Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Osmanlı Mimarî sanatı


DiabloTyrael

Öne çıkan mesajlar

Köprüler, Kervansaraylar, Köşkler, Yalılar ve camiler...

Camiler... Aynı dönemlerdeki Avrupa sanatına oranla, özellikle kubbe inşasında bugünün mimarî sanatının, onun sadelik + İşlev prensibinin öncülüğünü yapmıştır. Örneğin, Süleymaniye camii, aynı tarihlerde inşa edilmiş olan Sen-Piyer kilisesine oranla, mimarî sanat bakımından üstündür.

Roma imparatorluğunda mimarî sanatı, kişinin algılama kabiliyetinin dışına çıkan, yapabildikleri en büyük inşaatı gerçekleştirmişlerdir.

Hıristiyanlık döneminde de, bu büyüklük son haddini bulmuş ve dünyanın en büyük bazilikası olan Sen Piyer inşa edilmiştir; İçine, Londra'daki ; Sen Pol, Ayasofya, Süleymaniye rahatça inşa edilebilir.

Fakat, büyüklüğü nedeniyle görme açısının dışındadır, görebilmek için gereği kadar uzağa gidildiğinde büyüklüğün vermesi gereken güzellik kaybolur, Yakına geldiğinizde, bina, gröme açısının dışına taşar... İçi, ise, yorgunluk veren çok zengin bir müzedir.

Bizans'ta bu büyüklük, Aya-Sofya kilisesi ile muhafaza edilmiştir. Ama içi sade ve sâkindir. Saygı telkin eder.

Osmanlı Mimarisina gelelim, örneğin Süleymaniye Camiii...

Görme açısından içindedir.. yakın bir yerden bakıldığında temelden Minarelerin tepesine kadar yükselen piramit içinde bütün cami idrâk edilir, algılanır. İçi, çok sade ve süssüzdür. Sadece, İlgiyi merkezleştiren dikkatleri kendine çeken Minber, itinayla yapılmıştır; mermer ve tahta işçiliğinin en hârika örneklerini verirler..

Pencere ve kepenkler, demir parmaklıklar dikkati dağıtmazlar. Sadelik ve sessizlik saygıyı gerektirir, tahta ve demir işciliğinin en güzel örneklerindendir.

Süleymaniye, dünyaya bir türlü tanıtamadığımız bir şaheserdir. ( Y. Mimar Ercüment Tarcan, Süleymaniye Belgeseli)

Osmanlı mimari sanatı paralelinde süsleme sanatları, minyatür,

* Tahta, bakır, demir işleme, çini sanatı,
* İpek ürünleri v.b... Osmanlı kültürü, Ortadoğu'daki tek sesli müziğin en güzel ve kibar örneklerini vermiştir. Selim gerçek şaheserlerin sahibidir. ( Çok Sesli Türk Müziği bestecisi Bülent Tarcan Ölümsüz Mimar Sinan adlı, koro ve orkestra için yazdığı yapıtla, müzik halinde de halkımıza sunmuştur.)

* İmparatorluğun kendine özgü dili vardır:
* Osmanlıca... Roma imparatorluğunun Latince'si gibi (kökende Etrüsk vardır) Kısacası, Osmanlı İmparatorluğu "büyük" sıfatına çok yönlü olarak sahiptir. Fakaat!

Bi, öteki tarihî ve bilimsel gerçek de şudur: İmparatorluk, Türk dil, kültür ve düşüncesi açısından incelendiğinde, varılan nokta tam anlamıyla, menfîdir. Arapların 708'de Türkistan'ı (Orta Asya) işgaliyle, Ön-Türk yazısı terkedilmiş, Türk dili ise bu tarihteki kısıtlı sayısında, yerinde saymış, zenginleşememiştir.

Bu dil aslında, en önemli öğelerinden biri sadelik olan İslâm kültürü ile ilgisi olmayan, Arap+Fars kültüründen oluşan "batard"ın etkisiyle kaybolmuş olan Türk kültürünü kamufle eden bir kültürdür. Türk'ten, Ön-Türk kültüründen ve törelerinden hiçbir şey kalmamış ancak Türkçe'nin cümle yapısı korunabilmiştir. Varlığıyla iftihar edeceğimiz ve Türkistan'da (Orta Asya'da) doğmuş olan Hoşgörünün ( A. BELENİTSKY, L'Asie Centrale, Nagel, 1968 Geneve), İslamiyetten sonra ve sadece İslâm yoluyla bize girdiği kabul edilmiştir.

