Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

YÖK ün amacı nedir

Öne çıkan mesajlar

Mesaj tarihi:
bundan 5 yıl önce meslek,anadolu meslek ve imam hatip mezunları üniversitede 0.24 katsayıyla üniversitelere girebiliyordu.imam hatipten mezun olacak kişilerin asli görevi imam olmaktı ve mantıksız idi bir tıp veya hukuk okumaları.zamanın yönetimi imam hatip karşıtı görünmesin diye yanında meslek liselerinide yaktı ve kendi bölümleri dışında öss de 0.8 katsayıyla girebilecek şekilde ayarladı.yani imkansıza yakınlaştırdı üniversiteye girmelerini.gene kendin bölümlerine girebilen öğrenciler seslerini pek çıkarmadılar.

olan bundan sonra olmaya başladı.hükümetle uzaklaşan YÖK kendi ağırlığını koyup,hodri meydan diyebilmek için öğrencileri yakmaya karar verdi.Meslek liselerinin elinde "kendi bölümlerinde 0.24 katsayı ve yükseköğrenim direk geçiş" haklarını elinden almaya hazırlanıyor gelecek sene.Nedir bu yapılan? sonunu düşünmeden yapılan işin mantığı nedir?

Bu ülkenin temelleri meslekçiler ve ara teknik elemanlar üzerine kurulmuş durumda.Birçok ülkedekinden çok daha yetenekli teknikerler yetişmekte ancak ellerinden lisesonrası eğitimi aldığınız zaman gelecek nesiller niye meslekçi ve tekniker olma yolunu seçsin.Daha iyi bir kariyer için Anadolu Meslek Lisesi yerine düz liseyi seçer.Ancak meslekçi ve tekniker kalmadığı zaman ne olacak? bir ürün bozulduğunda kim onu tamir edecek,mesleki işleri idame ettirenler kimler olacak.. söyleyeyim bunun sonucunda yurtdışında teknikerler çağırılacak ve özelleştirme bir süre sonra yurdun her köşesinde olacak.YÖK ün şu anda yaptığı Türkiyenin geleceğiyle oynamaktır,YÖK ateşe körükle gitmektedir,sesini çıkarmayan azınlığı iyice ezmektedir.Eğitimde fırsat eşitliği ilkesiyle asla uyuşmayan kuralları eklemektedir.Sonumuz hayırolsun.[signature][hline]shinsetsu desu..
Mesaj tarihi:
Birincisi yazinin benzerini milliyette abbas guclu de yazmisti. ayni tepkiyi gosterdim. ne bu amac YOK'u yikmak mi? budan 5 sene once alinan kararlar icin su anki yonetimi suclayamazsiniz. Ustelik 2003 yilinda istifa eden eski YOK baskani Prof. Dr. Guruz, su an ki YOK'e tamamen bireysel nefret beslerken... kisacasi su anki YOK'le 5 sene onceki YOK'un arasinda dunya kadar fark var.

katsayi konusu... meslek lisesinden meslek yuksek okuluna gecis gercekten o kadar zor mu? bence degil; gecemeyen de gecmeyi haketmiyordur. meslek yuksek okulu durumlarini soyliyim sana; trakya uni. insaat bolumunden mezun olan sadece 2 kisi var... sadece iki kisi... insanlar butunlemelere girmiyolar bile... bu nedir ya? giren ogrenci ayni lise havasinda, "ugrastirma bizi diplomamizi ver" der gibi... kusura bakma arkadasim ama ogretim uyelerinin hepsi dertli bu konuda. giren ogrencinin ne alt yapisi var, ne bi seyler ogrenmeye istegi var. surekli ogretim uyelerinden sikayet yagarsa YOK'e tabii ki verilen haklar geri alinir... adam gibi calisan zaten girer bu okullara.

