Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Işık Hızı ve Görüş Hızı Tartışması

Öne çıkan mesajlar

Mesaj tarihi:
said:
Matthew, 24 July 2003 22:08 tarihinde demiş ki:
A- Birde biz şöyle bir iddada bulunuyoruz.
Ornegın bir noktaya bakmadan once onun onundekı engellere gözümüz takılır ve arkadaki nesneyi farkedene kadar biraz zaman gecer diye dşünüyoruz.

B- Ama karşi takım şöyle düşünüyor:
Örnegin kendi ışına sahıp bır cısım 9bin km uzaklıkta olsun.
Işık hızı ıse 3bin km hızla yol alsın. ( sanıyede )
Uzaktakı cısımı once göz mü farkeder yoksa ışık mı gözden önce oraya ulaşır.[hline]:tebrikz:

Işık gelmezsse göremezsin yani yansımazssa sisimden göremezssin fizik okumadınmı isterse 1 m yanında olsun ışık olmazssa neyi görcen

Görme hızı ışık hızına bağlı ışık hızı + görme hızı olarak düşünün[hline]Wake Me Up Before you GO-GO / WHAM!

Mesaj tarihi:
said:
jaws, 24 July 2003 22:21 tarihinde demiş ki:
olay ı ben öyle düşünmedim !
Örneğin: bir yıldiz kendi işiğini kendi yayıyor ven sen kendini güneş ile aynı hızaya getiriyorsun bu arada yıldızın uzaklıgı 9m ve güneş ışığının hızı 3m (saniyede) guzeş aynı mesafeyi yol alması için 3saniye gecmesi gerekir sen oraya baktıgında Göz orasını 3saniye icinde değil anında görür ve senin Gözün ışık hızını Geçmiş Olur .

Kendi Düşüncem !

jaws arkadasımız bızım tartıstıgımız arkadaslardan bırıdır.
yanı gözün daha hızlı gordugunu idda ediyor :D

ama gozun o mesafeyı gorebılmesı ıcın kademe kademe butun alanı taraması gereklıdır bunu hesaba katmıyor[hline]:tebrikz:
Mesaj tarihi:
said:
-xception-, 24 July 2003 22:20 tarihinde demiş ki:
said:

Uzaktakı cısımı once göz mü farkeder yoksa ışık mı gözden önce oraya ulaşır.

bizde jaws a aynısını soyluyoruz :D
ama ...
şimdi kuzey yıldızından bize gelen ışık bilmem kaç senede(hatırlamıyorum 400 yıl olaiblir) dünyaya ulaşıo o yıldız sönerse biz onu 400 yıl daha görürüz çünkü ondan yansıyan ışık ışınları hala geliyor olurlar.ve kuzey yıldızından bize ilk gelen ışık ışınlarının dünyaya varış süreside 400 yıl alır yani o ordayken biz onu göremeyiz çünkü ışığı ulaşmamıştır..
tartıştığınız süre farkı görme işlemidir oda zaten ne kadar sürüyor ki , salise fln herhalde..[hline]Save me from the nothing i've become...

[Bu mesaj -xception- tarafından 24 July 2003 22:22 tarihinde değiştirilmiştir]
[hline]:tebrikz:
Mesaj tarihi:
said:
Malkor, 24 July 2003 22:22 tarihinde demiş ki:
said:
A- Birde biz şöyle bir iddada bulunuyoruz.
Ornegın bir noktaya bakmadan once onun onundekı engellere gözümüz takılır ve arkadaki nesneyi farkedene kadar biraz zaman gecer diye dşünüyoruz.

Uzaktakı cısımı once göz mü farkeder yoksa ışık mı gözden önce oraya ulaşır.[hline]:tebrikz:

Işık gelmezsse göremezsin yani yansımazssa sisimden göremezssin fizik okumadınmı isterse 1 m yanında olsun ışık olmazssa neyi görcen

Görme hızı ışık hızına bağlı ışık hızı + görme hızı olarak düşünün[hline]Wake Me Up Before you GO-GO / WHAM!

iyide biz ışıklı bır ortamdan bahsedıyoruz[hline]:tebrikz:
Mesaj tarihi:
Duyma hızı diye bişey varmı ses olmadın neyi duyucaksın

Cisim vardır dunyada ama ışık olmadan neyi görceksin ilk önce ışık yansıycak gözüne gelcek sonra işlemler olcak yani

görme hızı ne dir yenimi çıktı ?
Mesaj tarihi:
Işık kaynağı var dimi ışık ordan geliyor cisma bikeremi carpıyor ışık kaynakları veya yansıtıcılar dahil ışık yansımadan nasıl görüceksin

Işık kaynağına baktın diyelim ışık hızı olmasa göremezsinki çünki o sen baktığında yansımıyo surekli yansıma halinde[hline]Wake Me Up Before you GO-GO / WHAM!

