Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Yurtdışına remote çalışmak isteyen bir öğrenciyim.


tohmet

Öne çıkan mesajlar

Merhabalar, 3. sınıf bilgisayar mühendisliği öğrencisiyim ve yurtdışına remote çalışmak istiyorum. Çok fazla iş tecrübem olmadığı için şu anda böyle bir işe girişmenin çok erken olabileceğinin farkındayım fakat yine de bu konuda bilgili arkadaşların tavsiyelerini duymak istiyorum. Şu anki tecrübelerim ve yeteneklerim şu şekilde:

Bir SaaS/web development firmasında 1.5 ay staj yaptım.

VR uygulama geliştiren bir şirkette 2 ay aday mühendislik yaptım, kendimi geliştirmeme hiç yardımcı olmadığını fark edince işi bıraktım.

Okuduğum okulda 2 ay veri yapıları ve algoritmalar tutorluğu yaptım.

Java, C, Python, C#, Javascript, React, Flutter biliyorum. Aralarında en başarılı olduğum Flutter. React üzerine kendimi geliştiriyorum.

Bir Flutter-Firebase uygulaması dışında önemli projem yok.

LeetCode gibi sitelerdeki (ve potansiyel olarak teknik görüşmelerde sorulan) DSA sorularında kendimi geliştiriyorum.

Yapmak istediğim projeler arasında Amazon - Shopify tarzı online satış mağazası klonu var. Bir de şu anda üzerinde çalıştığım bir basit algoritma hızı ölçme, input sayısı - hız grafiği çıkarma programı var. 

 

İş meselesine gelirsek, işverenler tecrübesi az olanlara, Türkiye'den başvuranlara nasıl yaklaşıyor bilmiyorum. Ayrıca şu anda diplomam da yok. Şimdiye dek Hindistan bazlı bir şirkette yazılım eğitimi içeriği hazırlama işi için teklif aldım, onda da teklif edilen maaş asgari ücretten %10 falan daha yüksekti ve çok iyi bir iş değil, remote çalışmanın cazip noktalarından hiçbirine sahip değildi yani. Ayrıca vaktim de yoktu. Tabii ki bu kadar genç ve tecrübesiz bir yazılımcı olarak seçici davranma lüksüne sahip değilim pek, fakat dediğim gibi kendimi geliştirmem çok mümkün olan bir iş değil. 

Nihayetinde boyumdan büyük bir işe mi kalkışıyorum, bilmiyorum. Bu yüzden sizlerin tavsiyelerine ihtiyacım var. Sizce neler yapmalıyım?

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

11 saat önce, tohmet dedi ki:

Java, C, Python, C#, Javascript, React, Flutter biliyorum

hayır, bilmiyorusun.

genel bakış açısı bu şekilde oluyor. elle tutulur gösterebileceğin bir proje/site/iş yoksa bir şey bilmediğin üzerinden ilerlenir. ve hayır, okulda/stajda yaptığın projeler/ödevler iş değil, bunları örnek gösteremezsin kimse sallamaz.

upwork/freelancer gibi sitelerde şansını deneyip belki ufak tefek 1-2 iş alabilirsen başvurularda iş bulma şansın artar. ama zaten tüm olay ilk işleri bulabilmekte.

peki sıfır deneyimle nasıl iş bulursun? cevabı pek eğlenceli: deneyim kazanarak ? (beleşe çalışma gerektirir). github üzerinden ilgini çeken, senin de kullandığın açık kaynak kodlu projelere katılabilirsin. kendine ait projeler yapıp canlıya alabilirsin. yalan söyleyebilirsin, şunun bunun admin panelini yaptım diyebilirsin (kim bilecek di mi...) 

işveren para harcayacağı için parasının hakkını verebilecek kişiyi tutmak ister özetle. işi yapıp yapamayacağı belli olmayan birisine iş vermek istemez kesinlikle. o yüzden işi, daha önce benzerini yapmış birisine vermek en garantili yöntemdir. buradan yola çıkarsak;

daha önce ne işler yaptın?

- css ile sayfa tasarımı
- crud işlemler yapan web sayfaları
- mail/sms ile bildiri yapan sistem, subscriber listesine mail atma
- data listesini tabloda gösterirken filtreleri ekleme, sayfa yapısına döndürme
- mobil/web için api endpoint
- sql kullanan raporlamalar, bunların excel, pdf çıktıları
- müşterinin tespit ettiği bugların fixlenmesi
- sunucu kurulumu, deploy

bunlar sayılabilinecek ennnn basit iş maddeleri. her birisinin de "yaparsan" öğrenebileceğin sıkıntıları/trickleri vs. var. 
saçma bir cümle ama, iş bulmak için iş yapman gerekiyor.

