Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Para kazanmak için uzmanlaşmak vs genelleşmek


Bone

Öne çıkan mesajlar

Bilgisayar sektöründe daha fazla para kazanmak veya iş bulmak için sizce tek bir konuda uzmanlaşmak mı daha iyi oluyor, yoksa çok fazla alana yayılmış olmak mı?

Mesela Python'da Pathfinding alanında çok yetkin olmak mı daha avantaj sağlar,
yoksa mesela C++, C#, Internet of Things, Raspberry Pi, 3D Printer, Blender, Maya, Unreal, XSens, DaVinci Resolve gibi konular üstünde genel bir bilgiye sahip olmak mı?

Bone tarafından düzenlendi
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

7 dakika önce, Bone dedi ki:

"İkisi birden" gibi bir şey mi? Yoksa uzmanlaştığın alanla bağlı konuları öğrenmek gibi mi?

uzmanlasilcak alanin zaten biraz genis bir sey olmasi gerekiyor, pythonda pathfinding implementationlari guzel bir ornek degil.

Atiyorum cok iyi Kubernetes bilirsin, uzmanlasmissindir, o uzmanligin yaninda AWS, GCP, azure bilgisi de olur. 

veya java optimizasyonu ustunde uzmanlasmissindir ama bunun yaninda LLVM vs de bilirsin. Benim demek istedigim uzmanlik alanina dirsek tamasi alanlardan birkacini da iyi bilmek, kendi alanin kadar olmasa da.

React'in icinden gecmissindir ama angular, css, nodejs te bilirsin gibi.

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

çok karmaşık bir konu aslında bu. işin sonunda olay büyüyünce ne olmak istiyorsuna gidiyor aslında. ama şu bir gerçek: ben büyüyünce uzman olacam diye piyasaya çıkıp da uzman olmuyorsun. veya tüm alanlara yayılcam da diyemiyorsun.

para kazanmak olayını bir kaç adıma ayırmak lazım:

- yazılım dili bilgisi
- güncel yazılımlara olan ilgi alaka
- sektör bilgisi
- yapılan iş deneyim bilgisi

sadece yazılımcı kalırsan (sadece X dili ile yazılım yapan kişi) bir üst limite çarpıyorsun. dilin bütün inceliklerini öğren, en senioru en muhteşemi sen ol, kodun ile dansöz oynat, belli bir paradan sonrasını vermezler. düz yazılımı yapan birisi o kadar getiri getirmez şirkete çünkü. iş ararken de sıkıntı oluyor bu olay hatta. "çok iyi yazılımcısın iyi güzel de, bize pahalısın" demeye başlayabiliyor şirketler. çok uzmanlık çoğu şirketin işine yaramıyor.

daha sonra yıllar geçiyor yeni iş aramaya başlıyorsun bi görüyorsun ki muhteşem bildiğin dil olan Delphi'yi hiç kimsecikler kullanmıyor ve iş bulamıyorsun. Mesela şu an React piyasanın %70'ine filan sahip durumda. Kolay iş bulmak istiyorsan öğrenmek zorunda gibi birşeysin. Sonra react öğrenip şirketlere başvuruyorsun yeterli deneyimin yok diyorlar.

Screen-Shot-2020-07-30-at-7.47.36-AM-102

yeni şeyleri öğrenip biraz iş yapmak gerekiyor deneyim için illaki. 

sektör olarak bakacak olursak;
"Unity bilen eleman aranıyor" ilanları da pek bolca var. Veya finans sektöründesindir, VE HATTA web3 development yapıyorsundur bitcoinli uygulama geliştirip ponzi sistemler geliştirmek son senelerde inanılmaz paralar kazandırdı yazılımcılara mesela. e-ticaret sektöründe senelerce deneyimim var de çoğu şirket olumlu bakar mesela.

günün sonunda yazılımcının kendisini geliştirebildiği tek şey yaptığı işlerden kazandığı deneyimler aslında. ne kadar büyük projelerde çalıştıysa kendisini de o kadar daha iyi geliştirebiliyor. büyük şirkette takımlar arasında çalıştıysa proje liderliği, takım yönetimi gibi şeyleri öğrenebiliyor, milyonlarca kullanıcısı olan yazılımlarda çalışırken nasıl mimari yapmak lazım, sunucu yüklerini nasıl dağıtırız bottleneck nereden çıkıyor bunları düşünmeye başlıyorsun.

