Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Bilim Eğitimi

turambarturin

Öne çıkan mesajlar

Türkiye neden bilimadamı üretemiyor sizce? Burda biras tartışalım isterseniz...

bu konuda konuşmak istiyorum çünkü içimde hep bi ukte olarak kaldı.

ben daha liseye başlarken bilimadamı olmak istiyordum. amacı "bilimadamı" yetiştirmek olan fen lisesine gittim sonra. fakat bana orda dediler ki;
"burası türkiye, yoook ööle"

öss falan geldi sonra. iyi ünivlerin moleküler biyolojilerini falan istedim yetmedi. şimdi işletme okuyacam.

belki daha iyi para kazanacam şimdi fakat bu ülke hevesli bir genci kaybetmedi mi?

ve her sene benim gibi hevesli ve azimli binlerce genci!!!![signature][hline]... that's me in the corner...

edik: noktalama ve bir iki şey

[Bu mesaj turambarturin tarafından 18 Ağustos 2005 21:59 tarihinde değiştirilmiştir]
Sosyal ağlarda paylaş

azimle olmuyo iste... ya da yeterince azmetmemissin... olacagi varsa olur zaten... cok kaderci oldu, daha uzatmicam bu kismini.

Cirkinkral'in yazisina benzemis bu da.

Bilimadami, oyle oyunlardaki gibi tiklayinca "bilimadami bas biraz" demeyle olusan bi sey degil. basta bu kavrami oturtmak lazim. bilimadami olmak icin mezun olabilecegin dunya uzerinde herhangi bi universite de yok zaten. puanin isletmeye yetmis.. madem meraklisin o kadar, herhangi bi uni'nin fizik bolumune yetmedi mi puanin? bence yetmistir... de sen secmemissindir... zira kimse fizik secmiyo. matematik secmiyo. secse bile sonrasinda bu bolumlerde ilerlemeyi tercih etmiyo cunku para derdi ortaya cikiyo. haliyle insanlar gidip para kazanacaklari isleri yapiyolar. demekki bi ulkede bilimadami olmasi icin o ulke insanlarini yarin korkusuyla, ac kalma psikolojisiyle yonetmemek gerekiyomus. ben size sooliyim, 1984 olup cikacaz en sonunda.

neyse girgir bi yana, senin bilimadami olmak isteyip fizik kimya ya da matematik secmeyip isletme secmen kendi kendini kaybetmen...[signature][hline]Tulahr
Sosyal ağlarda paylaş

Ben mesela fizik mühendisi olmak çok istiyordum/istiyorum. Ama malesef türkiyede çalışabileceğin gi sektör yok. Şuan yurtdışında okumayı düşünüyorum. Çünkü burda okuyup orda iş ararsam yabancı dil yetersizliği olacak. Yurt dışında da iş bulma olasılığı cidden çok yüksek (fizik mühendisi olarak.) Çünkü şirketlerin araştırma ve geliştirme merkezleri var ve bunun için ciddi miktarda ödenek ayırıyolar. Benim hep hayalim olmuştur böyle araştırma yapan bi yerde iş bulmak.

Ee kimya matematik biyoloji zayıf fiziği 100 olan birinden ne beklenir??[signature][hline]Name: CaNNi
Class: KaşarHood
Clan: Costa
Server: Beramus
I Dont like This Game But This Game Like Me ^^
CaNNiBaL_CoRpSe >>>> Kısaca CaNNi ;)
Sosyal ağlarda paylaş

Türkiyede biliminsanı yetişmemesinin sebebi kafalara işlenen herkesin köşe dönmesi, doktor veya mühendis olması gerektiği inancıdır. Üniversitede kalıp 800YTL ile nasıl geçineceğim diyenler, bilim için fedakarlıkta bulunmayan insanlar biliminsanı olamazlar. Biliminsanlığı paraya bakmaz. Bkz ünlü biliminsanlarının hayat hikayeleri...

