Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Hadi başlayalım (Einstein)

Öne çıkan mesajlar

Mesaj tarihi:
Şu Einstein ın meşhur teorilerinden bahsedelim biraz

* E=mc(kare) nedir?ne anlatır?

İzafiyet Teorisi olarak bilinen bu Teori Maddenin ışık hızında enerjiye dönüşümünü bu dönüşümün boyutunu kütle ile ışığın hızının karesi şeklinde ifade eder.Düşünmenizi istediğim ışık hızının karesiyle çarptığımız noktadır.Açığa çıkan enerjinin büyüklüğünü hayal edebiliomusunuz.Neden c(kare) dir çünkü Newton dan bu yana doğal gözlemlerini hep matematiksel ifadelerinde kare ifadesi kullanılmıştır. Kinetik E.=1/2mV(kare) dir dikkat edin hız ifadeleri enerji belirtirken kareleri alınır bu deneylerle oranlıdır.Mesela Yukardan atılan bir taş yere çarptığında yerde oluşturacağı çukur V.M olması gerekirken bu hep m.V(kare) olmuştur.
Işık hızı =~300.000 km/s dir.
kütlemizi 5 alalım 300.000.300.000.5 değerinde bir enerji salar bu 5 lik kütlemiz.

Işık Hızı burda madde ile enerji arasında her zaman bir köprüdür.Enerjide maddeye maddede enerjiye dönüşürken bu köprüyü kullanır.

*Özel Görelilik

Bu Einsteinımız meşhur kapalı oda sorularından sonra çıkmıştır.
Hareketsiz olma durumu mümkünmüdür?Ben şimdi yerimde oturuyorum yani hareketsiz miyim?ama Dünya içindeyim Dünyanın bir hızı var ?

neyse olay şu ki
1.Tanım-Birbirine göre sbt hızla hareket eden gözlem çerçeveleri eşdeğerdir.
şu demek yani bir oda da hiçbir hareket eden nesne yoksa odanın durağanmı yoksa sabit hızlamı hareket ettiği bilinemez.Hiçbir deney bunu saptayamaz.
V=0 yani durağan durum ve sabit hızla hareket V=sbt
yani durağanlık=sabit hız bu da sabit hızın durmaktan bir farkının olmadığı demektir.
2.Tanım-Bir cisme dış kuvvet etki etmezse o cisim ya sabit yerinde kalır (v =0), veya sabit hızla hareket eder (v = sabit).

bu zaten bilinen bir düşüncedir.
4. Tanım: Sabit v hızının ifadesi v = dx / dt dir. Yani hızı ölçmek için uzunluk boyutundaki değişim miktarını zamandaki değişim miktarına bölmek gerekir.

Bu durumda A gözlem çerçevesinden ölçülen V hızı A’ gözlem çerçevesinin hızı olur. Eşdeğer olarak A’ gözlem çerçevesinden ölçülen V’ hızı da A nın hızı olur.

V = dx’ / dt’ ve V’ = dx / dt olmak durumundadır. Çünkü A dan ölçülen V hızı A’ nün yolu ve zamanı olmak zorundadır. A çerçevesi içinde tüm cisimler durağan olduğundan, kendi yol ve zamanını ölçemez. Keza A’ den ölçülen yol ve zaman A nın yol ve zamanı olmak zorundadır. Çünkü bu iki gözlem çerçevesi eşdeğerdir.

Şimdi, V’ > V diyelim. Bu tanım tamamen görelidir. Bizim V gözlem çerçevesinde bulunduğumuzu ve diğer gözlem çerçevesinin bize göre hareketli olduğunu ifade etmektedir. V’ hızı V hızından büyüktür demek, bizim penceremizin önünden bir kuş geçti ve biz onun hızını bize göre ölçtük demektir.

Şu halde dx > dx’ ve dt < dt’ olmak zorundadır. Bu eşitsizlikleri anlayalım. Bir oranın büyümesi için ya pay kısmının büyümesi veya paydanın küçülmesi veya hem pay kısmı büyümeli hem de payda küçülmelidir.

x’ uzunluk boyutu A’ gözlem çerçevesinin A dan ölçülen kendi öz uzunluğudur. Keza t’ zamanı A’ gözlem çerçevesinin A dan ölçülen kendi öz zamanıdır. Çünkü A’ kendi uzay ve zaman değişikliğini ölçemiyor ancak karşıdaki A nın uzay ve zaman değişikliğini ölçebiliyor.