Mesaj tarihi:
said:
Malkor, 24 July 2003 22:29 tarihinde demiş ki:
Işık kaynağı var dimi ışık ordan geliyor cisma bikeremi carpıyor ışık kaynakları veya yansıtıcılar dahil ışık yansımadan nasıl görüceksin

Işık kaynağına baktın diyelim ışık hızı olmasa göremezsinki çünki o sen baktığında yansımıyo surekli yansıma halinde[hline]Wake Me Up Before you GO-GO / WHAM!

peki söle düşünelim.
ışıgı sızın gözünüze tutugumuzda o ışıgın geldıgını gorebılıyormusunuz.
lazere bastıgımız anda ne oldugunu anlamadan sizin gözünüzde beliriyor.
Mesaj tarihi:
Ben ne diyorum gündüz ışılı bir ortamdayız duvara lazer tut ışık kaynağı lazer olsun yansıtıcı duvar lazer oraya carpıp yansımazsa ki lazer kırmızı renk nasıl görüceğini algılamıyorum tamam duvarı görürsün ama renklerde aynı şekilde

Duvarın rengi beyaz beyaz ışığı yansıtıyo diyelim görüyoruz sonra kırmızı ışığı yansıtan laser tutuyoruz tutuğumuz nokta bu sefer kırmızıyı yansıtıyo değişen bir şey olmaz isterse milyon tane ışık kaynağı olsun yansıma yapcak ki bu cok hızlı bir şekilde oluyor

Görme hızı zaten Işık hızı oluyo sizin anlatığınıza göre[hline]Wake Me Up Before you GO-GO / WHAM!

Mesaj tarihi:
said:
Matthew, 24 July 2003 22:26 tarihinde demiş ki:

iyide biz ışıklı bır ortamdan bahsedıyoruz

Tmm ışıklı bir ortamda her yer ışık ışınlarıyla kaplıdır zaten olmasa biz göremeyiz.
sizin cismi görmeniz için ona bakmanız ondan sizin sırtınıza yansıyan ışığa bakmanız gerekir..

0
cisim
aydınlık bir ortamda cisimden etrafa ışık yansır zaten..
........................ l
0 .......................l .......... <= duvar..
........................ l..... 8 <= biz

duvarın yanından zaten cisimden yansıyan ışıklar geçmektedir bizim yapmamız gereken bu ışıkları göz irisinden geçirmek...
............................l
0............................l
............................l 8
*!8 kafasını uzatır ve gelen ışık ışınlarının gözünden geçirir böylece görür*
hayatımda yaptığım en saçma emotion katılıyorum gülmekten...

yane ışıklı bir ortamda cismi görmek için ondan zaten yansıyan ışık ışınlarını gözümüz tarafından algılanmasını sağlamalıyız yani ona BAKmalıyız...
edit: noktaları koymayınca düzenek olmuyor..
[hline]Save me from the nothing i've become...

[Bu mesaj -xception- tarafından 24 July 2003 22:37 tarihinde değiştirilmiştir]
Mesaj tarihi:
said:
Matthew, 24 July 2003 22:32 tarihinde demiş ki:
said:
Malkor, 24 July 2003 22:29 tarihinde demiş ki:

peki söle düşünelim.
ışıgı sızın gözünüze tutugumuzda o ışıgın geldıgını gorebılıyormusunuz.
lazere bastıgımız anda ne oldugunu anlamadan sizin gözünüzde beliriyor.

Neden öle oluyo direk ışık kaynağı güneşe bak hemen geliyomuş gibi olur ama biolojide var bunda gözün özellikleri girer bi kere dik tut daha farklı olur ama oraya ulaşan ışık oluyo sen gözünü kapat gene tutsunlar gene aynı sey olur sonucda kırmızı renk[hline]Wake Me Up Before you GO-GO / WHAM!