Tabi kitap, makale gibi en temel kaynakları bile akademisyenlerine sunamayan devletin de büyük ayıbı var bu işte. Bu devlet politikasıyla anca bu kadar maalesef.
Sosyal ağlarda paylaş

tamam diploma bilimadamı üretmez ancak şu içinde bulunduğumuz çağda diplomasız bilimadamı var mı allah aşkına?

hiç mi fizik bölümü yok demişsiniz... ancak şu da var ki ben fizige tiksinme derecesinde kılım. biyo tübisi fln da olmuştum okulda. biyoloji hocamızı (kulakları çınlasın şimdi antalya fen de) parmağımda oynatırdım. sürrat biyolji seti yastığımın bi yanında yaşamın temel kuralları diğer yanımda dururdu. ama olmadı işte. eğer iyi bir biyoloji bölümü çok iyi bi fizik gerekiyorsa bu benim suçum mu? zaten fizik kimyada iyi olsa öss de moleküler biyo yazardım. ama olmadı işte. ben fizik yüzünden ikinci dönem eşitağırlık kastım. sonuçta da işletmeye yerleştirildim.

bu düzen böyle sürdükçe, bilimadamlığı "tamamen" insanların kişisel azmine bırakıldığı sürece; ne bir yerlere yükselebiliriz ne de beyin göçünü engelliyebiliriz... ben bunu bilir bunu söölerim[signature][hline]... that's me in the corner...

[Bu mesaj turambarturin tarafından 20 Ağustos 2005 22:32 tarihinde değiştirilmiştir]
Sosyal ağlarda paylaş

Olan olmus-Burası türkiye-Düzen böyle vs vs vs gibi kavramları silmedikce birşeyler olmaz Bunu düzeltmekte bizlerin elinde ama biz dediğim kitlenin % 90 nıda Napabilicenki Böyle gelmiş böyle gidicek düşüncesi ile ilerlemekte buda vahim sen ben yapmazsa kim yapıcak bu ülkede biz yasıyorsak kesinlikle bişiler demeye hakkımız var vede yapabiliriz Bulunduğun seviyeden yola cık zaten o bir şekilde elbet ulaşması gereken yere gider .[signature][hline]MeLiKeJiK.!!
Sosyal ağlarda paylaş

yalniz, bilimadamligi insanlarin kisisel azmine birakilmazsa, ortada ben bilimadamiyim dusunuyorum diye dolasan binlerce para yiyici suluk yasiyo olur.

su an bizim bilimadamina pek bi ihtiyacimiz yok. bizim yakalamamiz gereken nokta belli, onumuzde. yeni bi seyler kesfetmemize de gerek yok, ki su anki kaynaklar yeterli. o noktaya gelindiginde, ilerisi icin belki bu sekilde destek verilir ama su an degil.[signature][hline]Tulahr
Sosyal ağlarda paylaş

@Riglous
Bilim adamı sence yeterlı sayıdamı Türkiye'de???Kesınlıkle değil
bunun en buyuk sebebı beyın gocu.Sora matematık fızık kımya gıbı bolumlerı bıtırenler napıyo bılımsel calısmalarmı yapıyo kendı dallarıyla ılgılı..hayır ögretmen oluyolar. Bilimsel arastırma genel olarak Tübitak catısı altında yapılıyor Türkiyede ki bu bence cok YETERSİZ.
Yeni seyler niye kesfetmıyoruz pardon?Teknolojık olarak herzaman dısa bagımlı kalıyoruz zaten bu da bıt turk vatandası olarak benım cok sınırıme gıdıyo acıkcası....Yavas yavas bır seyler ın degısmesı lazım
Herseyden once bılıme ve dolayısıyla bılım adamına verılen deger artmalı ulkemızde......[signature][hline]Eğer sen kendi kaderini cizebilecek kadar güçlü değilsen başkaları senin kaderini cizecektir ve sen buna karşı gelemeyeksin......
Sosyal ağlarda paylaş

"Bilim adamı yetişyitrmiyor" çok yanlış bir tanımlama. Türkiye'de bilim adamı elbette yetişiyor ve bir çok yerde ve bir çok alanda dünyayla yarışacak düzeyde yetenekli ve bilgili insanlar bunlar.

Problem yetişmekte değil, bu insanlara koşabilecekleri bir kulvar verememekten kaynaklanıyor. Bilim üzerine uğraşmak isteyen bir insana çalışma olanağı vermediğiniz taktirde o kişi koyun sürüsündeki yerine yerleşir elbette.[signature][hline]ICQ#: 1957744 MSN Messenger: [email protected]ek$i:topluignebasi
WoW:Narcosis[Burning Legion] | Shab[Warsong] | Prion[Skullcrusher]
Sosyal ağlarda paylaş

