Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Kuldeki Hazine @ National Geographic Turkiye


dory

Öne çıkan mesajlar

normalde c/p olayıni pek sevmesemde okudugumda hoşuma giden bir yazıyı paylaşmak istedim,yazı Cliff Tarpy tarafından yazılmıs, fotograflar da O. Louis Mazzatenta tarafından cekilmiş, biraz uzun oldugundan spoiler içine koyuyorum

[spo1=Kuldeki Hazine]Çin'in Liaoning ilindeki volkanik kül katmanlarından çıkan fosiller öylesine iyi korunmuş ki, bazı tarihöncesi yaratıkların son öğünlerinde ne yediklerini bile biliyoruz.
Uzun süredir saklı duran hazineyi koruyan bekçi, yasadışı yollarla fosil çıkaran hırsızlara geçit vermemek için kazı alanında pür dikkat bekliyor. Alanın bir ucundaki derme çatma kulübesinde, uyurken bile, karanlıktaki sesleri duyabilmek için kulak kesiliyor.

Çin'in kuzeydoğusundaki alçak tepelerden oluşan tarım bölgesinde yer alan Liaoning ilindeki çiftçiler yılda sadece birkaç yüz dolar kazanıyor. Ve karaborsada bu değerli fosillerden sadece birini satarak bu paranın birçok katını kazanabileceklerini biliyorlar.

Pekin'deki Omurgalı Paleontolojisi ve Paleoantropolojisi Enstitüsü'nden (IVPP) Xu Xing, bulunup geri getirilseler dahi, yasadışı olarak çıkarılan fosillerin bilimsel değerlerinin azaldığını söylüyor: "Bir fosil doğru şekilde çıkarılmazsa bulunduğu katman ve diğer fosillerle olan ilişkisini kaybediyor."

Aynı zamanda New York'taki Amerikan Doğa Tarihi Müzesi'nde doktora sonrası burslu araştırma yapan Xing, dünyanın en ünlü fosil yataklarından biri haline gelen Liaoning'den söz ederken oldukça heyecanlı. Alandaki keşifler Mezozoik Zaman'daki yaşama, özellikle de 130 ila 110 milyon yıl öncesine -dinozor, memeli, kuş ve çiçekli bitkilerin çeşitliliğiyle diğerlerinden ayrılan bir döneme- ışık tutuyor.

Xing, "Liaoning'in geç Mezozoik Zaman'a dünyadaki diğer yerlere oranla daha eksiksiz ve derinlemesine bir pencere açtığını" savunuyor. Nedeni ise, burada, karasal bitki ve hayvanlar ile bunların fosilleşmelerinde görülen çeşitlilik ve bolluk. Birçok alanda sadece kemikler bulunabilirken Liaoning'de hayvanları örten ince kül ve çamur, yumuşak vücut bölümlerini korumuş ve oksijenle teması önleyerek çürümeyi önlemiş.

Bazı uzmanlar, antik Roma kenti Pompeii'de Vezüv Yanardağı'nın patlamasıyla insanların lava gömülmesine gönderme yaparak, Liaoning'e Mezozoik Pompeii adını veriyor. Liaoning de kendi alanında çok büyük önem taşıyor. Art arda yinelenen volkanik patlamalar milyonlarca yıl boyunca fosil yataklarından adeta bir katman pastası oluşturmuş. Bugüne kadar 60'ın üzerinde bitki, 90'a yakın omurgalı ve yaklaşık 300 omurgasız türü belirlenmiş durumda. Paleontologlar, mide içerikleri kertenkele ve memeli kemiklerinden oluşan dinozor fosilleri ile midelerinde bitki tohumları bulunan kuş fosillerini şaşkınlıkla karşılıyor.

Liaoning, eski dönemlere ait flora ve faunası Jehol biyotası olarak adlandırılan, oldukça geniş bir bölgede yer alıyor. Bu bölgeyi diğer yerlerden ayıran, ılıman iklimi ve çok sayıdaki gölüydü. Ve bu koşullar bitkiler ve hayvanların farklılaşması ve gelişmesi için verimli bir ortam oluşturdu. Birbirinden farklı o kadar çok fosil bulundu ki uzmanlar popülasyon dinamiklerini, etkileşim halindeki türlerin süreç içinde bir diğerinin yerini almasını ve hatta avcı-av ilişkisini dahi inceleyebiliyor.

Smithsonian Enstitüsü paleontoloğu Hans-Dieter Sues, "Bu alanda sadece kemikler değil çoğu zaman iskeletin tamamı korunmuş" diyor. "Ve bazı kuşlar o kadar iyi korunmuş ki dişiyle erkek ayırt edilebiliyor. Liaoning eşsiz bir yer". 1990'larda bölgede bir dizi ilkel kuş ve -daha da şaşırtıcı olarak- tüylü dinozorun bulunmasıyla, Liaoning bilimsel dergilerden, diğer gazete ve dergilerin ilk sayfalarına atladı. Bu fosiller bir zamanlar tartışmalı bir konu olan ancak şu anda yaygın kabul gören "kuşların dinozorlardan geldiği" kuramını desteklerken, uçmanın ortaya çıkışına dair süre gelen tartışmaya da yeni kanıtlar sağlıyor.

Fosiller, paleontologların örnekleri tanımlayıp elde edilen yeni bilgiyi bilimsel makaleler aracılığıyla yaymasından daha çabuk keşfediliyor. Ve Liaoning daha uzun yıllar boyunca yeni buluşlara ev sahipliği yapmayı vaat ediyor.
[/spo][signature][hline]kingpin, 08 Ağustos 2005 05:32 tarihinde demiş ki:
ben kül yutmaz eralp,yemem bunları dory hanım

Çizimlerim [Pati Albüm]

[Bu mesaj dory tarafından 08 Ağustos 2005 20:13 tarihinde değiştirilmiştir]
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

×
  • Yeni Oluştur...