Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Midway Deniz Savaşı


King_Tiger

Öne çıkan mesajlar

II. Dünya Savaşı sırasında ABD ve Japon birlikleri arasında yapılan çarpışma (3-6 Haziran 1942). Hemen tümüyle uçaklarla yapılan çarpışmada Japon uçak gemilerinin çoğu tahrip olmuş; Japon deniz kuvvetlerinin en iyi eğitilmiş pilotlarının çoğu ölmüş ve böylece Japonların Büyük Okyanus'ta daha fazla ilerlemesi önlenmiştir. Mayıs 1942'de yapılan ve sonuçsuz kalan Mercan Denizi Savaşı'na karşın Japonlar, Midway Adasını ve Aleut Adalarındaki üsleri ele geçirme planlarından vazgeçmemişlerdi. Sayıca zayıf ABD Pasifik Donanması ile çatışma fırsatı kollayan Amiral Yamamoto İsoroku, Japon donanmasının büyük bölümünü, Amerikan donanmasını yakalayıp yok etme ve Midway Adasını ele geçirme emriyle yola çıkardı. Ama bu arada Amerikalılar, haberleşme şifresini çözerek Japon donanmasının bölgeye gelmekte olduğunu öğrenmişler ve gerekli hazırlıkları yapmışlardı. ABD Pasifik Donanması'ndan üç büyük uçak gemisi, Midway'in 350 mil kuzeydoğusunda batıdan ilerlemekte olan Yamamoto'yu beklemeye başladı.

Çarpışma, 3 Haziran 1942'de ABD uçaklarının ABD donanmasının 220 mil güneybatısındaki Japon uçak gemilerine yaptıkları etkisiz bir bombardımanla başladı. Ertesi sabah erken saatlerde Japon uçakları, Midway'i ağır bir biçimde bombalarken; Japon gemileri de ABD kara üslerinden havalanan uçakların saldırılarından kurtulmayı başardı. Ama günün ilerleyen saatlerinde Midway'deki hava üssünü tahrip etmek için ikinci bir saldırı düzenlemek; ABD uçaklarının saldırılarından kurtulmak için sürekli zikzak çizmek ve ABD gemilerini batırmak için daha fazla uçak kaldırmak zorunda kalan Japonlar, lojistik sorunlarla karşı karşıya kaldılar. ABD uçakları, öğleye doğru Japonların üç büyük uçak gemisini ve bir kruvazörünü, akşamüstü de dördüncü uçak gemisini batırdı. Buna karşılık Japon denizaltıları, 6 Haziran'da "Yorktown" adlı uçak gemisi ile onu koruyan destroyere ağır hasar verdi. Ama uçak gemilerini kaybedince paniğe kapılan Japonlar, Midway'e çıkarma girişiminde bulunmaksızın 4-5 Haziran gecesi genel bir geri çekilmeye başladılar. Japonya'nın Büyük Okyanus'taki üstünlüğüne son veren Midway Deniz Savaşı, iki ülke arasındaki askeri mücadelenin dönüm noktasını oluşturdu.

Ana Britannica, 22. cilt[signature][hline]Ordumuz Türk Birliğinin, Türk Kudret ve Kabiliyetinin, Türk Vatanseverliğinin Çelikleşmiş İfadesidir.
Kemal Atatürk
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Geldiklerini kimse farketmemiştir. Sanki güneşten çıkıyorlar. Az önce yaptıkları kanlı avdan sonra Zero uçakları, karnı doymuş yırtıcı kuşlar gibi hemen yükselememiştir. Ok gibi inen Amerikan torpil uçaklarını hiçbir kuvvet durduramaz artık. Durduramıyor da... Keskin ıslıkları kulakları tırmalıyor. Korkunç bir darbe, "Akagi"yi bacasından omurgasına kadar şiddetle sarsıyor. İnsanlar, her yere savruluyor. Orta asansörün yanında büyük bir delik, adeta bir mağara ağzı açılmıştır. Dev bir pençenin büktüğü asansör, hangarların üzerine iniyor. Güvertenin çelik levhaları, diken diken olmuş balık pulları gibi havaya kalkmıştır. Bitişik düzende sıralanmış uçaklar, birbirine giriyor. Benzin, soluk renkli alevlerle yanıyor. Cephane, patlıyor. Fişekler, takırtılarla patlarken; torpiller, bombalar peşpeşe infılak ediyor. Boğuk ve güçlü başka patlamalar, ambarları parçalıyor. İnsanlar koşuyor, insanlar haykırıyor, insanlar yanıyor ve insanlar ağlıyor; doğrulup kalktığında "Soryu" ve "Kaga"dan da dev duman sütunları yükseldiğini gören Yarbay Mitsuo Fuşida gibi... Üç uçak gemisi, aynı anda isabet almıştır. Beş dakika, mutlak bir zaferi bir felakete dönüştürmeye yetmiştir. Şayet Amerikan uçakları, çok değil beş dakika sonra gelmiş olsaydılar; bu durum hiç de meydana gelmeyecek ve Zerolar, evvelkilerde olduğu gibi görevlerini yerlerine getirmiş olacaklardı. Bu, kıl payı kaybedilmiş bir zaferdir...