said:
Phrexian, 24 Ağustos 2005 16:10 tarihinde demiş ki:
@Riglous
Bilim adamı sence yeterlı sayıdamı Türkiye'de???Kesınlıkle değil
bunun en buyuk sebebı beyın gocu.Sora matematık fızık kımya gıbı bolumlerı bıtırenler napıyo bılımsel calısmalarmı yapıyo kendı dallarıyla ılgılı..hayır ögretmen oluyolar. Bilimsel arastırma genel olarak Tübitak catısı altında yapılıyor Türkiyede ki bu bence cok YETERSİZ.
Yeni seyler niye kesfetmıyoruz pardon?Teknolojık olarak herzaman dısa bagımlı kalıyoruz zaten bu da bıt turk vatandası olarak benım cok sınırıme gıdıyo acıkcası....Yavas yavas bır seyler ın degısmesı lazım
Herseyden once bılıme ve dolayısıyla bılım adamına verılen deger artmalı ulkemızde......
nolucak bilimadamlari uber bi sey kesfedecek turkiye bi anda cosacak mi? yok boyle bi sey.
mevcut bilimadamlarina saglanan kaynaklar yetmezken, yeni insanlarin gelmesi sence ne kadar dogru? evet yavas yavas bi seylerin degismesi lazim ama bu issiz ordusunu cogaltmakla baslamaz. belli noktalari yakalaman gerekir, yasam standardi, guvenlik, sosyal guvenlik, saglik ve ekonomi alanlarinda. bu alanlarda sen dusuk kaldigin surece bilimadamlari yurtdisina giderler. zaten yurtdisina gidilmesinin sebepleri bu. yani beyin gocu "turkiyede bilimadami yetismiyo" diye ortaya cikmadi...
bilimsel arastirmalarin artmasi gerek demek kolay, buna saglanacak kaynagi bulmak asil zor olan. zaten 18% duzeyinde vergi veriyo insanlar (bilmiyorum sen vergi verecek yastamisin ama), nolsun, bilimsel arastirma yapilacak diye 25% mi versinler? ilk mesajima geri donuyo olay yine; senin insanlara sagladigin olanaklar onemli. turkiye su durumda mevcut potansiyeli kullanamiyosa, yeni issiz ordusu yetismemeli. kaldiki bilimadami oyle evinde oturup deneyler yapilarak da olunmuyo. gelecege donusu fazlacana izletmisler hepimize. sirketler universitelere arastirma konusu veriyolar ve bunun karsisinda parayla sonucunu satin aliyolar. kisacasi universitede arastirma yapan profesorler bizim bilimadami dedigimiz insanlar. (gel gor ki bu insanlara isimize gelmediginde kufur de ediyoruz yerden yere de vuruyoruz (YOK).) ya da sirketler kendi bunyelerinde arge (arastirma gelistirme) bolumu kurup burada arastirma yaptiriyolar belli konular uzerinde. bu gun turkiye'de arge isine onem veren holding'lerin sayisi belli zaten. fizik matematik gibi bolumlerden mezun olan insanlarin sayilari da belli. birbirini rahat karsiliyo zaten bu oranlar, hatta mezun olup acikta kalan da cok...

hmmm neymis o zaman, sirketlerin universitelere proje vermesi gerekiyomus ya da kendi bunyelerinde ar-ge bolumu acmalari gerekiyomus. peki bunu yapabilmesi icin sirketin "ticaret" sirketliginden cikip bi seyler ureten sirket olmasi gerekmiyo mu? bi seyler uretmek... bunu yapan cok az sirket vardir cunku bu buyuk risktir. uretilen mal tutmazsa battigiyla kalir holdingler. hmm demekki o zaman holdinglere bir sekilde guvence verilmesi gerekiyo. peki bunu kim yapacak? devlet mi? guldurmeyin beni. halk mi? halk daha ne istedigini, ne oldugunu bilmiyo.

sen soyle simdi, bu ulkeye gercekten bilimadami gerekiyo mu gerekmiyo mu?[signature][hline]Tulahr
Sosyal ağlarda paylaş

@Riglous:nolucak bilimadamlari uber bi sey kesfedecek turkiye bi anda cosacak mi? yok boyle bi sey.

