Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Leyte Körfezi Deniz Savaşı


King_Tiger

Öne çıkan mesajlar

II. Dünya Savaşı'nın sonucunu etkileyen hava ve deniz savaşı (23-26 Ekim 1944). Japonya Birleşik Filosu'nun çökertilmesini, ABD'nin Filipinler'i işgalini ve Müttefiklerin Pasifik'i denetim altına almasını sağlamıştır. Çarpışma, ABD kuvvetlerinin 20 Ekim'de Filipinler'in orta kesimindeki Leyte Adasına bir amfibi saldırı düzenlemesiyle başladı. Japonlar, buna kuzeyde San Bernardino Geçidinin uzağında bulunan ABD 3. Filosu'nu tuzağa düşürmeyi amaçlayan Zafer Harekatı (Şo-Go) ile karşılık verdiler. Bu arada üç ayrı kuvveti de çıkarma harekatını engellemek üzere Leyte Körfezi'ne gönderdiler. 1. Saldırı Kuvveti, kuzeyden hareketle Sibuyan Denizi ve San Bernardino Geçidi üzerinden; 2. Saldırı Kuvveti ve C Kuvveti ise güneyden Mindanao Denizi ve Surigao Geçidi üzerinden körfeze yönelecekti.

Japon kuvvetlerinin Leyte Adasının güneybatısında konumlanmaları sırasında ABD 7. Filosu'na bağlı denizaltılar, 1. Saldırı Kuvveti'nin yerini belirlediler ve 23 Ekim'de Palawan'ın batısında iki Japon ağır kruvazörünü batırdılar. Özellikle Sibuyan Denizinde neredeyse aralıksız süren bir dizi hava ve deniz çarpışması oldu. Bu arada ABD 3. Filosu, Japonların yem olarak öne sürmüş olduğu gemileri kovaladı. 25 Ekim'de hemen hemen aynı anda üç büyük çarpışma gerçekleşti. 7. Filo'ya bağlı savaş gemileri ve kruvazörler, Surigao Geçidinde C Kuvveti'ni yok ettiler ve 2. Saldırı Kuvveti'ni geri çekilmeye zorladılar. Bu arada 1. Saldırı Kuvveti, savunmasız San Bernardino Geçidinden geçti ve Samar açıklarındaki 7. Filo'ya bağlı nakliye gemilerine ağır zarar verdi. Ama çıkarma birliklerine saldırmaya hazır göründüğü sırada, beklenmedik biçimde geri çekildi. Kuzeyde Engano Burnu açıklarında 3. Filo'ya bağlı gemilerden bir bölümü, Japonların yem olarak kullandığı nakliye gemilerini batırırken; bir bölümü de güneye indi ve 1. Saldırı Kuvveti'ne saldırarak kovaladı.

Ana Britannica, 20. cilt[signature][hline]Ordumuz Türk Birliğinin, Türk Kudret ve Kabiliyetinin, Türk Vatanseverliğinin Çelikleşmiş İfadesidir.
Kemal Atatürk
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Amiral Kurita'nın filosunu keşfedenler, Borneo kıyısı açıklarında seyreden "Darter" ve "Dace" idi. Bu denizaltılar, gecenin karanlığından da yararlanarak bütün hızlarıyla Japon donanmasının önünde, su yüzeyinde kuzeye yöneldiler. Gün ağardığında denizaltılar, periskop derinliğinde suya daldılar ve yaklaşan donanmayı beklediler ve torpidolarını çok yakın menzilde bulunan donanmaya ateşlediler. Bu atışların sonunda iki Japon kruvazörünü batırdılar; diğerini de kullanılmaz hale getirdiler. Kurita, bizzat batırılan bir kruvazördeydi ancak zorlukla kurtarılarak; "Yamato" ana savaş gemisine tahliye edildi. Korkunç bir tecrübeydi yaşadıkları. Bundan başka Amerikalı amiraller, Japon gücü ve yaklaşma istikametleri konusunda bilgi sahibi olmuşlardı.

Amiral Halsey'in komutasındaki kuvvetler, her işe yetecek güçte. 5 ağır uçak gemisi, 6 zırhlı, 2 ağır kruvazör ve 40 destroyerden oluşan yepyeni 64 parça gemi ile 700 uçak. Bu dev filo, 25 mil hızla Amiral Ozava'nın derme çatma 17 gemisiyle önceki gün gemilerine dönebilmiş 29 uçağına karşı ilerliyor. Çarpışma denemez buna; başlamak üzere olan sadece bir gemi kıyımıdır. Ozava, yarım çark ederek kuzeye yöneliyor. Kaçmak için değil; elden geldiğince düşmanı daha uzağa sürükleyebilmek için. Saat 09.00'dan itibaren akınlar hızlanıyor. İlk akında "Çitose" uçak gemisi batırılıyor ve "Zuikaku" uçak gemisi yaralanıyor. İkinci akın, "Çiyoda" uçak gemisine öldürücü bir darbe indirerek; "Tama" kruvazörüne ağır hasar veriyor. Üçüncü akında "Zuikaku"nun işi bitiriliyor. "Zuiho" uçak gemisi, tutuşturuluyor. Dördüncü akının sonunda "Zuiho" batırılmış ve zırhlıya çevrilmiş "İse"ye ağır hasar verdirilmiştir. Obüslere mermileri de eklemek üzere topçu gemileri yaklaşıyor. Amiral tarafından önceden bilinen ve göze alınan bütünüyle yok edilme ihtimalinden Ozava filosunu artık hiçbir kuvvet kurtaramaz denebilir.

Liddell Hart, İkinci Dünya Savaşı Tarihi
Raymond Cartier, İkinci Dünya Savaşı[signature][hline]Ordumuz Türk Birliğinin, Türk Kudret ve Kabiliyetinin, Türk Vatanseverliğinin Çelikleşmiş İfadesidir.
Kemal Atatürk

[Bu mesaj King_Tiger tarafından 11 Eylül 2005 15:34 tarihinde değiştirilmiştir]
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

×
×
  • Yeni Oluştur...