Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

tavsiye - gundam f91


hired_gun

Öne çıkan mesajlar

en kısa zamanda o çalişmalarima da başlayacağım .....
[hline]
asıl konuya gelirsek Gundam F91 gundam dünyasinda şu ana kadar izlediğim en zayıf konulu ve karakter gelişimli anime idi (SD Gundam /super deformed gundam serisini saymaz isek)[signature][hline]I love my solitude¹
¹Yalnızlığımı seviyorum
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

yine sunrise 'dan çıkmış 91 yapim 110 dakikalik tek bir ovadan oluşan anime de olaylar hızla gelişir. zeon resistance ile konfederasyon arasi çekişmenin aniden savaşa dönüşmesi konu edilmiştir . ayrica müzikleri ve baş kötü karakteri dolayisi ile Starwars'ı falzası ile andirmaktadir . konusu zayıf olsa da savaş sahneleri iyi çizilmiştir .[signature][hline]I love my solitude¹
¹Yalnızlığımı seviyorum
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

  • 9 ay sonra ...
said:
hired_gun, 25 Mart 2004 07:23 tarihinde demiş ki:
yine sunrise 'dan çıkmış 91 yapim 110 dakikalik tek bir ovadan oluşan anime de olaylar hızla gelişir. zeon resistance ile konfederasyon arasi çekişmenin aniden savaşa dönüşmesi konu edilmiştir . ayrica müzikleri ve baş kötü karakteri dolayisi ile Starwars'ı falzası ile andirmaktadir . konusu zayıf olsa da savaş sahneleri iyi çizilmiştir .


UC 122 yıllarında Zeon isim olarak artık tarih sahnesinde bulunmuyordu yanılmıyorsam.Tehdit olarak ortaya çıkan grup olan Zanscare Empire tamamı Newtype'lerden oluşan Vohho ailesi. (Olayların öncesini anlatan Gundam F90 gibi birkaç manga serisi mevcut)

Gundam F91'in konseptinin en averaj yapımı olduğu doğrudur.Fakat Gundam F91 , zaman dilimi olarak Char'ın Karşı Saldırısı'ndan yaklaşık 30-40 yıl sonra geçiyor olduğundan ve yapımcılar o süre zarfında meydana gelen gelişmeleri sadece manga serileri ile anlattıklarından 1.5 - 2 saatlik bir film ister istemez olayları anlatmakta yetersiz kalabiliyor.Zaten Gundam serisinni en iyi yapımı birçok kişiye göre Zeta'dır bunun da sebebi bir düzine konuda diğer serilere gönderme yapabildiği içindir.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

  • 4 hafta sonra ...


GUNDAM F91

Yapım Yılı : 1991

Yönetmen : Yoshiyuki Tomino

1988'deki Char's Counter Attack'dan sonra birçok Gundam hayranı bundan sonrasında neler olacağını merak etmeye başladı.Bunun üzerine orjinal serinin yönetmeni olan Yoshiyuki Tomino bir kez daha uzun metrajlı bir Gundam için çalışmaya girişti ve bu konsepti 3 yıl sonra ileriye dönük ilk Gundam olan Gundam F91 ile yeniden hayranlarının karşısına çıkardı.Fakat bu yapım CCA'nın aksine asla yeni bir klasik olarak anılmadı.Nedenleri yazının ileriki kısımlarında.

Olaylar tam bir rakam vermek gerekirse UC 0123 yılında geçiyor , yani CCA'dan 30 yıl kadar sonra. Bu süre zarfında Zeon çökmüş ve Federasyon bir dizi ayaklanmadan dolayı zayıf düşmüştür.Bir süre sonra "Frontier" denilen ve yeni inşa edilen koloni sistemlerinin dünyadan en uzak noktaları olan Side 4'den yayılan ve giderek hızla yayılan bir istila başlar : Bunun nedeni Federasyon'dan gerek teknolojik donanımlar gerekse Newtype yetenekleri çaısından daha üstün olan CROSSBONE VANGUARD adlı esrarengiz bir ordudur.Crossbone önüne çıkan herşeyi ve herkesi yokederek ilerler. (Her fırsatta sivillere zarar vermeyeceklerini söyleseler de sivil asker ayırd etmeksizin saldırırlar) Yapılanmaları aristokrasi ile aşiret karışımıdır.Önem taşıyan tek şey ise Aile'nin çıkarlarıdır , bunun dışında hiçbir şey onlar için önem taşımaz (Crossbone Vanguard dışında yaşayan insanların hayatı da buna dahil) Crossbone Vanguard'ın yönetici kast'ınıysa tamamını çok çok güçlü Newtype yeteneklerine sahip Ronah Ailesi oluşturur.