kariyer olarak da parayı arttırmak istiyorsan yazılımcılıktan sonra team lead, devops, product owner, software architect gibi title'lara evrim geçirmesi şart bir noktadan sonra. 

yeni mezun biri çıkıp ben devops uzmanı olcam dese döverler çocuğu, üstüne de gülerler. stajyer olarak bile alınmaması gereken bir meslek dalı sonuçta. deneyim olmadan gerçekleştirilemeyecek bir meslek dalı.

peki bu next level title'ları nasıl alırız dersek de aktif iş yaparken meraktan dolayı sağa sola sıçrayarak elde edilen deneyimler diyebiliriz. veya şirket küçük çaplıdır her dala el atma şansınız olmuştur vs.

özetle diyeceğim şu ki: meraklı olun her işin altına girin çok haltlar öğrenin ama sabit haltlar üzerinden sevdiğiniz işlerden devam edin. daha zorunu daha iyisini kovaladıkça yaptığınız işler zaten sizi uzmanlaştırır.

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

start up ise generalist. her sapkayi takan adam. yeri geldi mi customer ile 3 saat telefonda konusup onlara urunu itelemeye/kurmaya calisacan, yeri geldimi db'de junior developerin yazdigi `select * from` query sini `select userid from` diye optimize edicen fln.

enterprise ise android application'in acilis zamanini nasil 300ms'den 220ms'ye cekerim diye 6 ay calisip, belki de 10 satir bile kotlin yazmadan bunu basarip, all hands meetingde bunu 32 sayfa powerpoint slide i ile nasil gelistirdigini aciklayip millete vayy emenike dedirtecen.

choose your poison.

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

senko nun dediği gibi olmak en doğrusu. benim 2 uzmanlık var ama onun dışında 4-5 farklı alanda daha en az bi proje geliştirdim. hepsi de bana çok şey kattı.

örneğin asıl işim olmamasına rağmen 6 ay fln devops işlerini benim yürütmem gerekti. o sırada hem eks hem gke üzerinde kubernetes kurup yönettim. sonra devops için sağlam bi adam bulunca devrettik. şimdi o tarafta çok şey değişti ve pratiğimi kaybettim ama genel bilgisi kaldı. bir şey geliştirileceği zaman devopsçularla kolay iletişim kurup düzgün yönlendiriyorum. çok işime yarıyor.

2 tane büyük react web sitesi ve react native app geliştirdim hala aktif kullanılıyor. şimdi yazmam gerekse tekrar pratik kazanmam gerekir. basit css tricklerini bile google a bakmam gerekir hale geldim ama web dünyası hakkında genel bilgim olmuş oldu vs vs.

android native 1-2 tane app geliştirdim orada da android altyapısını öğrendim. şimdi yine dünyalar değişmiştir ama gradle, activity lifetime, intend ile diğer applerle iletişim vs mantığını bilmek bile başka third party işler yaparken android tarafını kafamda oturtuyo. logcat vb toollarını kolay kullanıyorum. 

net core ile kurumsal uygulamalar ve api lar geliştirim. 

asıl işim ise unity game developer ve game backend. yukarıdaki işler bakınca çok alakasız gelebiliyo ama full ekosistemi kafanda canlandırabildiğinde her şeye daha kolay çözüm bulabiliyorsun. birisi eksilince backup ı oluyorsun vs. bi ekosistemde gördüğün güzel bir yapıyı gelip ana işinde implement ediyorsun bu da başka artısı. 

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

  • 1 ay sonra ...
Oce4n, 10.01.2023 18:16 tarihinde dedi ki:

çok karmaşık bir konu aslında bu. işin sonunda olay büyüyünce ne olmak istiyorsuna gidiyor aslında. ama şu bir gerçek: ben büyüyünce uzman olacam diye piyasaya çıkıp da uzman olmuyorsun. veya tüm alanlara yayılcam da diyemiyorsun.

...

...

özetle diyeceğim şu ki: meraklı olun her işin altına girin çok haltlar öğrenin ama sabit haltlar üzerinden sevdiğiniz işlerden devam edin. daha zorunu daha iyisini kovaladıkça yaptığınız işler zaten sizi uzmanlaştırır.

 

bu yazdıkların epey geniş ve kapsamlı bir cevap olmuş, teşekkür ederim. kafamdaki soruları biraz netleştirdi.

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

×
×
  • Yeni Oluştur...