Cok yanlıs bır dusunce!Yapılan her bılımsel arastırma bılıme katkı demektır.Ha bu arastırmalar kesıf meydana getırırmı o ayrı mesele.
Türkiye yi costurması gerekmıyo zaten nası bır bılımsel arastırma o ulkeyı costurabılırki?[signature][hline]Eğer sen kendi kaderini cizebilecek kadar güçlü değilsen başkaları senin kaderini cizecektir ve sen buna karşı gelemeyeksin......
Sosyal ağlarda paylaş

üretiyor ancak hepsi yurt dışına kaçıyor[signature][hline]Her sabah yolunu gözlerim ,
Buğdayların arasındaki yeşil okyanusları görebilmek ,
Kır çiçeklerinin kokusunu duyabilmek ,
Beni sevdiğini hayal edebilmek için...
Geyyik
[Bu imza zgrw tarafından 18 January 2004 17:38 tarihinde değiştirilmiştir]
Sosyal ağlarda paylaş

said:
riverkhan, 19 Ağustos 2005 02:34 tarihinde demiş ki:
Türkiyede biliminsanı yetişmemesinin sebebi kafalara işlenen herkesin köşe dönmesi, doktor veya mühendis olması gerektiği inancıdır. Üniversitede kalıp 800YTL ile nasıl geçineceğim diyenler, bilim için fedakarlıkta bulunmayan insanlar biliminsanı olamazlar. Biliminsanlığı paraya bakmaz. Bkz ünlü biliminsanlarının hayat hikayeleri...

Tabi kitap, makale gibi en temel kaynakları bile akademisyenlerine sunamayan devletin de büyük ayıbı var bu işte. Bu devlet politikasıyla anca bu kadar maalesef.

Güzel söylemişsinde dediklerin gerçeklerden biraz uzak. Üni de sevdiğim bir hocama ben okulda kalmak istiyorum dediğimde bana "Senin ideolojin bu Uni ye ters burda olmaz git falanca Uni'de oku" demişti. Beynimden vurulmuştum. Bir örnek daha 13 sene asistanlıktan sonra yaşlı profların koltuk sevdası yüzünden kadro bulamayan daha sonra özel sektöre geçen bayan bir hocamız bize başından geçenleri anlatmıştı bir şokta orda geçirmiştim. (ki bu konu 3-5 sayfa sürecek kadar çok). Baktım ki bu

Uzun lafın kısası keşke herşey bilime inanmak kadar kolay olsaydı ama değil. Para belki en son zorluk. Belki gerçekten insanlar bilimsel olarask engellenmese ve istediğine ulaşsa o parayada tahammül edecekler ama hep az para al hem de ideallerinin uzağında ol. Zor mesele. Yaşlanıp geri baktığımda kendimi keriz hissederim açıkcası. Bence çok para kazanıp çocuklarımızın önünü açmaya çalışmak daha mantıklı belki onların şansları olabilir.
Sosyal ağlarda paylaş

said:
Phrexian, 25 Ağustos 2005 09:46 tarihinde demiş ki:
@Riglous:nolucak bilimadamlari uber bi sey kesfedecek turkiye bi anda cosacak mi? yok boyle bi sey.

Cok yanlıs bır dusunce!Yapılan her bılımsel arastırma bılıme katkı demektır.Ha bu arastırmalar kesıf meydana getırırmı o ayrı mesele.
Türkiye yi costurması gerekmıyo zaten nası bır bılımsel arastırma o ulkeyı costurabılırki?
anlatamiyorum sanirim. zwgr'nin dedigi gibi arastirma yapabilecek kapasitesi olan insanlar yurtdisina gidiyor, ulkede kalmiyorlar. sizin istediginiz sey ulkede bilimsel gelisme olmasi degil mi? eh, ben de diyorum ki bilimsel gelismenin senin ulkende olmasi icin ulkenin buna hazir olmasi lazim. ancak senin ulken buna hazir degilse, su an turkiyede de gozlemlendigi gibi, arastirma yapan insanlar baska ulkelere gidiyorlar.

yapilan her arastirma bilime katki... hmm... buna katilamam. utopik bir gezegende hakli olabilirsin ama bulundugumuz dunyada bilim asla genel degildir. bugun amerika'da bir universite baska bi universiteye arastirmasini aciklamayi reddedip, kendiniz arastirin bulun diyebiliyosa, bence senin buldugun seyi butun dunyaya adaman fazla "iyi" olur.

bakin bilim dunyasi da oyle yansitildigi gibi utopik bi yer degil. profesorler de birbirinin kuyusunu kaziyo, caliyo cirpiyo, arakliyo...