* Dil, özel bir öğrenime gereksinim gösteren ve bu nedenle ancak, sınırlı bir ortamda, saray ve yönetimde konuşabilen Osmanlıca denen dildir.

* Dil öğrenimi Arapça ve Farsca yapılır. Türkçe öğrenim yoktur, Türkçe diye öğretilen bir dil yoktur.

* Osmanlıca, bu öğrenim sonucu, çoğunluğu Arapça ve Farscadan oluşan bir dilidir, Türkçe'den ise sadece cümle yapısı kalmıştır..

* Hilafetin Yavuz Selim tarafından alınmasıyla, Türkçe'den tümüyle uzaklaşılmış ve İmparatorluğun son döneminde, şair Ahmet Haşim'in sözlüklerde kaybolmuş Arapça/Farsça kelimelerini kullanmasıyla da en son noktasına,

* Türkçe'den en uzak noktasına varmıştır. Anadolu halkının asla kabul etmediği bu dil, bilimsel deyimiyle BATARD(batar), BASTARDO, BASTARD yani Türkçeye tercümesiyle "piç" bir dildir. Bu kelimeyi esas anlamında, sözlük anlamında hemen, bilmeden hakaret, ya da bazı ortamların sandığı gibi bunun bir redd-i miras nedeni olarak düşünülmemelidir. Bu kavram bilimsel ortamda ve bilimsel anlamda daima kullanılan bir deyimdir;

Açıklıyorum :

Esas sil Türkçe'dir. İmparatorluğun ilk yıllarında Arapça ve Farsça ile bir sentez oluşturulmuştur. Fakat, aşiretten devlete, devletten imparatorluğa geçildiği sürede, Türkçe'nn yavaş yavaş tümüyle silinip geriye sadece ve ancak Türkçe tümcenin kalmasıyla, dilde sentez kavramı, oluşan büyük derece farkı nedeniyle, kaybolmuş yerini, yeni bir kavrama,

* BATAR kavramına bırakmıştır. Yani, Arapça ve Farscanın, Türkçe'ye oranla genelde bütün dili kaplamasıyla,

* Türkçe'nin boğulmasıyla, sentez kavramı da yok olmuş ve ortaya bilim dilinde batard, "piç" denen kavram çıkmıştır.

* İçeriğindeki Türkçe de yok olduğundan , Türkler de anlayamaktadırlar.

* Yapay olarak üretilmiştir. Türk geleneklerinden, Türk dilinin zaman ve mekânda gel
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

şu kanıdan nefret ediyorum işte..

sanki işimiz gücümüz at üstünde koşmak...ne medeni şehirler kurmuşuz nicelerini adam etmişiz...daha sümerliler düğmesiz kemersiz gezerken bizim ejdat pantolonu bulmuştu(çagşır)....[signature][hline]aşçı bahçıvana, bahçıvan şoföre, şoför uşağa, sonra hepsi uşağa...

[Bu mesaj Mandoo tarafından 05 Temmuz 2005 00:07 tarihinde değiştirilmiştir]
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

orta asya da turkler tarafindan yapilmis mimari bir esere raslayamadim. ama turklerin (hun diyelim ya da) korkusundan yapilmis bir cin seddi var mesela. tesvik yerine sayilabilir belki bu. turkler orta asyada gocebe bir kabile.

ayiptir soylemesi mimarim da turk sanat tarihi okudum.[signature][hline]Once you start down the dark path,
Forever will it dominate your destiny.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

sımdı yazar arkadaş Otuken şehir degilmiydi hunalr nerde yaşıyordu diye
turkelr gocebe degıl gocmendır dıye ıddea etmişti kanıt oalrakta orta asyada kurulan turk sehırlerınden fılan bahsedıyrodu eheheh