[spo1=imam hatipler]imam hatipler de meslek lisesi. ancak durum o kadar vahim ki, cumhuriyet'ten sonra getirilen egitimin tek elden yapilmasi ve ortak olmasi ilkelerini tamamen cigneyen bi kurum. ustelik basbakan'in yaptigi aciklamaya gore imam hatipler, duz liselerle ayni egitimi aliyolarmis... bu nedir ya? madem duz liselerle ayni egitim veriliyo, ama biraz daha dine dayali... sacmalik!!! bu egitimin ikiye bolunmesidir, bu Ataturk'un kurdugu Cumhuriyet'e en buyuk darbelerden biridir.[/spo]

simdi... YOK'un amaci nedir... YOK, adi ustunde liseden sonra yer alan egitimin yonetildigi yerdir. Yani universiteler YOK'e baglidir. YOK bunyesinde rektorleri bulundurur. universitelerde hangi nitelikte ogrencilerin okumasi gerektigini belirleyen kurumdur. Su anki baskanin da dedigi gibi, universitelerde okumayi hak eden ogrenciyi YOK belirler, hukumet degil. sonucta ogretim yapan profesordur; ilkokul mezunu dagdan inme milletvekilleri degil. turevin t'sini bilmeyen adami teknik universiteye sokmaya calisan hukumettir, YOK degil. bu durumda YOK, kendi bunyesinde bulundurdugu universitelerin kalitesini kontrol eder. etmek zorundadir, yoksa universiteler de ayni liseler gibi ayaklar altina alinir. verilen egitim bi sey ifade etmez, yurtdisinda taninmaz. (yazinin sonunda benim isime gelmedigi icin boyle konustugumu sanabilirsiniz. isin asli eski hali benim daha cok isime geliyodu. ama su ulkenin artik bi yerlere gelmesi gerek...)

adamlar bi yandan islerini yapmaya calisiyorlar, bir taraftan hukumetle ugrasiyolar. milli egitim bakaninin yaptigi aciklamaya bak "bu boyle yurumez, mudehale edecegiz." neyin mudehalesi? daha meslek okullarinin amacini cozememissin, aklinca universitelere meslek liselerinden ogrenci dolduracaksin... hyr arkadasim, meslek lisesi mezunu zaten iste calisabilmelidir. milli egitim bakaninin asil yapmasi gereken lise egitimini islevsel hale getirmektir; ama her zamanki gibi adam isi gucu yokmus gibi baskasinin isine burnunu sokuyo. ayrica yukarida da dedigim gibi zaten meslek lisesinden mezun olup da yuksek okulda okumak isteyen, bi seyler oorenmek isteyen devam eder; calisir kazanir. en azindan 8 senedir okulu hala bitirememis adamlar temizlenmis olacak bu degisiklikle.

birde kimsenin dusunmedigi veya soylemeye cekindigi bi nokta var. katsayinin yuksek olmasi duz liseler ve anadolu liseleri icin haksizlikti. katsayinin dusurulmesi onlar icin adalet sagladi. fakat niye meslek liseleri aglarken duz lisede okuyanlar haklarini aramiyo? ayrica milli egitim bakani niye bu insanlara uvey evlat muamelesi yapiyo? yoksa milli egitim bakani sadece meslek liseleri icin mi calisiyo?

su sistemin icinde, belkide en temiz kalani YOK. ustelik yeni sinav sistemi abd'de yapilan SAT sinavina oldukca benzer halde, yani insanlarin sikayetlerinin azalmasi lazim bundan sonra...

benden sana bi soru: sen bu yaziyi yazarken kendi durumun icin, dezavantajina oldugu icin mi yazdin, yoksa bunun gercekten haksizlik oldugunu dusundugun icin mi?

fazla gaza gelmisim, baya bi karisik olmus, kusura bakmayin...[signature][hline]Tulahr

[Bu mesaj riglous tarafından 17 Temmuz 2005 22:13 tarihinde değiştirilmiştir]
Mesaj tarihi:
said:
Apache, 17 Temmuz 2005 21:41 tarihinde demiş ki:
.imam hatipten mezun olacak kişilerin asli görevi imam olmaktı

Meslek lisesinden çıkan kişilerin asıl görevi de ara eleman (öyle birşey işte) olmaktır.
Gidip de oradan mühendis vs. çıkmasını beklemek mantıksızlıktır.
İmam-hatip liselerine yapılan uygulamaya laf etmiyorsan meslek liselerine aynısı yapıldığında ses çıkarmaman lazım diye düşünüyorum.[signature][hline]CEO of the Holy Inquisition Corp
"Biz insan yakıyoruz."
Mesaj tarihi:
imam olmak değil bence; din dersi ağırlıklı olabilir ama geri kalan derslerin normal müfredattan bir farkı yok.

