Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

kursk savaşı


nba

Öne çıkan mesajlar

kursk savaşı 2. dünya savaşında doğu cephesinin belirleyici savaşı olarak tanınır kharkov un 2. kez ele geçirilince alman genel kurmayı moskovaya giden tren yollarının merkezinde bulunan kursk ün alınması için emir verdi ama panter tanklarının yetiştirilmesi için saldırı ertelendi daha sonra alman planlarını ele geçiren ruslar saldırılacak yerlere 400.000 mayın ve 5.000 km lik savunma duvarı yaptılar sonrada 1.300.000 asker 3.600 tank 20.000 top ve 2.400 uçak yerleştirdiler almanlarda buraya 2.700 tank, 1.800 uçak ve 900.000 asker getirdiler saldırı başladığında alman mevzilerini bilen ruslar oralara yoğun top ateşi ve lutwaffe nin hava alanlarına saldırı yaptılar ama bunlar geri püskürtküldü almanlar ciddi tank ve asker kayıplarına rağmen istedikleri yerlere varamamışlar daha sonrada italya savaşı başlayınca hitler doğu cephesinden italyaya birlik gönderdi bundan sonra zaten üstünlük hep rusların olacağı kesinleşti

[Bu mesaj nba tarafından 03 Eylül 2005 11:44 tarihinde değiştirilmiştir]
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Kursk Muharebesi, II. Dünya Savaşı sırasında Almanların Kursk kenti (Rusya) çevresindeki Sovyet cephesinin ileri hatlarına düzenlediği başarısız taarruzdur (5 Temmuz-23 Ağustos 1943). Batıda Alman hatları içine sokulan bu cephe, doğu-batı doğrultusunda 160 km, kuzey-güney doğrultusunda 240 km boyunca uzanıyordu. Doğu Cephesi'nde saldırıya geçmeyi amaçlayan Almanlar, Sovyet kuvvetlerini kuşatıp yok etmek umuduyla hem kuzeyden hem de güneyden beklenmedik bir saldırı düzenlemeyi tasarlıyordu. Alman saldırı kuvvetleri, toplam 900.000 kişilik 50 kadar tümenden oluşuyordu. Motorize ve zırhlı olan 17 tümende, 2.700 tank ve seyyar saldırı topu vardı. Ama Almanların saldırıya geçeceğini önceden kestiren Sovyet ordusu, açık bir saldırı tehdidi altında olan bu mevzilerdeki ana kuvvetlerini geri çekmişti. Ruslar da böyle bir taarruzu bekledikleri için haftalardır hazırlanmışlar ve tahkimatlarını; geniş mayın tarlaları ve engellerle kuvvetlendirmişler; düşmanı bekliyorlardı. Özellikle topçu bakımından Ruslar çok güçlüydü; tam 20.000 top. Bunun 920'sini Katyuşa roketatarı ve 6.000'ini 76 mm.'lik tanksavar topu oluşturmaktaydı. Almanlar, 5 Temmuz'da saldırıya geçtiler. Ama çok geçmeden güçlü bir tanksavar savunmasıyla ve Sovyet ordusunun saldırı olasılığına karşı önceden döşediği mayınlarla karşılaştılar. Sovyet hatları içinde kuzeyde ancak 16 km, güneyde ise 48 km kadar ilerleyebildiler ve bu sırada tanklarının çoğunu yitirdiler. Asker ve tank sayısı açısından üstünlüğü ele geçiren Sovyet birlikleri, çarpışmanın en şiddetli olduğu 12 Temmuz'da karşı saldırıya geçtiler. Bu sırada elde ettikleri başarıdan cesaret alarak başlattıkları büyük saldırı sonucunda da yakınlardaki Orel (5 Ağustos) ve Harkov (23 Ağustos) kentlerini geri aldılar. Tarihin en büyük tank muharebesi olan Kursk muharebesine yaklaşık 6.000 tank, 2 milyon asker ve 4.000 uçak katıldı. Çarpışma, Almanların Doğu Cephesi'ndeki saldırı olanaklarını ortadan kaldırdı ve 1944-45 yıllarındaki büyük Sovyet saldırılarının yolunu açtı.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Rus piyadesi, "Kaplan"ların ve "Ferdinand"ların aralarına daldığını görünce paniğe kapılmadı. Siyasi komiserlerle tank subayları haftalar boyunca onlara, tanklara karşı yapılacak savaşın ilkeleriyle uygulanacak kuralları öğretmişlerdi. Askerleri tank korkusundan kurtarmak için her şey yapılmıştı. Tek kişilik avcı siperlerinde iyice gizlenen bu askerler, tankların kendilerini geride bırakmalarını bekliyorlar; sonra arkadan gelen Alman piyadeleriyle çarpışmaya başlıyorlardı. Tank birliklerinin komutanları, zaferi çoktan kazandıklarını sanarak ileri atılmaya devam ederlerken; kıyasıya bir boğuşma sürüp gidiyordu.

O zaman piyadeleri kurtarmak için geriye dönmeleri gerekiyordu. Yeniden ilerlemeye başlayınca da çok geçmeden geriye çağrılıyorlardı. Akşam, piyadelerde güç kuvvet diye birşey kalmıyor; tanklarla hücum toplarının da yakıtları bitmiş oluyordu. Büyük birliklerin komutanları da durum hakkında rapor veriyorlar ve hep aynı görüşü paylaşıyorlardı: "Saldırımız, hiçbir yerde Ruslar üzerinde baskın etkisi yapmadı; direnişten vazgeçmediler. Görünüşe göre saldırıya geçeceğimizi biliyorlardı; nitekim sorguya çekilen tutsaklar da bunu doğruluyorlar."

E. Schumacher, İkinci Dünya Harbi Tarihi
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Kursk Savaşı, Almanya için doğu cephesinde girişim imkanlarını tamamen ve kesin olarak kaybetme anlamına gelmektedir. Taarruz yoluyla savunma da artık Wehrmacht'ın işi değil. Alman ordusu, şimdi formdan düşmüş bir boksöre benziyor; fırtına gibi inen yumruklara giderek karşılık veremez duruma düşen bir boksöre...

Raymond Cartier, İkinci Dünya Savaşı
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

×
×
  • Yeni Oluştur...