Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Topla v0.91 [2023 versiyon]


GERGE

Öne çıkan mesajlar

1 saat önce, GERGE dedi ki:

3090ti da yeterli değilmiş en üst seviyeye. Cyberpunk 2077 ile Ray Tracing Ultra'da 25fps alıyorum, DLSS balanced ile 60 oluyor.

4090 hariç upscaling veya frame gen olmadan 4k 60fps alabilen gpu yok zaten, adamlar 5 sene sonrası için oyun çıkardılar crysis gibi. yeni konsollar çıkana kadar benchmark kalır. ama dlss görüntü kalitesi yeterli. 1440p için olmuyor ama 4k'da üzmedi beni hiç performans ve üstü.

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

4080 ti gelince büyük ihtimalle 4090 a kıyasla daha uygun fiyatlı ve daha iyi 4k pc kurulabilecek. yeni btc boğasından önce gelse de makul fiyatlardan bulunabilse. (makul dediğim nvidia official fiyata yakın anlamında. yoksa o da pek makul sayılmayabilir?)

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

  • Genel Yönetici

Kasanın önemini öğrendim bu arada, eski Game Garaj'dan gelme fason üretim kasada anakart olsun, gpu olsun en üst derecelerinde çalışıyordu, şimdi epey epey alçaklar.

Uygun fiyatlı kasa olarak öneririm diyebilirim o zaman: https://inventus.com.tr/mi_products/Product.aspx?PID=11303

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

evet phanteks bayağı iyi ama keşke toz filtresini daha kolay çıkarılıp takılabilir yapsalar. geçen gün gene temizlerken kolum koptu dev gibi panelleri sök-tak vs. neyse içine minimal toz giriyor önemli olan filtre dolsa bile. bir numaralı donanım öldürücü toz.

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

10 yıl oyun için götürecek hiçbir setup yok. victoria 3 forumlarında dövünüyordu insanlar 10 yıl öncenin en kral aleti cpu instruction set desteklemediğinden oynatamıyor diye. ama amd x670 çipset ve ddr5 ancak en çok yaklaşanı olabilir belki ileride çıkacak olan en son cpu’ya yükseltilirse.

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

En son 7 sene önce bilgisayar topladım, 1 haftadır uğraşıyorum iyice kafam bulandı yarım edin piliz

Normalde laptop düşünüyordum ama hem çok pahalı hem de mobil gpuların performansı baya düşük.

30k bütçe için masaüstü ne önerirsiniz? eskiden toplama kasalar daha pahalıya gelirdi ama suan sağda solda bir yıgın farklı hazır kasa var çok kafam karıştı. dedeye anlatır gibi bir el atsanız.

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

  • Genel Yönetici

30k için bir yerden kısman lazım, 4K zaten olmaz ama 1440p'de tam oynatacak GPU'lar da o bütçenin yarısını götürür. Bunlar 11k ediyor, üzerine tek gereken CPU ve GPU. CPU'ya göre soğutucu da alman gerekebilir.

dH2zjj.png

Temel sistem olarak iyi bence. Yeni topladım bende yeni kasamı, güç kaynağı dışında yukardakilerin aynısı.

Anakart istediğim tüm özellikleri veren ne ucuz anakart. Anakartlar arasında çok fark yok zaten, istediğin özellikleri vereni al. Bununla hem 3 slot GPU taktıktan sonra kullanacak iki tane PCI-E 1x kalıyor (Bluetooth ve hotspot yapmak için wifi kartı taktım), hem 2 tane M.2 var (2 NVMe takılı), hem de ses kartı Hifiman HE400se gibi sürmesi en zor kulaklıklara bile yeterli (Hiç beklemiyordum bunu, cidden şaşırttı. Kendi ses kartlarım var ama bu anakart ile ek ses kartı ya da amfi almaya gerek yok.)

Kasanın hava akımı çok iyi, zaten Tech Jesus gibi adamlar da en iyi budget kasalardan diyorlar buna. Eski kasamın hava akımın çok kötü olduğunu ve kasa hava akımının aşırı etkili olduğunu iyice öğrendim bunun sayesinde.

Güç kaynağı zaten en kısamayacağın yer. Ben bir kere alayım, senelerce kullanayım diye bunu aldım ama yazdığım da olur ucuz alternatif olarak. FSP güvendiğim bir firma, yıllardır hem evde hem ofiste güç kaynaklarını ve UPS'lerini kullanıyoruz.

SSD'de iyilerden.

Daha iyi bir temel sistem istiyorsan anakartı aynı modelin B550'sine güncelleyip PCI-e 4.0 SSD alabilirsin DirectStorage gibi şeyler için ama 3k kadar fiyat arttırır. 30k bütçe ile gerekli olduğunu sanmıyorum.

