Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Elektrik ve Elektronik Müh. ve Bılgisayar Müh.

Phrexian

Öne çıkan mesajlar

Elektrik ve Elektronik muhendisligi ile bilgisayar bazen karıstırılır, ama aralarında iyi miktarda farklar vardır. Soyle ki:

* Bilgisayar muhendisligi yazılım uzerinedir, program yazmak, database, algoritmalar, yapay zeka, bilgisayar grafikleri gibi konular bu alana girer. Bilgisayar muhendisleriyine elektronik bilgisi gorurler ama bu konudaki bilgileri daha cok bilgisayar donanımı uzerine kısıtlıdır. Bi televizyonun nası calıstıgı, mesela, alanlarına girmez.

Ayrıca bilgisayar muhendisleri programcılardan farklıdır, butun gun oturup kod yazmazlar (en azından bi programcıya kıyasla daha az yaparlar bu isi). Daha cok algoritmalar data structure'lar vs uzerinde calısır, ya da basitce kodun nasıl yazılması gerektigi uzerinde dusunurler isin efor gerektiren kısmından cok muhendislik kısmını yaparlar. Bilgisayar muhendisliginden mezun olursan bunlarla ugrasıyo olursun iste, programlar databaseler vs.

* Elektrik/elektronik muhendisligi: Bi defa burda elektrikle elektronigi ayrımak gerek bastan, ortak yonleri var ama calısma alanları cok farklıdır. Elektrik okursan, daha cok buyuk voltajlı sistemlerle urasıyo olursun. İste elektrik santralleri, elektrik hatları vs. Yeni insaatlarda bi binanın elektrik sistemini kurabilirsin ya da bi elektrik santralında calısabilirsin mesela. Aklıma gelen ilk iki ornek bui daha cok kullanım alanı vardır kesin ama ste genel olarak boyledir.

Elektronik muhendisligi ise daha farklı. Bilgisayar muhendislerine daha yakındır bunlar, bilgisayarcılar nası isin yazılım kısmıyla ilgileniyolarsa elektronikciler de donanım kısmıyla ilgilenirler. Sadece bilgisayar donanımı degil, televizyondan tut radyoya, amfilere, cep telefonuna kadar yaygın elektronik aletlerinin hepsiyle ilgilenirler. İcinde elektronik bi devre bulunan hersey elektronikcilerin ilgi alanı icindedir.

Donanım'a agırlık verildiginden yazılım yonu bilgisayar muhendisligine gore daha zayıftır tabii. Soyle bi ornek vermek gerekirse, son model bi cep telefonunu ele alalım. Cep telefonunun devreleri anteni elektronik muhendisleri tarafından tasarlanır, bi de bu devrede calısıcak en basitinden kod parcalarını da yine elektronikciler duzenler. Bi nevi elektrik sinyallerini yazıp programlayabilecegin bi hale getirirler. Bilgisayar muhendisleri de bu kod parcalarını kullanarak telefonda calısacak agile messenger programını yaparlar mesela.

İki meslek icin de is imkanları coktur, yalnız sunu da soyliym bilgisayarcı da cok piyasada ondan aradan sivrilmek gerekebilir iyi bi is icin. Elektronigin ders agırlıgı biraz daha fazladır kolay degildir meraklı olmak gerekir, ama bilgisayar icin de bayagı vaktini bilgisayar basında gecirmen gerekir ( isleri sabaha kadar surebildiginden bilgisayarcılar genelde kahveyle samimidir ) sabır ister dikkat ister.[signature][hline]kaleidoscopic 20 Haziran 9:30 sularında Rockistanbulda demiş ki:

Zaten tekerleklere karşı ilgim var...
Sosyal ağlarda paylaş

bilgisayarla ilgisi olan olmayan herkes yüksek puanı görünce uçuyo bilgisayar mühendisliğine!
biz de düşük puanlarla daha az seveceğimiz mesleklere yönlenmiş oluyoruz. hem onlar hem biz kaybedioz!
grr[signature][hline]Sensible, 28 Temmuz 2005 17:37 tarihinde demiş ki:
Yeni gelenler bölümü kapatılsın yahu bu ne. Hale bak paticiğin yarısı daha mesaja bakmadan hoşgeldin yazıyo nedense. Post kasmaktan başka bi anlamı kalmamıış buranın

'yeni gelenler' kapatılsın!
Sosyal ağlarda paylaş

Eheh onemli degil canım =)

Taz sen de haksız degilsin aslında. Bu mesleklerle ilgileniyosanız sunu iyi ayırt etmek gerekir:

Butun gun bilgisayar basına oyun oynuyorum nete giriyorum messenger biliyorum cok hasır nesirim aletle, ya da iki kod basic yazdım diyip de ben bilgisayar biliyorum derseniz; e madem bu kadar hasır nesirim aletle o zaman bilgisayar muhendisligine gireyim diye dusunmeyin. Aynı seyi "bilgisayarın kasasını actım, iki ram taktım kendim ekran kartına da overclock yaptım boyle ben elektronik okuyayım" diye dusunenler icin de soyluyorum.

Kasanın kapagını acıp bilgisayarı modifiye etmeniz ya da gunde altı saat blgisayar basında durmanızla alacagınız egitim arasında daglar kadar fark olucak. O yuzden elektronik/bilgisayara meraklıyım diye dusunuyosanız iki kere dusunun derim. Kac tane elektronik kiti aldınız yaptınız kendi basınıza gencken, kac program yazdınız, programcılık bilginiz nasıl, bilgisayardan baska elektronik aletlerin icini kurcaladınız mı vs. Bi hevese kapılıp da okumamak gerekiyo bu iki meslegi, kolay degiller cunku. Ama guzel meslekler haklarını yememek lazım =)[signature][hline]kaleidoscopic 20 Haziran 9:30 sularında Rockistanbulda demiş ki:

Zaten tekerleklere karşı ilgim var...
Sosyal ağlarda paylaş

off abi ne diyosun ya...
bi kazansam öyle bir okurum ki onu :)[signature][hline]Sensible, 28 Temmuz 2005 17:37 tarihinde demiş ki:
Yeni gelenler bölümü kapatılsın yahu bu ne. Hale bak paticiğin yarısı daha mesaja bakmadan hoşgeldin yazıyo nedense. Post kasmaktan başka bi anlamı kalmamıış buranın

'yeni gelenler' kapatılsın!
Sosyal ağlarda paylaş

Venator çoooook doğru söylemiş.

Bilgisayar da haşır neşir olmak başka, code işi bambaşka bir olay. 13 yaşımdan beri PC sahibiydim, arkadaşın da hiç bilgisayarı yoktu. İkimizin de programlamayla ilgili hiç bir tecrübemiz yoktu. Bu sene aldığımız iki Cumputer Science dersinden o A A- aldı ben A- C aldım ve geçtiğime şükrediyorum (kaydı GPA a ama olsun)

Başka bir örnek , Bilkent Bilgisayardan birinci dönemin sonunda 4-5 kişi çeşitli bölümlere dağıldı, nedeni ise adamların gerçekten bu işi yapamayacaklarını anlamış olmalarıydı. Adamlara bölüm dersi Java gösteriliyor, çocuk lablarda bir şey yapamıyor, sınavlarda 40 ın üstüne çıkamıyor, e doğal olarak bölüm değiştirmek zorunda hissetti kendini, çok da iyi yaptı.

Elektronik de Bilgisayar da çok zor bölümlerdir, iyi üniversitelerde, çok çalışmak yetmez, Superman olmak gerekir zaman zaman, labdır, projedir şudur budur, adamı canından bezdirirler, ama karizma bölümlerdir apayrı bir durum.[signature][hline]Why are you so weak ? Because your hate is weak! / Uchiha Itachi.
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...