anadolu öğretmen liselerinde ise bir ayrımcılık var o zman sadece öğretmen olamaları lazımken herhangi bir katsayı düşümü olmuyor, herhangi bir bölümü seçince.

meslek liselerinde kendi branşlarında ilerliyorlardı ama şimdi onu seçseler bile puanları düşüyor.[signature][hline]be the vanquisher, to forgive
Mesaj tarihi:
said:
forgiver, 17 Temmuz 2005 22:30 tarihinde demiş ki:
imam olmak değil bence; din dersi ağırlıklı olabilir ama geri kalan derslerin normal müfredattan bir farkı yok.
o zaman bu egitimde ikilik oluyo ki cumhuriyetin ilkelerine karsi.
said:
anadolu öğretmen liselerinde ise bir ayrımcılık var o zman sadece öğretmen olamaları lazımken herhangi bir katsayı düşümü olmuyor, herhangi bir bölümü seçince.
ogretmen olmayi kabul etmis bu insanlar; gidip matematik okuduktan sonra basimiza bilgisayarci kesilmiyolar. ya da "din agirlikli egitim" alip basbakan olmaya kalkmiyorlar.

said:
meslek liselerinde kendi branşlarında ilerliyorlardı ama şimdi onu seçseler bile puanları düşüyor.
meslek liseleri hicbir zaman kendi dalinda ilerlemek istemedi. ilk duzenleme yapildiginda herkes basbas baariyodu, uni'de istedigimiz yere giremiyoruz diye. onlarin branslarini secen baska birileri yok zaten? olsa bile, kendileri yerine baskasi gidiyosa, 1) gitmeyi hakediyodur 2) meslek lisesinden, yuksek okula gecemeyen (gecmeyi beceremeyen) zaten orada okumayi haketmiyodur. yukarida da yazdigim gibi okullar daha basit bi matematik islemi yapmayi bilmeyen insanlarla dolu... en azindan bunlarin girmesi engelleniyo.[signature][hline]Tulahr
Mesaj tarihi:
o zman yabancı dil ağırlıklı okumak da ikilik olur.

anadolu öğretmen liseleri nedense meslek lisesi statüsünde dğeil yani burdan mezun olan işletmecilede olabilir,mühendiste, herhnagi katsayı indirimine maruz kalmaz, üstelik öğretmen olmak isterse ek puan alacağı halde.[signature][hline]be the vanquisher, to forgive
Mesaj tarihi:
said:
o zman yabancı dil ağırlıklı okumak da ikilik olur.
ikisi arasinda fark var, carpitma lutfen. ayrica konu YOK, bu konu hakkindaki fikirlerini soylersen daha memnun oluruz.[signature][hline]Tulahr
Mesaj tarihi:
Eğer yurt dışında ki öğrenim modellerine bakarsak, meslek sahibi çoğu insanın meslek liseli olduğunu görürüz. Hatta adamlar çoğu zaman üniversiteyi tercih etmiyor meslek lisesini okuyup parasını kazanmaya başlıyor. Bu adamlar oldukça kalifiye adamlar oluyor. Örneğin babamların çalıştığı yere bir tane makina almışlardı, italya dan teknisyen gelmiş çatır çatır kuruyor tek başına makinayı, babam merak edip sormuş siz makina mühendisi misiniz diye, adam gülerek hayır ben meslek lisesi mezunuyum diyor. Yurt dışında adamlar o kadar ezik değil tabii.
Yurdumuzda ise en önemli şey bir etiket olduğu için, üniversite mezunları prim yapıyor her şekilde. Meslek liseli de bunu görüp ben de gidecem üniversiteye diyor, haklı olarak. Fakat gittiği tek bölüm bilgisayar sa bilgisayar öğretmenliği falan.[signature][hline]Why are you so weak ? Because your hate is weak! / Uchiha Itachi.
Mesaj tarihi:
meslek lisesi nin devami universite degildir. ve bi ulkede cogunluk normal lise degil meslek lisesi mezunu olmalidir. universiteden tekniker mezun olmaz. tekniker meslek yuksek okulundan cikar. universiteden muhendis cikar. bizim universitelerimiz tekniker urettigi icin kafaniz karismis olabilir.