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

en sikintilisi ilk isler..

onu buldun mu gerisi kolay.

referral’a 5000 dolar vermeyen sirket yok o kadar acik var, allah rizasi icin developer emaili verin 5k dolar verelim diyorlar ?

ingilizcenin cok akici olmasi lazim, en onemli sey iletisim. kimse kernel kodu yazdirmiyor zaten kod yazilir bisekilde

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Oce4n baya guzel ozetlemis aslinda ama ben de bikac ek yapayim. Yazinin hicbi noktasinda "sen bi sey bilmiyosun, bildigini saniyosun" demek istemiyorum bu arada, genel bi cerceve cizmeye calisiyorum.

Okul projesi icin de olsa kendi cabanla ve tek basina gelistirdigin bi projede karsilasip cozdugun problemlerle, gercek hayatta ve birden fazla kisiyle gelistirdigin projedekiler arasinda bayagi fark oluyo genelde. Sahsi tecrubem stajyerlik icin de ayni seyin gecerli oldugu (hatta daha da kotusu cunku bazen ilgilenilmiyo bile hic). Hatta birak stajyerligi, tecrubeliler icin de gecerli. 10 yil tecrubeli bi X developer olarak, Y dilinde proje yapip ben Y'yi biliyorum diyemezsin mesela yine, gercek hayat senin PoC'lerinden cok farklidir cunku.

Ise alim yapanlar genelde senin "biliyorum" diye yazdigin dilleri gercek anlamda ve gundelik is hayatina uygun olarak bilmedigin varsayiminda olurlar, o yuzden oturup 5 yil tecrubeye sahip birine yaptiklari kadar cetin bi interview yapmazlar. Sen onlar nezdinde daha egitilmesi gerekecek bi eleman olursun.

Ama bu cita dusuklugu bi taraftan senin neleri bilmedigini ve hangi konularda kendini gelistirebilecegini maskeleyip gizlerken, obur taraftan da insanlari sasirtip fark yaratma firsatini da dogurmus olur. Denildigi gibi biraz paradoks ama en buyuk handikap ilk isi bulmak oldugu icin hangi acilardan farkli oldugunu ifade etmek basta zor olacak ama bi sekilde bunu basardiktan sonra gerisi corap sokugu gibi gelecek.

O yuzden bu ilk isi bulma konusunda yapabilecegin en iyi sey, farkliligini olabildigince ortaya koymaya calismak. Shopify clone'u demissin mesela, calismak istedigin dillerle bunu gelistirip GitHub'a koy mutlaka.

Shopify'la da kalma hatta, hosuna giden bi is bulup onun clone'unu yapmaya bak ve hatta mumkunse farkli gereksinimleri ve cozumleri olan, farkli bi is kolundan sec. Mesela Trendyol ve Trendyol Go ozlerinde siparis verme uygulamalari olsa da kargolama/kuryeleme kisminda bambaska noktalara evriliyolar.

Trendyol kismi sana urun listeliyo, sen aliyosun, o sana kargoluyo; ama Go tarafi icin asil is kargoladiktan sonra basliyo. Daha kuryeyi surekli takip edecek, haritaya baktiginda kuryeyi gorebileceksin, kurye yaklasinca "kurye geldi abi" diye bildirim atacak falan.

Isin bu kismi geri kalanindan tamamen farkli bi cozum yontemi gerektiriyo mesela. Kuryenin konumunu nasil alacaksin, bunu nerede saklayacaksin, musteriye yaklastigini nasil anlayacaksin, musteriye bildirimi nasil atacaksin vs. bunlari iyice dusunup tasinip, aklina gelmeyen tarafini arastirip, bi cozum uretip bunu uygulamaya calisabilirsin. Hatta Flutter biliyorum demissin, mobil uygulamasina varincaya kadar bunu uctan uca yapip open source olarak koyabilirsin, sonra Trendyol Go uygulamasi yaptim dersin. Inanmayan gider GitHub'dan bakar.

Soylediklerim genel gecer seyler oldugu icin yurtdisinda da pek farkli degil ama yurtdisinda open-source olayina bizden cok daha fazla onem veriyolar, ozellikle de startup'lar. O yuzden open-source projelere anlamli katkilarda bulunmus olmak da oldukca onemli bi arti. Hatta developer'lara yonelik firmalar cogu zaman open-source projelerine katki yapanlardan gozlerine kestirdiklerini ise aliyolar.