ortaasyadan pre uygur donemınden kalma turk mımarı eserı bulana durum ayran ısmarlıycam[signature][hline]God's In His Heaven, All's Right With The World.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Viktor! Sümerler Türk olduklarını reddediyorsunuz. Ama pek araştırmamışsın google.com da arat. Elbette Sümerler Türktür diyorum. Yrd. Doç. Dr. İsmail Doğan ve Ünlü Sümeroloğumuz Prof. Dr. Muazzez İlmiye'den öğrendiğim gibi "Tarih Türklerde başlar" konudan Sümerler Türk olup olmadığını değinmiştim. Hala tartışılıyor. Sümerce'de Türkçe kelimeler vardır, Türkçe denklikler vardır ama bunlar Sümerler'in Türk olduğun ispat eder mi, belli değildir. Fakat şunu ispat eder: Sümerler'le aynı coğrafyada, ya iç içe, ya komşu Türkler yaşamıştır. Bir fransız yazarının sözü var. Demiş ki bu Fransız yazar, "Türklerle ilgili olarak kabul edebilebilecek tek tanımlama ölçütü Türk Dilidir. Türk, Türk Dili'ni konuşandır. Eğer Sümerlilerde Türk Dili konuşuluyorsa, onların Türk olduğunu bu Fransız yazarı da kabul ediyor demek ki. Peki ki Sümer dili neden Hind-Avrupa diller değil Ural-Atlaylar diline sokulmuştur. Neyse bunun sosyolojik ve politik meselesi günümüze geldiğinde ne olacaktır? Efendim şu: Avrupalı, Türkü hiçbir zaman Avrupalı görmemiştir, "Siz Asya'dan gelen barbarlarsınız, geldiğiniz yere geri dönün."

ecchi Batı kaynaklarını savunuyorsun. Yabancı kaynaklardan öğrendiğin gibi "Sümerler yazıyı ilk kez buldu. Türkler barbar ve göçebedir" !? Ha öyle mi ? savunduğun gibi Sümerler yazıyı ilk bulmuşlarYazı değil, çivi yazısı olacaktır. İnternette Orta Asya'daki Türkler tarafından yapılmış muhteşem eserlerini rastlayamazsın. Türkistan'a(Orta-Asya) gidip müzelerinde bakacağın gibi çok kezle rastlarsın. Batılı kaynaklardan öğrendiğin gibi kaç kez İmparatorluk ve devleti kurmuş Türklere barbar ve göçebe bir kabile dersin. Milli şuurunuz yok siz!

Boş boşuna yazmıyorum! Uygarlıklar su kenarlarında doğarlar




Viktor! çok kolay. Altın Elbiesli Adam ve mezarlıkta bulunan eserler de var. Birçok yerlede Türk eserler var. Herşey.. Bana ayran değil, zehirlenmiş bir içeceğine sımarlayın milli şuursuz batı taklitçi




- Sümerlerin dilinde Türkçe var olduğunu öğrenmek ve bilmek isteyen Ünlü Sümeroloğumuz Prof. Dr. Muazzez İlmiye'ye başvur ya da onun kitaplarına bulabileceksiniz.



Bir öteki bölüm aydın ise, bu itildiğimiz, yuvarlandığımız çıkmazda Tanzimat'ta doğmuş ve günümüze kadar gelmiş olan eziklik hislerini yenmek için, geriye dönüşle geçmiş tarihimize, Osmanlıcığa sarılmışlardır... Bu konudaki değer hükümleri arasındaki ayırımları, kavram kargaşası içinde, kaybederek ...Hissi hareketle, Osmanlı'nın sadece büyüklüğünü görerek eleştiriden kaçınarak, kaçınmıştır. Aslında Dış kuvvetler tarafından Cumhuriyet'e bir alternatif olarak ilham deilmektedir. Temel sorun buradadır: Türk kimliğini ve kültürünü yok etmek...

Bunun için bir öteki yol da Atatürk'ü değersizlendirmekti: Bir zamanlar Atatürk doktrin adamı değildir deniyordu. Bu fikre sarılan çok sayıda süper entellerimiz vardı.. Fakat Doktrin sahibi, Mussolini ve Hitler'in akibeti, Stalin ve Lenin'in heykellerini yıkılması üzerine fena sustular...

