sharky Mesaj tarihi: Haziran 20, 2003 Paylaş Mesaj tarihi: Haziran 20, 2003 Yazılarını düzenli olarak takip ettiğim bir üstad, böyle bir şey yazmış. Bence harika, bir okuyun :) "İşletim sistemleri genelde insanlara benzetilebilir. Belli bir açıdan bakınca temel üç profil vardır. Bunları, Windows, Mac OS ve Unix olarak ele alalım mesela. Windows der ki "Ben akıllıyım, konsoluma oturan adamın da ortalama olması yeterlidir. Bu kullanıcının bir miktar bilgisayar bilmesi yeter bana, ama bilmese de olur, bu sağlandığı takdirde ben geri kalan herşeyi hallederim, hatta kafası çalışan ne yaptığını bilen kullanıcıya da birçok imkan sağlarım, istediği gibi beni yönlendirme şansı veririm. Bir problem mi çıktı, ben o kadar akıllıyım ki problem çıktığında bile bunu kendi kendime farkedip halledebilirim" MacOS der ki "Ben akıllıyım, konsoluma oturan adamın da zeka seviyesi hakkında hiçbir bilgim olamaz (böyle bir arabirim yapılmadı) bu sebeple ben onun gerizekalı olduğundan hareket ederek yola çıkarım. Bendeki herşey bilgisayardan pek anlamayan adamlara yönelik hazırlanmıştır, beni kullanmak için bilgisayar kullanmayı bilmeye çok ihtiyaç yoktur. Eğer uzman bir kullanıcı iseniz, birsürü zor aşamadan sonra size de üç beş şey yapmanız için izin verebilirim, ama oraya kadar işler benim istediğim gibi yapılacak. Beni öyle fazla zorlamayın, yok hızlı bir arabirim, kısayollar, tuş kombinasyonları gibi. Mouse'un bile iki tuşu olması kafa karıştırıcı bir şey bende bu sebeple o bile yok, eğer basmak isterseniz klavyenin üstünde bissürü tuş var. Hataları nasıl giderir miyim ? Bende hata olmaz ki..." Ve son olarak Unix "Ben akıllı değilim, olmam da beklenmiyor. Sadece verilen görevleri elimden geldiğince iyi yapar, bir problem çıktığında da elimdeki bütün veriyi kullanıcıya verir, problemin tespiti konusunda ona yardımcı olmaya çalışırım. Ama problemi ben çözmeye çalışmam, zira evren bir problemin kendisinin ve çözümünün aynı sistemin içinde bulunamayacağı kadar geniştir. Problem yaşayan bir sistemin, problemli kısmının problem çözme mekanizmasında olmadığını kim bilebilir ki ? Kullanıcıma gelince. Dediğim gibi ben akıllı olduğum konusunda bir yanılgıya sahip olmadığım gibi, kullanıcımdan akıllı ve daha önemlisi ne yapmak istediğini bilir olmasını beklerim. Eğer root olarak giriyorsa ve rm -rf yapmak istiyorsa gıkım bile çıkmaz, çünkü ne yaptığını bilen kullanıcıyı saçma sapan evet mi hayır mi verileceği belli olmayan sorularla engellemek, yavaşlatmak istemem. Kullanıcı ne yaptığını bilmiyorsa mı ? O zaman niye benim konsolumda ki ? Siz arabaları, araba kullanmayı bilmeyen, ehliyet alamayan insanlar bir gün gelir kullanırsa diye mi tasarlıyorsunuz ? " Biraz dikkat ederseniz bu modellerde insanların çevrenizde olduğunu da görürsünüz."[hline] -ee Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
GE-TA Mesaj tarihi: Haziran 21, 2003 Paylaş Mesaj tarihi: Haziran 21, 2003 Şu pozisyonda MacOS Unix'in konsolunda oturacak ve kullanacak, beraber mükemmel sonuçlar çıkaracaklar. Windows'a mu ne yapacak? O çoktan köşeyi döndü bile. MacOS ile Unix'in bilgi işlem yöneticisi. :D ps: Amacım şu daha iyi bu daha iyi demek değil. Anlatılanlara öylesine bir yorum getirdim. Yoksa MacOS hariç iki işletim sisteminide severim. Okuldan beri motorola işlemcili herşeye ve yan ürünlerine gıcığım. MacOS garezim de oradan :D [hline]In God I Trust For Rest I Just Test Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Eno Mesaj tarihi: Haziran 21, 2003 Paylaş Mesaj tarihi: Haziran 21, 2003 Harika yazmış. Bu yazıyı yazan kişinin yazılarını okuyabileceğim bir kaynak varmı? Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
sharky Mesaj tarihi: Haziran 21, 2003 Konuyu açan Paylaş Mesaj tarihi: Haziran 21, 2003 GE-TA :) Eno var elbetteki. www.fazlamesai.net. Genel olarak bu sitedeki insanlar, sohbetler, makaleler ve yorumlar çok kaliteli.[hline] -ee Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Eno Mesaj tarihi: Haziran 21, 2003 Paylaş Mesaj tarihi: Haziran 21, 2003 Çok sağol sharky Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Öne çıkan mesajlar