imam hatipler ise denklemin tamamen disinda. [signature][hline]pantolonum diesel den clubber im ezelden

[Bu mesaj Infeqted tarafından 18 Temmuz 2005 03:11 tarihinde değiştirilmiştir]
Mesaj tarihi:
meslek okullari universiteye ADAM YETISTIRMEK AMACIYLA KURULMAMISTIR.

Bunu kafaniza iyicene koyun.

meslek okullarinin amaci teknisyen yetistirmektir muhendis teknisyen olmaz.

Hele siyaset bilimleri okumus teknisyen olmaz.

Ha derseniz 1999 yilinda bir haksizlik yapildi haklisiniz derim o zaman okuyan lisedeki ogrencilere buyuk haksizlik yapildi cunku adamlara haber vermeden bir anda sistem degisti.

ama artik isin uzerinden bu kadar yil gecti teknik liseye giren insanlar teknisyen olarak girdiklerini imam hatiplilerde ayni sekilde girmesi gereken yerleri bilerek girdiler.

bundan sonrasi siyasettir bu oyuna alet olmayin.

Insalarin tercih haklari vardir kimse zorla kimseyi teknik liseye sokmuyor isteyerek teknisyen olacaklarini bilerek giriyorlar.

gelip burada propaganda yapmaya kalkmayin pipinizi keserim
Mesaj tarihi:
anayasanın ilk maddelerinden her vatandaş eşittir.
Meslek lisesi üniversiteye eleman yetiştirmek için kurulmamış olabilir ama buraya gelmiş bir öğrenci ister amacı üniversiteye gitmek olsun ister başka bişi olsun sen öğrencileri aynı sınava sokup senin katsayı ile bu öğrencilerin anasını ağlatman vatan hainliğinin önde gidenidir. ben anadolu teknik lisesi okuyorum bu okulsa sınavla geldim neden normal bi anadolu lisesine gitmedim çünkü tek düze kültür okumak canımı sıkacaktı aynı zamanda bilgisayarlada uğraşabiliyim diye geldim düz liselerden daha fazla kültür dersi görüyorum neredeyse şimdi ben üniversiteye girmeyi haketmiyorum da düz liseliler mi über derecede hakediyorum böyle sisteme koyayım o zaman ben, bana meslek liseleri onun için meslek liseleri bunun için hikayesi anlatmayın hayatımla oynayan yökede kafam girsin[signature][hline]Fire in the Darkness...
Mesaj tarihi:
Bu dediginin anaysanin maddesiyle falan alakasi yok.

sacma sapan herseyde insanlar esittir diye ziplamanin anlami yok. Kanunlar gayet acik sen meslek lisesine girersen teknik eleman olacaksin. Diger bolume girersen muhendis olacaksin. Bu kadar basit dimi kardesim neyi tartisiyorsunuz? Kimin hakki yeniyor?

Devlet sana gelicek labratuar acicak binalar yapicak bin tane yatirim yapicak. sen teknisyen ol diye ugrasicak. Ondan sonra banane lan ben muhendis olucam diye tutturucan. Yok oyle yama.

Ben vergilerimi sacilsin diye vermiyorum. O yuzden bu isin esitlikle falan alakasi yok. Herkes gayet esit zaten. Kimse kimseyi zorla sokmuyor meslek liselerine.[signature][hline]any sufficiently advanced technology is indistinguishable from magic
C CLARKE
Mesaj tarihi:
Kaldiki oyle tek duze egitim cnaimi sikacakti falan ne bicim konusmlar bunlar ya?

Sen Tekniker olucaksin. Muhendis gelicek sunu sunu yap diyecek. Sen tekniker olmak istedigin icin girdin bu okula.

Neymis efendim tek duze egitim sikiyorsun. Istersen benim vergilerimle birde ozel ogretmen yolliyalim sana.