Bu kişilerin gözleri o kadar dönmüştü ki, bizzat Atatürk'ün, ben Doktrin adamı olmam dediğinin farkında bile değillerdi.. Evet, Atatürk doktrin hareket etmesi gerekirdi. Savaşta ve barışta, yeni durumlara göre, yeni planlar yapması mesleği ve formasyonu gereğiydi... Kendisini, doktrin denen, katı sistemlere esir edemezdi.. Hiçbir zaman etmemişti.. "Hattı müdaffaa yoktur, sathı müdafaa vardır" demekle, ülkenin en büyük felâketle karşı karşıya geldiği an, gerekli olan prensibi ortaya koymuş, binlerce yıllık, akademik savaş prensibini silip atmıştı..

Saimimi Atatürkçülerin büyük bir bölümü ve bilgi seviyesi yükseltilmemiş halkımızın büyük çoğunluğu, Atatürk'ün kurmuş olması nedeniyle olacak,
Türk Tarih Kurumu'nun çizgisi dışına çıkmadılar, çıkamadılar.

Gerçekte Atatürk'ün yaşamında özlemini çektiği Ön-Türk kültürü bulunmuştu. Ama onun kabülü için, O'nun direktifi gerekiyordu.

Batı Kaynaklarına inanmağa devam ettiler.. Akurgal Ekolü'nün mutlak etkisi altında kaldılar. Bu etki bütün genişliğiyle süregelmektedir...

Tarihinin derinlerine, tarih öncesine inemediler, Ön-Türk kültürüne ve tarihine bir türlü inanamadılar, Fakat incelemediler de..

Sevr dosyası açıldığının farkına vardıklarından beri, gerçekler etrafında döndüler dolaştılar, çıkmazlarda ya da yüzeysel çareler içinde çabaladılar... Sevr'e karşı, köklü ve mutlak bir çözüm getiremediler.. Sonuça daima aleyhinde oldukları Empreyalizme ve kültür emperyalizmi yoluyla, ülkenin sinsi bir şekilde içinde çökertilmesine karşı -bütün gayretlerine rağmen- etkili bir şekilde karşı koyamadılar, koyamamaktadırlar. İkinci Kurtuluş Savaşı şartları içindeyiz demelerine rağmen!

Üzülerek söyleyelim: Bu, Batının farkında olunmayan zaferidir. Ve de Lozan'dan bugüne, tarihe dayanan bir değişiklik olmadığından çözüm yeniden Askerlere, Ordu'ya bırakılmıştır...

Tanrı Türk'ü Korusun ve Yüceltsin.[signature][hline]---Ön-Türk Uygarlığı Araştırmaları Merkezi---
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

tanrı butun kulalrını korusun ve yuceltsın ufocan
sen gecmıssısn burda su adam demiş diyorsun oysa bilimsel oalrak kabul ettirbeilmen için yuzlerce adama ve kanıta ıhtıyacın var
Turkum turk olmamla gurur duyuyorum atalarım gocebeler orta asyadan geldık dunyayı senelerce elımızde oynattık ama turk oldugumzu ıcın laylaylom derken dunyayı elımızden almakla kalamadıalr elımızıde onla beraber sokup alıyorlardı senın gıbı gecmıse bakıp bugun uberız dıyen ınsanlar yuzunden

realyan tarıkatı 30 kıtap yazdı tanrı yoktur dıyorlar
sımdı tanrı yok demekmı bu
veya ermenıler soykırımla ılgılı kıtaplar yazdıalr sımdı soykırım var demkmı bu

okudugunuz ehr seye ınanmayın[signature][hline]God's In His Heaven, All's Right With The World.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

said:
ecchi, 05 Temmuz 2005 04:44 tarihinde demiş ki:
orta asya da turkler tarafindan yapilmis mimari bir esere raslayamadim. .


beş-balıg kuça karaşar gibi 3 sehir ismi sayayim . gerisini de kendin ara bul .[signature][hline]Fiery angels fell . Deep thunder roared around their shores... Burning with the fires of Orc.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

bulaşmayın abi şu adama...

başladı gene sağa sola türk demeye
tamam abi türkler onlar, rahatla, sakin.[signature][hline]not sleeping okay/drinking too much.trapped in hyperspace.?.the girl disappeared, smiling and blowing kisses. A white light flooded the room/this was the moment of awakening: the audience were relieved to find themselves in their own company...someo (text unclear) did not awaken, this was a white nightmare: faces aglow with laughing, limp complacency/apparently uninhibited...

