Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Linux ta bunu nasıl yaparım ?

sharky

Öne çıkan mesajlar

disklerim şu durumda:
hda1: 35GB NTFS
hda2: 34GB ext3 ve 1GB swap
hdb1: 15GB vfat (windows'a bişi geçirmem gerekince kullanıyorum.)

bunu linuxa ilk geçerken yaptım, çünkü ara sıra windows kullanıyordum. artık neredeyse hiç windows kullanmıyorum ve windowsa 35GB harcamak istemiyorum. ordan bi 10GB falan hda2'me geçirmem mümkün mü? eğer değilse linuxta ne ile windows partition'ımdaki dosyaları kaybetmeden bir kısmını ext3 yapabilirim?

______
başka bir soru daha:
eğer bi mp3 player, (creative zen micro veya ipod, bunlar normal usb device olarak görünmüyor anladığım kadarıyla) /dev/ altında görünmüyorsa ve bu nedenle mount edemiyorsam, device olarak göstermenin yolu var mı? daha doğrusu var da, nasıl? (daha önce yapıldığını gördüm de..)
Sosyal ağlarda paylaş

Oeh..

Extended e de kurulabilir, Primary e kurdugum icin hep, Extended a kuruldugunda ne gibi problemlerle karsilasilir bilemeyecegim.

Evet bazi dizinleri ( orn : /boot /home ... ) farkli partitionlara kurmanin bazi avantajlari var elbetteki. Ornegin bir hosting firmasisiniz ve tum domainlerinizi /home/domains altinda tutuyorsunuz.. Gidip de sifirdan sunucuyu kurdugunuzda bu partitiona dokunmadiginiz icin bu dosyalarin hep guvende olmasini sagliyorsunuz boylece.. Ya da /boot da kernel image lerini tutuyorsunuz, useniyorsunuz tekrar kernel compile etmeye, onlari koruyosrunuz, falan filan.

Ben ext3 kullaniyorum.. ext2 ve ext3 basiniza is acmayacak dosya sistemleri.. Gel gelelim ReiserFS, eger diskinizde kucuk dosyalar cok fazlalikta ise yuksek performans verebilecek bir dosya sistemi..[signature][hline]If you want to travel around the world and be invited to speak at a lot
of different places, just write a Unix operating system.
-- Linus Torvalds

Yeniden : http://www.ethernass.com ( .org, .net )
Sosyal ağlarda paylaş

mumkun.. Partition Magic gibi programlar bu olayi hallediyorlar. Gel gelelim cfdisk bile bunu yapabildigini soyluyordu. Pek kalkistigim islemler degil..

Fakat eger ki en bastan LVM ile kursaydiniz Linuxunuzu, o zaman aman sundan buna aktar, bundakileri buraya koy falan gibi fantazileri, sisteminizi hic unstable hale getirmeden yapabilirdiniz.

Mm bu arada swap ne kadar olmali denmis.. Bu tamamen size bagli bir durum. Gidip de sadece X uzerinde islemler yapacaksaniz, hatta oyun oynayacaksaniz, ve salliyorum 512 MB RAM iniz falan varsa, 1 GB civari bir swap gayet yeterli olacaktir. Ama program gelistirmek icin Linux u kullaniyorsaniz, X`i kullaniyor fakat oyle 30bin tane pencere acip da kullanmiyorsaniz 750 MB civari bir swap yeter de artar bile.

Bu sizin kullaniminiz ile alakali bir durum. :)[signature][hline]If you want to travel around the world and be invited to speak at a lot
-- Linus Torvalds

Sosyal ağlarda paylaş

Kernel kac kullaniyorsun ? 2.4.* de OSS, 2.6.* da ise ALSA Mimarilerini deneyebilirsin..

/dev/sndstat var mi ? ya da /dev/snd ?[signature][hline]If you want to travel around the world and be invited to speak at a lot
-- Linus Torvalds

Sosyal ağlarda paylaş

2.6.10.. Kernel derleyebiliyorsan, direk ALSA lari kernela embedded olarak yukle, module olarak yuklemene gerek bile yok.

Alsa kullaniorsan, alsamixer ve sonrasinda alsactl store yeterli yahu.. Biseyi acmadin bence sen.. Cogu opsiyon muted cunku, onlari M ye basarak acacaksin :)[signature][hline]If you want to travel around the world and be invited to speak at a lot
-- Linus Torvalds

Sosyal ağlarda paylaş

ben mandrake 10.1 kurdum simdi de ehe bu windows gibi. yani yapılacak çok birşey yok öğrenemiyorum birşey :) acaba başka bir sürüm mü yükleseydim. detaya girmemeye çalışıyorum ama gireceksem de neresinden dalmalıyım :)

bir de mouse driverlarını linuxe uyarlamanın bir yolu yok mudur. a4tech wireless mouse/kb var linux görüyor calisiyor ama düğmelerinin fln özelliklerini ayarlamak icin driverını yüklemek gerekiyor a4techin de linux driverları yok. bu durumda tek çözüm oturup ağlamak mı :)
Sosyal ağlarda paylaş

/etc/X11/xorg.conf veya mandrake'de xorg yerine xfree86 da olabilir, o dosyanın altında mouse ayarları yapılıyor sanırım...

linux öğrenmek için oturup start menüsünde gezinerek pek bir şey yapamazsın, kitap alacaksın oturup okiyacaksın, bi yandan uygulayacaksın. sorunla karşılaşınca da google'a başvuracaksın.
Sosyal ağlarda paylaş

said:
sharky, 15 Şubat 2005 01:05 tarihinde demiş ki:
2.6.10.. Kernel derleyebiliyorsan, direk ALSA lari kernela embedded olarak yukle, module olarak yuklemene gerek bile yok.