Olaylar Crossbone saldırılarının ilk başlamasından çok sonra UC 123 yılında ve karakter tanıtımlarına girişilmeksizin başlıyor ve herşey ilk 15 dakika içinde çığrından çıkıyor.Olaylar aile sevgisinden uzak büyümüş Seabook Arno adlı genç bir teknisyenin gözüne girmek için uğraştığı kız arkadaşı Cecily Fairchild ile birlikte okul festivaline gidişleri ve festivalin orta yerinde Crossbone saldırısının başlaması ile başlıyor.Seabook , Cecily ve etraftaki diğer çocukları alıp güvenli bir yere doğru kaçmaya başlarlar fakat Crossbone birlikleri tuhaf bir şekilde onları takip ederek ilerlemeyi sürdürmektedir.Önce bir MS müzesine sığınır ve buldukları GunTank ile kaçmaya çalışırlar fakat Crossbone birlikleri onlara koloninin çıkışında yetişir ve Cecily'i alıp kayıplara karışırlar.Seabook ve diğerleri koloni yokolmadan önce bir kargo poduna atlayarak kaçmaya çalışırlar fakat Crossbone saldırısına uğrayan başka bir koloniye düşer ve burada Crossbone'ye karşı verilecek savaşta Federasyon'un elindeki sınırlı sayıdaki prototiplerden biri olan Gundam F91'i taşıyan kargo aracının mürettebatıyla karşılaşırlar.Zorlu bir kaçış yolculuğu sonrasında Federasyon güçlerinni karargahına ulaşmayı başarırlar fakat Seabook zor bir karar alıp Crossbone'ye karşı savaşmak zorunda hissedecektir kendini , aksi takdirde Cecily bir Crossbone üyesi olacak ve onu sonsuza dek yitirecektir.

Dikkatinizi çekecek ilk şey kesinlikle patlama ve duman efektleri olacaktır.Ayrıca MS'lerin parçalanmanması ve kopması gibi detaylar dikkat çekici.Yine de masif çizimler ve savaş sırasındaki animasyonlar CCA kadar olmasa da başarılı iken karakter çizimlerinin ve MS tasarımlarının pek de başarılı olmadığını görüyoruz. (Hardcore bir Gundam hayranı olarak F91'de mekanik tasarım ilgimi çeken tek şey Raflesia adlı dev MA ve onun sinir sistemine doğrudan bağlanarak çalışan sinir ağı sistemi oldu) Ayrıca CCA'dan sonra geçen 30 yıllık süre babından yaşananların hiçbir şekilde özetlenmeyip doğrudan izleyicinin olayın içine atılması da pek anlaşılabilir bir olay değil açıkçası.Ayrıca ölüm teması Zeta veya Victory Gundam kadar yoğun olmasa da yine de fazlaca var denilebilir.Yanisi herkese göre bir yapım değil F91.

İyi noktalar var mı , var elbette : Gundam F91 konu işlenişi izleyiciyi şaşırtan gidiş gelişlerle dolu , örneğin Cecily ile Crossbone ile arasındaki bağlantı , Korozzo ve Seabook'un gerçek kökenleri ve Ronah Ailesi'nin Crossbone Vanguard yoluyla gerçekleştirmeye çalıştıkları ideallerinin aslında kendi insanları için uzayda "Cosmo Babylonia" adlı kusursuz bir dünya yaratmayı hedeflemek gibi başlamış fakat sonradan sapmış düşünceleri gibi... Fakat tüm bu ayrıntılar niteliksel olmaktan uzaklar , sanki Tomino CCA gibi özgün bir efsane deği lde tema olarak StarWars'a benzeyen bir yan hikaye yapmakla yetinmiş gibi. (StarWars demişken , Crossbone Army ilerlerken çalan tema müziği John Williams'ın Imperial March'ına şaşırtıcı derecede benzemekte , aynı şekilde Korozzo'nun yaşamak için bir tür exeskeleton zırha bağımlı kalması akıllara Darth Vader'i getiriyor.StarWars'da George Lucas'ın aslında hikayenin özü olarak işlemeye çalıştığı aile içi çatışma teması da burada baskın konu olarak algılanabilir)

Konunun UC 0093 sonrası yaşananaların genişliğine ters orantılı olarak az şey betimlemesine gelirsek : Gundam F91' başlarda aslen 52 bölümlük bir TV serisi olarak tasarlanmı
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

×
×
  • Yeni Oluştur...