**no more dinosaurs @montezaus
*** montezaus.deviantart.com
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

said:
Viktor, 06 Temmuz 2005 00:47 tarihinde demiş ki:
ıyıde on turk degılkı o şehırler lol bız burda hunlar hatta onalrdan oncesını konuşuyoruz


zaten ben de orta asyada turk mimarisi yoktura cevaben yazdim .

ondan oncesi bundan sonrasini ben bilmem .

atalarimiz hayvan gudermis arada da cin e akina gidermis .[signature][hline]Fiery angels fell . Deep thunder roared around their shores... Burning with the fires of Orc.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

said:
ecchi, 05 Temmuz 2005 04:44 tarihinde demiş ki:
orta asya da turkler tarafindan yapilmis mimari bir esere raslayamadim. ama turklerin (hun diyelim ya da) korkusundan yapilmis bir cin seddi var mesela. tesvik yerine sayilabilir belki bu. turkler orta asyada gocebe bir kabile.

ayiptir soylemesi mimarim da turk sanat tarihi okudum.


Orta Asya'da, Dogu Avrupa'da Turkler tarafindan yapilmis mimari eser yok demek ile, Ufo'lar Turk'tur demek arasinda ben bir fark goremiyorum. Senin okudugun mimarlik da, sanat tarihi de bosa gitmis.

Sanat tarihi dersi bizim bolumde de okuduk iki sene boyunca, cok da detayli okuduk, ve buyuk bir heyecanla tek dersi bile kacirmadim, ama bir problem vardi bu derste: A'dan Z'ye bati sanati ve mimarisi anlatildi, sanki dunyada baska uygarlik yokmus gibi bir hava yaratildi. Ben buna kanmamayi seciyorum.

Turk uygarliginda akla ilk gelen ornek Hazar Turkleri tarafindan kurulan Sarkel yani Sari-Kale, bugunku Volgagrad (bi donem Stalingrad diye de bilinir) yakinlarindadir kazilar. Diger ornekler : Bahcesaray, Kir-Yurt, Balancer, Idil, Kazan, Buhara, Semerkand, Kuyuev (Kiev), Derbent gibi kentler Turkler tarafindan kurulmustur (ve daha bir coklari). Ha bu kentler Turkler tarafindan kurulduguna gore dogal olarakda Turk mimarisinin ornekleri bulunurdu. Ha bu sehirlerden bazilari yikilmis, kimligi silinmistir, bunda Sovyetlerin alt kulturleri eritmesi, ve ondan once de Rus carliginin yaptigi kulturel katliamlar, asimilasyonlar da onemli pay sahibidir. Ki bu katliamlarin tek kurbani Turkler olmamistir. gene Balkanlarda benzer sekilde Bosna'da Mohac koprusunu topa tutan, Belgrad kutuphanesi buldozerle gecen, zihniyetten cok farkli degil bu, onun icin sasirtici degil. Evet bazi Turkler gocebeysi, bazilari yari-gocebeydi, bazilari da yerlesik hayata gectiler bir noktada, bunu anlamak niye bu kadar zor?

Batili tarihcilerin dayattigi ''dunyada tek Bati uygarligi vardir, digerleri ilkel barbarlardir'' ezberini kabul etmiyorum. Cunku okuyor, arastiriyor, ve geziyorum. tesekkurler.

[Bu mesaj demirbilek2 tarafından 08 Temmuz 2005 00:19 tarihinde değiştirilmiştir]
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Volgagrad da orta asya ıdı zaten tobe tobe
bız burda ne dıyoruz Ön Turkler dıyoruz yani asya hunları avrupa hunları ve gokturkler ondan sonrası zaten yerlesık hayata gecmıs uygurlar vs
ama On Turklere ait orta asyada bir tane mimari eser yoktur sayısız yeraltı mezarı vardır ama mımarı eser yoktur ıstıyen ıstedıgı kadar ıddea etsın[signature][hline]God's In His Heaven, All's Right With The World.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

mimariydi felsefeydi devlet anlayisiydi devlet duzeniydi osmanli yuzyillarca avrupaya isik tuttu .