Üzerine bütçene uygun GPU ve CPU ekle işte. Mesela Ryzen 5 5600 (kendi fanıyla) ve RTX 3070 alırsan 30k kadar bir şey tutuyor. En üst ayarlarda 1440p60fps oynatır.

Inventus'dan topladım yukarıdakini bu arada, İtopya, Gaming.gen.tr, Sinerji gibi siteler var ama güvenilir gelmiyor bana. Inventus iyidir.

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Çok teşekkürler Gerge. 30 değil 40 kya çıkarsam aşağıdakiler + amazondan msi 3080 alabiliyorum. msi ile diğer üreticiler evga-asus arasında 50% fiyat farkı var bu arada msi almak sorun olur mu? Bir de şu aşağıdaki nasıl olmuş, ek olarak işlemci soğutucusu gerekir mi? Ek olarak bu sisteme monitör olarak 2k bir şey almak mı mantıklı olur yoksa 4k zorlanır mı?

Catia falan da kullanıcam bilmiyorum ne kadar etkisi olur ama ssd'yi 4.0 yapmak istedim o yüzden.

Bir de sistem toplamak için şuan iyi bir zaman mı sizce, 4x serisi yaygınlasınca ekran kartları ucuzlar mı? 1-2 ay bekle al gibi bir durum var mı yani.

 

dHQzyW.jpg

µh tarafından düzenlendi
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

  • Genel Yönetici

Markalar arasında performanstan çok soğutma, gürültü vb. yerlerde fark var: https://www.gpucheck.com/variants/nvidia-geforce-rtx-3080

Eleştirilerine bakıp soğutması iyi görünen en ucuz modeli alabilirsin. 4K'yı pek düşünme ama, ben 3090 Ti ile ancak 4K'da tüm ayarları açabiliyorum. Çok fazla VN okuyan (1080p'den 4K'ya upscale çok net, 2K'ya çamur modunda VN'lerde), bilgisayarı iş için de kullanacak (evden çalıştığımda Word gözümü kör etmesin) ve 4K HDR izlemek isteyen biri olmasam 2K alırdım.

4K gideceksen en ucuzundan şu üçünü öneririm, Amazon'da söylediğin kart 20k, bunlar da o aralıkta: 

4070 Ti en iyi özelliklere sahip ama 12GB VRAM 4K'da sorun çıkartabilir görünüyor. Ama bunlara geçince güç kaynağını da güncellemek gerekebilir, hesaplamak gerek.

Bekleme ama, seçim sonrası dolar 25TL olursa kalırız ortada. Türkiye şu anda en beklenmeyecek dönemini yaşıyor, zorla tutuyor doları.

Soğutucu için de stock ile takıl şimdi, zaten GPU ile kısıtlanacaksın. Sonra Ryzen 7 5800X3D'ye güncellediğinde (AM4'ün endgame bu, ilerde güncellersin) soğutucu düşünürsün.

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

4k oynamak için zaten fine-tune ve upscaling lazım ve gerekecek. ben 3070'le de oynuyorum, 3080 oynar gene ama ultra ray tracing değil tabii. bugün imkanım olsa 1440p ultra'ya dönmem 4k upscaling high'dan şahsen. ama fine-tuned upscaled 60fps yeterli gelmezse 1440p'de kalmak lazım çünkü büyük performans farkı var.

ekran kartında premium marka farkı gerge'nin dediği gibi soğutucu ve oc filan ama o fiyat farkını bir üst gpu modeline ayırmak daha mantıklı mümkünse.

aluriel'in dediği gibi o seçeneklere de bakmak lazım.  gerçi ben rog strix 3070 almak zorunda kaldım o şekilde, aynı fiyata 3080 daha az kaliteli bir marka almak daha iyi.

iyi görünüyor yukarıda resimdeki parçalar, 3080 bugün minimum hedeflenmeli bence ama gerge'nin diğer yazdığı kartlar tabii çok daha iyi bütçe yetiyorsa. o kartla 4k'ya rahatça geçilebilir. (gene upscaling ama, native'i hedeflememek lazım)

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

  • Genel Yönetici

20k'ya 3080 yerine 7900XT daha iyi olacaktır elbette ama güç kaynağını unutmamak lazım işte.

Bir de HDR olayı var. Sam'in tavsiyesiyle paraya kıyıp bütçemi aşarak Samsung Odyssey G7 28" aldım, Auto HDR ile tüm oyun deneyimini geliştirerek 1080p SDR'den sonra aşırı iyi bir deneyim oldu. Güzel bir sistem kurunca güzel bir monitör de gerek tadını tam çıkarabilmek için. Persona 5 Royal apayrı bir deneyim oldu 4K Auto HDR ile.

İyi bir kart alınca yanında iyi bir monitör, iyi bir güç kaynağı vb. masraflar artıyor.

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

×
×
  • Yeni Oluştur...