Yurtdisi firmalarin citalari da genel olarak daha yuksek bu arada, bunu da gozetmekte fayda var. Mesela bizde 5+ yil tecrubesi olan ben senior'um diyo ama yurtdisiyla calismaya baslayinca tokezleyebiliyo. Oyle "ben pull request actim sonrasina karismam" diyemezsin cunku. Daha planlama asamasindayken task yeterince acik degilse stakeholder'larla iletisime gecer netlestirirsin, eksik gedik varsa toplar duzeltirsin, testini yazar gecirirsin, CI/CD patladiysa cozersin, manuel test yapilacaksa yaparsin, revert gerekecekse revert edersin falan filan, is uctan uca sendedir yani. Kimseden handholding bekleyemezsin.

Ha tutup da bunlari junior'dan da beklemezler ama bunlari ucundan kiyisindan yapabilecegini gosteren bi junior gorduler mi de atlarlar.

Elinde diger bicok yazilimcida olmayan inanilmaz bi kaynak olan zaman var. Zamani iyi kullan, kendini gelistir ama gelistirirken bunu da etrafina gosterebil. Bugun kiytirik bi is bulup vaktini ona ayirmak zorunda kalarak mezuniyetine kadar tam tesekkullu bi portfolyo olusturup daha iyi bi is bulabilme firsatini tepme yani bence.

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

On 05.01.2023 at 23:11, tohmet dedi ki:

Java, C, Python, C#, Javascript, React, Flutter biliyorum. Aralarında en başarılı olduğum Flutter. React üzerine kendimi geliştiriyorum.

2 ders alınca bunları öğrenmiş olmuyorsun. Hatta ister okurken ister mezun olduktan sonra minimum 1 sene doğru düzgün bir işte çalışmadıksan sonra bazı şeyler oturmaya başlar.

Onun haricinde devir kötü, kendini remote çalışmaya odaklama. Tüm büyük teknoloji firmaları at gibi adam çıkarıyor, startuplar çatır çatır patlıyor. Covid kapanışlarındaki gibi değil kısaca hem yurtdışına relocationlı iş piyasası hem de remote iş piyasası.


Bulabiliyorsan long term staj bul Türkiye'de (hafta 2.5 gün çalışıp, para kazanabileceğin fırsatlar oluyor). Mezun olana kadar tecrübe edinirsin en azından. İster frontend'de takılırsın ister backend (doğrusu bu da data engineer oldu şimdi daha popi diye) ister devops/security takılırsın. Stajer olmanın güzelliği bu zaten.

 

Sen mezun olana kadar da dünya ekonomisi düzelir heralde onda da yurtdışına kapak atacak iş bulursun.

Phoenixlin tarafından düzenlendi
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Gez toz ya. Simdi oturur bunlara takilirsan, sonra sikilirsin, 30 yasinda hala kod mu yazcaz diyip yonetici olursun. 40 a geldiginde naaptim ben, gencligim gitti dersin. Her sey, yapman yasaman gerektigi yasta yasadigin zaman guzel. Senin yasin o festival senin bu parti benim yasi. Sorumsuzca takilabilecegin, daha dogrudu kimsenin sorumlulugunu almadan takilabilecegin gunler cok sayili. Bunu is para gibi seylerle hic etme. Ileride hepsi olur, festivale gidemezsin. 
 

Bira parasi icin calis. Kazandigini harca. Parayi yazilimdan simdi kazanamazsin; daha aklini kurcalamayacak islerde calis. Isten cikinca bir daha donup dusunmeyecegin. 
 

Bence universitede okurken calistim diyebilmek, github’a koyacagin herhangi bir commit’ten daha degerli; is bulmani da daha kolaylastirir. Bir ise girip bunu duzenli olarak devam ettirdim. Sorumluluk aldim diyebilirsin. Mezun olunca sana is verecek firma da senden java python (ya da herhangi bir dil) bilmeni bekliyorsa, cik zaten o mulakattan. Yeni mezuna is veren, karakterine bakar; tecrubesine degil. Egitilebilir misin, merakli misin, hayal kurabiliyor musun.. bunlar onemli. Bunlar icin de en guzel cozum kitap okumak; icmek; eglenmek; gezmek tozmak. 

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

ilk hayatını yaşa kısmına ben de katılıyorum ama alıntıladığım kısım biraz abartı olmuş ? bi zahmet 4 sene bölümü okuyan birisi dili öğrenmiş olsun. design pattern eksiği çok oluyor, pratik eksiği oluyor vs bunlar kabul edilebilir oluyor. ama kurumsal hayatta çalıştığım dönemde daha interface in mantığını bile anlamamış mezunlar geliyordu. ya da referans type ı bilmiyor ve benle inatlaşıyordu böyle olmaz diye fln.  bu kadarına da yazık günah. o tecrübelerimden sonra butik çalıştığım yerlerde junior kimseyle mülakat bile yapmadım. 