Peki, dx > dx’ ne demek? A’ çerçevesinde (A ya göre hareketli olan çerçevede) uzunluk farkı daha az. Yani, hareketli gözlem çerçevesinde uzunluklar azalıyor. İşte bu duruma Lorentz-Fitzgerald büzülmesi deniyor. Öte yandan dt’ > dt ne demek? A’ sisteminde zaman aralığı daha geniş demek. Yani A’ sisteminde A sistemine göre aynı zaman süresi daha uzun sürüyor. Yani, hareketli gözlem çerçevesinde zaman yavaşlıyor.

Görüldüğü gibi, hiçbir matematik kullanmadan, basit mantık yürüterek Özel Görelilik kuramının asıl sonuçlarını elde etmek mümkün. Uzunluğun ne kadar azaldığını veya zamanın ne kadar uzadığını bilmek için bir tanım daha gerekiyor. O da, ışık hızının sabit olduğu tanımı.
Bu noktada "öz zaman" ve "öz uzunluk" ne demek? Onları biraz açayım.
"Öz zaman" özel görelilik kuramının 4. tanımından kaynaklanan bir kavramdır. V sabit hızı ile hareket eden bir gözlem çerçevesinde zaman tanımı iki farklı an arasındaki süredir. Yani, dt = t(2) - t(1) şeklinde belli bir zaman aralığıdır. Öz zaman hiç bir zaman tek bir "an" olarak görülmemelidir.
Örneğin "Şu anda saat falandır" demek öz zamanı tanımlamaz. "Bu yazıyı yazarken şu kadar dakika geçti" dersek öz zamanı tanımlamış oluruz. Benim gözlem çerçevemde belli bir süre hareketli bir gözlem çerçevesinden ölçülürse daha uzun bir süre olarak ölçülür. Çünkü o çerçeveye göre hareketli olan benim ve benim öz zamanımı daha uzamış olarak ölçer.[signature][hline]Seviyorsan bekliyorum Tıkla Diablotg
diablotg, 13 Ocak 2005 22:48 tarihinde demiş ki:
ne insanlar gordum elbisesi cok , ne insanlar gordum icinde elbise yok
Mesaj tarihi:
*Genel Görelilik

Özel görelilik sadece doğrusal yol izleyen nesnelerin açıklayabiliordu ve Einstein 10 sene sonra Bütün Hareket çeşitlerini açıklayan Genel Göreliliği yayınladı.Bu kuramda Gök cisimlerinin hareketlerini açıklayabiliyordu.Bu kurama göre zaman düz değil eğridir.Yani iki nokta arasındaki en yakın uzaklık bir doğru değil bir eğridir.Bu yüzden uzay Deniz dalgası gibi eğridir.Maddenin oluşabilimesi için bi yerlerde enerjinin birikmesi gerekmetedir.İşte enerji Deniz dalgası şeklindeki uzayın dalganın içinde birikerek maddeyi oluşturur.Madde oluştukça Uzay zamanı büker ve çekim kuvveti oluşturur.Bu şöle uzun bir bezi 4 ucundan gerin ve ortasında ağır birşey atın nasıl çökerse uzayda öyle çöker maddelerin etrafında eğik bir yani bazıları bunu huniye benzetiyor ama genellikle bu karadelikler için geçerlidir.Anlatmak istediğim Güneşin arkasındaki bir gezegenin ışığı normalde bize gelemeze ama Güneş uzayı büktüğü için ışık o içeri doğru eğrilen uzayda yol izleyerek bize ulaşır bu durum güneş tutulmaları esnasında filtreler eşliğinde kanıtlanmıştır.[signature][hline]Seviyorsan bekliyorum Tıkla Diablotg
Mesaj tarihi:
*Karadelikler