Iyicene kiziyorum bos bos konusana bak ya neymis tek duze egitim sikiyormus?

Hergun paylanco yolliyalim sana eglenirsin?[signature][hline]any sufficiently advanced technology is indistinguishable from magic
C CLARKE
Mesaj tarihi:
ortama gel konuş, ben orta okuldan mezun olup and teknik lisesine kaydolurken bu liseye kaydoluyosun ama üniversiteye gidemiyecekmisin dediler bana peki meslek lisesi bazında konuşmayalım anadolu teknik lisesi diyelim neden bana bütün kültür dersleri filan full gösteriyorlar o zaman kimsenin eğitim hakkını elinden alamazsın milyonlarca öğrenciyi at gibi yarıştıracağına eğitim kurumlarının sayısını artır[signature][hline]Fire in the Darkness...
Mesaj tarihi:
Only Real in dediği gibi meslek liseliler e büyük haksızlıkta bulunuldu, çünkü haber verilmeden sistem değişikliğine gidildi. Ama şu anda meslek liselerine gidenler katsayı olayını bilip gidiyorlar, bir sorun yok bu açıdan.
Bir konuda sistem oturmuşken onu tekrar değiştirmek saçmalıktır[signature][hline]Why are you so weak ? Because your hate is weak! / Uchiha Itachi.
Mesaj tarihi:
önümüzdeki sene öss'ye girecektim olayı bide benim açımdan düşünün biraz empati yaptığınızda anlayacaksınız, burada çırpınıyorum resmen[signature][hline]Fire in the Darkness...

[Bu mesaj Arthur_HellsFire tarafından 18 Temmuz 2005 11:44 tarihinde değiştirilmiştir]
Mesaj tarihi:
madem empati falan diyosun, sen empati yap; henuz meslek edinememis adamlar universiteye girip meslek kazanacaklar. sense meslegini zaten kazanmissin. niye onlari bi baltaya sap olmaz durumda birakip onlerine gecmeye calisiyosun? sacmaliyosun. duygu somurusu yaparak bi yere varamazsin. kultur dersleri aldin... bu sana universiteye gitme hakki kazandirdi... buyur?

meslek lisesine giden adam nereye gittigini bilmeden giriyo. sen de bunu boyle yapmissin, bunun faturasini YOK'e kesemezsin asla. sen hangi desleri alacagini, ne olacagini, nasil yetisecegini bilmeden girmissen YOK'u bunun icin suclama hakkin yok. ustelik duz lisenin egitimini sikici bulup teknik liseninkini inceleyip daha eglenceli olduguna karar vermissin. madem bu kadar arastirmissin, meslek lisesinin niye var oldugunu da arastirsaydin... milliyet gazetesinin bugunku sayisini alip okumani dilerim. yarinda yazi dizisinin devami yayimlanacak. onlari da oku.

isin neresini anlatamadik hala? yuksek okula gitmeniz gerekiyo. bu 1999'dan beri boyle zaten. bunu engelleyen mi var? hyr...

universite != is
universite != para

derdin is ve paraysa, yok arkadasim, bosuna cirpinma. yukarida yazdigim gibi universitenin bunlarla alakasi yok. bundan sonra da olmayacak.

ha bunlar degil gercekten bilgiye acsan, dedigin kadar kulturluysen, ustelik anadolu meslek lisesi ogrencisisin ingilizce de biliyosun, madem o kadar kalitelisin buyur yurtdisindaki universitelere basvur. eger soyledigin kadar iyiysen zaten onlar da seni kabul eder. ama etmiyolarsa buraya gelip yok biz soyleyiz boyle iyiyiz diye aglama bosuna.

emtapi ha... sen suna bencillik de. hep ben yoneten olayim, hep ben ustte olayim isteginden baska bi sey degil bu. eger yaniliyorsam, zaten yine yolunda devam eder firsatlari degerlendirirsin.

