Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

ışık... madde?


Caglar35

Öne çıkan mesajlar

üzerinde düşündüüm bir konu var. deniyorki ışık hem madde hem dalga dır. çünkü bir transverse dalgada olan bütün özelliklere sahip, fakat "boş" diil foton lardan oluşur.

peki o zaman, ışık kendi başına varolduğunda (uzay, boşluk) , yani çevresinde herhangi bir yansıyacak veya refract edecek madde olmadığında neden göreülemez? foton bir nevi madde değilmidir?[signature][hline]welcome to Linux land, sometimes in silent nights you can hear the windows machines rebooting....
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

ışık hem dalga hem parçacık özellikleri gösterir, hem madde hem dalga değildir.bu konu bilimadamlarının üzerinde uğraştığı bir konu.fotonun çok az miktardada olsa kütlesi olduğunu öne sürenler var ama kanıt olmadıkça olmuyor tabii.ışık güneşten yanımıyor bize direkt ışınları ulaşıyor ama biz ışığı görüyoruz,ışığın gözükmek için illaki yansıması gerekmiyor yani,herhalde soruyu anlamadım biraz daha açıklarsan iyi olur.

[Bu mesaj sinanural tarafından 28 Temmuz 2005 21:02 tarihinde değiştirilmiştir]
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

haklısın.... bu konuyu oturmuş düşünürken beynimde canlandırdığım şeyi anlatırsam belki daha açık olur.

eğer fotonun bir kütlesi varsa, neden ufak bir kaynaktan çıkan, bir ışık hüzmesini ince uzun bir çubuk olarak görmüyoruzda, bir yere çarptığı zaman, veya bir maddenin içinden geçtiği zaman görebiliyoruz?[signature][hline]welcome to Linux land, sometimes in silent nights you can hear the windows machines rebooting....
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Işık yansımasına gerek olmadan da gözükür... Aynştayn Bozon (katlettim adamların adlarını) yoğunlaşması ile önce dalga halinde takılan bozonlar,aynı dalga boyuna inip maddeleşirler. İşte ışık dalga mı tanecik mi olayına da çözüm gelmekte.... Dalga boyları yaklaşınca madde diğer zamanlarda dalga diyelim biz kabaca :)[signature][hline]Yazdıklarımla ilgili bir soru(/n) olması durumunda "özel mesaj" atarsanız daha hızlı yanıt alırsınız. mono-blog
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

said:
mayfer, 28 Temmuz 2005 21:12 tarihinde demiş ki:
ışık hem maddenin hem dalganın tüm özelliklerine de sahip değil. ikisinin de bazı özelliklerine sahip. o yüzden tam bir madde olarak düşünmek yanlış.


demek istediğim oydu zaten,nasıl ölçtüğünze göre değişiyor parçacık mı dalga mı olduğu.
@cağlar
vir çok fizikçi fotonu kütlesiz kabul ediyor çünkü kütlesi olan birşeyin ışık hızına ulaşması imkansız derecede zor.
neden düz bir çizgi olarak görmediğine gelince,cismi görmen için o cisimden gözüne ışık gelmesi ve gözünü uyarması gerekiyor bu 1,2. olarak filmlerde filan dikkat edersen fener kullandıkları zaman bir huzme oluşur fenerden çıkan,ışığın doğrultusunda koni şeklinde,normalde olduğu gibi ışık çıkmaz,buda filmin ardarda çekilen resimler olmasından dolayı(basitçe) gözükebiliyor.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

said:
Caglar35, 28 Temmuz 2005 20:54 tarihinde demiş ki:
yani çevresinde herhangi bir yansıyacak veya refract edecek madde olmadığında neden göreülemez?


bi yere çarpması gerekmez sana ulaşması gerekir.[signature][hline]Hatalıysam cep telefonuna hata yazıp bir boşluk bırak 9999'a gönder Hatasız Kul Olmaz melodisi cebinize gelsin.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

zaten herşeyi görmeni ışık sağlıyosa biraz saçma olmuyomu bu soru.ışık önce gözüne gelicekki sen görüceksin maddeleri.ışık gözüne gelmeden sen onu görmessinki.senin ışığı görmen için ışığın ışık hızından hızlı gitmesi lazımki buda saçma :)[signature][hline]Bundan böyle herşey daha güzel olacak!
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

olurmu arkadaş ışık bir madde ve ya dalla boyu
ben bir kimya 3 sınıf ögrencisiyim

ışık bir dalga değildir ve bir madde değil dir

ışık nedir sorunun cevabı foto fizik dalında veya foto kimya dalında gizlidir

fotofizik ışıgın dalga boyutuinceler
fotokimya ise madde buytunu inceler


yani ki ışık jölemsi bir maddeddir ne sıvı nede katı[signature][hline]Eyer yaşıyorsun ve yaşamak için hiçbirşey yapmıyorsan neden yaşıyorsun
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

görmediye tabir ettiğimiz olayı sağlayan şey, o fotonların gözünün içindeki sinirleri uyarması ve beyninin de yorumaması .. gözüne gitmeyen fotonları görebilmen için, birşeyin ona çarpıp gözüne geri gelmesi lazım .. o şeyin de yine foton olması lazım .. eğer gözümüz fotona çarpabilip de gerigelebilecek başka birşeye daha duyarlı olsaydı dediğin gerçekleşebilirdi .. ama öyle bir şey de söz konusu değil ..
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

×
×
  • Yeni Oluştur...