Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

ODTU Fizik - ODTU Kimya

vampyria

Öne çıkan mesajlar

PederRamirez ve Arlooax size bazı sorularım olacak.
Son 2-3 yılımı kendi kendime ODTÜ fizik diyerek geçirdim çünkü fizik ve matematiği çok seviyorum. Karadelikler,kuantum, pi...
Hayalimde ODTÜ fizik sonrası yurt dışına gitmek bu bir üniv. kendini bilime adamakta olabilir bir şirkete girip orada çaşışmakta (tabi ki gönlüm bilime adamaktan yana). AMA lanet össde odtü fiziğin üstünde puan aldım (matematiğe de yetmiyor) Etrafımda insanlar puanını harcama İRÜ gemi inşaat yaz İnşaat yaz Yıldız Makine yaz Endüstri yaz deyip duruyo. Bu kadar kararlı olan benim bile kafamı bulandırdılar. :(
Sorularım ise aslında biraz da evdekilerin öğrenmemi istediği şeyler bu fakültenin yıllık mezun sayısı efsanelerde ki gibi senede ortalama 1'in altın da mı? Buranın mezunları işsiz mi kalır kendi alanı dışında mı çalışır genelde? Kolay iş bulur mu ? Ne kadar kazanırlar? (Bir aç kalırsın geyiğidir gidiyor? :-?) Yurtdışına kabul edilmek o kadar zor mu ?(iyi bir üniversiteyeyani). OFFFF OFFF Kafam çok çok çok çok çok çok karışık. Şu paticike yardım ederseniz mutlu bir paticik olacak. :([signature][hline]you know we Ain't gonna die!

[Bu mesaj cenin tarafından 23 Temmuz 2005 13:29 tarihinde değiştirilmiştir]
Sosyal ağlarda paylaş

Bende ODTÜ Fizik bölümü istiyorum ama kuşkularım var , akademisyenlikten nefret ederim.Ögretmenlik, asistanlı kfilan.Türkiyede ODTÜ Fİzik bölümünü bitirmiş bi insanın iş imkanları nelerdir ?Ne yapabilir ?Mesela bir şirkette çalışabilirmi ?

Birde diyelimki Fizik bölümünü bitirdim.ODTÜde birde Elektronik yada başka bir bölüm okumak istiyorum bu mümkünmü ?
Sosyal ağlarda paylaş

konuyu odtu fizik uzerine kurmak pek anlamli degil, zira turkiyedeki hemen hemen her fizik bolumu icin soyleyeceklerimiz gecerli:

* dunya uzerindeki fizikci (bilimadami vasfinda) arzi talebinden cok daha yuksek oldugundan (bunu fizik bolumlerinin kontenjan genisliklerinden anlayabiliriz) fizik bolumlerinden mezun ogrencilerin cogu akademik kadrolarda yer bulamaz. ozellikle ABD gibi ulkeleri dusunuyorsaniz, bu iyice zor. Peki imkansiz mi? Degil. Eger eskiden beri bilimadami olma isteginiz varsa, kendinizi iyi kotu biraz gelistirmisseniz, ve kendinize guveniniz varsa; ODTU'de de iyi bir not ortalamasi ile mezun olursaniz fizik bolumunden sonra ABD veya AB'de iyi bir universitede doktoranizi alabilirsiniz. ODTU'nun yurt disindaki "reputation" inin Turkiyedeki universiteler arasinda en yukarida oldugu soylenebilir. Bunun temel sebebi 40 kusur yildir ABD'ye ODTU'den ogrenci gitmesi, bu ogrencilerin artik meshur ABD universitelerinde hoca olmus olmasi, ve ogrenci kabul ("admission") surecinde yetkilerinin olmasi.

Kissadan hisse, ODTU fizik bilimsel calismalarda bulunmak isteyen genclik icin iyi bir baslangic noktasi. Ammavelakin sadece bir baslangic noktasi, bir bilim uretme merkezi olarak pek iyi bir yer degil. Zannediyorum artik Bilkent Fizik yapilan arastirma bazinda ODTU'nun onundedir. (Gerci en son ODTU fizikten bi prof. AB 6. cerceve programi cercevesinde cok buyuk bi destek almisti.)

* Gelelim ikinci kisma, bilim adami olmicaz, o zaman ODTU fizik'e gitmek dogru bir karar mi diye soranlara. Bilimsel calisma yapmayacak insanlar icin fizik bolumleri cok tercih sunamaz. Aklima gelen bir kac secenek sunlar:
-> fizik ogretmenligi
-> atom enerjisi kurumunda uzmanlik
-> optik sirketlerinde calismak
-> turkiye petrollerinde calismak (cok emin degilim)
-> elektronik sirketlerinde calismak (cok zor)

* Gelelim maas konusuna. Eger bilimle ugrasicaksaniz, doktoranizi alana kadar ogrenci olacaginiz icin, ABD'ye de gitseniz Turkiyede de kalsaniz cok fazla para kazanmaniz soz konusu olamaz. Hatirladigim kadariyla Turkiyede asistanlik maasi 1 milyar civari idi (burs falan bulamazsaniz), ABD de ise 2500$ civari bir para alirsiniz. Bu paralar size ne TR de ne ABD de iyi bir yasam saglamaz. Ancak her iki ulkede de basarili ogrenciler icin ozel programlar mevcut. Mesela bizim bolumde (ODTU elektronik) bir hocamiz soyle bir programdan bahsetmisti: Not ortalamaniz 3.80 den yuksekse, doktoranizi yaparken bu programa girip karsiliksiz olarak ayda 1.5 milyar para aliyorsunuz. Ama doktoranizin "desteklenen konular"dan biri hakkinda olmasi lazim. Yani "gelecek vaadeden" bir doktora ogrencisi aslinda TR de bile 2.5 milyar alabilir, ki bu gayet iyi bir para. Ama cok da gaza gelmeyin, bu burstan yilda 2 kisi mi ne yararlaniyor :) ABD'de ne gibi burs olanaklari var bilmiyorum, onu ABD'de doktora yapan birileri yazarsa ogreniriz hep beraber :)

