neler olduğunu düşünüyorsunuz?
Sürekli kendimi, çevremi ve şirketimi geliştirme arzusu içerisindeyim. Dünya çok hızlı gelişiyor ve değişiyor. Varılabilmemiz için koşu bandındaymış gibi sürekli ileriye doğru koşmalıyız. Durduğumuz an geriye düşeriz. Bu mantaliteyle Alara'da çok dinamik, geleceği düşünen ve sürekli farklar yaratmayı amaçlayan bir çalışma tarzını yerleştirmeyi amaçlarım. Doğru yaklaşımları geliştirmek için pazara çok yakın yaşarım. Pazar ne isteyecekse onu karşılamak üzere elastik bir şekilde her türlü altyapımızı hazırlarız. Bugün gelecekte yaşarız, dün planladığımız şeyleri yaparız.
Benim için her fikir çok önemlidir. Herkesi çok iyi dinler ve ne söylediklerini değil ne anlatmak istediklerini hissetmeye çalışırım. Sadece mantığımla değil duygularımla da karar veririm. Duygusal zekâmın güçlü olduğuna inanıyorum. Alara'da samimi, içten, açık, saygın, dürüst, adil ve duyarlı bir kültür vardır. Herkes sadece işini yapmaz aynı zamanda işe her şeyiyle katılabileceği ortamı yakalar. Bu kültür Alara'yı başarıya taşımıştır.

İş dünyasında dünya standartlarına ulaşabilmek için özellikle dikkat edilmesi gerektiğini düşündüğünüz noktalar nelerdir? Dünya çapında başarılar elde etmek isteyenlere nasıl bir yöntem tavsiye edersiniz?
İş dünyanızı çok iyi tanımanız gerekir. Hem sektörü, hem müşterinizi hem de tüketicinizi çok iyi anlamalı ve buna göre kendinizi, servisinizi ve ürünlerinizi hazırlamalısınız. Standartları kâğıt üstünde gerçekleştirmek yerine yaşam felsefesi olarak şirkete yaymanız gerekir. Her türlü projede kararlı ve tutarlı olarak inancınızı herkese yaymalısınız. Sürekli yeni ve iddialı amaçlar üretmeli ve bunları tüm ekibinizle paylaşmalısınız. Rüyanızı başkalarının da rüyası haline getirmelisiniz. Amacınıza ulaşacak yolu açık ve net şekilde çizip tüm enerjinizle yürümelisiniz. Sizin inandığınızı ve enerjinizi görenler sizinle beraber gelecek ve başarıya beraberce ulaşacaktır. Sınırlarımızı kendimiz belirleriz. Bugün iş dünyamızın coğrafi sınırları tüm yeryüzü, düşünce sınırlarımız ise hayal âlemimizin bizi götürebildiği noktadır.

[b]Girişimcilerin Türkiye'de ve dünyada karşılaşabilecekleri başlıca problemler nelerdir? Bu problemlerle başa çıkabilmeleri için n
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

×
×
  • Yeni Oluştur...