Alsa kullaniorsan, alsamixer ve sonrasinda alsactl store yeterli yahu.. Biseyi acmadin bence sen.. Cogu opsiyon muted cunku, onlari M ye basarak acacaksin :)

ewbienin onde gideniyim o yuzden derleme falan bana agir gelir biraz :)

alsamixer muted diil pc speaker falan sonuna kadar acik ancak enteresan olay alsactl store yazdigimdan unknown command yazisi cikiyo..

bence bnm sorunum laptop olmasindan kaynaklaniyo.. saolun sabirli yardimlariniz icin akliniza baska bisey gelirse yardim etmekten cekinmeyin :)[signature][hline] Ya ya ya coco jamboo Ya ya yeah
Sosyal ağlarda paylaş

laptopla alakasi olacagini sanmiyorum. Eger ki ses kartinin tanimissa, ses de cikar, isterse sparc olsun.

alsaconf u denedin mi ?[signature][hline]If you want to travel around the world and be invited to speak at a lot
-- Linus Torvalds

Sosyal ağlarda paylaş

LILO yu mbr ve superblock olarak denedim ama hep aynı hata "LILO - Timestamp mismatch". Çok sorun değil bir müddet cd den de boot edebilirim.

1GB ram var fakat "warning only 896 MB will be used" böyle bir uyarı mesajı gördüm. Çok fazla araştıramadım ama yeni kernel düzenlenmesi gerektiği gibi şeyler okudum. Başka yollarıda var mıdır? :)

---
2xSata hdd (1 win/1 lnx)
Slackware 10.1[signature][hline]pff
Kritiğiniz bol olsun

[Bu mesaj OffChu tarafından 16 Şubat 2005 17:22 tarihinde değiştirilmiştir]
Sosyal ağlarda paylaş

Ehm, LILO yu upgrade ederek de halledebilirdin :)

( Keywords : swaret )

Bu arada mutlaka yukleyin swaret 'i slackware kullananlar.[signature][hline]If you want to travel around the world and be invited to speak at a lot
-- Linus Torvalds

Sosyal ağlarda paylaş

swaret i tabiki kurdum :P Sadece kde nin yenisini yükledi. Pek inceleme fırsatım olmadı açıkçası. (swaret --update; swaret --upgrade yazmıştım sonuna kde falanda eklemelimiydim?)

Onun dışında kernel 2.6.11-rc4 derledim, çalışıyor gibi. Ama 1-2 hata gördüm açılışta acaba eski ayarlandanmı kaynaklandı. (snd_oss falan) Bunları kernele dahil etmiştim.

Hmm ayrıca "screen refresh rate" max 85 Hertz oluyor.(KDE) Windowsta 100 Hertz ti. Nasıl nerden ayarlıyacam bilemiyorum.
Konsoldaki "refresh" ide ayarlamak lazım yoksa göz möz kalmayacak. :)

Gnome uda açamadım utanıyorum kendimden :P
10 tuşlu optic mouse u da daha ayarlayamadım. (logitech mx510)

Son olarakta "patch" uzantılı dosyaları nasıl uygulayacam.

[signature][hline]pff
Kritiğiniz bol olsun

[Bu mesaj OffChu tarafından 17 Şubat 2005 22:03 tarihinde değiştirilmiştir]
Sosyal ağlarda paylaş

fedora'da ntfs ile ilgili bi sorunum var..
redhat asıllı sistemlerde default olarak ntfs için kernel module olmadığından indirdim, yükledim, kullandım bi güzel.. ama fedora update yaptıktan sonra kernel'e de bi update'ler yaptı ve şu an ntfs module'ünü görmüyor. root olarak modprobe ntfs komutunu kullanmayı denedim ama
FATAL: Module ntfs not found
hata mesajını veriyor.

google yaptım biraz ama çözüm bulamadım. ne deniyim?

ekleme: cat /proc/filesystems yapınca da listede ntfs görünmüyor.

[Bu mesaj mayfer tarafından 24 Şubat 2005 18:23 tarihinde değiştirilmiştir]
Sosyal ağlarda paylaş

kernel modulleri, kernel versiyonuna gore ayri ayri dizinlerde tutuluyor. yani, mesela 2.6.9 isimli kernel icin kurdugun modulun dosyasi, 2.6.9 diye bi dizinde durur, 2.6.10 isimli bi kernelle actigin zaman makinayi, kendi dizinine bakar, o modulu gormez. o modulu bu yeni kernelin icin bida kurarsan duzelmeli sorunun[signature][hline]wastiee
Sosyal ağlarda paylaş

• 3 ay sonra ...
abicim gnome kde ve kernel çok yol almış son uraştığımla 1 haftada herşeyi baştan hatırladığım gibi bütün sorunlarımıda kendi başıma çözdüm gibi bişi oldu
ve sonunda tatlımı tatlı bi debian kurup
güzelcene mesut olduk
hala linux cumun aklında evlenmeden olmaz gibi bi cümle geçer gibi oluo ama imha edilio elbet çaba gösterek :)
Debiaaaaaaaan
sharky gözümü korkuttun valla onca işlem anlatınca slack için üşendim
debian cıyız bu sefer kernel bile derledim hohoooy kim tutar beni
alsayı bilem çözdüm[signature][hline]I am lost in the black chamber.There's no way to turn back. I'm possessed by the old creature who has planned all to take my soul. Too late for me, in my hands, in my head. He is in me, my soul is lost in his black chamber...
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...