ya cok uzunnn... sikilirsam bi ara yazarim daha ayrintili, simdilik bu kadar..[signature][hline]Tulahr
Sosyal ağlarda paylaş

said:
riglous, 23 Ağustos 2005 19:13 tarihinde demiş ki:

yeni bi seyler kesfetmemize de gerek yok,

Pekı yenı bır seyler kesfetmeye gerek yoksa ulkemızdekı bılım adamları ne yapıyorlar??
Ayrıca kesıf yapmak ole hadı canım sıkıldı bır seyler kesfedelımle olacagını da sanmıyorum.Daha cok Bılımsel arastırma yaparken kendılıgınden ortaya cıkan bır sey oldugunu dusunuyorum..[signature][hline]Eğer sen kendi kaderini cizebilecek kadar güçlü değilsen başkaları senin kaderini cizecektir ve sen buna karşı gelemeyeksin......
Sosyal ağlarda paylaş

orda anlatmak istedigim, bizim bilimsel gelisimden once dusunmemiz gereken bircok seyin oldugu. klasik dilema vardir, "kozmetik sektoru icin 1 yillik harcanan para, afrikadaki acligi gidermeye yeter. insanlar o kadar bencil ki acligi gidermiyolar" gibisinden. insanlar aclar, bu durumda birilerinin bilimsel gelismeye harcayabilecegi bi para yok. cunku bu parayi bastan gozden cikarmak, batik para olarak gormek gerek. eh dogal olarak memura zam yapmak bilimsel gelismeye su kadar ayirdim demekten daha karli, cunku oy getiriyo, refah seviyesini yukseltiyo, halkin moralini duzeltiyo.

tum bu gunumuz faktorlerini goze alinca, bence tubitak yeter de artar bile. kendi kendini cekip cevirebilen bi kurum. eger bunun gibi bi kurum acilacaksa, devlet buna karsi cikmaz ki. ama kimse bunu yapmayi goze almaz... alamaz... cunku herkes once kazandigi paraya bakar, sonra gozu kapali bunu bilimsel gelisime vermektense, sermayesini artirir vs. vs...[signature][hline]Tulahr
Sosyal ağlarda paylaş

ben her ne kadar bu kadar çok olumsuz şartlar da olsa ne kadar çok önümde engel de olsa kararlıyım.bu ülkenin ve dünyanın en önermli bilimadamlarından biri olacağıma and içtim ve bu yoldaki her engelide aşacağımı biliyorum.Hevesimi hiçbirşey kıramaz bu yola girdim ve "U" dönüşü yok bu yolun[signature][hline]Seviyorsan bekliyorum Tıkla Diablotg
diablotg, 13 Ocak 2005 22:48 tarihinde demiş ki:
ne insanlar gordum elbisesi cok , ne insanlar gordum icinde elbise yok
Sosyal ağlarda paylaş

said:
diablotg, 29 Ağustos 2005 15:58 tarihinde demiş ki:
ben her ne kadar bu kadar çok olumsuz şartlar da olsa ne kadar çok önümde engel de olsa kararlıyım.bu ülkenin ve dünyanın en önermli bilimadamlarından biri olacağıma and içtim ve bu yoldaki her engelide aşacağımı biliyorum.Hevesimi hiçbirşey kıramaz bu yola girdim ve "U" dönüşü yok bu yolun

helal olsun!!! ve de kolay gelsin.

bence bilim eğitimine başlanması ve ulkenin diğer ulkelerle yarışabilmesi için ilk önce insanların karın tokluğu barınma giyecek gibi temel ihtiyaçlarının karşılanması gerekir.

hadi bunlar karşılandı diyelim o zaman da eğitim sistemi engel olarak çıkıyor karşımıza.Çünkü biz ilkokuldan beri belli kalıplarda yetişiyoruz yaratıcılığımız hayal gücümüz daha küçük yaşlarda köreltiliyor.bunlarda tam gençlik çağımızda oks ve oss ile oluyor.

ben şahsen ilkoğretimden sonra bilime yatkın ogrencilerin daha cok kuramsal ve pratiksel çalışmalara yönlendirilmesini istiyorum fen liselerinin durumu daha ileri taşınabilir bu konuda.
Sosyal ağlarda paylaş

"Bilimadamı olmak istiyodum, notum tutmadı işletme okudum" dediğin anda herhangi bir bilim adamı "iyi ettin" diycektir. Ben bilimadamı olucam mesela, olmak istemekle kalmıyorum. Össye gerektiği önemi vericem, amerika ve kanadada gerekli burslar için yırtınıcam, fransızca öğrenip fransayada giderim gerekirse ama bilim adamı olurum. Hiç bir zaman gidipte işletme okumam.