Profesor olduktan sonra zaten sorun yok, TR de de yurtdisinda da profesorler iyi para aliyorlar. Turkiyede en son 3 milyara yakindi sanirim. ABD'de cok arastirma yapan verimli prof. lara 10000$ veriyorlar galiba.

Peki yukarida yazdigim mesleklerden biri ile ugrasirsaniz kac para kazanirsiniz? Benim de cok bi fikrim yok, ama cok para kazanmayacaginizi soyleyebilirim :)

edit: duzeltme[signature][hline]hold the line
does anybody want to take it anymore?

[Bu mesaj wanderer tarafından 24 Temmuz 2005 00:10 tarihinde değiştirilmiştir]
Sosyal ağlarda paylaş

Kendi deneyimlerimi sunayim, fakat altini cizeyim yine, bunlar benim deneyimlerim, boyle olur ve olacaktir diye bir mevzu soz konusu degil.

Ben Odtu Fizik mezunuyum dedigim gibi. Yurt disinda master yaptim ( Computer Science ve Isletme ). Odtu Fizikden sonra bana bu bolumler cocuk oyuncagi geldi, hic abartmiyorum elimi kolumu salliya salliya yaptim, eger ki elimi kolumu salliya salliya yapmasaydim rahat birincilikle bitrirdim yuksek lisansimida.

Yani Fizikden sonra bu saydigim bolumler bana cocuk oyuncagi geldi. Bu bolumleri okurken Fizik ogrenimimin bana verdigi, daha once altini da cizdigim, esnek dusunme kabiliyeti , yaraticilik , kural yikma ogretisi, kural takip etme ogretisi ve de insan bayiltan disiplininin cok faydasini gordum.

Amerika da Fizikci ne yapar ? Bu ulkede ( usa ) Fizikci olarak tek basvuru yaptigim yer Electronic Arts. Bir tek oraya basvurdum, onun nedeni de bu tip oyun firmalari FIZIKCI + COMPUTER SCIENCE veya MATEMATIKCI + COMPUTER SCIENCE ariyorlar cogunlukla. On gorusmeye cagirdilar ( SIMS Projesinde asistan programci / tester gibi bir mevkiye ) ona da gitmedim zira calisma saatleri konusunda deneyimli insanlar gozumu korkuttular.

Turkiye de Fizikci ne yapar ? Turkiye de Akedemisyen degilseniz abuk subuk isler yaparsiniz genellikle bolumunuz ile ilgisiz.

Yani duzensiz oldu yazdiklarim, fakat demek istedigim su, eger ben Fizik okuyayim, mezun olur olmaz bolumumle alakali i$e gireyim diyorsaniz bence o i$ ya$.

Ha amacin para kazanmaksa, gene genel konusayim, ister fizikci ol, ister muhendis ol, TR de zaten pek bir farki yok, tabi para kazanayim derken kazanmaktan kastin ne tur meblalar bu onemli. Al maa$i yatir popoyu , biriktir maa$i 20 yil, bir ev bir araba alip, geri kalan yillarda yazlik icin kasayim diyorsan, populer bir bolum secmeye calis oncelikle. Yaptigin i$de iyi isen bu dediklerimi sectigin bolumden bagimsiz kafadan elde edersin.

Onemli olan senin ne yapmak istedigin. Girisimci bir insanmisin ? Garantici bir insanmisin ? Nasil birisin yani ... Ticaret mi yapmak istiyorsun, super fikirlerin var uygulamak mi istiyorsun, baska birisine calisip onu zengin ederken sende maa$ini alip stressiz bir hayat mi istiyorsun ? Ne istiyorsun? Bunu sor kendine, kendini tanidiktan sonra meslek secmek ve rota cizmek daha kolay.

Yazdiklarimi okumadan toparlamaya calisayim. Eger amacin mezun olup, okudugun bolumle ilgili bir alanda calismak ise FIZIK ile bunu Turkiyede basarman biraz zor ( imkansiz degil tabi ki ).

Fakat sunun da altini cizeyim, basarili bir ogrenci icin her kapi acilir. Benimle mezun bir arkadasim Fizikten, double major Fizik + Elektronik Odtu ( Fizik GPA : 4.00 , Elektronik GPA : 3.98 gibi bir sey, o da elektronik bolumu Bir fizikcinin ortami dagitmasina dayanamiyip bolum ikincisi yaptilar cocugu ), hic bir okula basvurmadan, mezun olmasiyla beraber direk MIT ve Princeton dan teklif aldi. Princeton i tercih etti, adama opsiyon da verdiler Fizik mi Elektronik mi diye, Fizigi secti ordada doktora icin, simdi deliler gibi kazaniyor, arastirmalar yapiyor, elinde acik CHECK le dolasiyor arastirmalari icin.

Yani gene uzun oldu, hoca i$ her zaman sende biter. Ne olursan ol, ama en iyilerden ol.[signature][hline]Quod non mortiferum, fortiorem me facit.
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...