Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Akıllı Elementler


Xaero

Öne çıkan mesajlar

Bilim Akıllı Elementlerin Peşinde...

Her geçen gün bilim yeni elementler geliştiriyor ve Periyodik Tablo´nın sakladığı sırları araştırıyor. Cornell Disalvo´ya göre bu zorunludur; "Bu iş, Tanrı tarafından verilen bir bilmecedir. Ve bilimin sahip olduğu en heyecan verici beyin bulmacasıdır." Bilgisayar destekli yeni düşünceler, biraz şans ve tahmin yeteneği elementler araştırmacılarının ve mühendislerinin elinde mucizeler yaratabilir. Hatalarını kendi kendine düzelten silahlar? Zeki köprüler? Düşünen bilgisayarlar ve kazaları öngören metaller? Yeni elementler, rüyalarımızı gerçeğe dönüştürebilirler.

Lisedeki kimya öğrencilerinin büyük bir çoğunluğunun felaketi olan kimyasal elementler tablosu yani Periyodik Tablo, bilimin sıkıcılığının ve zorluğunun simgesi olarak anlaşılmaz bir hiyeroglif şeklinde görünür. Fakat fizikçiler için Periyodik Tablo dünyadaki tüm elementlerin kimyasal kodlarını deşifre eden bir sözlüktür yani Champillion´un hiyeroglifleri deşifre ettiği Rosetta Taşı´nı simgeler. New York, Ithaca, Cornell Üniversitesi´nden fizikçi Francis DiSalvo;"Daha önce, şimdi mevcut olan ya da olacak olan tüm elementler Periyodik Tablo´da bulunmaktadır" demektedir. Her geçen yıl DiSalvo ve meslekdaşları, yeni ve değeri gittikçe artan elementlerin toplandığı Tablo aracılığı ile kimyasal elementleri incelemede ve kullanmada ustalaştılar. Maden alaşımları kendilerini onarırlar ve maddeler kas, kemik, kabuk gibi organik dokular üzerindeki suni değişimler yaratabilirler ve çevrelerine karşılık verirler. Bazı elementler kendi doğası ile rekabete girerler ve gelişime açıktırlar. Bazıları kullanımdadır ama bazıları halen denenen bu fütüristik yeni, daha güçlü ve daha dayanıklı elementler gelecekte varolacaktır ve çevreyi atalarından daha az kirletecektir. Ve bu maddeler yani elementler, taşın, bronzun ve demirin kendi çağlarını ifade ettiği gibi yaklaşan ve içinde bulunduğumuz çağı ifade ederler. Madde Çağı modern zamanlar için iyi bir lakaptır.

Element icat edenler

New Jersey, Yeni Teknoloji Doğal Bilimler Araştırma Bölümün´den kimyager Robert Laudise 20 yıl evvel yeni elementlerin Tanrı ya da iyi bir raslantı nedeniyle ortaya çıktığını söylüyordu. Fakat şimdiki bilimadamları yaratıcılık dışında kalan raslantılara pek kulak asmıyorlar veya en azından raslantıyı, atomlar, moleküller, kristaller ve hatta yaşayan dokuların arkasındaki yapısal karışık elementlerin geliştirilmesiyle elde ediyorlar. Northwestern Üniversitesi´nden Greg Olson mühendislerin elementlerin varlığı ile fazla sınırlı olmayacaklarını belirtiyor ve; "onlar sahip oldukları elementlere göre herşeyi icat edecek güçteler" diyor. Yeni elementler bulmak, yeni bir buluş türü örneğidir. Raslantılara dayalı körü körüne araştırma yapan bilimadamları çağı, bugün için etkili ve mantıklı yaklaşımlardan çok uzaktadır. Araştırmacılar metalurji aracılığı ile yeni elementleri sistematik olarak icat ederler ve farklı kimyasal bileşimleri göstermek için imkan bulurlar. Yeni elementleri uygulama imkanları ve potansiyel değerlerini belirleyen bilgisayar çıktıları, aday elementlerin gerçekliklerine karar vermede araştırmacılara yardım eder.

Terminatör gerçek olabilir

Greg Olson´un tutku dolu ünlü projesi "Yok Edici 3" adıyla tanınır; "Terminator 2" filminde yer alan hayali metalden esinlenilen gösterişli madensel alaşım, biyolojik maddeleri taklit edecektir. Filmdeki cani robot, insan dahil her şekle girebilen bir metalden yapılmıştır. Parçalara ayrıldıktan sonra bile kendini birleştirir. Hayal edildiği kadar esnek ve güçlü, gerçek bir metal yaratmak için Olson ve ekibi metalin parçalara ayrılmadan önce kırık kemikleri tamir eden ve aynı yöntemle darbelerin oluşturduğu hasarı onarmak için kendini tekrar yenileyebilen mikroskopik bir anatomiye sahip maden alaşımlarının peşindeler. Gerçekte bu araştırma için en uygun örneklerden birisi deniz kabuklarıdır. Kabuklu deniz hayvanları, mikroskopik taş tahta benzeri, kabuklar şeklinde kolay kırılır bir seramik madde ile (kalsiyum karbonattan meydana gelen taş veya tebeşir gibi) protein karışımının veya bir tür harçla güçlenir. Dış darbeler başladığında bu harç, bir köprü yapılması ve iki kenarının halatlarla çekilmesi gibi organları birbirine bağlayan bağları gerer.

Poster televizyonlar

Olson ve ekibi, protein harcı rolünü oynayabilen şekilsel hafızalı bir maden alaşımı ile hareket eden ve basit bir maden alaşımını biraraya getirip, katlamaya çalışıyorlar. Yeni metal kırılmaya başladığı zaman şekilsel hafızalı maden alaşımı ilk olarak darbelere karşı bir köprü olacak ve sonra ısındığında darbenin kaynak yerlerini gererek değişen şekli eski haline getirecektir. Bu tür bir alaşım, en güç koşullarda bile kusursuzca çalışan ve metal bölümlerine kesin güvenilen uzay araçlarında ve genetik insan fabrikalarında kolayca kullanılacaktır. Bu tür maddeler için etkili ve ucuz kimyasal taslaklar geliştirmek için bilgisayarlar sayesinde artık olasıdır, eskiden yeni karışımlar için taslak çıkarma yöntemi sınırsız sa
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

×
  • Yeni Oluştur...