Ne demek bilimadamına ihtiyaç yok? Amerika neden bu kadar ileride diye hiç düşünmüyo musun? Hamburger satımından kazanmıo heralde. Sattığı hamburgerler, değersiz insanların paralarını yolup ekonomiyi döndürüyor, senin aldığın oyunlar ve diğer herşey gibi. Bu ekonomide dünyanın her tarafından göçmüş en büyük beyinleri besliyor. Biz "ulan türkler ne icad eder anca yourtdu icad ettik oda hataydı zaten" mantığını bırakmadan senin gibi insanlarla tartışmak durumunda kalırız ve çok değerli insanlarımızı bilimden soğuturuz.

Bilkent fizik araştırma labrotuarının yıllık bütçesi 20 trilyon, bu sene 40 trilyon olucak. Avrupa ve amerikaya milyon dolarlık aletler satıyoruz bilkentten. Ayrıca dünya çapında rekabet ediceğimiz bir nanoteknoloji labrotuarı yapılmakta bilkente. Kısaca herşey o kadar karamsar değil, sadece sizin "tostumu yedim bekliyorum" mesajıyla ve çinde yeni doğmuş pandalarla gözünüz boyandığı sürece önünüzde olanlardan bir haber kalıcaksınız.

Ayrıca insanlar binlerce yıldır filozofi ve matematikle ilgilenmiş. Binlerce yıldır insanlar malmıymış akıl edememiş "matematik bizi en iyi devlet yapmıo bırakın lan kalemleri" diye? Bütün dünya mal mı hala insanlar bilimde sidik yarıştırıyo? Burda ordu için gereken ekipmandan fazlasından bahsediyorum. Parallel evrenleri türkler keşfetseydi, matematikteki en büyük soruları türkler ortaya atsaydı şu anda bütün dünya bize saygı duyuyo olurdu ve halkımız ülkesinin bu yönüyle gurur duyardı. Devletin başındaki maymunlar ülkemiz üzerindeki tek etken değil, halka moral ver ülkesine saygı duysunlar bak bakalım bidaha bi bakanımız ezilerek ve boynu bükük, amerika başkanın g.tünü yalar gibi poz veriyo mu? (ecevit oluo o tip) Şu anda diğer ülkelerin tam olarak istedikleri yerdeyiz, kendi ülkemize inancımızı ve saygımızı yitirmiş durumdayız, başka hiç bir şey bir ülkeye daha çok zarar veremez.

Ülkemiz hiç mi bilimin bacağını kırmıyo? Ülkemizde bilim adamı dediğin anda para kazanmıycaın bi iş istediğin için alay edilirsin. Zaten türk liselerindeki fen dersleri rezil, bir zerre araştırma ruhundan noksun, çoğunlukla yanlış insanları bilime iten berbat bir olay. İmkanlar çok daha fazla olmalı. Ülkemde kalıpda ülkemi kalkındırcam mantığıyla devam etmek istiyor insan ama ülkem bana ne yaptı? Bi bok yapmadı, hala başörtüsü diye ağlıyor başkanımız, en çok para getiren meslek mankenlik.. neyse anladınız, uykum geldi zaten...[signature][hline]Sacré Bleu!

[Bu mesaj Patates tarafından 30 Ağustos 2005 05:17 tarihinde değiştirilmiştir]
Sosyal ağlarda paylaş

once insanlarin naaptinigini bilmeden konusmamak lazim.

sonra 2 sayfadir anlattigim ac kalma/bilim arastirmasi ikilemini bir daha dusunelim. kendi agzinla demissin, bilim adami olmak icin gerekirse amerika kanada'ya giderim diye. ekonomi bilimsel arastirmayla duzelemez diye 2 sayfa yazi yazdim; bi zahmet oku. ama hadi usenirsin diye tekrarlayayim, bu sartlarda ulkemizde bilimsel gelisme olsa bile, asama kaydetsek bile bunu bize yad etmezler. arastirmacilar turkiyede bu sartlar altinda kalmaz ki sen en guzel orneksin buna; acik sozlulukle gerekirse amerikaya kanada'ya giderim demissin.