Georges Blond, Pasifik Savaşı

"Kaga", 500 librelik bombalardan aldığı 5 direkt isabetle
"Akagi"den daha fazla hasar gördü. Kaptan köprüsüne yakın düşen bir bomba, gemi komutanı Albay Jisako Okada dahil hepsini öldürdü. Geminin ikinci kaptanı Yarbay Amagai, derhal komutayı eline aldı ve ilk iş olarak güvertenin temizlenerek; yangınla mücadele işini organize etti. Yangın, neredeyse kontrol altına alınmıştı ki uçuş güvertesinde uçaklara yakıt ikmali yapan küçük tanker infilak ederek; güverteyi bir baştan öteki başa alevler içinde bıraktı. Sarfedilen bütün gayretlere rağmen yangın kontrol altına alınamayınca sonunun yaklaştığını anlayan Amagai, İmparatorun portresini merasimle indirerek; yandaki Hagikaze destroyerine naklettirdi. Artık her tarafından yanmakta olan gemide durmanın anlamsız olduğunu anlayan Amagai, saat 16.40'ta gemiyi terketme emrini verdi.

"Soryu"nun yaraları da "Kaga"dan aşağı kalır vaziyette değildi. Kaptan köprüsünde bulunanlar, "Kaga"ya atılan bombaları dehşet içinde seyrederken; 13 Amerikan pike bombardıman uçağı, "Soryu"ya saldırdılar. Üç bomba, çok kısa aralıklarla gemiye isabet etti ve sanki yanıcı bir maddeye kibrit çakılmış gibi "Soryu" baştan kıça alevler içinde kaldı. Bombaların isabetinden sonra meydana gelen patlamalar, herkesi şaşkına çevirdi. Çünkü kendilerine saldırıldığının farkına bile varmamışlardı. Güverteye istif edilmiş bulunan bombalar patladıkça; geminin her yeri sarsılarak parçalanmaya başladı. On dakika sonra makineler durdu ve "Soryu", dümenine itaat etmez oldu. Tam bu sırada geminin iç kısmında korkunç bir infilak oldu ve güvertedeki personeli denize fırlattı.

Fikret Yurdakol, Pasifik Dramı

Kol komutanı Tomonaga, uçaksavar barajını yardıktan sonra, yanındaki pilotlara kendisini takip etmelerini işaret ederek;
"Yorktown"a dalışa geçti. Kısa bir süre sonra geri dönüş yakıtının kalmadığını hatırlamış olacak ki torpidosunu atacağı yerde uçağını "Yorktown"a yönelterek; uçağı ile beraber geminin uçuş güvertesine çakıldı. Uçağı ile birlikte infilak ederek paramparça oldu. Tomonaga'nın yaptığını gören diğer Japon pilotları, deli gibi "Yorktown"a saldırarak torpidolarını attılar. Torpidoların iki tanesi, geminin sol tarafında gövdenin tam orta kısmına isabet etti. Komutan yardımcısı Hashimoto, saldırısını bitirip arkasına baktığı zaman "Yorktown"ın 20.000 tonluk teknesinin, büyük bir titremeden sonra suda ölü gibi durup kaldığını gördü. Bir Amerikalı denizcinin sonradan yazdığı gibi "Yorktown, sanki sudan dışarı atlamak ister gibi bir hareket yaptı ve bundan sonra gerisin geriye oturdu. Adeta can vermiş gibiydi."