İnanılmaz büyüleyici Gizemli Görkemli Sıradışı Unbelieveable diyorsanız haklısınız ama biraz içine inelim öğrenelim bakalım karadelik neymiş.
Karadelik Ölmekte olan bir yıldızın yeterli enerjiyi bulamayıp tüm kütlesiyle uzay-zaman içine tombala poşeti gibi çökmesidir.Çöker de ne olur ?Öyle bir çöker ki Yıldızların büktüğü kadar değil onlar sadece daha çok eğriltir ama Karadelik direk çöker.Olay ufku vardır karadeliğin yarıçapında.
Karadelik te zaman yokmudur?Karadelikte zaman anormal derecede genişlemiştir yani karadelikte 1 gün dursanız dünyaya döndüğünüzde 100 sene geçmiş olması muhtemeldir.
Karadelik Yuttuğu tüm kütleyi Merkezine çeker yani bir . (nokta) da toplar sadece bir noktada toplar hepsini.Şu an için yapılan bazı tahminlere göre bazı araştırmacılar bir geçit bazıları sadece ezen bir şey olduğunu öne sürmüşlerdir.
Mesela siz iki gözlemci var.siz dışardasınız arkadaşınız karadeliğe giricek.Siz ona bakarken o olay ufkunu geçtiği anda onun görüntüsü olay ufkunda donar yani o ne kadar uzağa giderse gitsin hatta sizin görmenizi mümkün olmadığı yerlere gitsin ama o görüntü hep aynı yerde durmaktadır.ayrıca her 1 dakka da bir fenerle ışık yollasın kapatsın.İçeri girdikten sonra o hiç bozmadan dakkada sinyal gönderdiği halde siz artık 3-4 saatte bir alacaksınız sinyali.
Hawking Işıması
bildiğiniz gibi karadelikler yutar ve karadelikten hiçbirşey dışarı çıkamaz dı önceleri ama Hawking Karadeliğin bazı düşük radyasyon yaydığını buldu.Bu şöyleydi.Çiftler halinde gen moleküllerden biri karadeliğe yakaladnımı diğeri anında olay yerinde uzaklaşıordu ve böylece karadelikten düşük seviyede ışımalar yayılıordu.

Anlamadığınız sormak istediğin birşey varsa eğer yanıtlayabileceksem yardım etmeye çalışacağım teşekkürler[signature][hline]Seviyorsan bekliyorum Tıkla Diablotg
Mesaj tarihi:
lan düzgün cümle kurucam die canım çıktı moderatörlük istereeeemmm :D[signature][hline]Seviyorsan bekliyorum Tıkla Diablotg
Mesaj tarihi:
olay ufkunun ardı karadeliğin kendisi zaten.Yani Çekiminden kurtalman şu an için imkansız biliniyor olay ufkunu geçtiğin anda çekimi altındasın kaçamazsın.Ya seni parçalar ya başka bir evrende boyutta seni dışarı atar ama parçalayarak :D[signature][hline]Seviyorsan bekliyorum Tıkla Diablotg
Mesaj tarihi:
ulan şu göremediğimiz 4. boyutu bi görsek herşey çözülcek ama saklanıyo kerata:D[signature][hline]çocuk büyür
babası kadar olur
ondan sonra efendim
ölür
Mesaj tarihi:
sen daha dur daha ne boyutlar var hayırlısıyla ben bir üni yi kazanıyım Odtü Fiziğime başlayayım çıkartacam saklandıkları yerden birbir
Not:imla hatası
[signature][hline]Seviyorsan bekliyorum Tıkla Diablotg

[Bu mesaj diablotg tarafından 15 Temmuz 2005 22:26 tarihinde değiştirilmiştir]
Mesaj tarihi:
bende diyorum neden böyle kopuk bi bölüm için kasıyo =) fizik okucakmış oku oku =p

karadelikler hakkında bilinmeyen çok şey var dünyada ufak karadelikler yaratma projesi vardı bi zamanlar maksat yakından tanımak bi akşam yemee yemek
Mesaj tarihi:
c/p hatalarını duzeltsen daha bi okunabilir olur.[signature][hline]Cmabridge Üinversitesi
Cmabridge Üinversitesinde yaıpaln bir arşaıtrmaya gröe, bir kleimedkei hafrlrein hnagi sıarda didizlikleri dğeil, ilk ve son hafrlrein dğoru yedre olamalrı öenm tşamıatkadır. Geirsi taammen kamradaşır ve ynie de surosnuz olraak okubanilir. Buunn sbeebi isnan benyinin her hafri tek tek dieğl kemileelri bir btüün oralak omukadısır.
  • Yeni Oluştur...