madem farkinda olma oyunu oynayacaz, o zaman bi bak bakalim amerika'da son 100 yilda yapilan gelismelerin sahipleri kimler? "unlu amerikan bilimadami einstein" olmasin sakin... ya da baska bi "amerikan bilimadami". ben burdan guzel bi sonuc cikakriyorum, adam kendisi gelisme asamasina geldiginde, duzgun insanlara ulkesinin kapisini acmayi biliyo, sonra bunu kullanmayi biliyo. hem adama saygi duyuyo, hem arastirmayi kullaniyo. haaa simdi turkiyede arastirma yaparsan nolur? o arastirma elinden ucar gider. bilimadami amerikan olur, ondan sonra unlu amerikan bilimadami basar gulcu diye karsina cikar... o zaman naapmak gerekiyomus, once bazi seylerin duzelmesi gerekiyomus. "bilimadamina ihtiyac yok" diye bi alinti yapinca bi an dusundum acaba ben de mi yobazlasiyorum... masallah olayi oyle bi gostermissin ki kendime kufredecektim az daha. ayrica halkin gozu nasil televizyondaki iki haberle boyaniyosa, senin gozunde gayet bilkent'le boyanmis. o okulun ozel oldugunu, polytech oldugunu unutma ki onun gibi cok az yer var tr'de. yani fazla olsa da... yok anlatamiyorum ben... bakin fazla oldu diyelim. milyon dolarlik aletler sattik diyelim. peki sence bu bizim yanimiza kalacak mi? yani amerikaya olan bunca borcumuzla sence bu teknoloji bizim elimizde kalacak mi? bence kalmaz. bizim somut ilerlememiz gerekiyo. yani temelimiz yok daha ortada, sen kat cikalim diyosun binaya... saygi duyarim tabi o da bi fikirdir ama bizim amacimiz amerikayla asik atmaksa bu sokmez. ha bolgemizim guclusu olalim diyosan o zaman zaten yeralti kaynaklarimizi kullaniyor olurduk. demekki ataturkun anlattigi surerlilik kavraminin bi anlami varmis... bugunu dusunup hesap yapmaktansa, bi iki adim otesini gorebilmek gerekiyo.

ayrica tekrar belirtiyorum ben ulkemizde yeterince bilim adami yetisiyo, daha fazlasina gerek yok dedim. bu bolumleri kapatin anlaminda degil, mevcut ivme duzgun anlamindaydi.

son paragrafta kafan cok karismis; klasik milliyetcilik damarlarin kabarmis cozum ararken ama her zamanki gibi ayni sonuca cikiyo, "her seyin bi fiyati vardir. $1'lik seye $1,000 verirsen olmadigi zaman $1.000.000 verirsen eninde sonunda amacina ulasirsin."

acikcasi egitim su an cibana donusturulmesi gereken son yara. son degil aslinda ama zamani simdi degil. hazir enflasyon dusmusken bunu degerlendirip sanayiye yonelinmesi gerekiyo ki kalkinma sorunu asilsin. bu noktadan sonra zaten sanayicilerin meslek liseleriyle anlasma yapmaya baslamasi soz konusu olacak. sonrada egitim kendi halinde duzene girecek zaten. (tabi duzeltecem diye bi daha rezil etmezlerse) Ha iste butun bunlar olduktan sonra bilime yonelirsin arkadasim. ama senin elinde sayili fabrika varken, iki uc okul varken yapamazsin bunu. degirmene kovayla su tasimak oluyo senin soyledigin ki bizim potansiyelimiz var; akarsuyu duzgun yonlendirmemiz lazim sadece. bu da senin soyledigine geliyo iste basimizdakiler... demekki onlar orda olmaya devam ettigi surece bilimadamlari da gocecekmis... guzel bi sonuc oldu.[signature][hline]Tulahr

[Bu mesaj riglous tarafından 30 Ağustos 2005 07:52 tarihinde değiştirilmiştir]
Sosyal ağlarda paylaş

aslında herşeyin başında teşvik edilme ve takdir alma duyguları yatıyor.

tükiye bu yıl uluslararası bilimsel makale sayısında dünyada 26. oldu, ancak en çok sahip olduğu makale sayısı tıpa ait (dünyada 14.)

ayrıca türkiyede tıp olanakları (özel) oldukça iyi, dünyayı takip ediyor ve küçümsenemeyecek başarılara sahipler-ki şu an hacettepe ve harvard tıp fakültelerinin ortak çalışmaları var (burada kastettiğim sadece mehmet öz ve gazi yaşargil değil, daha pek çok başarılı türk doktor var).