Georges Blond, Pasifik Savaşı[signature][hline]Ordumuz Türk Birliğinin, Türk Kudret ve Kabiliyetinin, Türk Vatanseverliğinin Çelikleşmiş İfadesidir.
Kemal Atatürk
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

King Tiger eğer sadece kaynaklardan buraya yazı yazıcaksan bu kadar uğraşma sadece kanyağı yaz biz okuyalım yorma kendini.

Burası bi forum sonucta kendi yorumlarını düşüncelerini yazarsan konular mana kazanır.[signature][hline]Beş Hececiler
64K RAM SYSTEM 38911 BASIC BYTES FREE
Eskiden herzaman boş yer olurdu
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Her kaynağı nereden baulacaksın? Bu kaynaklar, internette yok. Hatırlatırım. Bu kaynaklar, kitap. Üstelik de oldukça eski tarihli kitaplar. Piyasada bir bulmaya çalış istersen. İnsanın verdiği emeği de burnundan getirmeyin. Ayrıca açılan konuyla ilgisiz mesajlar da atmayalım lütfen. Gereksiz mesaj kalabalığı oluyor ondan sonra. Sorunu olan özel mesaj yoluna başvurabilir.[signature][hline]Ordumuz Türk Birliğinin, Türk Kudret ve Kabiliyetinin, Türk Vatanseverliğinin Çelikleşmiş İfadesidir.
Kemal Atatürk

[Bu mesaj King_Tiger tarafından 09 Eylül 2005 19:41 tarihinde değiştirilmiştir]
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Arkadaşlar biri elindeki kaynağı paylaşır sonra üstünde tartışılır şahsen benim farklı kaynaKlar okumak hoşuma gidiyor adam en azından google a girip copy paste yapmıyor bazı kişiler gibi..bozma king tiger aynen devam
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Midway savaşının önemli özelliklerinden biri de, uçak-gemi savaşındaki prensiplerin değişmesidir. Midway savaşında Japon hedeflerine yollanan TBF Devastator torpido bombardıman uçaklarının bir çoğu daha hedefe yaklaşamadan japon avcılar tarafından düşürülmüş, kalanları da daha menzile giremeden torpidolarını sallayıp kaçmış, kaçanların da çok az bir kısmı sağ salim dönebilmiştir. Zaten hantal olan bu uçaklara bir de torpidoları takıldığında havada keklik oluyorlardı.

Asıl işi, "Gemi saldırılarına neye yarar ki" denen pike bombardıman uçakları yapmıştır. Gerçi bu tamamen şans işiydi, Amerikan uçaklarını keklik gibi avlayan Japon avcılarının hepsi "İşi bitirdik" deyip ikmal yapmak için gemilerine dönmüşken 5000 metreden tepelerine habersiz binen Amerikan pike bombardıman uçaklarına karşı hiçbir şey yapamadılar, sağlam kalan Japon uçakları havalanabildiklerinde de bir şeyler yapmak için çok geçti. Japonlar, Amerikanların torpido bombardıman uçaklarını kıyma yaparken kahpe kader ağlarını örmüştü.

Amerikalıların bundan çıkardığı ders, ne kadar geliştirilirse de torpido bombardıman uçaklarının avcılar tarafından korunan uçak gemisi gibi bir hedefe karşı etkisiz olduğuydu. Devastatorlardan sonra Midway'de kıyma olanların anısına "Avenger" uçakları yapıldı, bunların da pek fark yaratamaması üzerine torpido bombardıman uçağı olduğu gibi kaldırıldı, işleri tamamen denizaltılara verildi.[signature][hline]Rampaların ustası, Liv Tyler'ın hastasıyım.
Tüm Metalciler bir gün Led Zeppelini tadacaktır.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

×
×
  • Yeni Oluştur...