Alıntı

Mezun olunca sana is verecek firma da senden java python (ya da herhangi bir dil) bilmeni bekliyorsa, cik zaten o mulakattan. Yeni mezuna is veren, karakterine bakar; tecrubesine degil.

 

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

12 saat önce, df dedi ki:

ilk hayatını yaşa kısmına ben de katılıyorum ama alıntıladığım kısım biraz abartı olmuş ? bi zahmet 4 sene bölümü okuyan birisi dili öğrenmiş olsun. design pattern eksiği çok oluyor, pratik eksiği oluyor vs bunlar kabul edilebilir oluyor. ama kurumsal hayatta çalıştığım dönemde daha interface in mantığını bile anlamamış mezunlar geliyordu. ya da referans type ı bilmiyor ve benle inatlaşıyordu böyle olmaz diye fln.  bu kadarına da yazık günah. o tecrübelerimden sonra butik çalıştığım yerlerde junior kimseyle mülakat bile yapmadım. 

 

Dildi pattern’di bunlar hep ogrenilir. Kaldi ki okulda ogrendigi dili illa is hayatinda kullanmak durumunda degil. Ayrica okulda tek bir dil kullanip ona odaklanmacagi kesin, yukarida da yazmis zaten 5 tane dil. Dil problem degil yani. Derinlemesine de kendi cabasiyla 1 senede ogrenecegini, 2 ayda projede ogrenir. 
Burada sikinti tecrubesiz birinin seninle (tecrubeli swe ile) inatlasmasi ki bu da karakter/yaklasim sorunu. 

kisa vakitte nereye senior oluyo? Cakma sirkette sacma bir pozisyonda senior olup da zengin mi olunurmus (hos swe olup da zengin olunacagina da pek inanmiyorum da iste rahat yasaniyo). 3. Siniftan itibaren calissa, onu gectim 30 una kadar aldigi parayla anca gezer. 40 ina dogru duzgun para anca kazanir. 3. Sinifta gece gunduz calissa yine para kazanamaz.

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

5 saat önce, riglous dedi ki:

daha interface in mantığını bile anlamamış mezunlar geliyordu. ya da referans type ı bilmiyor ve benle inatlaşıyordu böyle olmaz diye fln.

artırayım... data nedir niye tanımlanırı anlattım ben 4 sene trakya bilg müh okumuş diplomasını da almış birisine. ben end müh okudum biliyorum lan.

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

  • Genel Yönetici

Alanlarımız baya farklı ama dediğiniz sorun her gençte var gibi. Özellikle pandemi sonrası yeni mezunlarda epey bir bilgi ve disiplin yetersizliği var. Hukuka Giriş dersinde öğrenmesi gerekeni bilmeyen, 2. ve 3. sınıfa gitmemiş son sınıfı da yarı Zoom nasıl geçtiğini bilmediğim stajyerlerimiz var şu anda.

Yeni ruhsat almış bir avukat aradık departmanıma yeni, görüşmeye gelenler (3. ve 4. sınıfa pandemi nedeniyle gitmeyenler), iyice kötü durumdaydı. En sonunda yeni mezundan vazgeçip 1 yıllık deneyimi olan Galatasaray mezunu birini aldık.

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

üniversitede iken kolay derslere sevinirdim ama şimdi düşünüyorumda bu kafamla hoca yapsalar beni doğru düzgün öğrenmeden kimse dersimi geçemez. beceremeyende gitsin becerebileceği bölüm okusun. sağlam bi üniversite reformu lazım ülkede. 

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

mental olarak ergenliği aşanlar derslerde başarılı oluyor zaten ama sosyal yönleri zayıf kalanlar da genelde bunlar oluyor

şimdiki dersi öğrenciye anlattırma, sunum yaptırma, proje vs. ıvırzıvırları daha iyi eskisinden de hocalar da daha kötü eskisinden

yalnız temel müfredatı odtü itü boun filan birleşip hazırlasın bütün ülke onu okusun

öğrenilen şeyler iş yaparken pekişecek

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

kapatılsın tabi ihtiyaç sayısından fazlası

bunlar ya hoca olacak ya da tek tük işe girecek

hatta öss puanı düşük bölümlerin devlet memurları daha düşük maaş alsın

bir de sadece düzgün üniversitelerde bu bölümler açık kalsın

ne zamana yaparsın bu dediklerimi

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

×
×
  • Yeni Oluştur...