peki neden tıpta diğer bilimlere oranla daha iyiyiz? çünkü insanlar türkiyede doktor oldukları zaman saygı görüyorlar, ekonomik açıdan kendilerini güvende hissediyorlar, bu da yetenekli ve istekli gençleri bu alana yönlendiriyor.

daha iyisini yapabilir miyiz? kesinlikle

ama en önce insanların coşku ve isteklerini yok etmekten vazgeçip değer vermeyi öğrenmeliyiz.[signature][hline]"zamanı gelmiş bir düşünceyi durdurabilecek hiçbir ordu tanımıyorum"
Sosyal ağlarda paylaş

Dediklerinden bir çoğunda haklısın. Amerikalı bilimadamları bir yere varabiliyor, çünkü imkanları şöyle: herhangi geçerli ve nobel prize alma potansiyeline sahip bir teori üzerine çalışan bi fizikçi, arkadaşlarını bundan haberdar eder. Eğer bir türk aynı şeyi keşfederse, dergiler bunu yayınlamayı reddeder taaki amerikadaki keşfedinceye kadar, o zamanda amerikalıya ödülü verilir vs. Bunun nedeni bizim ülkemizin bilim konusunda çok tecrübesi ve geçmişi olmaması. Biz bilime yatırım yaptığımız sürece bu düzelicektir.

Ekonomiye yardımcı olmuyo haklısın, faizler hakkında dediklerinide okudum ancak bence milyonlarca dolar çöpe atılıyo her yıl. Çok tepki görebilirim ama imamatipleri devlet yapmıo mu beslemiyo mu(yanlışsam düzeltebilirsiniz ehe), o parayla çok daha iyi şeyler yapılabilir (bi dincide bilime giden paraya yanıo olabilir oda ayrı konu =) ) Ben paranın yanlış yerlere harcanmasından bahsediodum.

Sonra bilkent örneğini vermemdeki nedeni anlamamışsın sanırım. Bilkent çölün ortasında aquafantasy gibi bişi. Ancak, türkler "yourdu bile yanlış keşfetmiş ekşi olmuş" diyen insanlara, madalyonun diğer yüzünü göstermekti amacım. Bütün türkiye maalesef bu imkanlara sahip değil, hatta bu kadar gelişmiş belki 1-2 üniversite var.

said:
riglous, 30 Ağustos 2005 07:51 tarihinde demiş ki:
son paragrafta kafan cok karismis; klasik milliyetcilik damarlarin kabarmis cozum ararken ama her zamanki gibi ayni sonuca cikiyo, "her seyin bi fiyati vardir. $1'lik seye $1,000 verirsen olmadigi zaman $1.000.000 verirsen eninde sonunda amacina ulasirsin."
guzel bi sonuc oldu.

Burda ne dediğini anlamadım ama, milliyetçilik damarım kabardımı bilemiyorum son paragrafta. Ülkem bana bi halt vermedi diyodum, dolayısıyla kalıp "ülkemi geliştircem, süpermenim ben, herşey iyi olucak" mantığı gereksiz, demek istedim.

Bide üzgünüm ama söylemem lazım; bilimadamı olma nedenim ülkeyi kalkındırmak değil, hatta bi zerre umrumda değil benim yaptıklarımla ülkenin kalkınması. Ben bilim için araştırmamı yaparım arada ülkem benim sayemde ilerlerse ne ala. Aksini düşünende çok bulamazsın zaten, sence alman asıllı Einstein teorisini sunarken "yaşasın artık amerika dahada güçlenicek" mi diyodu?

Bunu okuyunca "e neden para yatırcaz, ben gayet mantıklı şeyler dedim sanıodum ama bence direk parayı keselim" diyebilirsin =) Ama formüla 1 pistinin yapılmasıyla benzer bir mantık, bilime yatırım yapmak. O pist ülkemizi bütün diğer dünya ülkelerine tanıtıo, "okula develerle mi gidiosunuz" diyen insanların sayısını azaltıyo, dışardan ve içerden ülkeye saygı kazanıyosun, bunlar para kadar değerli şeyler. Bilimde ülkemize aynı yararı sağlayabilir. Ama yanlış anlama senin ne demek istediğini biliyorum, insanlar açlıktan ölüyo sefil yaşıolar ve ben hala bilim diyorum. Üsttede dediğim gibi para hortumlana hortumlana bi hal olduktan sonrada kuran kurslarına yatırılıo, ondan sonra sürünür tabi devlet. ilk bunu önlemeliyiz.[signature][hline]Sacré Bleu!
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...