Mesaj tarihi:
ben dunyaya gelen ışıktan ve cısımlere yansıyan ısıktan bahsetmıyorum 900 milyon km (saniyede) ışık yılı uzaklıkta kı bır mesafeyı (ışık hızı=300 milyon km ) demekki 3 saniyede yol alacak bu ışık bu yolu ama Ben baktıgım zaman Yol ve 3saniye zamanı ortadan kalkar baktığım anda Görürüm ama ışık 3saniyede ulaşır. İşte bende bunu anlatmaya calışıyorum.

ama biliyorum ki ışık olmadan da cisimleri göremeyiz.
ışık devamlı gelir hareket halindedir. ışık cisme gelmistir zaten sen o yüzden görursün cismi ben onu söylemiyorum kat edilen yoldan bahsediyorum.
Mesaj tarihi:
ya biz yansımadan bahsetmıyoruz.
cok uzakta bir cisim dünün hava hafif loş.
ışıgı cok uzaktakı bir cisime yansıtıyoruz.
gozumuzde bır perde oldugunu düşünelim. lazere bastıgımız anda gozumuzun onundekı perde kalkıyor
ıkısıde aynı anda başlıyor. ve sonra karşıdakı cısme ( duvar olsun ) bu cısme baktıgımızda ( beyaz bir duvar ) ilk once sadece ışıksız duvarımı goruruz yoksa ışıklımı görürüz.
yanı sade bir duvarı görebilirmiyiz yoksa biz duvarın nerede oldugunu algılayana kadar ışık duvara ulaşmışmı olur.[hline]:tebrikz:
Mesaj tarihi:
Aradaki Farkı gözümüz algılayamaz mesafe çok büyük olursa algılar...
Yani ışık hızı sn de 300 km ise duvar 1 km uzakta olsa bile saniyenin 300'de 2 si kadar bir zamanda ulaşır o ışk ışını senin gözüne...
ışık hızı yanlış oldu.. sallayın
[hline]Save me from the nothing i've become...

[Bu mesaj -xception- tarafından 24 July 2003 22:46 tarihinde değiştirilmiştir]

[Bu mesaj -xception- tarafından 24 July 2003 22:46 tarihinde değiştirilmiştir]

[Bu mesaj -xception- tarafından 24 July 2003 22:47 tarihinde değiştirilmiştir]
Mesaj tarihi:
bak Xception ışık hızı dünyayı 1 dolanışında 3 sanıye geçiyor
dünya yı kagıt gibi actığıızda 1 bakısta o yerın sonunu gorurum hatta aynı mesafe 2 kere olsun 1 oraya 1 buraya bakarım aynı mesafeyı 2 kat daha hızla bakarım oysa ışık hızının benım bakışım kadar yol katetmesı için belırlı zaman gecmesı gerekır ama sen bakarak o zamanı azaltırsın ve daha hızlı olmuş olursun bunu anlayabiliyormusun ?
Mesaj tarihi:
bence mesefa ne kadar uzak olursa göz o kadr yavas algılar.
cunku aradaki bütün mesafeyi taramasi lzım.
göz ilk önce yakını tarar sonra daha ileriyi hedefler.
birden uzaga bakamassınız yada uzaktakı bir cisme bir kere bakın sonra gozlerını kapatın bız o cısmı degıstırelım. gözlerinizi bir sn lıne açalım ve yıne kapatlım. ve bıze cısmın ne oldugunu soyleyın .bu cok zor ıstersenız deneyebılırnız.
hatta cısmın uzaklılıgını arttırsanız veya yakınlaştırısanız göz o mesafeyi kaybetmış olur ve tekrardan butun her yerı taramayı başlar[hline]:tebrikz:
Mesaj tarihi:
said:
jaws, 24 July 2003 22:47 tarihinde demiş ki:
bak Xception ışık hızı dünyayı 1 dolanışında 3 sanıye geçiyor
dünya yı kagıt gibi actığıızda 1 bakısta o yerın sonunu gorurum hatta aynı mesafe 2 kere olsun 1 oraya 1 buraya bakarım aynı mesafeyı 2 kat daha hızla bakarım oysa ışık hızının benım bakışım kadar yol katetmesı için belırlı zaman gecmesı gerekır ama sen bakarak o zamanı azaltırsın ve daha hızlı olmuş olursun bunu anlayabiliyormusun ?

ha ha ha :D
ben sana yan yana 7 tane küre koyayım.
o kürelere karışık bir şekılde bak mesela 1-5-2-7-6-3 gibi
sen bu kürelerin nerede oldugunu algılayana kadar gözlerinin her yeri taramasını bekleyene kadar dünya zaman gecer.
oysakı ışık bunları anında gezebılır .[hline]:tebrikz:

[Bu mesaj Matthew tarafından 24 July 2003 22:52 tarihinde değiştirilmiştir]
Mesaj tarihi:
Matt sen dışarı bakınca tüm manzarayı aynı anda görürsün
çook uzaklardan yansıyan ışık ışınları zayıf olduğu için pek net olmayabilir..
tarama olayı yok gözün ışığı algılaması var..[hline]Save me from the nothing i've become...
Mesaj tarihi:
said:
Matthew, 24 July 2003 22:48 tarihinde demiş ki:
bence mesefa ne kadar uzak olursa göz o kadr yavas algılar.
cunku aradaki bütün mesafeyi taramasi lzım.
göz ilk önce yakını tarar sonra daha ileriyi hedefler.
birden uzaga bakamassınız yada uzaktakı bir cisme bir kere bakın sonra gozlerını kapatın bız o cısmı degıstırelım. gözlerinizi bir sn lıne açalım ve yıne kapatlım. ve bıze cısmın ne oldugunu soyleyın .bu cok zor ıstersenız deneyebılırnız.
hatta cısmın uzaklılıgını arttırsanız veya yakınlaştırısanız göz o mesafeyi kaybetmış olur ve tekrardan butun her yerı taramayı başlar[hline]:tebrikz:

Katılıyorum.[hline]ymumcuoglu
Mesaj tarihi:
said:
Matthew, 24 July 2003 22:51 tarihinde demiş ki:
ha ha ha :D
ben sana yan yana 7 tane küre koyayım.
o kürelere karışık bir şekılde bak mesela 1-5-2-7-6-3 gibi
sen bu kürelerin nerede oldugunu algılayana kadar gözlerinin her yeri taramasını bekleyene kadar dünya zaman gecer.
oysakı ışık bunları anında gezebılır .[hline]:tebrikz:

[Bu mesaj Matthew tarafından 24 July 2003 22:52 tarihinde değiştirilmiştir]

Nerede olduğunu algılayamayız çünkü beynimizin kapasitesi yetmiyor..[hline]Save me from the nothing i've become...
Mesaj tarihi:
once isik gider sen sonra gorursun ne goruyosan, gorduguun seryin miktarinada bagli kapkaranlik bir odada tek isik gorursen yada 26 isigin arasindan mavi isigi sececeksen daha faarkli zamanlar olur ama isik gozunun ag tabakasina duser sonra 110m/sn ile beyne iletilir yani isigin hizindan daha yavas yorumlarsin[hline]
Mesaj tarihi:
yukarılarda verilen net bi örnek var, ondan yola çıkarak açıklamayı yapıyım, örnek şudur:

said:
sanirim jaws yazmis:olay ı ben öyle düşünmedim !
Örneğin: bir yıldiz kendi işiğini kendi yayıyor ven sen kendini güneş ile aynı hızaya getiriyorsun bu arada yıldızın uzaklıgı 9m ve güneş ışığının hızı 3m (saniyede) guzeş aynı mesafeyi yol alması için 3saniye gecmesi gerekir sen oraya baktıgında Göz orasını 3saniye icinde değil anında görür ve senin Gözün ışık hızını Geçmiş Olur .

Kendi Düşüncem !

şimdi, sen burda baktığın zaman, o cisimden 3 saniye önce çıkan ışını görürsün, ama cismi anında görür müsün, evet görürsün.

cismin, sen güneşten çıkan ışığı kaynağından serbest bıraktığın andaki görüntüsü ise 3 saniye sonra ulaşır gözüne. yani güneşten çıkan ışın o cisme ulaştığı anda.

eğer başlangıçta;
- senin gözün kapalı
- güneş kapalı, ışık vermiyo (lol)
- o 3 ışık-saniyesi (lol) mesafedeki ışık kaynağı kapalı

iken, aynı anda üçünü birden açarsan, senin gözün 3 saniye boyunca o kaynağı görmez (çünkü ordan çıkan ilk ışının senin gözüne ulaşması 3 saniye alır, bi kere ulaştıktan sonra ise sürekli ulaşır, ama hep 3 saniye laglı olarak), ama 3. saniye bittiği anda gözüne ordan çıkan ilk ışın ulaşır, ve de güneşten çıkan ilk ışın da o kaynağa ulaşır, aynı anda.

ışınların ulaşması eşit yani.

fakat, görme ise karşılaştırdığın şey, görme esnasında bi sürü kimyasal tepkime vs vs olur, sinirler gelen datayı ilettikçe, ne blim ışık algılandıkça, beyinde işlendikçe vs bi ton kimyasal tepkime olur, bu tepkimeler, senin o cismi algılamanı geciktirir (3 saniyenin yanında sözü olmayacak bir gecikmedir, fakat 1 km mesafeden gelen bi ışının varma süresiyle karşılaştırırsak kat kat fazladır)[hline]wastiee
  • Yeni Oluştur...