montaigne denemelerinde turklerin - avrupali osmanliya turk der bugun osmanlinin soyu pic demeye getirenler var onlara kulak asmayin - yaptiklari binalarda kuslari dusunerek nasil kus evleri yaptigini imrenerek anlatir . o yıllarda turkler hayvanlara bile gosterdigi dusuncelerle unluyduler .

mevzu bu arkadasim kisaca orta asya da izimiz mimarimiz var avrupada da etkimiz .[signature][hline]Fiery angels fell . Deep thunder roared around their shores... Burning with the fires of Orc.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

yuzyıllarca vay be oysa renosanstan sonra avrupadan yuzyılalrca gerı kaldık 1500 den sonra kulturumuz harıc avrupaya ısık tutmayı bırakın onların tuttugu ısıklarından korunmak ıcın semsıye actık

ayrıca Osmanlı dıye bır ırk bulup getırene 1 nuamralı sıseyı verıcem[signature][hline]God's In His Heaven, All's Right With The World.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

sen osmanlinin kaybettigi ilk savasi kendine baslangic edinirsen haklisin ama 1800lerin sonuna kadar abd baskanlarinin bile osmanli padisahina minnetlerini sundugunu unutuyorsun .

o kadar toprak bir savasta kaybetmek icin kazanilmadi .

osmanlinin en genis sinirlarinin gitti yere kadar cik burdan yola her yerde izini gorursun .

bakmayin resmi ideolojimiz tarihimizi unutmaktan yana .[signature][hline]Fiery angels fell . Deep thunder roared around their shores... Burning with the fires of Orc.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

ne ılk kaybettıgı savasından bahsedıyorsun osmanlıda ılk bozulmalar kanunı devrınde başlamıştır ama osmanlının gerı kalamsının en buyuk nedenelrınden bırı 2. beyazıt ın fatıh ın başlattıgı ronasans ı takıp etme harıketlerını Gavur bunlar bunalrdanmı bılım cıkıcak seklınde gerı tepmesıdır
ve 1800 lere kadarda bu dusunce surmuştur hala avrupalıalr kimmiş biz onları mahfettık yendık haxxorladık onlarmı bize bişey ogretıcek bilinci osmanlıyı geri bırakmıştır savas kazanıp kaybetmekle alakası olsa su anda 2 buyuk savası baslatan ve kaybeden almanların var olmamaları lazımdı dunyada

Tarıhımızı unutmak gıbı bır egılımden asla soz edemeyız benım karşı cıktıgı şey tarıhe baglanıp tıpkı osmanlı gıbı ehhh bu gavurlar bızden nasıl ustun olucak vur kafasına gıtsın dusuncesı bu yzuden tarıhın abartılmadan ve artılarıyla oldugu gıbı eksılerıyle beraber konusulmasından yanayım[signature][hline]God's In His Heaven, All's Right With The World.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

osmanlı buyuk bır ımparatorluktu ancak turk degıldı cok uluslu bır devlettı buyuk başarıları var kultur mırasını bıze bıraktı o kadar onun dısında osmanlının bı fonksıyonu yok ınsanlıga ne katmış veya ınsanlıgı etkılıyebılıcek ne yapmış hiçbirşey
kulturel mırascıalrıyız ama osmanlının devamı degılız[signature][hline]God's In His Heaven, All's Right With The World.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

said:
Viktor, 11 Temmuz 2005 20:07 tarihinde demiş ki:
Volgagrad da orta asya ıdı zaten tobe tobe
bız burda ne dıyoruz Ön Turkler dıyoruz yani asya hunları avrupa hunları ve gokturkler ondan sonrası zaten yerlesık hayata gecmıs uygurlar vs
ama On Turklere ait orta asyada bir tane mimari eser yoktur sayısız yeraltı mezarı vardır ama mımarı eser yoktur ıstıyen ıstedıgı kadar ıddea etsın


Tabii o sehirleri de aslinda Yunanlilar kurmustu degil mi? Ya da cadir - sehirdi falan dersin sen simdi.

Bir de on-turk falan ne fark eder, adam TURKLERIN tek bir kurdugu sehir yokmus diyor, ona cevap yazdik. Okumadan cevap yazmayin artik
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

×
×
  • Yeni Oluştur...