Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Termodinamik'in ikinci yasası her sistemde geçerlidir


forgiver

Öne çıkan mesajlar

Termodinamik'in diğer bilim dallarına da kolaylıkla uygulanabilen ünlü "İkinci Yasası"na göre, ısı enerjisi hiçbir zaman daha soğuk bir kaynaktan, daha sıcak bir kaynağa transfer edilemez. Başka bir deyişle, bir sistem kendinden daha soğuk sistemle ısıtılamaz. Sistemlerin bu özelliği Termodinamikçilerin geliştirdiği "entropi" kavramıyla açıklanır. Bir sistem üretim yaptıkca entropisi artar. Entropisi artan sistem de, üretim yapma potansiyelini azaltır.

Ekonomik, sosyal ve siyasal sistemlerde de, enerjinin azalması, yönetenlerinin değerlerinin bozulması, karmaşıklığın artması ve finansal dengenin sarsılmasıyla ürün, hizmet ve bilgi üretme gücü azalır. Çalışma alanı ve büyüklüğü ne olursa olsun, bütün sistemler, aşırı üretim, aşınma ve yıpranma sonucunda faaliyetlerini durdurmak zorunda kalırlar. Teknik sistemlerde olduğu gibi, sosyal ve ekonomik sistemlerin de çalışmalarına bağlı olarak entropileri artar.

Biyolojik sistemlerdeki yaşlanma teknik sistemlerdeki entropi artmasının doğal bir karşılığıdır. Genç bir insanın yaşlı bir insana göre daha çok enerjisi olduğu için, daha çok üretim yapma potansiyeli vardır. İnsanlar için geçerli olan kural, diğer canlılar için de geçerlidir. Dünyadaki her canlı zamanla varlığını koruma gücünü yitirirek, ölümle karşı karşıya gelir. Hiçbir canlının biyolojik ölümden kaçması mümkün değildir.

Biyolojik ve teknik sistemler gibi, başka sistemlerin ömürleri de sorunludur. Dünyada herşey gelip geçicidir, canlılar gibi, bütün kurum ve kuruluşlar da doğar, büyür, yaşlanır ve ölür. Günümüzde Termodinamikçilerin entropi kavram ve azalan potansiyel yasasından yola çıkılarak, dünyada bütün hayatının sona ereceğine ilişkin sayısız Kıyamet teorileri geliştirilmiştir.

Dünyanın bir gün sonunun geleceğini düşünmek ve anlamak için teknik ve sosyal Kıyamet teorilerine ihtiyaç yoktur. Dünya hayatı hem kişisel, hem de toplumsal düzeyde bir gün tamamlanacaktır. Sorun, dünyanın sonunun gelip gelmiyeceği değil, bütün ülke ve toplumlarıyla yaşanır kılınıp kılınmayacağıdır. Bütün sistemleri barışa endeksleyecek, yeni ve özgün stratejiler geliştirmeden, dünyadaki savaşların önünü almak oldukça güçtür.

Termodinamik'in İkinci Yasası bütün sistemler için geçerlidir. Her sistemin odak noktasında yer alan insanın, bilgi ve hikmet birikimini zenginleştirerek, sistemlerin ömürlerini uzatmak mümkündür. Bunun için de, sistemlerin kapalı yapıdan, açık yapıya dönüştürülmesi gerekir. Çünkü kapalı sistemlerin entropisi, açık sistemlere göre çok daha hızlı olarak artar.

Kapalı sistemlerdeki hızlı entropi artışı, kısa sürede hangi alanda olursa olsun, dünyadaki her sistemi durma noktasına getirir. Açık sistemler kendilerini yenileyerek, entropi artışının önüne geçebilirler. Sistemlerin kendilerini yenilemeleri, ekonomik, teknik ve sosyal çevreye uyum sağlamaları, dayandıkları kaynağın derinlik ve zenginliğine bağlıdır.

Her alanda yenilenme, sınırları aşan kavrayış, sezgi gücü ve sarsılmaz bir inanç gerektirir.

İnancını sağlam kaynaklardan alan sistemler uzun ömürlü olur.

İnanç her sistem için eşsiz bir güç ve enerji kaynağıdır.

alıntı..

yazı çok hoşuma gitti, hiç aklıma gelmeyecek bir açıdan bakılmış termonun 2. kanununa, güzel örneklendirilmiş, paylaşamak istedim[signature][hline]be the vanquisher, to forgive
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

×
×
  • Yeni Oluştur...