milli egitim bakaninin, basbakanin, milletin gazina gelip ortada haksizlik varmis gibi gostermeye calisiyosunuz. dahasi buna siz de kendinizi inandiriyosunuz. gozunuzu acin biraz. kendi hatalarinizdan dolayi baskalarini suclamayin. ozellikle YOK gibi bi kurumu. sizin asil elestirmeniz gereken milli egitim bakanligi. meslek lisesi mezunu olup da hicbi sey ogrenemeyen insan dolu. elektrik elektronik mezunu, daha volt amper iliskisini bilmeyen adam var ya... sizi duzgun yetistirmeyen insanlara kizin; YOK gibi sorumlu oldugu kurumlari korumaya calisan bi kuruma degil.[signature][hline]Tulahr
Mesaj tarihi:
meslek lisesi olayı çözümlenmez....

sadece şunu sorucam teknik eleman olayından bahsedenlere: türkiyede üni. mezunları bile işsizlikten yakınırken teknik elemanların iş bulma şansı ne kadar yüksek ki?

boşa harcanıyor bu okullar[signature][hline]"zamanı gelmiş bir düşünceyi durdurabilecek hiçbir ordu tanımıyorum"
Mesaj tarihi:
üniversite mezunu iş bulamaz ama teknik eleman bulur. çünkü üniversite mezununun bir aleti kullanma becerisi, "getir-götür" yapmaya tahammülü, düşük maaşa tav olma ihtimali vs vs yokken teknik elemanın vardır.
Mesaj tarihi:
eğitim hakkı kısıtlanamaz.
ben girerken sistem boktu ben okurken daha bombok yaptılar buna ne hakları var peki hiç yoktan bilgisayar öğretmenliği okuyabilirdim

[Bu mesaj Arthur_HellsFire tarafından 18 Temmuz 2005 20:43 tarihinde değiştirilmiştir]
Mesaj tarihi:
sisteme şıp diye geçilmeseydi, 3 sene sonra böyle yapıcaz deselerdi kimsenin hakkı yenmezdi. sistemin özünde bir problem yok, kimsenin hakkını kısıtladığı da yok. meslek lisesine giden teknik eleman olur, bu dünyanın her yerinde böyledir. meslek lisesine giden adam bunu bilir. kaldı ki teknik eleman olmak kötü bir pozisyon falan da değil yani. gerçek mağdurlar ÖSS sistemi gelirken meslek lisesinde okuyanlardı. onlar için bir ayrıcalık yapılabilirdi, yapılmaması hata oldu. ama diğer kesimin mağdur olduk gibi bir iddiasi olamaz.
Mesaj tarihi:
Hakkı yenilen meslek liseleri ?vah vah... Ne güzel, düz lise mezunlari, yani biz salak miyiz? Ayni şartlar altinda universiteye girebilicekken gidip düz liseye girdikte, meslek lisesine gidip rahat rahat okul bitirip (hemde meslek yuksek okullarina sinavsiz gecis kazanip)yaymadik okulda? Meslek lisesi mezunlari düz liselerle ayni haklari isterlerken uniye giriste hicmi utanmiyolar anlamiyorum? Zorlami gonderiyolar meslek liselerine ?Esit hak isteyenler düz liseye gitmenin anlamini soyleyebilirlermi acaba?[signature][hline]Neyse o.
Mesaj tarihi:
arthur sen bu okula girerken tekniker olmaya girdin. Benim vergilerim seni tekniker yapmak icin harcandi.

Sana kultur egitimi veriyorlarki odun olma diye. Kaldiki teknikerlik oyle assagilik bir is degil. Muhendisten cok kazanan bir yigin tekniker var.[signature][hline]any sufficiently advanced technology is indistinguishable from magic
C CLARKE
Mesaj tarihi:
senin vergilerinin filan meslek liselerinde yeri yok senin vergilerini yiyolar çatır çatır, şunuda söyleyim okuldaki bütün hocalar meslek dersleri dışında bizi üniversiteye hazırlamak için kasıyorlardı ayrıca yarın öbür meslek yüksekokul geçişinide kaldırırlarsaki durum öyle gözüküyor bu lafları yutarsınız bende bilirdim, oyunca gibi gençlerin hayatıyla oynuyorlar.[signature][hline]Fire in the Darkness...
  • Yeni Oluştur...